Autor Wątek: COROLLA 2019 - Co boli  (Przeczytany 237129 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline izam

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla HSD
Odp: COROLLA 2019 - Co boli
« Odpowiedź #660 dnia: 09 Maja 2022, 20:06:48 »
Myślę, że koledze chodzi o to, że multimedia są lata świetlne za tymi, które oferuje konkurencja.
O co dokładnie chodzi? Czy o jakość dźwięku, wyświetlanych grafik, jakość tabletu? Jeżeli tak to od roku modelowego '22 ma się to zmienić (wyższa rozdzielczość ,nowe infografiki, nowa mapa) - tak mnie zapewniał sprzedawca jak zamawiałem (JBL+). Ma już może ktoś JBL+ i mógłby opisać wrażenia?
A od roku '23 ma być grubsza zmiana w multimediach. Nowy, większy tablet i wyświetlacz za kierownicą - ale to się zobaczy jak już będzie :)

Co do wyciszenia to się zgadzam. Przy prędkościach powyżej 120 km/h robi się głośno i mało komfortowo przy dłuższej jeździe.
Teraz tak mam w mojej E15 i przy 120km/h wzwyż słuchanie muzyki czy radia mija się z celem bo słychać raczej jazgot niż czysty dzwięk. Mam nadzieje, że w nowej Corollce z JBL+ będzie choć trochę lepiej. Naiwne? :)
Corolla TS 2.0 Executive, VIP, SkyView, JBL, Oxide Bronze

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #661 dnia: 09 Maja 2022, 21:25:56 »
Chodzi mi o napęd. Jeżdżąc hybrydą zapominasz o wadach a zalety jakie posiada napęd hybrydowy Toyoty powoduje, że wady auta są mniej istotne. Pomijam, że póki co wymienione przez Ciebie wady są mocno na wyrost. No chyba że jakość nowej Corolli jest dużo gorsza od posiadanego przeze mnie Aurisa w co wątpię. Cienkie blachy nie wgniotły mi się od opierania o auto, podwozie nie przerdzewiało mimo że auto jeździ w każdych warunkach niemal codziennie. Lakier oryginalny mam tylko na masce, dachu i klapie bagażnika ale nie widzę żeby odpadał, rysował się czy pojawiały się odpryski a jak pisałem auto nie ma łatwego życia. Multimedia robią to co do nich należy, umożliwiają słuchanie radia, prowadzenie rozmów telefonicznych oraz słuchanie muzyki z Tidal poprzez telefon. Nie wiem co jeszcze mogłyby robić więcej? W końcu to samochód a nie domowe centrum rozrywki. Wiem jedno, następnym moim autem będzie hybrydowa Corolla kombi bo póki co konkurencja jest daleko w tyle jeśli chodzi o napęd hybrydowy.

Też się dziwię, jeśli nabywca narzeka na swoje auto tak, że aż przykro czytać. Przecież samochód nie kosztuje jednej pensji i przed zakupem trzeba to przemyśleć. Poczytać, pochodzić wokół auta, wypożyczyć na weekend, ew. z wypożyczalni. Po co wydawać mnóstwo pieniędzy na rzecz, do której nikt nie zmuszał aby kupić, a potem narzekać na grubość blach, lakier itp. Chyba że był to zakup przez internet, bez oglądania, jeżdżenia i bez zgłębiania tematu. Ale teraz już po ptokach. Być może za kilka lat po sprzedaży "tego złomu" będzie można kupić coś nowego, z grubym, niezniszczalnym lakierem, blachami aż się patrzy, multimediami pokazującymi niewiadomo co i do tego mało palącym lub elektrycznym. Tego życzę na przyszłość.

Jak to dobrze, że są jeszcze ludzie, co tak normalnie i zdrowo myślą i mają takie normalne podejście do auta, wtedy radość, szczególnie z jazdy, większa :-) Bo jak się czyta jakichś narzekaczy, to humor siada i ręce opadają :-(
« Ostatnia zmiana: 09 Maja 2022, 21:29:35 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline monasterio

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #662 dnia: 10 Maja 2022, 07:59:07 »
O co dokładnie chodzi? Czy o jakość dźwięku, wyświetlanych grafik, jakość tabletu? Jeżeli tak to od roku modelowego '22 ma się to zmienić (wyższa rozdzielczość ,nowe infografiki, nowa mapa) - tak mnie zapewniał sprzedawca jak zamawiałem (JBL+). Ma już może ktoś JBL+ i mógłby opisać wrażenia?
Mam rocznik 2022 i mam nowy system multimedialny (standardowy, bez JBL+). Mój ojciec natomiast ma rocznik 2021, więc mogę porównać z pierwszej ręki.

Faktycznie, nowy system ma całkowicie nowy layout, nowe grafiki, działa zdecydowanie płynniej. Używam bezprzewodowego CarPlay i działa bez najmniejszych problemów (uzywam niecałe 2 miesiące). Starszy typ faktycznie już trącił myszką, ten nowy również nie jest może cudem technologii, ale nie mam powodów do narzekania - ma wszystko co powinno być, działa płynnie, bez przycinania, ekran jest mega responsywny. Na pewno na plus jest jasny layout i inaczej rozmieszczone menu - przypomina bardziej ustawienia androida niż kafelki z rocznika 2021.
Nie wiem jak wygląda wbudowana nawigacja w poprzednich modelach. Ta z 2022 jest niezbyt ładna na pierwszy rzut oka, ale można się przyzwyczaić i ma kilka ciekawych funkcji a'la google maps (informacje na żywo o korkach, robotach drogowych, itp). Choć obsługa (POI, zapisywania punktów) nie jest intuicyjna. I tak większość czasu używam google maps.

Offline izam

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #663 dnia: 10 Maja 2022, 23:29:22 »
@monasterio: a jak oceniłbyś komfort użytkowania tabletu bez fizycznych przycisków? Jest to wygodne? Wirtualne przyciski wyświetlane są cały czas na ekranie czy jednak trzeba się przeklikać aby zmienić wyświetlaną funkcję na ekranie na inną?

Offline monasterio

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #664 dnia: 11 Maja 2022, 08:31:58 »
@monasterio: a jak oceniłbyś komfort użytkowania tabletu bez fizycznych przycisków? Jest to wygodne? Wirtualne przyciski wyświetlane są cały czas na ekranie czy jednak trzeba się przeklikać aby zmienić wyświetlaną funkcję na ekranie na inną?
Jeżdżę w 99% na CarPlay, który ma "autostart", więc wszystkie funkcje do obsługi mediów (muzyka, mapa) mam tam na wyświetlaczu - to pracuje bardzo płynnie i szybko reaguje na dotyk.
Brak fizycznych specjalnie mi nie przeszkadza, bo menu jest zrobione na zasadzie listy ikonek - z góry na dół. Te są wyświetlane na takim wąskim pasku ekranu po lewej - bodajże jest tego 5 czy 6 kategorii:

- carplay (pokazuje się dopiero gdy wykryje telefon) - Android auto nie używałem do tej pory
- nawigacja wbudowana
- audio
- menu auta pokazujące spalanie i wykorzystywanie baterii
- coś tam jeszcze (nie pamiętam co - ale jest nieaktywne na ten moment - po kliknięciu jest puste pole po prawej stronie ekranu)
- ustawienia

Nie jest problemem, żeby w nie trafić, są odpowiedniej wielkości. Ale nie są to takie kafelki jak w poprzedniej wersji.

Więc nie podłączając telefonu, po lewej stronie masz tych kilka ikon, po ich kliknięciu prawa strona ekranu pokazuje opcje danej kategorii.

Jedyne co by się przydało, w moim odczuciu, to 1 fizyczny przycisk HOME, który wychodziłby z Carplay i pokazywał główne menu.
Teraz, żeby pokazać główne menu systemu, mając jak pisałem prawie zawsze carplay, muszę:
- kliknąć w audio/mapę, żeby pokazała się ikonka: wejść do menu carplay
- kliknąć tę ikonkę - czasem jest to od razu a czasem trzeba kliknąć 2x, bo najpierw pokazuje się zamiast całego menu to ten podzielony ekran - mapa + muzyka + coś tam jeszcze z nawigacji albo kalendarza itp
- znaleźć ikonę TOYOTA i kliknąć w nią
i dopiero wtedy wracasz do menu głównego.

Za często może z tego nie korzystam, ale gdybym miał wybór, to dałbym 1 przycisk MENU albo HOME, żeby było wygodniej. Poza tym - jest git ;)

Offline izam

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #665 dnia: 12 Maja 2022, 20:54:47 »
@monasterio: dzięki za obszerną odpowiedź.
Wychodzi na to, że skoro działa płynnie i w miarę ergonomicznie to trzeba zagryźć zęby i się przyzwyczaić do wykastrowanego tabletu bo i tak nie ma innego wyjścia :)

Offline Jr

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #666 dnia: 23 Maja 2022, 09:06:24 »
Witam
Toyota Corolla kombi zauważyliście u siebie popękane lapy z tyłu na dole ?

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #667 dnia: 23 Maja 2022, 17:33:48 »
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #668 dnia: 23 Maja 2022, 19:11:27 »
może chodzi o popękane lampy?
Toyota CHR 2.0 AWDi 2024 r.
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

Offline Jr

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #669 dnia: 24 Maja 2022, 10:21:21 »
tak lampy sorry

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #670 dnia: 24 Maja 2022, 13:03:35 »
Witam
Tak będę to zgłaszał bo po każdym umyciu auta parują od środka

Wysłane z mojego One+ 9 Pro przy użyciu Tapatalka

Offline Jarek_ns

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #671 dnia: 24 Maja 2022, 13:31:36 »
Witam
Tylne lampy?

Ja za to zauważyłem po pół roku użytkowania pierwsze oznaki korozji na łączeniu zawiasów klapy tylnej z nadwoziem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #672 dnia: 24 Maja 2022, 13:55:54 »
Co do multimediów fakt , są sto lat za murzynami . Wystarczy wsadzić dedykowaną stację na androidzie która rozszerza całkowicie możliwości . Mapy google , Spotify , Yanosik - wszystko na 1 ekranie .

Wysłane z mojego S20 FE 5G przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 24 Maja 2022, 14:00:18 wysłana przez talib1990 »

Offline Helios

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: HB 2.0 MR2022
« Odpowiedź #673 dnia: 27 Maja 2022, 13:26:11 »
Nie działa wycieraczka tylnej szyby w nowym, niedawno odebranym samochodzie. Prawdopodobnie nie działała od początku, ale jeszcze nie było konieczności jej użycia, więc stwierdziłem to teraz, po dwóch tygodniach używania auta. ASO próbowała zdiagnozować przyczynę "na szybko" (pochwałą za przyjęcie samochodu natychmiast po zgłoszeniu telefonicznym), ale niestety bez powodzenia. To jest stwierdzono, że wszystko jest w porządku, prąd płynie tam gdzie ma płynąć, a wycieraczka powinna działać. Samochód został więc zapisany na normalny serwis, bo jak to określono, przyczyną może być jakiś błąd oprogramowania z silnika, a takiej usterki nie da się usunąć od ręki. No i już się boję, bo jak doświadczenie życiowe uczy, grzebanie w oprogramowaniu często jedno naprawia, ale inne rzeczy psuje. No, ale jest też inne pytanie, czy to na pewno oprogramowanie, czy też może płyta główna komputera, na której uszkodzony był/został moduł odpowiedzialny za przekazywanie sygnału do wycieraczki?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #674 dnia: 27 Maja 2022, 16:07:02 »
przyczyną może być jakiś błąd oprogramowania z silnika,
A ja głupi myślałem, że może uszkodzony silniczek wycieraczki. To zapowiada się, że będzie grubo. :shock:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl