Autor Wątek: PRIUS 2, drganie/szarpanie w czasie ON/OFF silnika spalinowego.  (Przeczytany 33315 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline czakula

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: PRIUS 2, drganie/szarpanie w czasie ON/OFF silnika spalinowego.
« Odpowiedź #30 dnia: 29 Marca 2019, 17:27:42 »
Mechanik twierdzi że zrobił wszystko tak jak trzeba, jednak nadal nie działa. Mówił coś z chyba trzeba będzie od nowa oprogramowanie wgrywać czy jakoś tak. Dostałem kody błędów, oto one: U0100. U0293
« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2019, 18:14:46 wysłana przez czakula »

Offline priusowner

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 29 Marca 2019, 20:40:47 »
U0100 - Lost Communication with ECM/PCM A
U0293 - Lost Communication With Hybrid Vehicle Control System

Ciezko cos powiedziec... ale jesli wszytko dzialalo przed odlaczeniem baterii HV to musieli cos zle podlaczyc..
Napisalem o zle wsadzonym bezpieczniku baterii HV bo czytajac inne fora i ogladajac youtuba jest to notorycznie popelniany blad przez co nie widzi baterii. Jeszcze raz napisze, ze chodzi o ostatnie przesuniecie klamry "bezpiecznika" widac to dokladnie na tym filmie :

tu jest film z P3 lepiej widac o co chodzi
https://www.youtube.com/watch?v=N0cjxpS7KeY

tu masz z P2
https://www.youtube.com/watch?v=YNpFm7D2bLQ
« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2019, 20:46:35 wysłana przez priusowner »

Offline czakula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 29 Marca 2019, 22:28:43 »
Dziekuje za filmiki. Moze w poniedzialek bede sie kontaktowal z mechanikiem, zobacze co powie.

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Prius IV
« Odpowiedź #33 dnia: 30 Marca 2019, 00:26:56 »
witam . sprawdz jeszcze raz wtyczki ktore sa podlaczone do invertera . po przelozeniu silnika i probie odpalenia wyskoczyly mi bledy P0A09 , P0A0D , U0110 . Samochod sie uruchamial ale na desce rozdzielczej byly swieta i silnik spalinowy nie chcial sie uruchomic . problemem byla jedna z wtyczek wpieta do invertera . uwazajcie zeby nie rozladowac baterii trakcyjnej bo dojdzie wam kolejny problem .
powodzenia

Offline Bonjorno

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 31 Marca 2019, 13:44:01 »
Witam ponownie,

Zasugerowany różnymi opiniami i wpisami wymieniłem ów "tłumik drgań" (pomiędzy skrzynią a silnikiem)... Po demontażu skrzyni mój tłumik nie budził zastrzeżeń, no ale cóż, skrzynia w dole to mechanik wymienił... Podczas demontażu przedniego zawieszenia, aby móc dostać się do skrzyni okazało się że lewa półoś (krótka) ma luzy na krzyżaku więc przy okazji wymieniłem w/w półoś...
Generalnie drgania dalej występują...
Macie jakieś sugestie... ?
Czy jest możliwe, że skrzynia jest trafiona, bo już pomysły się kończą, a zaraz wymienię pół samochodu...?
Ewentualnie wtryski, choć pracuje równo i cicho...

Dodam, że odpadają sugestie wypalonych gniazd zaworowych... Silnik pracuje równo, obroty się ładnie wkręcają, nie wyrzuca błędów, po podłączeniu pod kompa jest wszystko książkowo. Mechanik absolutnie wyeliminował kwestie gniazd zaworowych...

Problem jest tylko w momencie przechodzenia elektryk/spalina - spalina/elektryk... Drgawki, trzęsie...

Offline gregoi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 31 Marca 2019, 16:28:36 »
A sprawdzałeś poduszki silnika i skrzyni? Jest sporo na priuschacie o tym, że zużycie (starzenie się) tych elementów może mieć wpływ na te drgania. Ostatnio zrobiłem test: położyłem rękę na odpalanym i gaszonym silniku u mnie w Priusie i w Hyundaiu I30 (1.4 benzyna z 2018). Efekt taki, że I30 telepie silnikiem potwornie, a w kabinie jest to niewyczuwalne. Natomiast Prius po prostu zaczyna pracować bez początkowej drgawki, a mimo bardziej odczuwa się to w kabinie. Trzeba pamiętać, że te poduszki mają tyle samo lat co auto, a guma z pewnością przez ten czas tracą swoje pierwotne właściwości. Ciekawym jest też to, że użytkownicy najczęściej zaczynają się skarżyć na wyczuwanie tych drgać po ok 6 miesiącach od kupna auta, czyli po pół roku jak zaczęło jeździć po polskich drogach. Być może kiepska jakość dróg i drgania dramatycznie osłabiają te gumy i stąd takie problemy?

Offline Bonjorno

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 31 Marca 2019, 16:58:31 »
Jedynie wymieniłem łapę/poduszkę silnika/skrzyni... (dlatego tak piszę gdyż sprzedawcy, mechanicy różnie to nazywają) bocznych poduszek silnika nie wymienialem... Faktem jest że tą łapę kupiłem używaną, ale nie było żadnej różnicy... Nowa w ASO to 290 PLN, gdyby była jakakolwiek zmiana w kulturze pracy to kupiłbym nową.
Generalnie pomysł poduszki wziął się stąd że siedząc w aucie pojechałem na podnośniku do góry, aby mechanicy zobaczyli zjawiska jakie występowały podczas opalania i gaszenia silnika...

Offline Bonjorno

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 31 Marca 2019, 17:06:44 »
Forumowicz "polima" gdzieś na innym wątku, ale w tym temacie pisał że będzie miał wymieniać skrzynie CVT, miał dać znać co i jak po wymianie i cisza (a to było kilka m-cy temu)...
Ciekaw jestem czy to może być skrzynia....?

Offline maro429

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 01 Kwietnia 2019, 11:43:39 »
Sprawdzałeś czy przy przełączaniu gdy telepie silnikiem, wypadają zapłony?
Jeżeli wypadają to przyjrzyj się kołom zmiennych faz rozrządu.

Offline Bonjorno

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 01 Kwietnia 2019, 12:22:26 »
Tak, jeździłem z mechanikiem podpięty pod komputer około 45 minut, cały czas wywołując w/w drgania i zapłon wyskoczył 2-3 razy (wskazanie kompa)...

Offline Bonjorno

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 01 Kwietnia 2019, 12:29:36 »
Dzisiaj zrobiłem taki test... Jechałem w trybie "B" jak ruszalem spod świateł i silnik spalinowy się odpalił to dostał drgawki, później jadąc dodawałem gaz i puszczałem to było ok, jak dojechałem do świateł i zatrzymałem samochód silnik gasł to były znowu drgawki... (jak rozumiem w trybie "B" samochód jest hamowany silnikiem spalinowym)...
Ciekawa technologia, ale cholernie wredna przy tego typu usterkach...

Offline gregoi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 01 Kwietnia 2019, 15:56:35 »
Tak, jeździłem z mechanikiem podpięty pod komputer około 45 minut, cały czas wywołując w/w drgania i zapłon wyskoczył 2-3 razy (wskazanie kompa)...
A zapala ci się wtedy "check engine" na desce w aucie? Błędy zostają w pamięci, tak aby je odczytać później w "Torque"?

Offline Bonjorno

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 01 Kwietnia 2019, 16:18:59 »
Nie. Żadnych błędów nie ma, na kompie wszystko jest ok.

Offline Tomaszek110

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 01 Kwietnia 2019, 18:48:37 »
Moim zdaniem uszkodzone zmienne fazy rozrządu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Bonjorno

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 01 Kwietnia 2019, 19:02:43 »
Nie poddaje się, jestem pedantyczny jeśli chodzi o stan techniczny auta, także na bieżąco będę pisał...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl