Autor Wątek: Toyota Corolla 2.0 TS Hybrid - raporty spalania i wrażenia z jazdy  (Przeczytany 142195 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Toyota Corolla 2.0 TS Hybrid - raporty spalania i wrażenia z jazdy
« Odpowiedź #255 dnia: 18 Października 2020, 11:42:28 »
Popatrzmy na to tak W normalnym samochodzie silnik działa cały czas np przez godzinę stojąc z klimą spali 2 litry benzyny Nasz w tym samym czsie spali 1/10 tego więć ile więcej spali nasz samochód jeżďząc z klimatyzacją .Wiem tylko że silnik spalinowy u nas nie napędza klimatyzacji.
Odpowiadając na Twoje dywagacje to hybryda z klimą  przez 1h spali 200g benzyny, a bez klimy 150g benzyny.

Offline lukikow

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla e21 1.8
« Odpowiedź #256 dnia: 18 Października 2020, 11:45:48 »
Wydaje mi się, że silnik spalinowy jest odpalany z akumulatora a cała elektronika działa na bateriach. Zużywanie energii baterii pośrednio wpływa na spalanie. Mniej energii w bateriach == mniej pojedziemy na elektrycznym albo szybciej uruchomi się spalinowy do doładowania baterii. Więc w jakimś stopniu na pewno podnosi spalanie.
Pewnie cała elektronika (w tym klima) dzięki korzystaniu z baterii mniej odbija się na spalaniu w przeciwieństwie do zwykłych układów.
Corolla TS 1.8 HSD, 2021, Executive, Manhattan Grey

Offline lukikow

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla e21 1.8
« Odpowiedź #257 dnia: 18 Października 2020, 11:46:56 »
Popatrzmy na to tak W normalnym samochodzie silnik działa cały czas np przez godzinę stojąc z klimą spali 2 litry benzyny Nasz w tym samym czsie spali 1/10 tego więć ile więcej spali nasz samochód jeżďząc z klimatyzacją .Wiem tylko że silnik spalinowy u nas nie napędza klimatyzacji.
Odpowiadając na Twoje dywagacje to hybryda z klimą  przez 1h spali 200g benzyny, a bez klimy 150g benzyny.
Skąd tak dokładne dane? I dlaczego w gramach?
Corolla TS 1.8 HSD, 2021, Executive, Manhattan Grey

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #258 dnia: 18 Października 2020, 11:53:56 »
Skąd tak dokładne dane? I dlaczego w gramach?
Podałem to jako przykład

Offline dempsej

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #259 dnia: 18 Października 2020, 17:33:57 »
Ja pierdziele.

Cała energia pochodzi z benzyny, chyba że ktoś będzie ładował akumulator trakcyjny przez rekuperację, holując Corollę elektrycznym samochodem, który został naładowany prądem z np. fotowoltaniki, to wtedy nie. Ale to raczej mało prawdopodobny scenariusz.

Przepływ energii jest taki:

Silnik benzynowy -> akumulator trakcyjny -> akumulator 12V

Akumulator trakcyjny: napęd elektryczny, uruchamianie silnika spalinowego (przez silnik elektryczny), sprężarka klimatyzacji.
Akumulator 12V: cała reszta elektroniki, światła, wentylatory itd.

Logicznym jest, że jeżeli klima zużywa prąd z akumulatora trakcyjnego, to musi się on tam skądś pojawić, a jeżeli źródłem całej energii jest benzyna, to spalanie benzyny wzrośnie.

Bajer w Toyotach jest taki, że prędkość silnika elektrycznego od klimy można płynnie regulować, stąd jeżeli nie jest potrzebne duże schłodzenie kabiny to będzie się kręcił wolniej zużywając mniej energii elektrycznej, lub wręcz zatrzymywał się na jakiś czas.
W klasycznym silniku spalinowym nie ma takiej możliwości, poza odłączaniem kompresora klimy na jakiś czas (robił tak np. Avensis drugiej generacji), a regulacja temperatury powietrza wpadającego do kabiny odbywa się przez mieszanie zimnego powietrza z klimy z ciepłym. W hybrydzie można po prostu mniej chłodzić wpadające powietrze, co ogranicza bezsensowne straty (najpierw chłodzenie, a potem podgrzewanie powietrza).

W spalinówce również nieruchomy silnik nie napędza klimy, stąd jeżeli stoimy w korku silnik musi się kręcić dla naszej przyjemności :), w hybrydzie nie.

Z powyższych wynika że w hybrydzie używanie klimatyzacji nie ma aż takiego wpływu na spalanie (ale jakieś ma).

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #260 dnia: 18 Października 2020, 18:18:45 »
Cała reszta elektroniki, światła, wentylatory itp. również zasilane są z baterii trakcyjnej poprzez przetwornice napięcia. Akumulator 12V to tylko czuwanie auta oraz start elektroniki do momentu kiedy przetwornica zacznie działać.

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #261 dnia: 18 Października 2020, 23:04:18 »
Od lat jeżdżę z włączoną klimą, nawet zimą. Jaki to ma wpływ na spalanie? Nie wiem, bo jej nie wyłączam, więc nie mam z czym porównać. Ale raczej znikome.
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline wobo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #262 dnia: 19 Października 2020, 17:50:34 »
No normalnie można się za darmo pośmiać...

Jak już niektórzy koledzy pisali, nie ma perpetuum mobile i każdy odbiornik pobierający prąd wpływa na zużycie paliwa, nawet stojąc w korku z wyłączonym silnikiem spalinowym.
A zastanawiać się, ile dokładnie marnuje się energii od tego czy tamtego, to śmiechu warte :) A tak realnie, to nie da się tego stwierdzić bez wykonania testów dla wielu przypadków w tych samych wszelkich warunkach.
Praw fizyki się nie oszuka, nawet najlepszym marketingiem :)

Offline majestic0000

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #263 dnia: 24 Października 2020, 15:06:38 »
Koledzy, pyknęło mi 8500km przebiegu i wczoraj zauważyłem a dzisiaj moje odczucia potwierdziła żona iż silnik spalinowy pomimo niskich obrotów zaczął być zauważalnie słyszalny. Wcześniej jeżdżąc w mieście praktycznie poza wskazówką obrotomierza ciężko było zauważyć przełączanie z elektrycznego na spalinowy. Teraz jest to słychać wyraźnie.
Czy ktoś również to zaobserwował w swoim egzemplarzu?
ps. ostatnie do pełna tankowanie wykonałem na orlenie, pb95

Corolla 2020 TS 2.0HSD Comfort + Style + Tech
silver diamond

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #264 dnia: 24 Października 2020, 15:25:18 »
A czy przypadkiem na dworze nie zrobiło się zimniej? Wtedy silnik chodzi nieco głośniej dopóki się nie rozgrzeje.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #265 dnia: 24 Października 2020, 15:31:00 »
Może się GPF częściej wypala.?

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #266 dnia: 24 Października 2020, 19:25:28 »
U mnie jutro mija rok i 15 tyś i nie słyszę żeby silnik był głośniejszy

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #267 dnia: 07 Lipca 2022, 19:30:23 »
Poniżej kilka raportów spalania z ostatniego tygodnia. Zwyczajna jazda po zadupiach na Jurze, zgodnie z obowiązującymi przepisami i stosownie do stanu drogi.

Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka

Corolla 2.0 TS Hybrid Comfort Style + Tech

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #268 dnia: 07 Lipca 2022, 22:37:00 »
Szacun.W Warszawie  tego nie da  się zrobić. Za mało górek

Offline benny352

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #269 dnia: 25 Lipca 2022, 10:22:54 »
W mojej opinni słabsza hybryda również daje radę w kwesti dynamicznego ruszenie ze świateł.
W obu wersjach napędów polecam (przy zachowaniu względów bezpieczeństwa) przetestowanie ruszania z wykorzystaniem równoczesnego naciśnięcia gazu i hamulca - daje kopa!

Nie wiem czy zauważyliście, ale większość testów przyspieszenia tych samochodów dostępnych w internecie odbywała się bez wykorzystania tej opcji - stąd znacznie niższe czasy niż podaje producent

O co chodzi z tym równoczesnym wciśnięciem hamulca i gazu?
Corolla 2.0 TS Hybrid Executive VIP

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl