Autor Wątek: Prius a mróz...  (Przeczytany 46032 razy)

Offline tomaszeset

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Prius a mróz...
« Odpowiedź #105 dnia: 03 Grudnia 2019, 10:42:19 »
Opony michelin CC+ mogę polecić z czystym sumienie, wiadomo opony wielosezonowe to zawsze będzie jakiś kompromis, ale uważam, że michelin wykonało bardzo dobrą robotę. Jeszcze powiem, że są niesamowicie wytrzymałe, obecnie mam już drugi komplet, na pierwszym przejechałem 135 tyś. km.

Offline czakula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #106 dnia: 03 Grudnia 2019, 12:51:30 »
Czy można gdzieś kupić automatyczna rolete do grilla? Może ta z p4 podeszłaby do p3? Kiedyś były do kupienie rolety do zasłaniania tablicy rejestracyjnej przed fotoradarem, może takie coś dałoby się zamontować jako zasłonę grilla? Mam zasloniety grill pianka z Castoramy i spalanie spadło o około 1l, na autostradzie trzeba uważać bo temperatura przy odslonietym grillu dochodzi do 95, więc na autostradzie mam całkowicie odsłonięty grill. Grill do inwertera cały czas mam odsłonięty.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #107 dnia: 03 Grudnia 2019, 14:23:37 »
W P4 grill otwiera się dopiero gdy temperatura jest 97C.
« Ostatnia zmiana: 03 Grudnia 2019, 20:10:45 wysłana przez fazibazi »

Offline PriusPrime

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #108 dnia: 03 Grudnia 2019, 15:04:39 »
Nie mogę znaleźć tematu o oponach całorocznych. Pisaliście o CC+. To taka ciekawostka:
https://www.youtube.com/watch?v=bKtnczk8Mxk Wiadomo poprawka na reklamę.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #109 dnia: 03 Grudnia 2019, 20:12:04 »
Link o CC i + do Wątku w dziale Aurisa, bo tam też śledzę:

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,41974.0/topicseen.html
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #110 dnia: 03 Grudnia 2019, 21:27:40 »
na autostradzie trzeba uważać bo temperatura przy odslonietym grillu dochodzi do 95, więc na autostradzie mam całkowicie odsłonięty grill.

Rozumiem że 95 *C na autostradzie masz przy odsłoniętym grillu?

Offline czakula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #111 dnia: 04 Grudnia 2019, 10:05:53 »
na autostradzie trzeba uważać bo temperatura przy odslonietym grillu dochodzi do 95, więc na autostradzie mam całkowicie odsłonięty grill.

Rozumiem że 95 *C na autostradzie masz przy odsłoniętym grillu?

Tak

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #112 dnia: 04 Grudnia 2019, 20:37:38 »
Witam. Czy ktoś może obserwował temperaturę podczas jazdy autostradą z częściowo zakrytym dolnym grillem (P3), np 50% albo 75% w obecnych temperaturach. Może jazda z częściowo zakrytym dolnym grillem (50%, 75%) jest ryzykowna, i należy zdemontować osłonę? Myślę o prędkościach 100-120km/h.

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #113 dnia: 05 Grudnia 2019, 14:44:16 »
widzę, że robi się tu poziom z forum vw. Czy wy naprawdę nie macie nic innego do roboty jak zasłaniać grila? i później się głowić czy to szkodzi czy nie, narażać auto za tysiące złotych dla oszczędzenia 50zł(pewnie mniej) na całą zimę?

Offline PriusPrime

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #114 dnia: 08 Grudnia 2019, 05:58:52 »
widzę, że robi się tu poziom z forum vw. Czy wy naprawdę nie macie nic innego do roboty jak zasłaniać grila? i później się głowić czy to szkodzi czy nie, narażać auto za tysiące złotych dla oszczędzenia 50zł(pewnie mniej) na całą zimę?
Nie każdy autem jeździ do kościoła w niedzielę. Patent powszechny, globalnie znany, konieczny żeby zaoszczędzić znacznie więcej niż 50 PLN. P3 nie jest w stanie się zagrzać i utrzymać temperatury w zimie przy normalnej jeździe w mrozach. Co za tym idzie silnik jest niedogrzany, ogrzewanie słabo działa. I np taki taksówkarz jak kolega wyżej robi zimą dziennie 300 km na niedogrzanym silniku, bo Japończyki nie pomyślały i dopiero P4 ma klapy żeby zapobiegać ekstremalnej eksploatacji na niedogrzanym silniku. A potem się zastanawiacie czemu wam telepie silnikiem, EGR zawalony, olej trzeba dolewać itd. itp. Trzeba więcej na niedogrzanym silniku jeździć. Pierścienie tłokowe aż piszczą z radości i z podniecenia olej puszczają bokiem. Jeden zrobi 15km dziennie i szkodliwość znikoma. Drugi 300km dziennie i silnik do remontu za 2 lata.

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #115 dnia: 09 Grudnia 2019, 16:04:02 »
PriusPrime proszę powiedz mi ile dni w PL jest ujemna temperatura?

Nie jeżdżę priusem do kościoła, potrafię zrobić dziennie po Wrocławiu 100km/dzień załatwiając różne sprawy.
W p4 jest to fabryczne, takie coś rozumiem. TO co tutaj robię uważam na poziom dodawania pasków led jako świateł dziennych. Tych takich wspaniałych co po miesiącu świeci 1/3 lampy.
Prius jest przystosowany do tych warunków. Nie słyszałem, aby ktoś miał takie problemy jak mówisz.
Chyba, że ktoś stosuje materiały od Miecia z szopy zamiast oryginalnych płynów, to później takie kwiatki. 99,9% usterek priusa jest od tego, że Polacy, po polsku je naprawiają. Bo to ważne, aby na 15kkm zaoszczędzić 50zł na oleju, albo raz na 8lat/160kkm płyn chłodniczy to kupią zamiennik gówniany bo 20zł tańszy... o poważniejszych sprawach to już nawet szkoda pisać.

Oczywiście to moje zdanie. Nikt się nie musi z tym zgadzać.

Offline PriusPrime

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #116 dnia: 09 Grudnia 2019, 16:27:42 »
No na szczęście to tylko Twoja niczym nie poparta opinia i domysły. Bo wymiar praktyczny tego rozwiązania w P3 jest wałkowany GLOBALNIE od dobrych 10 lat zwłaszcza w regionach zimnych (zapraszam na priuschat). Gdybyś przy chociaż -10*C włożył adapter do OBD i patrzał na temperaturę silnika przez te 100 km po Wrocławiu to by tej rozmowy i wyzywania od Januszy nie było. Bo konsekwencję eksploatacji niedogrzanego silnika nawet dla Janusza są myślę znane.

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #117 dnia: 10 Grudnia 2019, 11:53:22 »
"zwłaszcza w regionach zimnych" właśnie o tym mówię.
U nas nie jest już region zimny. 20-30 lat temu tak, teraz zima, zwłaszcza w mieście to jakaś popierdółka.

Offline PriusPrime

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #118 dnia: 10 Grudnia 2019, 11:57:57 »
Gdybasz. Mówisz. Pojęcia nie masz. Kup adapter OBD, ściągnij torque, przejeździj zimę. Jak odrobisz lekcję wróć i będziemy dyskutować. Póki co nie ma sensu.
« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2019, 12:09:20 wysłana przez fazibazi »

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #119 dnia: 10 Grudnia 2019, 13:30:49 »
mam obd link LX, podpinałem tylko z ciekawości. Hybryd w rodzinie mamy więcej jak 10, od 15letnich do nowych, kilka z przebiegami powyżej 300-400kkm, kilka z nich używane w górach. Nigdy nic się nie działo. Jednak wszystkie auta serwisowane na oryginalnych płynach/częściach.

Ja rozumiem może tych co faktycznie na taxi jeżdżą, ale normalnie dla kowalskiego to strata czasu i głupoty.

Te jeżdżenie z wpiętym czytnikiem i patrzenie cały czas na wyniki, kiedy auto jest zdrowe, jest tak samo mądre jak robienie badań krwi po chlaniu.
Szukanie dziury w całym. Mam takiego znajomego, co nie ważne jakie ma auto to najmniej raz w miesiącu robi jakąś naprawę bo cały czas coś jest nie tak, nie ważne czy nowe auto z salonu, czy też używane. Dla niego to po prostu sposób na życie...

Tylko w PL kupa złomu na gumowych kółkach jest dla ludzi sensem życia, wręcz istnienia. Samochód nie różni się niczym od innych rzeczy nabytych. Ciekawe czy Pan o siebie tak dba i sobie tak Pan wyniki badań robi jak tej kupie blachy ;)

Miłego dnia!
« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2019, 13:43:04 wysłana przez wtyku »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl