Autor Wątek: Czy tak ma być? Hamulce i olej  (Przeczytany 13620 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Czy tak ma być? Hamulce i olej
« Odpowiedź #30 dnia: 11 Kwietnia 2019, 08:42:36 »
Dobrze ze gwarancja kończy mi się niebawem, sam go będę serwisował i wtedy przynajmniej będę miał wpływ na to co będzie zalane.

Przecież cały czas masz wpływ na to co będzie zalane.

A
.... ja specjalnie zaznaczylem ze chcem zeby nalali mi olej 0 20 bo leja ten 5 w 30 w ....
« Ostatnia zmiana: 11 Kwietnia 2019, 08:45:16 wysłana przez jerry2006 »

Offline lawenda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 11 Kwietnia 2019, 10:47:07 »
Cytuj (zaznaczone)
Przecież cały czas masz wpływ na to co będzie zalane.

No i tak wszystkiego trzeba pilnować ...
Płyn hamulcowy, też musze zgłosić, ze na korku piszą DOT3 only?
Ciśnienie w kołach takie dla konkretnie hybrydy a nie zgodnie z przyzwyczajeniami mechanika? To, że chce uszczelkę nowa pod korkiem spustowym oleju  tez musze zgłaszać?
Daj spokój, tak naprawdę na nic nie mamy wpływu, tylko takie poczucie w sobie wyrabiamy. To nie dla mnie. Po kilku nowych samochodach stwierdzam ze nie można ufać serwisom. Oczywiście nie mówię tylko o toyocie.

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 11 Kwietnia 2019, 12:05:40 »
Ja się odniosłem do tego co poniżej.
Cytuj (zaznaczone)
sam go będę serwisował i wtedy przynajmniej będę miał wpływ na to co będzie zalane.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na ten cytat z dzisiaj odpowiedź na dole.

No i tak wszystkiego trzeba pilnować ...
Płyn hamulcowy, też musze zgłosić, ze na korku piszą DOT3 only?
Ciśnienie w kołach takie dla konkretnie hybrydy a nie zgodnie z przyzwyczajeniami mechanika? To, że chce uszczelkę nowa pod korkiem spustowym oleju  tez musze zgłaszać?
Daj spokój, tak naprawdę na nic nie mamy wpływu, tylko takie poczucie w sobie wyrabiamy. To nie dla mnie. Po kilku nowych samochodach stwierdzam ze nie można ufać serwisom. Oczywiście nie mówię tylko o toyocie.

Przecież jak wjeżdzasz do ASO i nic nie wymagasz to:
- robią to co wymaga od nich minimum serwisowe
- oszukują i nie robią wszystkiego prawidłowo
Nie wiem co rozumiesz przez "sam bede serwisował". Jeśli masz na myśli wymiane oleju i filtra we własnym garazu to pilnować nie musisz ale jeśli wybierzesz warsztat nie ASO to juz nie jest takie pewne że nie będzie jak w ASO.

Podjedź do pierwszego lepszego zostaw samochód i powiedz że chcesz przegląd po xxx km, to:
- zaleją płyn hamulcowy jaki mają
- ciśnienia w kołach nawet nie sprawdzą
- o nowej uszczelce pod korek zapomnij
- jedynie tylko to możesz potwierdzić "stwierdzam ze nie można ufać serwisom"

Takie jest moje zdanie

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #33 dnia: 11 Kwietnia 2019, 12:30:42 »
do pierwszego lepszego

Zaryzykowałbym, że nawet oleju nie wymienisz bo nie będą mieli klucza do odkręcenia nakrętki filtra :)
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline lawenda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 11 Kwietnia 2019, 13:46:48 »
Wszystkie wymienione czynności zrobię sam we własnym garażu.
 ?minimum serwisowe? ... W instrukcji nie ma oleju 10W40 a kilku osobom i mi również taki olej wlano. Warto chyba spojrzeć na sprawę nieco szerzej, mianowicie po to człowiek kupuje samochód z gwarancja żeby nie martwić się o długoletnia bezproblemowa eksploatacje - bo będzie profesjonalnie serwisowany przez autoryzowany serwis producenta. Mało przekonuje mnie argument, ze można się kłócić lub dochodzić swoich praw przed sądem - bo są inne bardziej ambitne czynności do wykonania w życiu. Oni nas robią w ch... a my jak się zorientujemy to możemy się co najwyżej poskarżyć lub walczyć. Przecież to takie normalne, oczywiste, ale żeby serwis stosował się do zasad wyznaczonych przez producenta to już wręcz misja na Marsa.
Uprzedzam pytanie, dlaczego nie pojechałeś z pretensjami. Bo nie mogłem, ale tez i z powyższych powodów, ale dzięki temu mogę podzielić się z wami takimi uwagami. W sobotę wymieniam olej na 0W20 oczywiście zastosuje klucz do obudowy filtra oleju i nowa podkładkę pod korek spustowy. ;)

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 11 Kwietnia 2019, 14:09:16 »
Wszystkie wymienione czynności zrobię sam we własnym garażu.

Nie każdy ma takie możliwości więc ich też weźmy pod uwagę dyskutując na temat problemu z ASO

?minimum serwisowe? ... W instrukcji nie ma oleju 10W40 a kilku osobom i mi również taki olej wlano.

Jesli był taki na fakturze a jest nie zalecany to raczej sprawa do załatwienia bez odbierania samochodu.

Warto chyba spojrzeć na sprawę nieco szerzej, mianowicie po to człowiek kupuje samochód z gwarancja żeby nie martwić się o długoletnia bezproblemowa eksploatacje - bo będzie profesjonalnie serwisowany przez autoryzowany serwis producenta.

Jak w kazdej branży są firmy lepsze i gorsze albo fachowcy lepsi lub gorsi. Proponowanie zmiany ASO tez na niewiele może się przydać a raczej jest potrzebna wymiana inforamcji na temat nierzetelnych firm.

Offline Maher

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 11 Kwietnia 2019, 18:41:43 »
Wracając do tematu oleju silnikowego do hybryd (Auris II). Ja już zdążyłem być na dwóch przeglądach i za każdym razem nalali mi 0W20, bez żadnych pytań czy sugestii z mojej strony. Po wykonanym przeglądzie serwisant za każdym razem czyta mi listę wykonanych czynności (też z własnej, nieprzymuszonej woli) i tak samo za każdym razem zwraca uwagę na rodzaj oleju i sam z własnej, nieprzymuszonej woli tłumaczy dla czego akurat ten olej ("bo takie jest zalecenie producenta dla aut z napędem hybrydowym"). ASO w Komornikach (pod Poznaniem).

Nie tylko 0W20 do hybryd tylko tam gdzie są samo-regulatory zaworowe taki olej powinien być stosowany, czyli dual VVTI i Valvematic. Znowu hybryda auris 1 i prius 2 chyba nie mają samoregulatorów i tam wystarczy 5W30.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #37 dnia: 11 Kwietnia 2019, 20:40:15 »
Znowu hybryda auris 1

Ma, 2ZR-FXE czyli to samo co PIII.
Nie wiem jak PII
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline lawenda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 13 Kwietnia 2019, 18:49:46 »
Olej wymieniony - 0W20, nowa uszczelka założona.  <taniec>

Jeśli chodzi o hamulce tył to rozebrałem obydwa zaciski.
Wszystko wyczyściłem i nasmarowałem, płyn hamulcowy wymieniony, wszystko odpowietrzone. Jako, że z tyłu klocki nigdy nie były wymieniane i tylne zaciski pracują z mniejszą siłą niż przednie - to były zapieczone o wiele bardziej niż przednie.
Zrobiłem kilka zdjęć i nagrałem film (jeszcze do obrobienia). Na filmie pokazuję jak ciężko pracuje koło przed regeneracją zacisku i jak lekko po regeneracji oraz jak mocno tłoczek zacisku jest zapieczony oraz w jak zaskakująco dobrym stanie są prowadnice w jarzmie.
Wniosek z całej tej roboty jest taki, że warto zajrzeć do hamulców a już po 100 tys. na pewno i zrobić im dobrze - rozebrać, wyczyścić i nasmarować.
Można sobie zadać pytanie po co skoro jeździ, hamuje? Efektem takiego zaniedbania oprócz obniżenia bezpieczeństwa i skuteczności hamowania moim zdaniem jest również wyższe spalanie. Skoro koło jest hamowane zapieczonym klockiem i tłoczkiem to siłą rzeczy samochód potrzebuje więcej mocy aby jechać no i wiadomo, że wtedy zużyje więcej paliwa. Może 0,2l może 0,1l a może 0,4l - tego nie wiem, ale ma pewno teraz czuję, że mam dobre hamulce. Jeszcze ostro nie hamowałem, ale już da się wyczuć różnicę, śmiem twierdzić, że wcześniej tył w ogóle nie hamował.
Uwaga z roboty - klocki tylne TRW trzeba trochę podpiłować aby lekko pracowały w jarzmie. No jeszcze pochwała bo pasta Plastlube firmy ATE naprawdę robi robotę - jest super gęsta, kleista a jednocześnie śliska jak cholera, wróżę długotrwałą obecność w jarzmie.

Galeria (przepraszam za pionowość zdjęć, następnym razem będzie poziomość). Oczywiście nie robiłem zdjęć każdej czynności, którą wykonywałem bo niestety brak czasu mnie popędzał.
Acha, no i okazało się, że kolega, który pisał, że tłoczek powinien być jak lustro - miał rację, przynajmniej w moim przypadku tak było w tylnych zaciskach. Z przodu jakiś gnój wpakowali i syf został na tłoczku.

« Ostatnia zmiana: 13 Kwietnia 2019, 18:55:07 wysłana przez lawenda »

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 13 Kwietnia 2019, 20:10:24 »
Co smarowałes tą pasta z TRW?
Taka moja uwaga nie powinno się niczym smarować piasty pod tarcze a widzę na zdjęciu że coś tam nalozyłeś
Smar a raczej jego nie równa warstwa może spowodować że tarcza nie jednakowo będzie przylegac do piasty co będzie skutkowało szybkim zwichrowaniem tarczy i biciem

Offline lawenda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 13 Kwietnia 2019, 22:11:30 »
Pastą TRW smarowałam tylko prowadnice zacisku w jarzmie. Na piascie natomiast jest smar ceramiczny w aerozolu przy dotknięciu palcem w ogóle tego nie czuć. To jakieś mikrony chyba.

Offline Jary59

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 13 Kwietnia 2019, 22:28:16 »
Ta uszczelka pod korek spustowy to jest jakaś specjalna, czy może typowa ? Gdzie można ją kupić ? Tłoczek w zacisku z tyłu bez problemu dał się wcisnąć po demontażu ?

Offline lawenda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 13 Kwietnia 2019, 22:58:06 »
Ta uszczelka pod korek spustowy to jest jakaś specjalna, czy może typowa ? Gdzie można ją kupić ? Tłoczek w zacisku z tyłu bez problemu dał się wcisnąć po demontażu ?
Korek kupiłem w komplecie z uszczelka, taką z jakiegoś tworzywa i do tego było dołączone takie coś miedziane, ale w oryginale w misce olejowej  tego nie było wiec jej nie użyłem. Tłoczek po wyczyszczeniu i nasmarowaniu wkręcił się bez problemu. Oczywiście trzeba na niego założyć gumę. Ja to robię kompresorem.

Korek: https://4cars.pl/szcz/220122S/corteco_140/0/0/0.php#con
« Ostatnia zmiana: 13 Kwietnia 2019, 23:06:20 wysłana przez lawenda »

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 14 Kwietnia 2019, 01:56:37 »
Pastą TRW smarowałam tylko prowadnice zacisku w jarzmie. Na piascie natomiast jest smar ceramiczny w aerozolu przy dotknięciu palcem w ogóle tego nie czuć. To jakieś mikrony chyba.
A ta pasta ate plastilube się nie nadaje do prowadnic? W opisie tej TRW pisze ze średnio się nadaje do elementów gumowych a osłonki prowadnic są chyba z gumy
Pytam bo chyba na urlopie też się wezmę za sprawdzenie hamulców coprawda przebieg mam 70 tys. km ale ciekawi mnie co tam słychać
Co do smarowania piasty tam nie powinno się dawać nic, ma być wyczyszczone na błysk i tyle zobaczysz oby nic się nie działo

Offline lawenda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 14 Kwietnia 2019, 11:36:16 »
Każdy robi jak mu się wydaje, że jest dobrze. Ja tak robię od lat i jest ok, ale jeśli mój nawyk jest zły to go zmienię.
TRW rekomenduje tą pastę do prowadnic zacisku.
Tutaj jest ciekawy artykuł: http://www.hamulce.net/smary.pdf

« Ostatnia zmiana: 14 Kwietnia 2019, 17:07:45 wysłana przez fazibazi »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl