Autor Wątek: PRIUS 2, drganie/szarpanie w czasie ON/OFF silnika spalinowego.  (Przeczytany 33298 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bonjorno

• Toyot Leżący
  • *
Witam Was i proszę o pomoc.
Generalnie wątek był poruszany, ale brak konkretów do tego modelu i jeśli mogę Was prosić to nie mieszajmy Priusa gen. 2 z dwuletnim Prius +...
A konkretnie od 6 m-cy jestem w posiadaniu Prusaka gen. 2 z 2008r. i przebiegiem ok. 150.000. W związku z faktem, iż dużo jeżdżę założyłem mu gaz BRC SQ32 ok. 5 m-cy temu.
Po ok. 2 m-cach jazdy na gazie zauważyłem drgania/szarpanie, podczas gdy silnik spalinowy się odpalał i w momencie puszczenia gazu, kiedy gasł (niezależnie od prędkości) . Na początku to nie było jeszcze tak absorbujące. Dodam, że na tamten czas problem występował tylko na gazie.
W chwili obecnej to się znacznie pogorszyło, drgania/szarpanie czuć "pod tyłkiem", cała buda się trzęsie i ma miejsce zarówno na benzynie jak i na gazie.
To co robiłem, to próby regulacji gazu do czasu kiedy okazało się że to nie wina LPG.  Wymieniłem świece, sprawdzony przepływomierz (jest ok.).
Jeśli macie podobne problemy, bądź mieliście w tym modelu, lub wiecie co to może być, proszę aktywujcie się.

Offline Tomaszek110

• Toyot Leżący
  • *
Odp: PRIUS 2, drganie/szarpanie w czasie ON/OFF silnika spalinowego.
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Lutego 2019, 11:04:53 »
Miałem tak, wypadał zapłon na drugim cylindrze.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Bonjorno

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Lutego 2019, 21:36:27 »
Dzięki za odpowiedź...
U mnie niestety to nie będzie chyba nic związanego z zapłonem. W dniu dzisiejszym byłem u mechanika wyjął 4 cewki ze sprawnego Priusa 2, włożył do mojego i niestety to samo.
Wpiął się komputerem Toyoty i jeździliśmy ok. 45 minut, a na kompie wszystko ok.
Podkreślę, że raz tylko wyrzucił mi check engine 3 tyg. temu, na Torque'u pokazał dwa błędy "P3190" i "P3193", usunąłem je z poziomu apki i od tamtej pory żadnego błędu.
Sam mechanik, który przepracował w ASO Toyoty naście lat, a teraz prowadzi swój warsztat ma z tym widzę problem.

Klubowicze, jak znacie temat to piszcie proszę, pomoc działa w dwie strony...

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Prius IV
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Lutego 2019, 23:11:23 »
proponowalbym wymienic swiece i przy okazji sprawdzic kompresje w cylindrach . Takie bledy wyskoczyly mi w padnietym silniku kiedy kompresja w jednym z cylindrow spadla do 7 barow .

Offline Tomaszek110

• Toyot Leżący
  • *
PRIUS 2, drganie/szarpanie w czasie ON/OFF silnika spalinowego.
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Lutego 2019, 06:44:32 »
Zaczynało się podobnie, delikatnie i od czasu do czasu. Tak jak pisałem wypadał zapłon (2 cylinder za każdym razem)w prius+. Zaliczyłem: warsztaty 2x Baška Voda, Toyota Split (Cro ponieważ tam zaczęły  się problemy), Toyota Bielany, i serwis na wylocie z Wawy (Jakamaschi)  w kierunku Leszna. Sprawdzono i wymieniano: cewki, świece zapłonowe, wtryski, przepływomierz, wiązkę elektryki, ciśnienie na cylindrach, egr, czyszczono kolektor, przepustnice. Silnik nie zużywał oleju i nie ubywało płynu chłodniczego. Problem pozostał. Objawy to klekot silnika i szarpanie przy przełączaniu z elektryka na spalinowy. Na postoju nic się nie działo tylko w czasie jazdy.  Na początku tylko od czasu do czasu. Później za każdym razem kiedy maksymalnie i ciagle się nie przyspieszało. Podczas tak zwanej normalnej jazdy w środkowym zakresie około 70-90 km/h objawy narastały. Poddałem się i wymieniłem silnik. Z prostego powodu tak jest prostu taniej. Po przeczytaniu  forum Toyota i na podstawie opinii poznanych w tym czasie mechaników, doszedłem do jednego wniosku uszkodzone zmienne fazy rozrządu. Dodam, że w czasie trwania prób naprawy w żadnym z tych miejsc nikt nie próbował naciągnąć mnie na naprawę lub rozebranie silnika w celu diagnozy. Ale czasu straciłem jedyne pocieszenie, że ceny części z rynku wtórnego dużo tańsze niż do innych marek. Słuchajcie wszystkich, czytajcie info na forum (polecam Pawadam i fazibazi) i nie wyciagajcie pochopnych wniosków.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2019, 07:00:31 wysłana przez Tomaszek110 »

Offline gregoi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Lutego 2019, 12:04:02 »
Dzięki za odpowiedź...
U mnie niestety to nie będzie chyba nic związanego z zapłonem. W dniu dzisiejszym byłem u mechanika wyjął 4 cewki ze sprawnego Priusa 2, włożył do mojego i niestety to samo.
Wpiął się komputerem Toyoty i jeździliśmy ok. 45 minut, a na kompie wszystko ok.
Podkreślę, że raz tylko wyrzucił mi check engine 3 tyg. temu, na Torque'u pokazał dwa błędy "P3190" i "P3193", usunąłem je z poziomu apki i od tamtej pory żadnego błędu.
Sam mechanik, który przepracował w ASO Toyoty naście lat, a teraz prowadzi swój warsztat ma z tym widzę problem.

Klubowicze, jak znacie temat to piszcie proszę, pomoc działa w dwie strony...

Coś już wiadomo u Ciebie? W moim P2 też czuć kiedy silnik spalinowy się włącza i wyłącza, czasami bardziej, a czasami w ogóle, ale raczej jest to w akceptowalnych granicach. Z pewnością najbardziej czuć jak się tylko muska gaz. Przy mocniejszym wciśnięciu nie jestem w stanie wyczuć rozruchy spaliny. Wymienię świece, może coś poprawi. Im dłużej się jeździ autem wym człowiek bardziej wyczulony na pierdoły ;)

Offline priusowner

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Lutego 2019, 12:12:08 »
@Pawadam,  moze winne sa brudne wtryski? Chyba miales cos podobnego ?

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Prius IV
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Lutego 2019, 20:31:15 »
Nie serwisowalem nigdy P2 . Czyszczenie wtryskiwaczy raczej nic tu nie pomoze . Wydaje mi sie ze moze miec to zwiazek z bebnem zmiennych faz rozrzadu i napinaczem . Olej przy rozruchu nie dostatecznie szybko dostaje sie do bebnow ,lancuch jest luzny dlatego klekocze przy rozruchu . Sprobowalbym przeplukac silnik przy nastepnej wymianie oleju . Najlepiej nafta albo ropa , tak z 2x az to co wyleci bedzie w miare czyste . Zalac nowy olej 5w-30 i zobaczysz wtedy . Jezeli masz mozliwosc to sprawdz czy nie masz CO2 w plynie chlodniczym . Sprawdz kompresje na cylindrach . Te dwie czynnosci nie kosztuja a wiele moga Ci pomoc . Ropa czy nafta tez jest tania . Drogie firmowe plukanki sobie daruj .

Offline gregoi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Marca 2019, 18:08:56 »
U mnie w Priusie II udało się pozbyć szarpnięć praktycznie bezkosztowo i to na własnym podwórku. Wyczyściłem porządnie przepustnice i czujnik przepływu powietrza. Po złożeniu wszystkiego i wykonaniu jazdy próbnej okazało się, że silnik spalinowy zaczął wariować... przy każdym zatrzymywaniu auta zaczynał wchodzić na 2.2k obrotów i dopiero po naciśnięciu gazu obroty spadały  :o Jeździł dobrze , a ja na siłę sobie naprawiłem Priusa  :wallbash: Zacząłem szukać podobnych przypadków na forach i oczywiście nic nie znalazłem. Trafiłem na wątek o czyszczeniu przepustnicy w Chevrolecie i podobnym zachowaniu silnika po tej procedurze. Nie wgłębiając się w szczegóły koleś pisał, że trzeba zresetować komputer. Tak też zrobiłem. Odpiąłem akumulator 12v na ok 5 min. Po podpięciu odpaliłem auto, obroty poszły na chwilę do góry i wróciły na właściwe. Przejechałem się kilkanaście kilometrów i okazałe się, że Prius zaczął się zupełnie inaczej zachowywać. Dynamiczniej rozpędza się przy mniejszych obrotach silnika (nawet bez udziału elektrycznego) i ma trochę inne obroty jałowe, jakby odrobinę wyższe. Nie spadają tak drastycznie po puszczeniu gazu przed wyłączeniem spaliny. Teraz auto przełącza się zupełnie płynnie, że nie sposób wyczuć kiedy. Więc polecam czasem wyczyścić sobie przepustnicę i zresetować kompa na wszelki wypadek. Znalazłem kanał kolesia na YT, który ma serwis hybryd w USA i mówił, że wiele problemów w Priusie można "naprawić" właśnie resetem :)

Offline Bonjorno

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Marca 2019, 08:05:08 »
No powiem Wam, że u mnie zagadnienie dalej trwa...
W związku z faktem, iż jeżdżę na gazie tym autem to mechanik zasugerował mi jazdę na benzynie że środkiem czyszczącym układ wtryskowy. Zrobiłem 1500 km i efekt był, choć niewielki.
Problem dalej występuje i co ciekawe, jak samochód był w górze na podnośniku, jeden z mechaników w kabinie Priusa to podczas prób odpalania i gaszenia spalinówki widać było jak silnik telepie i chyba poduszka/łapa silnika jest do wymiany, bo guma w niej wygląda jak wyrobiona.
Podmienimy i się zobaczy. Ustale coś nowego to napiszę...

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Marca 2019, 08:53:45 »
Tak nie powinno być i to na pewno wiesz. Trzeba eliminować po kolei wszystkie możliwe usterki mechaniczne. Cewki i  świece wyeliminowałeś. Oczywistym problemem może być nadszarpnięta uszczelka głowicy - tym bardziej, że jeździłeś na gazie, który ma wyższą temperaturę spalania. Jeżeli choćby raz z jakiegoś powodu przegrzałeś silnik (za mały poziom oleju, płynu chłodzącego) to mogło dojść do trwałego uszkodzenia. Takie diagnozy jednak nie wróżą łatwej naprawy. Problemy z rozrządem też byłyby trudne do usunięcia.

Sporo ludzi na Priuschacie narzeka na lekkie szarpnięcia, szczególnie na zimnym silniku, kiedy ten staje i to jest uznawane za normalne. Ale zakładam, że nie jesteś po prostu przewrażliwiony.

Offline gregoi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Marca 2019, 09:56:18 »
Ja też przekopałem Priuschat i utwierdzam się w tym, że II generacja Priusa nie jest perfekcyjna jeśli chodzi o pewne aspekty komfortu. Szarpnięcia
 bardzo delikatne czasami są, a czasami ich nie ma. Nie wiem od czego to zależy. Z pewnością na zimnym silniku jest to bardziej wyczuwalne. Najlepiej dorwać kogoś ze sprawnym Priusem i porównać. Wszystko zależy jak mocne są te szarpnięcia? Ja też często łapię się, na szukaniu dziury w całym, bo do dobrego człowiek szybko się przyzwyczaja ;) Na ziemię sprowadza mnie przejażdżka moim starym (starszym o jeden rok od Priusa) Golfem w dieslu :) Trzeba też pamiętać, że te auta mają już naście lat :) U mnie bardzo poprawiło się po czyszczeniu przepustnicy i resecie kompa.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Marca 2019, 10:07:16 »
sprawnym Priusem i porównać

Albo takim który w/g właściciela nie "szarpie" ;)
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline bartas

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Marca 2019, 15:24:35 »
Mój Prius II 2007 też potrafi delikatnie zatrząść budą szczególnie na zimnym silniku podczas postoju. Jednak posiadam go zbyt krótko i poczekam żeby zobaczyć czy idzie w gorszym kierunku czy jest cały czas tak samo. Jedyne co ewentualnie rozważam to czyszczenie przepustnicy bo to mało kosztowne powinno być.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl