Autor Wątek: Czas oczekiwania na auto  (Przeczytany 1034534 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dayvan

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #1350 dnia: 23 Stycznia 2021, 18:24:56 »

Ja zamówiłem taka wersję 13.10 odbiór według umowy mam na 02.02. miałem mieć MY21 rocznikiwo 2020 a będę miał MY21 2021 za cenę z wyprzedaży

Wysłane z mojego MI 9 Transparent Edition przy użyciu Tapatalka

Dzięki.
Mam nadzieje że teraz też takie terminy oczekiwania i oczywiście bez dużych opóźnień ;-)

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1351 dnia: 26 Stycznia 2021, 20:56:26 »
Dziś zadzwonił do mnie deeler i powiedział że auto jest już w kraju tylko cło i transportu do salonu więc z tydzień półtorej czy ktoś tu jest z Krakowa i rejestrował nie dawno? Mógłby mi co nieco podpowiedzieć?

Offline andrzejek-k68

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1352 dnia: 01 Lutego 2021, 08:47:14 »
Zamówienie Corolla 2,0 początek września 2020 , a dziś 1.lutego otrzymałem wiadomość, że auto dotarło do salonu i w ciągu tygodnia "prawdopodobnie" będzie gotowe do wydania.Więc jednak stało się, w co zaczynalem wątpić i po 5 miesiącach bez i dezinformacji auto jednak przybyło.Gdybym wiedział, że czas oczekiwania wyniesie nie 2 {jak mówiono} a 5 miesięcy to na pewno bym sie na Toyotę nie zdecydował i kupiłbym juz dawno inne auto.Ale jest jak jest i oby jeżdziło w miarę bezawaryjnie i oby serwis sprawował sie lepiej, niż sprzedawcy i więcej nic nie trzeba.

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1353 dnia: 01 Lutego 2021, 09:13:30 »
Zamówienie Corolla 2,0 początek września 2020 , a dziś 1.lutego otrzymałem wiadomość, że auto dotarło do salonu i w ciągu tygodnia "prawdopodobnie" będzie gotowe do wydania.Więc jednak stało się, w co zaczynalem wątpić i po 5 miesiącach bez i dezinformacji auto jednak przybyło.Gdybym wiedział, że czas oczekiwania wyniesie nie 2 {jak mówiono} a 5 miesięcy to na pewno bym sie na Toyotę nie zdecydował i kupiłbym juz dawno inne auto.Ale jest jak jest i oby jeżdziło w miarę bezawaryjnie i oby serwis sprawował sie lepiej, niż sprzedawcy i więcej nic nie trzeba.
Możesz się pocieszyć tym że auto masz z 2021 a nie z 2020 pytanie czy udało ci się jakiś rabat wyrwać w stosunku do nowego rocznika bo ja tak mam gdyż zamawiałem w październiku i miałem mieć rocznikiwo 2020 bo wyprzedaż a mam 2021 i cenę z wyprzedaży

Offline Xtone

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1354 dnia: 01 Lutego 2021, 10:26:20 »
Możesz się pocieszyć tym że auto masz z 2021 a nie z 2020 pytanie czy udało ci się jakiś rabat wyrwać w stosunku do nowego rocznika bo ja tak mam gdyż zamawiałem w październiku i miałem mieć rocznikiwo 2020 bo wyprzedaż a mam 2021 i cenę z wyprzedaży

Może zepsuję nastrój, ale ja zamawiałem w połowie września, odbiór był na początku listopada, dostałem dużo gratisów i cenę wyprzedażową, mimo większej (normalnej) po zamówieniu plus 1000pln za aktywację my toyota na akcesoria. My21. Jedynie za doradzeniem w salonie zmieniłem kolor tapicerki na ciemny i kolor lakieru na Pearl white, bo takie wtedy były zatwierdzone do produkcji. Czekać nie mogłem bo pracuję na morzu. Salon dał radę, a to że dostałem zniżkę to dodatkowy bonus.

Offline andrzejek-k68

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1355 dnia: 01 Lutego 2021, 15:04:01 »
Auto niestety jest z produkcji 2020, rok modelowy 2021, żadnych zniżek dodatkowych, cena jak modelu wyprzedażowego.Oby go tylko nie uszkodzili w serwisie przy montażu listew ochronnych, alarmu itp., oby poziom oleju był wystarczający, pewnie będę musiał kanister z benzyną wziąć by wyjechać z salonu i tyle.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1356 dnia: 01 Lutego 2021, 15:43:47 »
No...nie wiem jak miałeś podpisaną umowę,  ale na bank powinni Ci dać choćby opony gratis.
Jeśli był termin ostateczny a oni go nie dotrzymali, masz pole do popisu.
A jeśli był zadatek nie zaliczka to na osobę prywatną zwrot x2.
Nie odpuszczaj.

Wysłane z mojego j23 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline andrzejek-k68

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1357 dnia: 01 Lutego 2021, 19:02:57 »
Termin odbioru był na 1-15; o rabatach i gratisach nie ma mowy, chcę by chociaż trzymano sie cen katalogowych ze strony Toyoty i nie próbowano mnnie orżnąć.Wrażenia zakupowe w salonie mam raczej negatywne,niekompetencja,indolencja,brak jakiejkolwiek informacji zwrotnej czyli tzw. czynnik ludzki.Jeśli auto okaże sie bezproblemowe {oby} i serwis będzie w porządku, to to będzie najlepsza nagroda .Jeśli będzie inaczej, albo  podobnie do obsługi sprzedażowej, to z końcem gwarancji auto zostanie sprzedane i kupimy inną markę i tyle.

Offline j_24

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1358 dnia: 01 Lutego 2021, 20:18:35 »
Przed odbiorem bym zapytał o rekompensatę przegląd góra dwa za free

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

Corolla Sedan 2019 Oxide Bronze 1.6 multidrive Tech+Style-Była
Corolla Sedan 2021 Metal Stream 1.6 multidrive Tech+Style- Jest
Corolla Sedan 2021 Pearl White 1.8 Hybrid  Tech+Style-będzie na dniach

Offline andrzejek-k68

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1359 dnia: 02 Lutego 2021, 13:03:36 »
Jeśli nawet nie ma gestu dobrej woli i za gumowe dywaniki salon kaze sobie  słono płacić , więc nie będę "dziadował" i wykłócał sie o jakies rekompensaty za
niedotrzymane terminy.Polityka tego ( i chyba nie tylko tego} salonu,sprzedawców jest typowa, skroić klienta na maxa a potem niech sp...a i pupy nie zawraca.Dlatego najbardziej istotnym dla mnie jest serwis posprzedażowy, jeśli będzie ok. to świetnie, jeśli nie to więcej Toyoty nie kupię, choćby nie wiem jak dobra była.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #1360 dnia: 02 Lutego 2021, 13:10:04 »
Tutaj się z Tobą nie zgodzę. Jeśli oni nie dotrzymali umownego terminu, który przecież sami sobie narzucili, to trzeba ich cisnąć o wszystko, żeby jak najwięcej otrzymać w ramach rekompensaty. A jak się o nic nie upomnisz, to niczego z dobrej woli nie dostaniesz. Wszystko zależy od Twoich umiejętności negocjacyjnych. Jeśli nie chcesz dziadować o 1000 zł, albo więcej, to Twój wybór.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Silu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1361 dnia: 02 Lutego 2021, 13:25:41 »
Panowie. napiszę wam jedynie informacyjnie bo już temat przerabiałem z racji mojego zamówienia z 29-09-2020 r.

a więc

proponuje przejrzeć zamówienie/umowę gdyż (nie wiem jak w innych salonach ale w moim tak było) na zamówieniu widnieje termin realizacji zamowienia z magicznym słowem przed nim to jest "przewidywany". Dalej, z treści zamówienia i regulaminu załączonego do niego wynika wprost (zaznaczam - przynajmniej w moim zamówieniu tak jest - jak ktoś sobie życzy załączę póżniej fotki) że dostawca ma możliwość przedłużenia terminu realizacji zamówienia o "trzy tygodnie" (z tego co pamiętam jest to tak dosłownie zapisane ale na teraz piszę z roboty z pamięci). A więc jeśli (jak w moim przypadku) u kogoś z was termin wskazany w zamówieniu już minął ale nie minęły jeszcze 3 tygodnie (jak w moim przypadku) - i tu uwaga - od wyrażenia przez salon gotowości do wydania pojazdu - nie faktycznego jego otrzymania - to tak naprawdę możecie tupać nogami ile wam się podoba - generalnie nic się nie należy a jak się coś dostanie to jest to wyłącznie dobra wola salonu.

generalnie termin z zamówienia + 3 tygodnie + brak informacji z salon o gotowości do wydania samochodu = można coś walczyć (z różnym skutkiem)
w pozostałych przypadkach - też można - ale na boga nie piszcie w tonie że coś się należy - bo tak nie do końca jest

Powyższe - jak zapewne niektórzy nazwą - mądrości wynikają wprost z tresći maili jakie wymieniłem z TMP - Panią zastępcą kierownia działu ds. kontaktów z klientami Katarzyną S. (rodo srodo :P)

P.S. Tak należę do tych osób które
a) zamówiły samochód w dniu 29-09-2020 z terminem 31-12-2020
b) nie dostały samochodu w ww. terminie, a więc wchodzi regulamin z zamówienia
c) tak - salon się wyrobił w 3 tygodniach z gotowością do wydania samochodu informując mnie dokładnie 20-01-2021 r. że samochód już jest
d) samochód odbieram 04-02-2021 r. ale to już winy leasingodawcy nie salonu - o czym nie będę tutaj pisał bo to chyba nie ten wątek :D

i jak już ktoś pisał - hasło handlowe toyoty powinno brzmieć

TOYOTA
My Cię K.... Nauczymy Cierpliwości :D

Czego wam wszystkim życzę - bo ja z moimi 4 miesiącami (ponad) naprawdę wyrobiłem sobie próg wytrzymałości dość duży :D

Offline andrzejek-k68

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1362 dnia: 03 Lutego 2021, 08:38:56 »
Ja miałem termin odbioru na  1-15.listopad 2020, więc upłynęło sporo więcej, niż 3 tygodnie, choć mam nadzieję, że pewnie nie w tym, ale może w następnym tygodniu auto zostanie mi wydane.Wychodzę z zasady, że "lepiej z mądrym zgubić, niż z głupim znaleźć", więc nie bede tracił więcej nerwów na przepychanki z handlowcami i cierpliwie zaczekam do odbioru auta.
Przy odbiorze, też warto choć z grubsza auto obejrzeć, bo trafiają sie różne niespodzianki .Mo brat kupił kiedyś auto nowe, salonowe {innej marki} i po 3 latach od zakupu miał jakąś obcierkę przy wyjeżdzie z garażu i po odstawieniu do warsztatu dowiedział sie przy okazji, że cały lewy bok auta był już porządnie robiony wcześniej, czyli kupił nowe auta po "przygodzie", ale po takim czasie, to trudno salonowi coś udowodnić, a tym bardziej "polskiemu sądowi".Tak, ze warto na "zimne" dmuchać i co sie da pilnować, choć i tak wszystkiego człowiek nie dojrzy i brudy zwykle wychodzą "w praniu".Jak dla mnie auto ma mnie dowieżć z punktu A do B, w miarę bezawaryjnie i w miarę bezpiecznie i Corolla teoretycznie sie w to wpisuje, więc oby tak było.

Offline andrzejek-k68

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1363 dnia: 16 Lutego 2021, 13:49:47 »
Ponieważ dalej "tradycyjnie" czekam na odbiór auta, które  już  stoi w salonie a raczej pod chmurką chronione porządną warstwą brudu i śniegu{taki widok widzialem} {wiadomo, nawał pracy, brak czasu, ludzi,  epidemia itp. trzeba to zrozumieć, tak, tak, ja to rozumiem, } mam pytanie do użytkowników.Auto wyprodukowane w grudniu 2020 {ponoć} to znaczy, że w grudniu,styczniu i obecnie lutym baterie nie są ładowane, jak to sie przeklada na ich żywotność?Mam nadzieję, że "kiedyś" powiadomią mnie o terminie odbioru i uda mi sie odjechać bez pomocy lawety, natomiast obawiam sie o stan "nowych" baterii i akumulatora, wiadomo jakie mrozy mamy od jakiegoś czasu.Auto zamawiane jeszcze astronomicznego lata 2020 {poczatek września}, a za pasem czeka nas już astronomiczna wiosna 2020 (marzec}.Cierpliwość  to przydatna cecha.

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1364 dnia: 16 Lutego 2021, 19:24:21 »
Ja kupowałem Camry pod koniec grudnia, które przybyło do Polski w lipcu i akumulator był w stanie idealnym (potwierdzone oczkiem rewizyjnym i miernikiem).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl