Zdjęć nie zaprezentuję, bo one nic by nie dały, gdyż przewód jest praktycznie bardzo mało widoczny.
Mam Corollę Verso z silnikiem 2AD D-4D 2,2 l. Kamerę zainstalowałem tuż za lusterkiem wstecznym lekko z lewej strony. Przewód zasilający przy kamerze poprowadziłem za lusterkiem pionowo w górę w kierunku podsufitki i wcisnąłem go pod podsufitkę przy szybie przedniej aż do górnego rogu tej szyby w kierunku słupka przedniego prawego patrząc od strony kierowcy. W tym rogu przewód wychodzi z podsufitki i poprowadzony jest na zewnątrz w miejscu styku podsufitki z osłoną słupka przedniego prawego aż do styku z uszczelką karoserii. Od wyjścia z rogu podsufitki do uszczelki karoserii przewód biegnie na zewnątrz prawie poziomo na odcinku odpowiadającym szerokości osłony plastikowej słupka przedniego prawego, czyli ok. 8 cm. Dalej przewód wcisnąłem pod biegnącą w dół uszczelkę karoserii aż do momentu, gdy ta uszczelka zaczyna biec poziomo wzdłuż progu samochodu, czyli do dolnego rogu drzwi. W tym miejscu przewód wychodzi na zewnątrz i jest poprowadzony pionowo w dół do podłogi samochodu. Dalej przewód jest luźno poprowadzony pod dywanikiem na nogi pasażera i wychodzi na zewnątrz w miejscu, w którym pionowo jest poprowadzony w kierunku gniazda zapalniczki.
Przy tym sposobie widoczne są odcinki przewodu:
1) od kamery do podsufitki - ok. 10 cm, prawie niewidoczny, gdyż biegnie na tle czarnego maskowania zamocowania szyby oraz za lusterkiem wstecznym,
2) wzdłuż osłony plastikowej słupka - ok. 8 cm; to jest najbardziej widoczna część przewodu od wewnątrz samochodu, ale w ogóle nie przeszkadza,
3) pionowo w dół po plastikowej czarnej osłonie progu do dywanika - ok. 20 cm, prawie niewidoczny, gdyż przewód jest też czarny,
4) od wyjścia spod dywanika do gniazda zapalniczki po czarnym plastiku konsoli środkowej - ok. 40 cm.
Przewodu zasilającego nie podłączałem na stałe pod zasilanie zapalniczki ani w innym miejscu. Nie widzą takiej potrzeby.
Gniazdo zapalniczki nie jest zasilane, gdy nie włożę kluczyka do stacyjki - mam przycisk START - STOP - i nie wcisnę tego przycisku w tryb ACC. Gdy wyłączę silnik i wyjmę kluczyk, aby włączyć tryb parkingowy kamery muszę korzystać z zasilania zewnętrznego za pomocą power banku. W moim przypadku nie zachodzi potrzeba włączenia trybu parkingowego na więcej niż 3 godziny dziennie. Dzisiaj zmierzyłem pobór prądu tej kamery w trybie parkingowym - ok. 170 mA. Kupiłem power bank 10.000 mAh. W zupełności wystarczy na wiele dni. Jak się zbyt dużo wyładuje, podładuję go w domu.