Autor Wątek: Prius a mróz...  (Przeczytany 46031 razy)

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Prius a mróz...
« Odpowiedź #90 dnia: 03 Grudnia 2018, 14:49:24 »
Patrząc na zamieszczone w tym wątku wykresy temperatury inwertera z HA, dopiero teraz zauważyłem, że to nie są temperatury cieczy chłodzącej, tylko samego inwertera. Czy HA nie umożliwia podglądu "inverter coolant temperatur
KilgoreT masz racje tu wiecej...ten czujnik na chłodnicy który wkleiłem to prawdopodobnie od sterowania wentylatora będę niebawem wymieniał olej to obadam dokładniej.
https://techno-fandom.org/~hobbit/cars/maint100k/part4.html
« Ostatnia zmiana: 03 Grudnia 2018, 14:51:23 wysłana przez memory »
Prius 3 XW30 liftback.

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #91 dnia: 03 Grudnia 2018, 15:12:49 »
Po latach doświadczeń nauczyłem się ważnej zasady, ważyć stosunek włożonej pracy do zysku/efektu. Jeśli jest mały/ciężko zauważalny, to lepiej zająć się czymś innym.

Bardzo rozsądna zasada i zawsze staram się być jej wierny.

Muzyki słucham na okrągło i też nie rozumiem audiofilów z ich złotym kablami. Nie dbam też o wygląd samochodu, jeżeli nie koliduje to z jego trwałością.

Są jednak rzeczy, które robię ze względu na powyższą zasadę efektywności. Ocieplenie Priusa, to chyba najbardziej opłacalny hack/myk jaki znam. Koszt 3 złote, wysiłek żaden (wtykanie palcem pianki) a efekt jest w 100% widoczny na wykresach. Pokonanie Priusem tej samej trasy przy tej samej temperaturze zdarza się wielu ludziom. Zatkanie grilla widać zaraz. Nie śledzę obsesyjnie spalania ale wykresy temperatury mówią mi jasno, że silnik ma dużo lepiej.

Mam dopiero Priusa parę miesięcy, więc obserwuję to auto z dużym zaciekawieniem. Fakt, że zabiera mi to trochę czasu ale jak się już poznamy lepiej, to pewnie mi się znudzi.

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #92 dnia: 03 Grudnia 2018, 15:22:26 »
mam torque z pidami skonfigurowany ale zapomniałem o nimw tym samochodzie bardziej pasuje mi HA ale skoro moge podejrzeć temp invertera od startu to duży plus dla Torque.

Jestem ciekaw Twoich temperatur inwertera z Torque. Jak chcesz uzyskać wykresy na komputerze to możesz wrzucić logi na https://docs.google.com/spreadsheets (trzeba być zalogowanym do Googla). Potem zaznaczasz interesujące Cię kolumny i wybierasz w menu "insert chart".

Swoją drogą temperaturę cieczy inwertera można ocenić nawet palcem dotykając chłodniczki. Może nie jest tak źle.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #93 dnia: 13 Marca 2019, 21:05:24 »
Witam. Mam pytanie do osób które zasłaniają grilla na zimę.
Czy przy obecnych temperaturach, w niedzielę ma być ponad 20°C, a także podczas lata macie w jakimś % zasłonięty grill, zgodnie z tabelka z Priuschat.
Czy podczas jazdy autostradą macie w jakimś % zasłonięty grill?
Proszę o podzielenie się swoimi doświadczeniami.

Offline dalu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #94 dnia: 14 Marca 2019, 09:57:24 »
Witam. Mam pytanie do osób które zasłaniają grilla na zimę.
Czy przy obecnych temperaturach, w niedzielę ma być ponad 20°C, a także podczas lata macie w jakimś % zasłonięty grill, zgodnie z tabelka z Priuschat.
Czy podczas jazdy autostradą macie w jakimś % zasłonięty grill?
Proszę o podzielenie się swoimi doświadczeniami.

W moim P2 zdemontowałem wszystko kilka tygodni temu jak już temperatury w nocy były powyżej zera.
Prius 2

Offline diuk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #95 dnia: 14 Marca 2019, 10:25:37 »
ja w P2 mam nadal zasłoniętą górę i dół (dół - jedna osłonka). jak będzie +10 to zrobię testy HA i zobaczę jak się będą kształtowały temperatury inwertera i silnika. najwyżej odetkam dół. żona ma do pracy 28km ale jakby wypadła jakaś jazda w jakąś dłuższą trasę - wtedy zdejmę wszystko.

Offline diuk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #96 dnia: 14 Marca 2019, 11:27:57 »
http://www.cleanmpg.com/community/index.php?threads/17560/

na tej stronie jest co ile i w jakich temperaturach zatykać

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #97 dnia: 14 Marca 2019, 13:17:50 »
Góra cały czas zasłonięta .Najchętniej zainwestował bym w pełną osłonę silnika ale nie ma dedykowanych ,przynajmniej nie udało mi się znaleźć  :-(
Prius 3 XW30 liftback.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #98 dnia: 01 Grudnia 2019, 16:59:34 »
Odmrażam temat.
Zasłoniłem 3/4 dolnego grilla, a jak u Was w tym temacie?

Offline Hex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #99 dnia: 01 Grudnia 2019, 21:54:17 »
U mnie dół zakryty, przy obecnych temperaturach w okolicach zera, na obwodnicy trójmiasta maksymalna temp. Przy 111km/h to 89°C W mieście to ciężko 82°C osiągnąć ;)

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #100 dnia: 01 Grudnia 2019, 22:45:22 »
Długo jeździsz na Michelinach CC? To sa "+" czy te z pierwszego wypustu? Napiszesz coś więcej o nich?
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Hex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #101 dnia: 01 Grudnia 2019, 23:45:25 »
Długo jeździsz na Michelinach CC? To sa "+" czy te z pierwszego wypustu? Napiszesz coś więcej o nich?

Chętnie bym pomógł, ale kupiłem ten samochód dwa tygodnie temu, Na tych oponach ;) Nigdy nie miałem wielosezonów, zastanawiam się czy nie założyć opony typowo zimowej.

Offline crazy4volvo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #102 dnia: 02 Grudnia 2019, 00:21:39 »
We wrześniu założyłem CC+ i pojechałem do Portugalii i z powrotem, teraz dla odmiany jeżdżę tylko po mieście. Póki co - nie mam zastrzeżeń, a wręcz mam wrażenie, że niezależnie od dotychczas napotkanych warunków są jakby przyklejone do asfaltu...to moje pierwsze wielosezonowe opony w życiu, więc jestem bardzo ciekaw co będzie zimą.
Prius gen2 2007, 178000 Mi

Offline Julian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #103 dnia: 02 Grudnia 2019, 20:58:10 »
http://www.cleanmpg.com/community/index.php?threads/17560/
na tej stronie jest co ile i w jakich temperaturach zatykać

Poczytałem trochę o elektrycznych grzałkach bloku silnika i myślę, że w moim przypadku chyba warto sobie coś takiego zamontować. Moja żona jeździ do pracy 3-4km, przez co silnik nie wchodzi pewnie nawet w S3. Grzałka w ok. 2 godz. powinna nagrać silnik do takiej temperatury, że tuż po starcie silnik wejdzie w tryb S3 i ciepło w samochodzie. Wjeżdżam przodem do garażu więc myślę, że można zamontować gniazdo zasilające grzałkę w dolnej kratce osłaniającej chłodnicę. Trzeba by tylko podłączać kabel (z włącznikiem czasowym) po wjeździe do garażu. Przy wyjeżdżaniu kabel sam by się odłączał. Czy ktoś używa takiej grzałki i wie jak to działa w praktyce?
Myślałem o takiej grzałce:
https://allegro.pl/oferta/podgrzewacz-grzalka-silnika-hermet-moc-500-2000w-8514816034?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Offline sowapl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #104 dnia: 03 Grudnia 2019, 00:36:28 »
Jeździłem długo w poprzednim samochodzie. To są letnie z atestem na użytkowanie w zimie. Ogólnie sprawdzają się dobrze. Nie mogłem narzekać. Jednak przy takim zamarzniętym błocie pośniegowym było jakby mało pewnie,  chociaż się nawet trzymały. W Priusie używam Goodyear Vector 4season i te z kolei są zimowe z możliwością użycia w lecie. Pomiędzy tymi oponami są jak dla mnie różnice tj CC lepiej trzymają w zakrętach i są cichsze. 4sesaon lepiej zachowują się zimą,  uwielbiają deszcz ale są moim zdaniem ciut głosniejsze i wolniej wchodzę w zakręty. Też się trochę szybciej zużywają. Natomiast ze względu na to iż na moim osiedlu z odśnieżaniem słabo to preferuje 4season

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl