Autor Wątek: Prius a mróz...  (Przeczytany 46065 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Prius a mróz...
« Odpowiedź #75 dnia: 01 Grudnia 2018, 12:31:10 »
Czy HA nie umożliwia podglądu "inverter coolant temperature"? To chyba odczyt bardziej miarodajny i z natury uśredniony.
Patrząc na zamieszczone w tym wątku wykresy temperatury inwertera z HA, dopiero teraz zauważyłem, że to nie są temperatury cieczy chłodzącej, tylko samego inwertera. Czy HA nie umożliwia podglądu "inverter coolant temperature"? To chyba odczyt bardziej miarodajny i z natury uśredniony.
ooo sądziłem własnie ze to temp cieczy chłodzącej invertera bo czujnik jaki jedyny znalazłem wyżej ze zdjęciem siedzi własnie w chłodniczce invertera sam się dziwie że takie rozwiązanie bo logiczniej ze względu na elektonike jakby siedział w inverterze  w techsteram jednak nie znalazłem innego sensora i zdaje się że sygnał do np.HA idzie właśnie z tego czujnika w chłodnicy invertera.
Prius 3 XW30 liftback.

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #76 dnia: 01 Grudnia 2018, 16:21:19 »
@memory, spróbuj porównać moje wykresy z Torque do Waszych wykresów z HA. Moja "inverter coolant temperature"
jest bardzo stabilna. Wasza "inverter temperature" jest bardzo dynamiczna, więc nie wierzę, żeby to była temperatura cieczy. Ciecze mają za dużą pojemność cieplną, żeby tak gwałtownie zmieniać temperaturę. Wniosek: Monitorujemy różne wartości/czujniki.

W Torque mam też:
- inverter MG1 Temp
- inverter MG1 Temp after IG ON
- inverter MG1 Temp Max
- inverter MG2 Temp
- inverter MG2 Temp after IG ON
- inverter MG2 Temp Max
- inverter  Water Pump Revolution

Być może developer HA podpiął jeden z tych parametrów, zamiast "inverter coolant temperature". Ewidentnie są tam inne czujniki temperatury.

Edit: Okazuje się, żę w Priusie II nie ma czujnika temperatury chłodziwa inwertera. Tak przynajmniej twierdzą tutaj:
https://priuschat.com/threads/gen-ii-scan-gauge-inverter-coolant-temp.117335/

Być może nie masz się więc czym przejmować. To co obserwujesz, to jakaś inna temperatura. Prawdopodobnie "inverter MG1/MG2" Ciekawe, co to za czujnik, który znalazłeś w chłodniczce?
« Ostatnia zmiana: 01 Grudnia 2018, 16:58:27 wysłana przez KilgoreT »

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #77 dnia: 02 Grudnia 2018, 20:24:41 »
Witam. Mam pytanie do osób które zasłaniają grilla na zimę. W nadchodzącym tygodniu temperatury mają sięgać kilkunastu stopni. Czy odsłaniacie grilla by nie było 100%, tylko 75%, jak podają w tabelach z priuschat? (mówię o dolnym grillu w P3, górny wogle nie zasłaniam jak do tej pory). Jeżdżę głównie po mieście, autostradą sporadycznie (nie dłużej niż 10minut, jeden może dwa razy w ciągu dnia)

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #78 dnia: 02 Grudnia 2018, 21:12:52 »
Panowie zazdroszczę Wam czasu.
Powiem szczerze, że mnie osobiście skręca jak czytam o tym zasłanianiu.
Może jeszcze sobie żagiel postawcie, będzie jeszcze mniej palił, albo opony dajcie jak z BMW i3 jak od roweru. ;)
Nie wiem czemu to ma służyć? oszczędności 0,1l? Rozumiem jak w P4 jest to fabrycznie zrobione, to ma sens. Natomiast te wszystkie zabawy są na poziomie xenonów w 25letnich golfach, niebieskiego podświetlania tablic, spojlerów w pasacie i turbin w polonezach.
Taka moja opinia.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #79 dnia: 02 Grudnia 2018, 21:25:04 »
Nie wiem czemu to ma służyć?

* lepszy komfort w kabinie - szybciej się nagrzewa
* zwiększenie żywotności silnika
* mniej spala

W moim Cinquecento też się zasłaniało grilla zimą, no może zimy były mocniejsze ;)

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #80 dnia: 02 Grudnia 2018, 22:18:34 »
Taka moja opinia
Ktoś tu napisał ja powtórzę nie chodzi o oszczędność paliwa ale o dogrzanie silnika zwłaszcza zimą, a tym samym kabiny, przerabialem marki i kolory o których wspominasz pierwszy mój samochód to Nysa z silnikiem dolnozaworowym tam też się zaslanialo a dostęp do silnika był z kabiny, dopiero w nowej generacji priusa inżynierowie zwrócili na to uwagę tzn.zaslona grilla w P2 nie ma nawet osłony pod silnikiem kilka godzin dziennie w samochodzie pozwala mi stwierdzić że należy zasłaniać.
To moja opinia.
« Ostatnia zmiana: 02 Grudnia 2018, 22:33:32 wysłana przez memory »
Prius 3 XW30 liftback.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #81 dnia: 03 Grudnia 2018, 00:11:53 »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #82 dnia: 03 Grudnia 2018, 00:19:25 »
Panowie zazdroszczę Wam czasu.

No właśnie choćby o czas, chodzi. Można się nie interesować samochodem i zamiast tego spędzać czas pijąc kawę u dealera, czekając na naprawę albo na nowe auto. Dlaczego nie? Są ludzie kulturalni i są ludzie którzy posiadają kulturę techniczną. Porównywanie fałszywych ksenonów do blokowania grilla.może świadczyć o braku tej drugiej. Tak czy siak, nie ma sprawy. Mogę być burakiem - za to nie będę musiał (może) czyścić EGR-u.

Witam. Mam pytanie do osób które zasłaniają grilla na zimę. W nadchodzącym tygodniu temperatury mają sięgać kilkunastu stopni. Czy odsłaniacie grilla by nie było 100%, tylko 75%, jak podają w tabelach z priuschat? (mówię o dolnym grillu w P3, górny wogle nie zasłaniam jak do tej pory). Jeżdżę głównie po mieście, autostradą sporadycznie (nie dłużej niż 10minut, jeden może dwa razy w ciągu dnia)

Jak będzie kilkanaście stopni na plusie, to na pewno wszystko wyjmę - na wypadek, jakbym zahaczył o autostradę albo gdzieś się wspinał. 10 minut na autostradzie to wbrew pozorom dużo. Temperatura wzrasta bardzo gwałtownie na wysokich obrotach. Parę kilometrów po mieście nie powinno stanowić żadnego problemu.

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #83 dnia: 03 Grudnia 2018, 10:58:04 »
Źle mnie odebrałeś. Ja pomimo tego, że jestem bardzo zajęty, sam czasem lubię pogrzebać przy aucie (uważam, że każdy powinien, bo dzięki temu można zobaczyć co jest w jakim stanie itd). Jednak nie oszukujcie się, że takie kombinacje mają znaczenie jak ktoś robi dziennie 10-20km do pracy. Rozumiem osoby, które pracują autem, tam można i warto robić wszelkie "myki".
Po latach doświadczeń nauczyłem się ważnej zasady, ważyć stosunek włożonej pracy do zysku/efektu. Jeśli jest mały/ciężko zauważalny, to lepiej zająć się czymś innym.

Nikt z Was nie sprawdzi ile naprawdę daje takie prymitywne zasłanianie, bo nigdy nie ma 2x takich samych warunków w życiu codziennym.

Dlatego opinie będą zbliżone do tych na forach "audiofili" gdzie niby słyszą różnice między kablem głośnikowym za 500zł/m a 5000zł/m. Natomiast w ślepym teście nie rozróżniają kabla za 20zł/m od tego za 500zł/m
« Ostatnia zmiana: 03 Grudnia 2018, 11:01:32 wysłana przez wtyku »

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #84 dnia: 03 Grudnia 2018, 11:02:14 »
 <zolta>
Ekhmmm....
cóż za faux-pas powtórzyłem słowa fazibazi   :oops: :oops:
Prius 3 XW30 liftback.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #85 dnia: 03 Grudnia 2018, 11:28:07 »
Eee no... poczułem się "wyróżnionym obrońcą piankowców" ;)

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #86 dnia: 03 Grudnia 2018, 11:49:37 »
Nikt z Was nie sprawdzi ile naprawdę daje takie prymitywne zasłanianie, bo nigdy nie ma 2x takich samych warunków w życiu codziennym.
własnie to robimy sprawdzamy dochodzimy do pewnych wniosków a co wyjdzie w podsumowaniu zobaczymy pewnie po sezonie zimowym czy to ma lub nie ma sensu albo od jakich przebiegów warto zawracać sobie głowę tym prostym zabiegiem.Demokracja każdy wkłada czapke na głowe jak mu zimno w uszy albo jej nie wkłada i każdy neguje i zaprzecza i się nie zgadza i to jest piękne w demokracji  automaniackiej braci. <kawusia>
« Ostatnia zmiana: 03 Grudnia 2018, 11:51:24 wysłana przez memory »
Prius 3 XW30 liftback.

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #87 dnia: 03 Grudnia 2018, 12:05:11 »
Problem właśnie jest w tym, że z góry te badania są skazane na porażkę. Bez warunków laboratoryjnych nigdy nie będzie wynik badania zgodny z rzeczywistością.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #88 dnia: 03 Grudnia 2018, 12:46:44 »
Wtyku, do mnie przemawia chociażby to, że sam producent zastosował to w najnowszym PIV (rolety) więc jakieś badania sam musiał zrobić, bo pewnie nie opierał się na wnioskach z priuschata i tabelce  :laugh: Sam nie zasłaniam bo u mnie nie jest to takie proste, poza tym mam webasto.

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #89 dnia: 03 Grudnia 2018, 14:16:21 »
podsyłam ciekawy link bezposrednio zwiazany z gospodarką ciepła w naszych P2
pokrótce pompa invertera chodzi   cały czas  ze stałą predkością w P3 jest więcej czujników i różne predkości obrotowe pompy również sama pompa ma dwa łożyska i rzadziej się sypie w P3
https://techno-fandom.org/~hobbit/cars/ipump/
Prius 3 XW30 liftback.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl