@monasterio: a jak oceniłbyś komfort użytkowania tabletu bez fizycznych przycisków? Jest to wygodne? Wirtualne przyciski wyświetlane są cały czas na ekranie czy jednak trzeba się przeklikać aby zmienić wyświetlaną funkcję na ekranie na inną?
Jeżdżę w 99% na CarPlay, który ma "autostart", więc wszystkie funkcje do obsługi mediów (muzyka, mapa) mam tam na wyświetlaczu - to pracuje bardzo płynnie i szybko reaguje na dotyk.
Brak fizycznych specjalnie mi nie przeszkadza, bo menu jest zrobione na zasadzie listy ikonek - z góry na dół. Te są wyświetlane na takim wąskim pasku ekranu po lewej - bodajże jest tego 5 czy 6 kategorii:
- carplay (pokazuje się dopiero gdy wykryje telefon) - Android auto nie używałem do tej pory
- nawigacja wbudowana
- audio
- menu auta pokazujące spalanie i wykorzystywanie baterii
- coś tam jeszcze (nie pamiętam co - ale jest nieaktywne na ten moment - po kliknięciu jest puste pole po prawej stronie ekranu)
- ustawienia
Nie jest problemem, żeby w nie trafić, są odpowiedniej wielkości. Ale nie są to takie kafelki jak w poprzedniej wersji.
Więc nie podłączając telefonu, po lewej stronie masz tych kilka ikon, po ich kliknięciu prawa strona ekranu pokazuje opcje danej kategorii.
Jedyne co by się przydało, w moim odczuciu, to 1 fizyczny przycisk HOME, który wychodziłby z Carplay i pokazywał główne menu.
Teraz, żeby pokazać główne menu systemu, mając jak pisałem prawie zawsze carplay, muszę:
- kliknąć w audio/mapę, żeby pokazała się ikonka: wejść do menu carplay
- kliknąć tę ikonkę - czasem jest to od razu a czasem trzeba kliknąć 2x, bo najpierw pokazuje się zamiast całego menu to ten podzielony ekran - mapa + muzyka + coś tam jeszcze z nawigacji albo kalendarza itp
- znaleźć ikonę TOYOTA i kliknąć w nią
i dopiero wtedy wracasz do menu głównego.
Za często może z tego nie korzystam, ale gdybym miał wybór, to dałbym 1 przycisk MENU albo HOME, żeby było wygodniej. Poza tym - jest git