Myślę, że tyle koleżanek i kolegów zaktualizowało pomyślnie swoje multimedia, że można by nawet otworzyć nowy wątek dotyczący procesu aktualizacji oraz znalezionych zmian i problemów.
W moim przypadku - samochód z produkcji maj 2019:
Audio produkcji Denso-Ten - DCU: 17TDT1EU-CA01
Nawigacja fabryczna - MEU: 17TMT2EU-FA00
Nr części DCU: 86140-42671
Nr części MEU: 86840-06041
(w przypadku numeru części znaczenie ma chyba tylko pierwszy człon)
Wersji Audio przed aktualizacją niestety nie zapisałem, Nawigacja była w wersji 1520.
Zatem z pliku USB2 na świeżo sformatowanego w FAT-32 pena (32GB, klasy USB 3.0) wrzuciłem tylko plik "17TMT2EU-FA00_1900.kwi" - jego wgranie powoduje aktualizację jedynie programu do nawigacji (nie map) - zmiana MEU na 17TMT2EU-FA10, jej wersja to obecnie 1120 (niby niższa niż poprzednio - 1520, wg nazwy pliku powinno być 1900

). Ustawienia (np. ulubione miejsca docelowe) pozostały bez zmian.
Ze zmian:
- Na pewno możliwość ustawienia wyświetlania mapy na ekranie home w trybie 2D/3D kierunkiem jazdy do góry, a nie jak dotychczas tylko 2D z północą na górze.
- Dodatkowo chyba jakieś kosmetyczne zmiany np. przy wyszukiwarce. Nie testowałem dokładniej, lista być może do uzupełnienia (o ile zrobimy nowy wątek).
Z kolei z pliku USB3 na ponownie sformatowanego pena wrzuciłem foldery "PreInstall" i "VehicleParameter", pliki "force_clear_dcu.dat", "forcevup.dat", "ModelIdList.xml", "phaseup.dat" oraz plik o nazwie zgodnej z moim DCU, czyli "17TDT1EU-CA01_1257.kwi" (zapewne mogłem pominąć "PreInstall" bo są tam tylko pliki z członem DA - czyli dla systemów Panasonic, ale posiadacze takowych zapewne powinni dla bezpieczeństwa jednak mieć go na penie). Aktualizacja w moim przypadku spowodowała zmianę DCU na 17TDT1EU-CA32, wersja audio zmieniła się na 1257 (zgodną z nazwą pliku .kwi).
Po aktualizacji:
- zachowana była większość ustawień (język systemowy, podłączony telefon),
- nie zmienił się unikalny identyfikator urządzenia multimedialnego (czyli ten ciąg znaków w stylu " BglUsi86tGh54nHtr...")
- prawidłowo działa aplikacja MyT.
Zresetowały się:
- zapamiętane punkty dostępowe WiFi (musiałem na nowo wyszukać i podać hasła)
- wybrany kraj usług Toyota Assistance
(być może coś jeszcze, lista do ewentualnego uzupełnienia)
Ze zmian:
- Android Auto i Apple CarPlay. Testowałem AA - działa bardzo dobrze.
- W menu Aplikacje zniknęła opcja MirorLink, zamiast niej jest informacja o możliwości podłączenia SmartDeviceLink (podobny do ML ale nowszy protokół służący wyświetlaniu zgodnych z nim aplikacji - np. nawigacji Sygic - na ekranie multimediów), jednak na razie nie udało mi się go uruchomić (może komuś innemu się uda i podzieli się rozwiązaniem).
(być może coś jeszcze, lista do ewentualnego uzupełnienia)
I na koniec jeszcze takie luźne spostrzeżenia i opinie:
- Brakuje mi dedykowanego przycisku fizycznego do powrotu do AA, gdy np. przejdziemy na chwilę do systemu wbudowanego (trzeba za każdym razem nacisnąć "Menu", a potem puknąć na ekranie "Android Auto"). Wystarczyłoby mi zupełnie, gdyby dłuższe przytrzymanie "menu" przenosiło do głównego ekranu AA....
- W przypadku nawigacji z AA (Google Maps / Waze) na prędkościomierzu faktycznie można wyświetlić następny manewr, jednak brakuje jego wyskakiwania jako "Pop-Up" gdy wyświetlamy akurat inną informację (np. spalanie), tak jak to jest w nawigacji fabrycznej.
- Z kolei gdy odtwarzamy muzykę ze Spotify, Deezer itp, to już wyskakuje "Pop-Up" z tytułem nowego utworu.