Autor Wątek: Wymiana oleju (F)  (Przeczytany 79614 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dagon

• Gość
Odp: Wymiana oleju (F)
« Odpowiedź #60 dnia: 13 Listopada 2007, 11:41:34 »
witam,

Od kiedy miałem cari lałem shell'a 10w40 tzn. 130 tys. do teraz czyli 180 tys. brała ok 1,5l pomiędzy wymianami. Teraz zalałem Mobila Super S no i katastrofa bierze co najmniej dwa razy tyle - olej czarny po 5000km. Trochę się zawiodłem na Mobilu nie wiem czy kiedy kolwiek spojrze w stronę Mobila. :angry: Ktoś próbopwał zalać 10w60??? teraz się zastanawiam czy nie byłby lepszy.
Ja bym problemu nie szukał w samym oleju, tylko w zmianie oleju ze składem X na olej ze składem Y (a tym samym z innymi właściwościami).
Na ten przykład moja Cari odkąd wyjechała z fabryki jeździ na mobilu syntetycznym i nie bierze ani grama oleju (prawdę mówiąc jest to mój pierwszy samochód, który nic tego trunku nie pije). Jeśli nalałeś oleju, który lepiej "myje" silnik, to nic dziwnego że po wypłukaniu przez niego "syfu" z poprzedniego oleju pojawiło sie więcej nieszczelności. Chodź fakt, trochę mnie dziwi taka różnica między jednym a drugim półsyntetykiem. Z drugiej strony jednak różnice w jakości między półsyntetykami są ogromne.
Nie bardzo rozumiem też po co lać 10w60 (szczególnie na okres zimowy)...

romano77

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 25 Listopada 2007, 13:15:55 »
I ja doloze swoje trzy gorsze do tego watku. Kupilem fure jak miala 173000, sprzedajacy powiedzial ze olej zalany to Molbil 5w50, mysle ze przy takim przebiegu to powinien byc juz 10w ale zarzykowalem i przy zmianie zalalem 5w50, zaraz na pocztaku dolozylem gaz i przejechalem 34 000. Mozecie wierzyc albo nie  ale od wymiany ninelo 7000 i na bagnecie ubylo jakies 30%, a i jeszcze mam niewielki wyciek z pod dolnego walu.
Wiec panowie TYLKO MOBIL 1!!!! i nie warto oszczedzac 40 -50 zl na oleju bo to sie pozniej msci

czupryn

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 08 Stycznia 2009, 12:45:12 »
Witam,poczytalem troche watek o olejach i wlos mi sie zajerzyl bo jakies 2000km temu zalalem castrol 15w40 i co teraz robic?Zmienic na polsyntetyk,chociaz ten castrol jest z UK wiec moze troche lepszej jakosci niz rozlewany w Polsce ale to wciaz mineral,wiec piszczie co radzicie?Dzieki i pozdro.

czupryn

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 08 Stycznia 2009, 12:51:26 »
Aha no i wczesniejszy olej to tez mineral(jakas dziwna marka na bazie czegos firmowego cos jak kager) zrobilem na nim ok 7000km,zalany byl taki bo nie wiedzialem co bylo wczesniej no a teraz ten castrol.Dodam ze nic nie wycieka z motoru i sie nie poci.

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #64 dnia: 08 Stycznia 2009, 15:37:55 »
Witam,poczytalem troche watek o olejach i wlos mi sie zajerzyl bo jakies 2000km temu zalalem castrol 15w40 i co teraz robic?pozdro.

Jeżdzić,jeżdzić i jeżdzić.Potem wymień na inny,lepszy.Nic się nie stanie.Jak masz kase na inny o mniejszej gęstości to zmień teraz.Bedzie mniej cierpienia przy rozruchu dla silnika przy tych niskich temperaturach

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #65 dnia: 08 Stycznia 2009, 22:41:10 »
Niedawno widziałem, jak koleś w Vectrze A odkręcił korek oleju i pod korkiem była maź niczym musztarda. Normalne, że z oleju wytrąca się "coś tam" ale aż tyle? Swoją drogą na wiosnę chyba przejdę z mineralnego na półsyntetyk. Przy -20 ciężko kręci i kontrolka gaśnie po 2 sekundach. Aku mam dobry.
Cari II, Mazda 626, Ave T25

czupryn

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 09 Stycznia 2009, 00:08:53 »
Znalazlem rachunek serwisowy z wymiana oleju i bylo cos tam 10w40,wiec tylko okolo 10 tys na mineralu zrobilem i zaraz zmieniam spowrotem na pólsyntetyk,tylko jaki?

Offline flaq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #67 dnia: 09 Stycznia 2009, 09:54:34 »
Znalazlem rachunek serwisowy z wymiana oleju i bylo cos tam 10w40,wiec tylko okolo 10 tys na mineralu zrobilem i zaraz zmieniam spowrotem na pólsyntetyk,tylko jaki?

Oczywiście tylko dobry. Jest wiele opinii w różnych wątkach.
Ja korzystam z Valvoline MaxLife 10W40. Jeśli bym zmieniał rozejrzałbym się jeszcze po Motulach i Liqui Moly.

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 09 Stycznia 2009, 10:39:07 »
Ja półsyntetyków nie leje, to jestem średnio zainteresowany a tym samym zorientowany w temacie (mogę natomiast w sprawie syntetyków doradzić). Proponuję spisać sobie parametry olejów (najlepiej renomowanych firm, żeby uniknąć wahań między partiami) a następnie sprawdzić o czym mówią te parametry. Wybrać olej który w największym stopniu będzie spełniał Twoje oczekiwania. I tak jeśli najbardziej zależy Ci na właściwościach myjących, wybierasz olej który najlepiej wykonuje to zadanie... Żadna filozofia ;]

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #69 dnia: 10 Stycznia 2009, 20:50:36 »
Sąsiad narzeka ze jego carina spala za dużo oleju mineralnego 1l/1000km.Robię sąsiadowi obsługe autka i podsunę teraz lepszy olej półsysntetyczny,chyba Valvoline zaaplikuję.Zobaczymy jak bedzie go spalał.Dodam że nie widać żadnego dymu z wydechu podczas odpalania jak i samej jazdy a olej znika.Uszczelniacze świeżo po wymianie,ciśnienia na poziomie 10atm.

PanPatyk

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 10 Stycznia 2009, 23:27:02 »
Ja do swojej Cariny leje Mobil Super M 15w40.............tak mi powiedziano, że będzie najlepszym bo już mam wykręcone 260 000 :-) .....mam nadzieje że wiedzieli co mi mówią :cool:

czupryn

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 10 Stycznia 2009, 23:35:52 »
Po 2000 km nie stwierdzilem zadnego ubytku na bagnecie,wiec chyba ok?

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #72 dnia: 11 Stycznia 2009, 13:11:46 »
[...]ciśnienia na poziomie 10atm.

To już masz odpowiedź :(  Cieniutko bardzo :(
Zrób mu stary test. Najlepiej to wychodzi na trójce, ale może nie być miejsca ;)
Dwójka albo trójka do 6000, wyhamować silnikiem (przepustnica cały czas całkiem zamknięta) tak do 2000 i gaz do dechy. Tylko faktycznie - przepustnica na maks. Jadący za nim obserwuje czy robi się niebiesko z rury czy nie.  Przy takim zużyciu to aż dziwne że nie jest niebiesko na codzień.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #73 dnia: 11 Stycznia 2009, 19:40:20 »

Zrób mu stary test.

To jest test na stan uszczelniaczy a te były już zmieniane.Carina smiga głównia na trasie Belgia-dom-Belgia ale nie jest katowana.Zobaczymy jak się zachowa po zmienie oleju na lepszek klasy.Do tej pory chodziła  głównie na lotosie lub orlenie.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #74 dnia: 11 Stycznia 2009, 23:12:35 »

Zrób mu stary test.

To jest test na stan uszczelniaczy[...]

Uszczelniacze dają rano chmurę niebieskiego przy pierwszym odpaleniu.
Przy 1l/1000km nie chce mi się wierzyć że nie dymi. Chyba że gdzieś ma wyciek, ale to byś na pewno zauważył.
Może jednak trzeba się szarpnąć na wymianę pierścionków ? Te są albo zjechane albo zapieczone :(
Przy okazji też panewki korbowodów co by później nie poleciały szybciorem jak się góra dopręży.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl