Autor Wątek: Wymiana oleju (F)  (Przeczytany 79489 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

shady

• Gość
Wymiana oleju (F)
« dnia: 23 Maja 2005, 22:30:42 »
hej

Moj poprzednik jezdzil na mobil 1 ale od dwoch lat nie zmienial, wiec teraz niebawem musze to zrobic, dzis rozmawialem z mechanikiem i powiedzial mi ze moge sobie zalac w tej chwili juz polsyntetyk bo bedzie troche taniej. przebieg 150tys - co myslicie o tym?

Kuba
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2007, 16:33:23 wysłana przez Miche »

CarinaGTI

• Gość
wymiana oleju (F)
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Maja 2005, 22:38:17 »
hmmm jesli jździłes na 0W z jednej strony można by przejsc na 5W, można zmienić wkoncu przebieg juz jest niemały
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2007, 16:38:38 wysłana przez Miche »

Duckling

• Gość
wymiana oleju (F)
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Maja 2005, 22:43:56 »
Ja mam troche lepiej juz naklepane bo 230 kkm i dzisiaj zalalem ja MOBIL 1 10w-40 polsyntetykiem... wczesniej ze wzgledu na brak kasy, a moze i roznego rodzaju nie wiedze mojej rodzicielki, auto zalewane bylo Lotosem Semi -Synthetic 10w-40 ... roznica w kompresji i stylu jazdy jest znaczna i zauwazalna... wiec lepszy olej i bedzie dobrze...

Tak jak CarinaGTi mowi mozesz, a nawet powinienes przejsc na troche gestszy olej... hmmm od dwoch lat ?? to ile ona w ciagu tego czasu zrobila ??

shady

• Gość
wymiana oleju (F)
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Maja 2005, 22:46:56 »
Cytat: Duckling
Tak jak CarinaGTi mowi mozesz, a nawet powinienes przejsc na troche gestszy olej... hmmm od dwoch lat ?? to ile ona w ciagu tego czasu zrobila ??

facet malo jezdzil przez te 2 lata nie zrobil nawet 10tys podobno nawet przez cale siedem lat jak ja ma nie zrobil wiecej jak 10 ;-) jest on kierowca wiec na codzien duzo smiga sluzbowymi samochodami i poprostu nie mial kiedy jezdzic swoim :)

pozdr.
Kuba

CarinaGTI

• Gość
wymiana oleju (F)
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Maja 2005, 22:49:01 »
ciekawe czy wiedział, że olej wymienia się co 10.000 lub co rok?? dla pewności lub chyba, ze jestes jego pewien to co powiedizął co do wymian oleju, ja bym zalał połsyntetyk
a druga ważniejsza sprawa to wymie pasek rozrządu bo wymienia się go co ca. 60-100kkm lub co pieć latek, mowie powżcie, chyba, ze wymieniałes już :D
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2007, 16:40:03 wysłana przez Miche »

Bisua

• Gość
wymiana oleju (F)
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Maja 2005, 22:54:48 »
Cytat: Duckling
dzisiaj zalalem ja MOBIL 1 10w-40 polsyntetykiem
rownież go leję bardzo dobrze sie sprawuje :)
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2007, 16:40:25 wysłana przez Miche »

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
wymiana oleju (F)
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Maja 2005, 00:18:04 »
Cytat: shady
powiedzial mi ze moge sobie zalac w tej chwili juz polsyntetyk bo bedzie troche taniej. przebieg 150tys - co myslicie o tym?

Taniej nie znaczy lepiej.
Rozumiem,  że jak piszesz Mobil1 to masz na myśli syntetyk ?
Jeżeli nie bierze ani nie cieknie to ja bym został jednak przy syntetyku takim jaki bł. Na poł- lub minerał masz zawsze czas.
Pozdro.
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2007, 16:40:56 wysłana przez Miche »
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

MarcyÂś

• Gość
wymiana oleju (F)
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Maja 2005, 07:39:00 »
Witam,
Kuba jeżeli miałes 0W-40 i nic nie ciekło, nie miałes ubytkow oleju to po co zmieniasz na połsyntetyk? Perzan ma  świetą rację. Jeżeli Mobil za drogi zmieą tylko markę naprzykład na Castrola lub Shella jest parę złoty tanszy, ale zostan przy syntetyku.

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2007, 16:46:51 wysłana przez Miche »

lackyluk

• Gość
wymiana oleju
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Maja 2005, 07:40:09 »
Producent autka zaleca 10W40 ( olej połsyntetyczny ). Po kupnie mojego autka pierwsza wymiana 135kkm to 5W50 Supersyn Mobila-zmian  żadnych. Po 150kkm zalałem 10W40 MobilS mam wrażenie ,że silnik jest minimalnie spokojniejszy.
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2007, 16:47:19 wysłana przez Miche »

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
wymiana oleju (F)
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Maja 2005, 08:53:58 »
Cytat: Marcys
Witam,
Kuba jeżeli miałes 0W-40 i nic nie ciekło, nie miałes ubytkow oleju to po co zmieniasz na połsyntetyk? Perzan ma  świetą rację. Jeżeli Mobil za drogi zmien tylko markę naprzykład na Castrola lub Shella jest parę złoty tanszy, ale zostan przy syntetyku.

Pozdrawiam.

Z Perzanem się zgadzam zostan przy syntetyku, jak cos bedzie się działo zawsze możesz zmienic na połsyntetyk.

Z Marcysiem się nie zgadzam. Jak już lać olej to tylko mobil. Nie jakiegos tam Castrola - to zabojstwo dla silnikow toyoty. A rożnica w cenie jest niewielka miedzy syntetykiem a połsyntetykiem. Bynajmniej u mnie  :-DD

Shady wal na PRV to ci załatwię olej syntetyk Mobil 1 0W40 w dobrej cenie (115 PLN za 4L w oryginalnie zapakowanej banieczce - pasuje?  :-DD
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2007, 16:49:53 wysłana przez Miche »
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
wymiana oleju (F)
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Maja 2005, 08:56:10 »
Jeśli nie bierze oleju to lej syntetyk, tak jak sugeruje Kol. Perzan, jeśli zaczął brać przejdź na 10W/40. Polecam Valvoline MaxLife.
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2007, 16:50:24 wysłana przez Miche »
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

MarcyÂś

• Gość
wymiana oleju (F)
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Maja 2005, 10:08:57 »
Witam,

Kryspin czy czasami nie przesadzasz? Markowe oleje robione są na jednej bazie, wiec syntetyk Mobila czy Castrola ma praktycznie identyczne własności smarne. Cała reszta to reklama.
Rozumiem  że masz do sprzedania Mobila, sam bym wlał Mobila gdybym wcześniej miał informację  że 4L 0W-40 masz w takiej cenie.
Shady bierz Mobila od Kryspina bo za 115PLN nie kupisz dobrego synetyka. U nas 0W-40 Mobila1 180 PLN, a 5W-40 Castrola Magnateca 150PLN za 4L.

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2007, 16:51:03 wysłana przez Miche »

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
wymiana oleju (F)
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Maja 2005, 10:29:37 »
Cytat: Marcys
Kryspin czy czasami nie przesadzasz? Markowe oleje robione są na jednej bazie, wiec syntetyk Mobila czy Castrola ma praktycznie identyczne własności smarne. Cała reszta to reklama.

Marcys nie przesadzam. Widziałem silniki po Castroli i Mobilu.
Po Casrtolu syntetyku silniki w  środku są czarne (110 tys km, ave brata) a osad można zbierać garściami, co nie jest dobre dla silnika i nadnierne zużycie oleju.
Po Mobilu syntetyku nawet po 260 tys silnik w  środku jest jak nowy zero osadow.(moja poprzednia carina)
Baza jest na 100% taka sama ale niestety dodatki są bardzo rożne i psują cały temat.
Ponadto mam dobrego kolegę w ASO w Płocku i jego opinia na temat Castrola jest identyczna. Jest mechanikiem i rozbierał już niejeden silnik w celu naprawy głownej po castrolu oczywiście. Syf totalny.
Casrtol owszem tak ale nie dla toyoty. Silniki te nie znoszą castrola. Co ciekawe czesto po przejściu z castrola na mobil spada zużycie oleju lub wraca do normy, co mowi samo za siebie - opinia mechanika ASO, oparta o 9 letnie doświadczenie w ASO Toyoty.
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2007, 16:52:45 wysłana przez Miche »
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

er

• Gość
wymiana oleju (F)
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Maja 2005, 13:29:15 »
Witam

Wlasnie mam zamiar wymienic olej. Teraz jest zalany mineralny (nie wiem dlaczego   :aduh   ). Nic nie bierze, nic nie cieknie, samochod ma ponad 180 tys. Mam pytanie czy moge spokojnie z takiego oleju przejsc na syntetyczny ????  :oops:

POZDRO

MarcyÂś

• Gość
wymiana oleju (F)
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Maja 2005, 13:31:10 »
Witam,
kurcze Kryspin bardzo mnie zaniepokoiłes swoją wypowiedzia. Własnie zmieniłem w marcu olej na Castrola Magnateka 5W-40.
Mam nadzieję  że jak bedę robiła nastepną wymianę oleju to bedziesz posiadał jeszcze Mobila w tak korzystnej cenie.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2007, 16:53:44 wysłana przez Miche »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl