Autor Wątek: Wideorejestrator do 400 zł  (Przeczytany 17989 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: Wideorejestrator do 400 zł
« Odpowiedź #75 dnia: 24 Maja 2020, 16:11:21 »
W powerbankach jeżeli chcemy je zastosować do trybów parkingowych istotne jest to by dawały napięcie na wyjściu CAŁY CZAS. Niezależnie czy są akurat ładowane czy rozładowywane no chyba ze będziesz na każdym razem przełączał to może być i dowolny.....Różnią (cellink-baseus) się zastosowanymi ogniwami (lifepo4-liion) przez to na korzyść cellinka jeżeli chodzi o szybkość ich ładowania co akurat w zastosowaniu do "ładowania tylko podczas jazdy" ma znaczenie. W taxi problem można pominąć bo auto nieraz pracuje 24h ale w samochodach użytkowanych rzadziej to już chyba nie muszę tłumaczyć....

W twoim wypadku ten powerbank baseus w zupełności wystarczy:
wykorzystany  1-3 razy w ciągu dnia maksymalnie po 1 godzinie - w sumie więc maksymalnie 3 godziny parkowania, po czym mogę powerbank doładować poza samochodem.
« Ostatnia zmiana: 24 Maja 2020, 16:19:59 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #76 dnia: 29 Maja 2020, 17:47:53 »
Właśnie kupiłem VIOFO A119 v3 GPS. Na razie zdecydowałem się na sposób poprowadzenia w samochodzie przewodu zasilającego oraz rozgryzam wszystkie funkcje. Pozostała mi jeszcze jedna funkcja do rozgryzienia. Kamerka ma możliwość nagrywania w formacie MP4 albo TS. Jestem kompletnym laikiem w tych sprawach. Proszę o wyjaśnienie - jak krowie na rowie - czym one się różnią, tak od strony praktycznej. Nie wiem, którą wybrać. Szukałem odpowiedzi w Google, ale wyjaśnienia tam przedstawione są dla mnie za bardzo uczone. Z góry dziękuję.  :grin:

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #77 dnia: 29 Maja 2020, 18:37:28 »
w formacie MP4 albo TS
Mp4 jak dla mnie jest popularniejszy i powinien odtworzyć się na innych urządzeniach bez problemu, bez jakichś dodatkowych kodeków, odtwarzaczy, programów itp.
Przykład : na małym ekranie kamery niewiele widać, w razie czego wyjmujesz kartę pamięci , wkładasz w czytnik kart, a ten w odpowiedni adapter np.:
https://allegro.pl/oferta/samsung-adapter-gh96-09728a-otg-usb-adapter-s7-s6-8960962322 i w moment kopiujesz nagranie na smartfona nawet gdzieś na środku drogi. Możliwość obejrzenia w razie potrzeby nagrań na większym ekranie smartfona i dalszego ewentualnego szybkiego udostępnienia bezcenna.

Pytanie czy TS też bez problemu zadziała.

I przy okazji pytanie do obeznanych osób, która kamera lepsza Mio 792 czy 751 ?

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #78 dnia: 30 Maja 2020, 12:26:28 »
Na razie zdecydowałem się na sposób poprowadzenia w samochodzie przewodu zasilającego

Czy możesz opisać swój sposób, ewentualnie ubarwiając opis zdjęciami?
Dziękuję.
Auris II HSD Touring Sports 2015

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #79 dnia: 30 Maja 2020, 15:38:03 »
Zdjęć nie zaprezentuję, bo one nic by nie dały, gdyż przewód jest praktycznie bardzo mało widoczny.
Mam Corollę Verso z silnikiem 2AD D-4D 2,2 l. Kamerę zainstalowałem tuż za lusterkiem wstecznym lekko z lewej strony. Przewód zasilający przy kamerze poprowadziłem za lusterkiem pionowo w górę w kierunku podsufitki i wcisnąłem go pod podsufitkę przy szybie przedniej aż do górnego rogu tej szyby w kierunku słupka przedniego prawego patrząc od strony kierowcy. W tym rogu przewód wychodzi z podsufitki i poprowadzony jest na zewnątrz w miejscu styku podsufitki z osłoną słupka przedniego prawego aż do styku z uszczelką karoserii. Od wyjścia z rogu podsufitki do uszczelki karoserii przewód biegnie na zewnątrz prawie poziomo na odcinku odpowiadającym szerokości osłony plastikowej słupka przedniego prawego, czyli ok. 8 cm. Dalej przewód wcisnąłem pod biegnącą w dół uszczelkę karoserii aż do momentu, gdy ta uszczelka zaczyna biec poziomo wzdłuż progu samochodu, czyli do dolnego rogu drzwi. W tym miejscu przewód wychodzi na zewnątrz i jest poprowadzony pionowo w dół do podłogi samochodu. Dalej przewód jest luźno poprowadzony pod dywanikiem na nogi pasażera i wychodzi na zewnątrz w miejscu, w którym pionowo jest poprowadzony w kierunku gniazda zapalniczki.
Przy tym sposobie widoczne są odcinki przewodu:
1) od kamery do podsufitki - ok. 10 cm, prawie niewidoczny, gdyż biegnie na tle czarnego maskowania zamocowania szyby oraz za lusterkiem wstecznym,
2) wzdłuż osłony plastikowej słupka - ok. 8 cm; to jest najbardziej widoczna część przewodu od wewnątrz samochodu, ale w ogóle nie przeszkadza,
3) pionowo w dół po plastikowej czarnej osłonie progu do dywanika - ok. 20 cm, prawie niewidoczny, gdyż przewód jest też czarny,
4) od wyjścia spod dywanika do gniazda zapalniczki po czarnym plastiku konsoli środkowej - ok. 40 cm.

Przewodu zasilającego nie podłączałem na stałe pod zasilanie zapalniczki ani w innym miejscu. Nie widzą takiej potrzeby.
Gniazdo zapalniczki nie jest zasilane, gdy nie włożę kluczyka do stacyjki - mam przycisk START - STOP - i nie wcisnę tego przycisku w tryb ACC. Gdy wyłączę silnik i wyjmę kluczyk, aby włączyć tryb parkingowy kamery muszę korzystać z zasilania zewnętrznego za pomocą power banku. W moim przypadku nie zachodzi potrzeba włączenia trybu parkingowego na więcej niż 3 godziny dziennie. Dzisiaj zmierzyłem pobór prądu tej kamery w trybie parkingowym - ok. 170 mA. Kupiłem power bank 10.000 mAh. W zupełności wystarczy na wiele dni. Jak się zbyt dużo wyładuje, podładuję go w domu.

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #80 dnia: 30 Maja 2020, 15:46:52 »
Dzięki za szczegółowy opis! :)
Nie wiem jakie jest mocowanie Viofo. Masz może kamerę zamocowaną na taśmie dwustronnej?

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #81 dnia: 30 Maja 2020, 15:58:35 »
Mam VIOFO A119 v3 GPS. Moduł GPS ma fabryczną taśmę za pomocą której ten moduł przykleja się super mocno do szyby. Jak ta taśma jest zamocowana do modułu - nie wiem. Chyba też na jakiś klej. Kamerę mocuje się do modułu na "wsuwkę" aż do zatrzaśnięcia.
Kamera bez modułu GPS ma uchwyt z taką samą taśmą przyklejoną do niego fabrycznie, jak do modułu GPS. Do przyklejonego do szyby uchwytu kamerę mocuje się tak samo, jak do modułu GPS - na "wsuwkę" aż do zatrzaśnięcia.
« Ostatnia zmiana: 30 Maja 2020, 16:03:10 wysłana przez josef »

Offline Yarisqa

• Początkujący
    • https://www.fortuna-krp.pl/
« Odpowiedź #82 dnia: 30 Maja 2020, 16:51:01 »
Mam VIOFO A119 v3 GPS. Moduł GPS ma fabryczną taśmę za pomocą której ten moduł przykleja się super mocno do szyby. Jak ta taśma jest zamocowana do modułu - nie wiem. Chyba też na jakiś klej. Kamerę mocuje się do modułu na "wsuwkę" aż do zatrzaśnięcia.
Kamera bez modułu GPS ma uchwyt z taką samą taśmą przyklejoną do niego fabrycznie, jak do modułu GPS. Do przyklejonego do szyby uchwytu kamerę mocuje się tak samo, jak do modułu GPS - na "wsuwkę" aż do zatrzaśnięcia.

O, to brzmi bardzo spoko z tą wsuwką. Chyba tez skusze sie na ten patent.

Offline Anubis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #83 dnia: 07 Czerwca 2020, 10:33:45 »
OK. I to byłoby dla mnie optymalne rozwiązanie, jeśli zależałoby mi na trybie parkingowym.
Tylko że w ten sposób wideorejestrator cały czas myśli, że jedziemy?

Wiem że stary temat ale instalacja powerbanka w aucie to ryzyko , kabina w aucie latem się mocno nagrzewa a baterie li on potrafią nieźle wybuchać, ja dodatkowo mam z tyłu instalację gazową, sam szukam kamery z trybem parkingowym.

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #84 dnia: 07 Czerwca 2020, 12:32:29 »
Wiem że stary temat ale instalacja powerbanka w aucie to ryzyko , kabina w aucie latem się mocno nagrzewa a baterie li on potrafią nieźle wybuchać

Pewnie tak, ale ja mam taki powerbank booster do awaryjnego uruchamiania auta. I gdzie należałoby go trzymać? Za każdym razem wyciągać z auta?
A może zbudować opakowanie ze styropianu i w nim trzymać? ;)

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #85 dnia: 07 Czerwca 2020, 14:17:42 »
Przy jakiej temperaturze power bank może wybuchnąć?

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #86 dnia: 07 Czerwca 2020, 15:56:24 »
OK. I to byłoby dla mnie optymalne rozwiązanie, jeśli zależałoby mi na trybie parkingowym.
Tylko że w ten sposób wideorejestrator cały czas myśli, że jedziemy?

Wiem że stary temat ale instalacja powerbanka w aucie to ryzyko , kabina w aucie latem się mocno nagrzewa a baterie li on potrafią nieźle wybuchać, ja dodatkowo mam z tyłu instalację gazową, sam szukam kamery z trybem parkingowym.

Możesz podać kilka przykładów niezłego wybuchu spowodowanego powerbankiem podłączonym w aucie ?
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #87 dnia: 07 Czerwca 2020, 16:30:02 »
Przy jakiej temperaturze power bank może wybuchnąć?
Znalazłem w internecie informację, że tą temperaturą jest 60 st. C. Umiejscowienie power banku na podszybiu w słoneczne gorące lato na pewno nie jest bezpieczne. Myślę, że położenie go w samochodzie na czas wyjścia z samochodu (w moim przypadku maksymalnie 3 godz.) w zacienionym miejscu, np. na podłodze na nogi pasażera/kierowcy i podłączenie do niego wideorejestratora nie powinno powodować nagrzania go do takiej temperatury.

PS
Jak zmierzyć napięcie w power banku?
« Ostatnia zmiana: 07 Czerwca 2020, 16:57:32 wysłana przez josef »

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 07 Czerwca 2020, 17:06:53 »
Powerbanki najczęściej mają czujnik temperatury ogniw i przy wyższych temperaturach przestają działać.
Napięcie możesz zmierzyć miernikami USB. Samo napięcie raczej nic ci nie powie bo wynosi 5V, skupiłbym się na natężeniu prądu.

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #89 dnia: 07 Czerwca 2020, 17:42:46 »
Napisałem o napięciu, gdyż w internecie przeczytałem, że napięcie w power banku nie powinno być niższe, niż 3 V.
Dzięki za podpowiedź o mierniku USB.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl