Autor Wątek: Toyota Touch 2 - firmware update (Display Audio Software)  (Przeczytany 155516 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Toyota Touch 2 - firmware update (Display Audio Software)
« Odpowiedź #30 dnia: 27 Marca 2019, 09:43:41 »
Nie wiem jak to jest w TT1 ale w TT2 to jest tak: Ustawienia -> Ogólne -> Informacje o systemie. Tam będzie tzw. Nr urządzenia (wygląda to np. tak: https://i.imgur.com/PiRrkKz.jpg)

I tu własnie dochodzimy do miejsca w który zatrzymałem się jakis czas temu jak mi wytłumaczono że informacje o systemie bede miał jeśli będzie navi. Jak mam samo radio to nawet nie mam opcji "informacje o systemie"

Od TOYOTY juz dostawałem takie informacje jak uzyskać numer. Ja mam nie aktywne "informacje o systemie"
https://1drv.ms/u/s!Ai9dyVHSxDIskBNdFsH8kG1Bhlky

Wgraj odpowiednie pliki na USB, włóż do portu USB w samochodzie i sprawdź co powie na to radio. Samo nic Ci się nie wgra bo system pyta czy wykonać aktualizację i podaje do jakiej wersji będzie aktualizować. Na tym etapie klikasz w radiu Tak lub Nie.

Offline piodi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 28 Marca 2019, 12:15:43 »
Wrzuć proszę foto jak wygląda u Ciebie ekran z listą stacji radiowych. U mnie ciągle wygląda jak na 0101A5 czyli jakoś tak starodawnie: http://tt2.it.pl/my-tt2-radio.jpg Mam podejrzenie, że gdy jest Navi to radio wygląda to inaczej bo steruje nim moduł Navi.

W mojej wersji (Auris 2 FL bez NAVI) tak to wygląda:

Offline SZYMQ

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 28 Marca 2019, 12:51:03 »
niech ktoś mi podpowie :
jak ja mam TT2 ( 13TXDAEU-DA00) przed liftem a moduł Go Plus nawigacji mam od Toyota C-HR
to aktualizacje ma wybrać z navi czy bez :) i jaka wogóle jest różnica firmware  bez lub z nawigacja ?
Rzeczy niemożliwe robię od ręki,  na cuda trzeba chwile poczekać  <diabel>

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 28 Marca 2019, 14:02:07 »
Wrzuć proszę foto jak wygląda u Ciebie ekran z listą stacji radiowych. U mnie ciągle wygląda jak na 0101A5 czyli jakoś tak starodawnie: http://tt2.it.pl/my-tt2-radio.jpg Mam podejrzenie, że gdy jest Navi to radio wygląda to inaczej bo steruje nim moduł Navi.

W mojej wersji (Auris 2 FL bez NAVI) tak to wygląda:

Czyli ten sam soft (0101B9) a inny wygląda radia. Bardziej mi się podoba to Twoje :) NAVI narzuca software'owo mi stary wygląd radia mimo ze mam najnowsze mapy 6.12.0 L

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 28 Marca 2019, 14:04:26 »
niech ktoś mi podpowie :
jak ja mam TT2 ( 13TXDAEU-DA00) przed liftem a moduł Go Plus nawigacji mam od Toyota C-HR
to aktualizacje ma wybrać z navi czy bez :) i jaka wogóle jest różnica firmware  bez lub z nawigacja ?

A to Ci dopiero hybryda. Na Twoim miejscu już bym tego nie ruszał bo sie skończy tak <kucharz>

Offline SZYMQ

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 28 Marca 2019, 14:22:37 »
A to Ci dopiero hybryda. Na Twoim miejscu już bym tego nie ruszał bo sie skończy tak <kucharz>

Wszystko działa tak jak w TT2   bo tak na prawdę radia różnią się tylko wyglądem przed liftem od po lifcie bo bebechy maja takie same
a ktoś mi powie czy jest jakaś różnica aktualizacji z nawigacją od radia bez nawigacji ?
« Ostatnia zmiana: 28 Marca 2019, 14:25:17 wysłana przez SZYMQ »

Offline piodi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 28 Marca 2019, 14:26:50 »
Chyba musisz być pierwszy i zrobić test, aczkolwiek wydaje się, że powinno zadziałać tak samo jak u kolegi faciulula:)
« Ostatnia zmiana: 28 Marca 2019, 14:28:59 wysłana przez piodi »

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #37 dnia: 28 Marca 2019, 14:56:28 »
A mnie wywala płytę na zewnątrz i pisze, że nie znalazł plików dźwiękowych. Płyta CD-R EMTEC 700 MB, wypalona na CDBurnerXP z UDF, szybkość x10, zakończona, pliki .kwi w głównym katalogu, TT wyłączona. Chciałem tylko sprawdzić, co TT powie na aktualizację, włączyłem tylko zapłon bez uruchamiania silnika, to może mieć znaczenie? Spróbuję na odpalonym silniku. Mam w TT navi i: nr urz. 13TXDAEU-DA00, wer. audio 90 01011E, produkt info. 86140-02290, mapa 6.12.0L, A2 2014.
Spalanie - Motostat.pl

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 28 Marca 2019, 16:58:29 »
A mnie wywala płytę na zewnątrz i pisze, że nie znalazł plików dźwiękowych. Płyta CD-R EMTEC 700 MB, wypalona na CDBurnerXP z UDF, szybkość x10, zakończona, pliki .kwi w głównym katalogu, TT wyłączona. Chciałem tylko sprawdzić, co TT powie na aktualizację, włączyłem tylko zapłon bez uruchamiania silnika, to może mieć znaczenie? Spróbuję na odpalonym silniku. Mam w TT navi i: nr urz. 13TXDAEU-DA00, wer. audio 90 01011E, produkt info. 86140-02290, mapa 6.12.0L, A2 2014.

Nagrałeś płyte w formacie "UDF" a powinieneś w "UDF/ISO" (to sa różne formaty). Sprawdzałem to i miałem tak samo.

Ja nagrywałem programem Nero v 8. Stare ale dało rade :)

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 28 Marca 2019, 17:06:45 »

Wszystko działa tak jak w TT2   bo tak na prawdę radia różnią się tylko wyglądem przed liftem od po lifcie bo bebechy maja takie same
a ktoś mi powie czy jest jakaś różnica aktualizacji z nawigacją od radia bez nawigacji ?

Różnica jest w nośniku jaki należy użyć. W przypadku NAVI port USB jest na "stałe" podłączony do urządzenia NAVI (czyli tzw. "Extension Box") wiec można go użyć tylko do aktualizacji urządzenia NAVI. Aby wykonać update samego radia (tzw. "Display Audio") trzeba użyć drugiego dostępnego napędu czyli CD. W przypadku Aurisa sa to te same pliki ale np. w przypadku Corolli pliki mają tą sama nazwę ale różnią sie binarnie (!!!) wiec nie są to te same pliki.

Swoją drogą w radiu z NAVI widać kiedy używane jest dane urządzenia czy "Display Audio" czy "Extension Box". Czarny ekran na 0,5 sekundy podczas przełączenia przycisków (np Car -> Media) to moment przełączenia ekranu pomiędzy urządzeniami "DA" i "EB". Tak samo w części "Informacje o systemie" czarny ekran na 0,5 sekundy to też przełączanie się pomiędzy urządzeniami, aby wyświetlić ich wersję softu.

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 28 Marca 2019, 18:17:48 »
Różnica jest w nośniku jaki należy użyć. W przypadku NAVI port USB jest na "stałe" podłączony do urządzenia NAVI (czyli tzw. "Extension Box") wiec można go użyć tylko do aktualizacji urządzenia NAVI. Aby wykonać update samego radia (tzw. "Display Audio") trzeba użyć drugiego dostępnego napędu czyli CD. W przypadku Aurisa sa to te same pliki ale np. w przypadku Corolli pliki mają tą sama nazwę ale różnią sie binarnie (!!!) wiec nie są to te same pliki.

Cos kręcisz kolego. W pierwszym poście napisałeś że jest odwrotnie.
Cytat: faciulula
Instalacja:
TT2 bez nawigacji (czas instalacji ok 5 min):
1. Wgrać rozpakowane archiwum na czysty napęd USB (format: FAT32)
.......

TT2 z nawigacją (czas instalacji ok 20 min):
1. Nagrać rozpakowane archiwum na płytę CD-R, typ systemu plików UDF/ISO, Disk-At-Once, bez multisesji, płyta musi być "zamknięta"
.......
« Ostatnia zmiana: 28 Marca 2019, 18:20:02 wysłana przez jerry2006 »

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #41 dnia: 28 Marca 2019, 20:39:01 »
...  Nagrałeś płyte w formacie "UDF" a powinieneś w "UDF/ISO" (to sa różne formaty). Sprawdzałem to i miałem tak samo.
CDBurnerXP ma do wyboru UDF i ISO 9660/Juliet. Do tej pory nie zawodził. W pliku .pdf z archiwum aktualizacji piszą o UDF, uznałem, że będzie wystarczająco dobrze. Jutro sprawdzę, czy chodzący silnik ma znaczenie i czy Nero da radę lepiej.
Spalanie - Motostat.pl

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 28 Marca 2019, 21:24:02 »

Cos kręcisz kolego. W pierwszym poście napisałeś że jest odwrotnie.
Cytat: faciulula
Instalacja:
TT2 bez nawigacji (czas instalacji ok 5 min):
1. Wgrać rozpakowane archiwum na czysty napęd USB (format: FAT32)
.......

TT2 z nawigacją (czas instalacji ok 20 min):
1. Nagrać rozpakowane archiwum na płytę CD-R, typ systemu plików UDF/ISO, Disk-At-Once, bez multisesji, płyta musi być "zamknięta"
.......

Dobrze pisze bo update radia i modułu NAVI to 2 osobne sprawy bo to inny rodzaj softu i przede wszystkim inne urządzenie i inny producent (radio to Panasonic a NAVI to Harman). A więc jeszcze raz:
1. Jak jest radio bez NAVI to można wykonać update tylko radia wtedy używa USB.
2. Jak jest radio z NAVI to aby wykonać update radia używa się CD a aby wykonać update NAVI używa sie USB bo przy instancji modułu NAVI przełącza się fizycznie podłączenie USB z radia do NAVI, które jest osobnym urządzeniem podłączanym pod radiem - tam jest specjalna wnęka na nie. Wtedy urządzenia są ze sobą zintegrowane i fizycznie połączone (kilkoma kabelkami) ale używają innych softów więc do każdego wgrywa się inaczej soft bo dostępny jest tylko jeden port USB w samochodzie. Gdyby były 2 porty USB to instalacja była by łatwiejsza ale z uwagi, że jest tylko jeden to używa się osobnych nośników, aby skomunikować się z właściwym urządzeniem.

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 28 Marca 2019, 21:30:54 »
...  Nagrałeś płyte w formacie "UDF" a powinieneś w "UDF/ISO" (to sa różne formaty). Sprawdzałem to i miałem tak samo.
CDBurnerXP ma do wyboru UDF i ISO 9660/Juliet. Do tej pory nie zawodził. W pliku .pdf z archiwum aktualizacji piszą o UDF, uznałem, że będzie wystarczająco dobrze. Jutro sprawdzę, czy chodzący silnik ma znaczenie i czy Nero da radę lepiej.

CDBurnerXP nie ma chyba obsługi "UDF/ISO" tylko osobno jeden albo drugi. Użyj Nero a na pewno sie uda.

Zostaw włączony silnik bo update trwa ok 20 minut (u mnie tyle trwał z zegarkiem w ręku). W Hybrydzie przy wyłączonym silniku prąd z małego aku odcinany chyba po 15 minutach więc jak Ci zgaśnie prąd to uwalisz sobie radio. Wtedy zostanie CI już tylko wiosenna wizyta w ASO na ratunek albo kupno używki w sieci i wymiana. Nie ryzykuj.

Offline SZYMQ

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 28 Marca 2019, 21:41:55 »
Dobrze pisze bo update radia i modułu NAVI to 2 osobne sprawy bo to inny rodzaj softu i przede wszystkim inne urządzenie i inny producent (radio to Panasonic a NAVI to Harman). A więc jeszcze raz:
1. Jak jest radio bez NAVI to można wykonać update tylko radia wtedy używa USB.
2. Jak jest radio z NAVI to aby wykonać update radia używa się CD a aby wykonać update NAVI używa sie USB bo przy instancji modułu NAVI przełącza się fizycznie podłączenie USB z radia do NAVI, które jest osobnym urządzeniem podłączanym pod radiem - tam jest specjalna wnęka na nie. Wtedy urządzenia są ze sobą zintegrowane i fizycznie połączone (kilkoma kabelkami) ale używają innych softów więc do każdego wgrywa się inaczej soft bo dostępny jest tylko jeden port USB w samochodzie. Gdyby były 2 porty USB to instalacja była by łatwiejsza ale z uwagi, że jest tylko jeden to używa się osobnych nośników, aby skomunikować się z właściwym urządzeniem.

mam rozumieć ze ten soft tez wgrywa inne oprogramowanie do radia i do nawigacji przez CD ??
czyli jak odłączę moduł nawigacji to mogę użyć softu bez NAVI i obejdzie się bez nagrywania CD ?? tak

dobrze to rozumiem ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl