Autor Wątek: Techniki jazdy hybrydą  (Przeczytany 252448 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Techniki jazdy hybrydą
« Odpowiedź #135 dnia: 03 Marca 2020, 11:42:21 »
poprostu wskazówka "obrotomierza" musi być na 0 - na skraju pół CHARGE i ECO
Tak, dokładnie tak.  <brawo>

Przy idealnym zerze znikają 'strzałki przepływu' - bez względu na to czy to prius2/3/4 czy auris.
Auto toczy się jakby było zupełnie na luzie - elektryk ani nie napędza auta ani nie odzyskuje energii.
Utrzymanie tego idealnego zera wymaga wprawnej nogi lub trybu jazy eco.

tomsan: poprzedni film to końcówka przejazdu. Koleś zaczynał z aku naładowanym w 50%
https://www.youtube.com/watch?v=EYsH31y9u5A
na jego kanale jest też reszta filmów z tego przejazdu
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2020, 11:45:26 wysłana przez Mieciu »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #136 dnia: 03 Marca 2020, 12:54:22 »
Tak, dokładnie tak. 

Przy idealnym zerze znikają 'strzałki przepływu' - bez względu na to czy to prius2/3/4 czy auris.
Auto toczy się jakby było zupełnie na luzie - elektryk ani nie napędza auta ani nie odzyskuje energii.
Utrzymanie tego idealnego zera wymaga wprawnej nogi lub trybu jazy eco.
No to zamiast się gapić w wyświetlacz i napinać nogę, o wiele prościej i bezpieczniej jest przełączyć na N

tomsan: poprzedni film to końcówka przejazdu. Koleś zaczynał z aku naładowanym w 50%
https://www.youtube.com/watch?v=EYsH31y9u5A
na jego kanale jest też reszta filmów z tego przejazdu
OK, ale co to za atrakcja - jazda w żółwim tempie po pustej drodze?
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2020, 13:04:57 wysłana przez Zbig »

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #137 dnia: 03 Marca 2020, 13:49:28 »
Temat brzmi techniki jazdy hybrydą...
To jedna z technik, którą można zastosować aby pochwalić się rekordami niskiego spalania.

Jazda na N jest odradzana w instrukcji.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #138 dnia: 05 Marca 2020, 09:52:43 »
dziś na odcinku 7,4km (jazda do pracy rano po Warszawie Ursynów - Okęcie) wyciągnąłem 5,2l/100 a wcześniej robiłem 5,9 i skończyłem z 8 paskami baterii a nie jak zawsze ledwo połową.

wczoraj obejrzałem fajny film o hypermillingu w toyotach i zastosowałem ich kilka zasad oraz moje stare zasady.
-> Na prostej drodze opłaca się bardziej szybować czyli włączyć N (niezalecane w instrukcji) lub manewrować gazem tak aby ustały wszelkie przepływy energii - wskazówka na 0.
Puszczanie gazu powoduje ładowanie baterii przez co szybciej auto wytraci energię, a proces ładowania baterii nie jest procesem 100% sprawności, a potem oddanie energii z baterii w EV znowu nie jest procesem 100% sprawności dlatego opłaca się bardziej (teoretycznie 2x) szybować na N lub 0 przepływie energii aniżeli jechać na EV ;) i to mogę już potwierdzić :)
-> Dodatkowo dowiedziałem się, że bateria bardziej statystycznie dostaje energię z pola ECO (druga połowa pola czyli benzyna) aniżeli z hamowania.

Zasady:

-po ruszeniu rano lub długim podstoju wyłączamy od razu OFFem nawiew - szybciej nagrzeje się silnik i włączy się tryb EV, jak odpali się benzyna to wtedy włączamy już nawiew na stałe
-ruszamy na elektryku do 25km/h, trzymamy się w połowie pola ECO (elektryk) potem powyżej tej prędkości przyspieszamy w połowie pola ECO (benzyna)
-unikamy końca pola ECO elektryk oraz początku i końca pola ECO benzyna bo wtedy jest mniejsza sprawność - idealnie przebywać w połowach tych zakresów
-na dłuższej i równej prostej trasie - po osiągnięciu prędkości docelowej - manewrujemy gazem tak aby wskazówka była na "0" - między CHARGE a ECO lub włączamy bieg N - czuć wtedy bujnięcie do przodu bo elektryk nie zwalnia auta i auto dostaje jakby kopa - mniej zwalnia. Tę technika można użyć przy dowolnej prędkości, EV jak wiecie tylko do 74km/h (w Prius/Auris) !
-jak używacie benzyny to co 5 sekund zwalniajcie pedał gazu i znowu naciskajcie delikatnie , przez co kiedy to możliwe, włączy się EV, a benzyna wyłączy
-zostawiamy miejsce na 1..2 auta przed sobą aby mieć czas na reakcję.

Wobec tego co mówią/piszą niektórzy, jeszcze nikt na mnie nie zatrąbił w Warszawie ani nawet nie dostałem złego spojrzenia przy wymijaniu :)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #139 dnia: 05 Marca 2020, 12:28:55 »
Obawiam się, że zabraknie czasu i mocy obliczeniowej mózgu aby do tego jeszcze analizować ruch drogowy :) Z wrzucaniem N to bardzo słaby pomysł. Co jeśli nagle będziesz musiał przyśpieszyć?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #140 dnia: 05 Marca 2020, 14:34:09 »
Obawiam się, że zabraknie czasu i mocy obliczeniowej mózgu aby do tego jeszcze analizować ruch drogowy :) Z wrzucaniem N to bardzo słaby pomysł. Co jeśli nagle będziesz musiał przyśpieszyć?

Prawdziwy hybrydowy żeglarz zastanowi się trzy razy zanim przyspieszy, więc nie ma pośpiechu ;-)

Też uważam że wrzucanie N jest bez sensu, ale skoro warunkiem nirwany jest osiągnięcie i utrzymanie  "idealnego zera przy braku strzałek" to nie widzę lepszego rozwiązania.  Ecodriving na szczęście odbywa się powoli i bez gwałtownych ruchów, więc ryzyko poważniejszej kolizji jest niskie, ale takie jeżdżenie z wpatrywaniem się w wyświetlacze i hybrid asystenty nie ma nic wspólnego z bezpieczeństwem jazdy IMHO.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #141 dnia: 05 Marca 2020, 14:35:07 »
dziś na odcinku 7,4km (jazda do pracy rano po Warszawie Ursynów - Okęcie) wyciągnąłem 5,2l/100
A z jaką średnią prędkością wyszedł taki wynik?

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #142 dnia: 05 Marca 2020, 14:35:36 »

-na dłuższej i równej prostej trasie - po osiągnięciu prędkości docelowej - manewrujemy gazem tak aby wskazówka była na "0" - między CHARGE a ECO lub włączamy bieg N - czuć wtedy bujnięcie do przodu bo elektryk nie zwalnia auta i auto dostaje jakby kopa - mniej zwalnia. Tę technika można użyć przy dowolnej prędkości, EV jak wiecie tylko do 74km/h (w Prius/Auris) !

Polecam HyBall do takiej zabawy :)

http://hybridassistant.blogspot.com/2018/10/powerball.html

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #143 dnia: 05 Marca 2020, 16:12:39 »
tomsan - b.dobrze opisane  :good:
Aż z ciekawości sprawdziłem czy jeszcze potrafię, ale była trochę męczarnia.
Miasto, godzina 17:30, ruch umiarkowany,4 pełne stopy, równy teren, jeden odcinek ok 3km z podwyższoną do 70km prędkością, temp na zewnatrz 9st i start z zimnego.
Balans SOC bez zmian pomiędzy startem a końcem trasy.

Nikt nie trąbił, ale sporo mnie wyprzedzało- nie przekraczałem 70 na 70tce, a na 50 jechałem 40-50 i na maxa korzystałem z P&G.
Jazda męczarnia i bez hybrid assistanta pewnie wyszłoby 4l.
Trochę smutne, że trzymając się przepisów stajesz się zawsze mniejszą lub większą zawalidrogą.
Sam aniołem nie jestem, realne spalanie to i tak 5,2-5,3 latem i 5,8-6 zimą.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #144 dnia: 05 Marca 2020, 20:15:31 »

Wszystko zalezy od trasy. Ja mam ponad 3km dlugą i prostą dwupasmówkę i praktycznie jestem rano na niej sam. Włączam N i mam spokój.  Na całej trasie zwalniam z 70 do 60km/h. Toyota nie zaleca N tylko dlatego ze nie ma wtedy ładowania baterii trakcyjnej z generatora ale jak ktoś zna zasady to chyba wie co robi...

Jak potrzebujesz nagle przyspieszyć to co za problem włączyć D? Ja w poprzednim aucie redukowałem biegi i przyspieszałem więc też chwilę schodziło na redukcję biegu w manualu.
Jak dojeżdżam do świateł to i tak wcześniej włączam D bo wtedy zwalniając warto podładować baterie za free.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #145 dnia: 05 Marca 2020, 20:17:58 »
dziś na odcinku 7,4km (jazda do pracy rano po Warszawie Ursynów - Okęcie) wyciągnąłem 5,2l/100
A z jaką średnią prędkością wyszedł taki wynik?

Średnia ok 45km/h. Max 70...75km/h. Trasa niestety jest bardzo krótka i długo chodzi na marne banzyna aby nagrzać układ ;) jak mam trasy ponad 20km to wtedy schodze do 4.5 a nawet 3.6

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #146 dnia: 05 Marca 2020, 20:19:15 »

Polecam HyBall do takiej zabawy :)

http://hybridassistant.blogspot.com/2018/10/powerball.html

Dzieki. Wiem wiem. Widzialem na yt. Musze zakupic obd bt ;)

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #147 dnia: 05 Marca 2020, 20:23:58 »
tomsan - b.dobrze opisane

Dzięki. Starałem się. Potem może ktoś skorzysta. Lubie posty z konkretami a nie przekopywanie się przez 20 stron tekstu ;)

Zrobiłeś niezłą trasę :) ja mam wszędzie blisko ale dużo korków więc szybkp baterie mi się drenowały. Dzięki szybowaniu oszczędzam baterie na korki.

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #148 dnia: 05 Marca 2020, 23:35:39 »
Bez patrzenia na jakiekolwiek wskazania na wyświetlaczu oraz jadąc 'za tłumem' ta sama trasa wychodzi 5,2-5,4.

Offline michassel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #149 dnia: 06 Marca 2020, 08:02:46 »

-> Na prostej drodze opłaca się bardziej szybować czyli włączyć N (niezalecane w instrukcji)

Nie bez powodu nie zalecają takiej operacji. Skrzynia i wszystko w niej się kręci napędzane od kół, a przełączając na N skrzynia rozłącza pompę olejowa. Pięknie tracisz smarowanie. Dodatkowo przy przełączaniu z N na D lub odwrotnie nie czujesz żadnych szarpnięć?

Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka

Toyota Corolla TS 2.0 Hybrid Dynamic Force 2020
Wersja Comfort, pakiet Tech + Style.
Kolor 4W9 Phantom Brown, jasne wnętrze.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl