Autor Wątek: Czas oczekiwania na auto  (Przeczytany 1082258 razy)

Offline ercioo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Aygo
Odp: Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #2955 dnia: 23 Czerwca 2023, 14:59:32 »
Pewnego dnia zadzwoniłem z ciekawości dowiedzieć się jaki jest termin oczekiwania na nowa corollę. Po odpowiedzi ze styczeń 2025 roku podziękowałem Panu za rozmowę i życzyłem miłego dnia. Po godzinie dostałem telefon z salonu że akurat zwolniło się auto w dokładnej specyfikacji jaka chciałem z terminem na wrzesień/październik. Po jeździe próbnej tydzień później podpisana umowa. Cena chyba wg cennika. Z upustami wyszło mnie 156200. Przy podpisaniu umowy przedstawiciel napisał do centrali Toyoty aby zamówienie starego właściciela przepisać na mnie i po kilku dniach zamówienie było już w aplikacji MyT. Żadnych dodatkowych kosztów z tego tytułu.
Czekam na: Toyota Corolla HB 2.0 GR SPORT+Dynamic 2023r Dynamic Grey/Eclipse Black

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2956 dnia: 23 Czerwca 2023, 17:08:36 »
auto w dokładnej specyfikacji jaka chciałem z terminem na wrzesień/październik.
Którego roku ?
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline ercioo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2957 dnia: 23 Czerwca 2023, 17:18:36 »
Tego roku
Czekam na: Toyota Corolla HB 2.0 GR SPORT+Dynamic 2023r Dynamic Grey/Eclipse Black

Offline Homeless88PL

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla + Aygo
« Odpowiedź #2958 dnia: 23 Czerwca 2023, 19:20:20 »
To fajnie trafiłeś ;) gratuluję.
Cenę dostałeś pewnie po aktualnym cenniku. Co i tak nie jest źle, bo czekając na auto z 2025 nie byłoby gwarancji ceny :P
Jestem ciekaw, czy ktoś "z ulicy" może wskazać komu odstępuje umowę zostawiając cenę.
Bo w przedsprzedaży można było zamówić auto kilkanaście tyś taniej niż dzisiejszy cennik.
Corolla FL TS 2.0 GR

Offline ercioo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2959 dnia: 23 Czerwca 2023, 19:30:39 »
No wychodzi na to że cena wg. aktualnego cennika. No rzeczywiście okazja się trafiła dlatego długo się nie zastanawiałem bo jednak czas oczekiwania na nowe zamówienie mija się z celem.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2960 dnia: 23 Czerwca 2023, 19:55:03 »
To fajnie trafiłeś ;) gratuluję.
Cenę dostałeś pewnie po aktualnym cenniku. Co i tak nie jest źle, bo czekając na auto z 2025 nie byłoby gwarancji ceny :P
Jestem ciekaw, czy ktoś "z ulicy" może wskazać komu odstępuje umowę zostawiając cenę.
Bo w przedsprzedaży można było zamówić auto kilkanaście tyś taniej niż dzisiejszy cennik.
Tylko w ramach rodziny, jednego gospodarstwa domowego można zachować cenę. Tak mi mówili u dealera i BOK TCE.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2961 dnia: 23 Czerwca 2023, 23:00:18 »
Dzisiaj byłem w salonie zobaczyć auto i było to jedyne kombi na parkingu
We wtorek po południu mam rejestrację samochodu i zaraz po tym odbiór w salonie
Chciałem zostawić obecne auto w rozliczeniu w salonie ale zaoferowali 15k mniej niż wartość auta z AC także muszę w weekend wysprzątać auto i na otomoto poleci :)
Corolla 2.0 196 GR Sport + Dynamic TS

Offline Colourfull

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C. 1.8 Hrybid S
« Odpowiedź #2962 dnia: 24 Czerwca 2023, 08:41:42 »
Witam wszystkich, szczególnie tych aktywnych forumowiczów którzy dzielą się z nami informacjami co i jak. Do tej pory tylko czytałem wątki ale po wczorajszej informacji od dealera postanowiłem napisać wiadomość odnośnie czasu oczekiwania na Toyotę.
W sierpniu 2022 zamawiałem Corolle 1.8 hybrid sedan GR. Planowany termin odbioru kwieceń czerwiec 2023. No i ok. Auto wyprodukowane pod koniec kwietnia 2023, do dnia dzisiejszego stoi na składzie celnym w porcie w Turcji. Jeszcze na początku czerwca dealer mówił że odbiór pod koniec czerwca to najbardziej pesymistyczny scenariusz , po ostatnim telefonie dowiedziałem się że jest jakiś problem logistyczny z transportem z Turcji i termin odbioru auta to może być nawet połowa sierpnia 2023  :|
Dowiedziałem się jeszcze, że klienci rezygnują z oczekiwania na auto, więc tu szansa  może dla innych że zalapia się na nowe auto poza kolejkę, w sytuacji gdy rozgoryczenie klientów sięga zenitu.

Jak dla mnie to jest jakies nieporozumienie, auto wyprodukowane w kwietniu , do dnia dzisiejszego czeka na transport.

Offline KeriM36

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2963 dnia: 24 Czerwca 2023, 09:07:14 »
Jak dla mnie to jest jakies nieporozumienie,

sytuacja ogólnie zrobiła absurdalna po rozpoczęciu covidu - czekać na samochód oki 12mies ?? kiedyś tego nie było przy samochodach poniżej klasy premium
Toyota Corolla 2019 1.8 Hybrid Sedan Comfort
Alfa MiTo 2011 1,4 M-Air
Fiat Punto Classic 2009 1,2 benzyna

Offline ppawel1981

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 sd
« Odpowiedź #2964 dnia: 24 Czerwca 2023, 09:07:48 »
Witam wszystkich, szczególnie tych aktywnych forumowiczów którzy dzielą się z nami informacjami co i jak. Do tej pory tylko czytałem wątki ale po wczorajszej informacji od dealera postanowiłem napisać wiadomość odnośnie czasu oczekiwania na Toyotę.
W sierpniu 2022 zamawiałem Corolle 1.8 hybrid sedan GR. Planowany termin odbioru kwieceń czerwiec 2023. No i ok. Auto wyprodukowane pod koniec kwietnia 2023, do dnia dzisiejszego stoi na składzie celnym w porcie w Turcji. Jeszcze na początku czerwca dealer mówił że odbiór pod koniec czerwca to najbardziej pesymistyczny scenariusz , po ostatnim telefonie dowiedziałem się że jest jakiś problem logistyczny z transportem z Turcji i termin odbioru auta to może być nawet połowa sierpnia 2023  :|
Dowiedziałem się jeszcze, że klienci rezygnują z oczekiwania na auto, więc tu szansa  może dla innych że zalapia się na nowe auto poza kolejkę, w sytuacji gdy rozgoryczenie klientów sięga zenitu.

Jak dla mnie to jest jakies nieporozumienie, auto wyprodukowane w kwietniu , do dnia dzisiejszego czeka na transport.
Dealer posiada takie info, że auto jest na skladzie celnym w Turcji? Mój mówi tylko, że system mu pokazuje dostawę  na początku lipca (bodajże 7.07). Auto od 9 maja w dostawie.

Offline Colourfull

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C. 1.8 Hrybid S
« Odpowiedź #2965 dnia: 24 Czerwca 2023, 09:39:25 »
Tak , dealer mi przekazał informacje że auto stoi na składzie w Turcji. I byłoby to faktyczne ze statusem z apki,  od początku maja status się zatrzymał na Derince. Podejrzewam że nasze auta będę jechały w tym samym transporcie. Chciałbym żeby termin początek lipca był terminem realnym , transport z Turcji do Mszczonowa,
a  później do salonu to dobry miesiąc, przy optymistycznym założeniu...

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2966 dnia: 24 Czerwca 2023, 09:41:49 »
Mój z Mszczonowa do salonu jechał tydzień a później kolejny tydzień do odbioru auta
Corolla 2.0 196 GR Sport + Dynamic TS

Offline ppawel1981

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 sd
« Odpowiedź #2967 dnia: 24 Czerwca 2023, 16:54:28 »
Tak , dealer mi przekazał informacje że auto stoi na składzie w Turcji. I byłoby to faktyczne ze statusem z apki,  od początku maja status się zatrzymał na Derince. Podejrzewam że nasze auta będę jechały w tym samym transporcie. Chciałbym żeby termin początek lipca był terminem realnym , transport z Turcji do Mszczonowa,
a  później do salonu to dobry miesiąc, przy optymistycznym założeniu...
U mnie status jest ten sam. Daj znać jeśli coś sie u ciebie zmieni albo jak będziesz miał jakieś info. Jak u mnie coś sie ruszy to też napiszę.

Offline Leniwiec

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Octavia
« Odpowiedź #2968 dnia: 25 Czerwca 2023, 02:11:06 »
Tylko w ramach rodziny, jednego gospodarstwa domowego można zachować cenę. Tak mi mówili u dealera i BOK TCE.

Można zachować cenę również odstępując zamówienie komuś obcemu, w zasadzie wszystko zależy wyłącznie od dobrej woli handlowca. Jak będzie chciał to załatwić, to załatwi, choć zapewne TMPL stawia jakiś opór materii.
Piszę to z autopsji, ponieważ finalnie zrezygnowałem z mojego zamówienia i "przepisałem" na obcą osobę kompletnie bez związków rodzinnych. I to jak auto było już w transporcie z fabryki do dealera. Cena z daty zamówienia zachowana.
Miała być Toyota Corolla TS 2.0 GR Sport + Dynamic, będzie coś innego :D

Offline Xaron

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #2969 dnia: 26 Czerwca 2023, 11:31:14 »
Ja tutaj jeszcze dopiszę do tego co napisał @Leniwiec że w tym procesie ułatwia wzięcie samochodu w leasing.
TMPL widzi że samochód od nich kupuje Dealer i nie docieka komu dealer ten samochód leasinguje (bo na czas leasingu właścicielem jest dealer).
Tak więc w tym momencie zależy wszystko od dobrej woli dealera.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl