Autor Wątek: Czas oczekiwania na auto  (Przeczytany 1033325 razy)

Offline ercioo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Aygo
Odp: Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #2955 dnia: 23 Czerwca 2023, 14:59:32 »
Pewnego dnia zadzwoniłem z ciekawości dowiedzieć się jaki jest termin oczekiwania na nowa corollę. Po odpowiedzi ze styczeń 2025 roku podziękowałem Panu za rozmowę i życzyłem miłego dnia. Po godzinie dostałem telefon z salonu że akurat zwolniło się auto w dokładnej specyfikacji jaka chciałem z terminem na wrzesień/październik. Po jeździe próbnej tydzień później podpisana umowa. Cena chyba wg cennika. Z upustami wyszło mnie 156200. Przy podpisaniu umowy przedstawiciel napisał do centrali Toyoty aby zamówienie starego właściciela przepisać na mnie i po kilku dniach zamówienie było już w aplikacji MyT. Żadnych dodatkowych kosztów z tego tytułu.
Czekam na: Toyota Corolla HB 2.0 GR SPORT+Dynamic 2023r Dynamic Grey/Eclipse Black

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2956 dnia: 23 Czerwca 2023, 17:08:36 »
auto w dokładnej specyfikacji jaka chciałem z terminem na wrzesień/październik.
Którego roku ?
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline ercioo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2957 dnia: 23 Czerwca 2023, 17:18:36 »
Tego roku
Czekam na: Toyota Corolla HB 2.0 GR SPORT+Dynamic 2023r Dynamic Grey/Eclipse Black

Offline Homeless88PL

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla + Aygo
« Odpowiedź #2958 dnia: 23 Czerwca 2023, 19:20:20 »
To fajnie trafiłeś ;) gratuluję.
Cenę dostałeś pewnie po aktualnym cenniku. Co i tak nie jest źle, bo czekając na auto z 2025 nie byłoby gwarancji ceny :P
Jestem ciekaw, czy ktoś "z ulicy" może wskazać komu odstępuje umowę zostawiając cenę.
Bo w przedsprzedaży można było zamówić auto kilkanaście tyś taniej niż dzisiejszy cennik.
Corolla FL TS 2.0 GR

Offline ercioo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2959 dnia: 23 Czerwca 2023, 19:30:39 »
No wychodzi na to że cena wg. aktualnego cennika. No rzeczywiście okazja się trafiła dlatego długo się nie zastanawiałem bo jednak czas oczekiwania na nowe zamówienie mija się z celem.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2960 dnia: 23 Czerwca 2023, 19:55:03 »
To fajnie trafiłeś ;) gratuluję.
Cenę dostałeś pewnie po aktualnym cenniku. Co i tak nie jest źle, bo czekając na auto z 2025 nie byłoby gwarancji ceny :P
Jestem ciekaw, czy ktoś "z ulicy" może wskazać komu odstępuje umowę zostawiając cenę.
Bo w przedsprzedaży można było zamówić auto kilkanaście tyś taniej niż dzisiejszy cennik.
Tylko w ramach rodziny, jednego gospodarstwa domowego można zachować cenę. Tak mi mówili u dealera i BOK TCE.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2961 dnia: 23 Czerwca 2023, 23:00:18 »
Dzisiaj byłem w salonie zobaczyć auto i było to jedyne kombi na parkingu
We wtorek po południu mam rejestrację samochodu i zaraz po tym odbiór w salonie
Chciałem zostawić obecne auto w rozliczeniu w salonie ale zaoferowali 15k mniej niż wartość auta z AC także muszę w weekend wysprzątać auto i na otomoto poleci :)
Corolla 2.0 196 GR Sport + Dynamic TS

Offline Colourfull

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C. 1.8 Hrybid S
« Odpowiedź #2962 dnia: 24 Czerwca 2023, 08:41:42 »
Witam wszystkich, szczególnie tych aktywnych forumowiczów którzy dzielą się z nami informacjami co i jak. Do tej pory tylko czytałem wątki ale po wczorajszej informacji od dealera postanowiłem napisać wiadomość odnośnie czasu oczekiwania na Toyotę.
W sierpniu 2022 zamawiałem Corolle 1.8 hybrid sedan GR. Planowany termin odbioru kwieceń czerwiec 2023. No i ok. Auto wyprodukowane pod koniec kwietnia 2023, do dnia dzisiejszego stoi na składzie celnym w porcie w Turcji. Jeszcze na początku czerwca dealer mówił że odbiór pod koniec czerwca to najbardziej pesymistyczny scenariusz , po ostatnim telefonie dowiedziałem się że jest jakiś problem logistyczny z transportem z Turcji i termin odbioru auta to może być nawet połowa sierpnia 2023  :|
Dowiedziałem się jeszcze, że klienci rezygnują z oczekiwania na auto, więc tu szansa  może dla innych że zalapia się na nowe auto poza kolejkę, w sytuacji gdy rozgoryczenie klientów sięga zenitu.

Jak dla mnie to jest jakies nieporozumienie, auto wyprodukowane w kwietniu , do dnia dzisiejszego czeka na transport.

Offline KeriM36

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2963 dnia: 24 Czerwca 2023, 09:07:14 »
Jak dla mnie to jest jakies nieporozumienie,

sytuacja ogólnie zrobiła absurdalna po rozpoczęciu covidu - czekać na samochód oki 12mies ?? kiedyś tego nie było przy samochodach poniżej klasy premium
Toyota Corolla 2019 1.8 Hybrid Sedan Comfort
Fiat Punto Classic 2009 1,2 benzyna
Ford Ka II Titanium+ 2009 1,2 benzyna ->> DO SPRZEDANIA

Offline ppawel1981

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 sd
« Odpowiedź #2964 dnia: 24 Czerwca 2023, 09:07:48 »
Witam wszystkich, szczególnie tych aktywnych forumowiczów którzy dzielą się z nami informacjami co i jak. Do tej pory tylko czytałem wątki ale po wczorajszej informacji od dealera postanowiłem napisać wiadomość odnośnie czasu oczekiwania na Toyotę.
W sierpniu 2022 zamawiałem Corolle 1.8 hybrid sedan GR. Planowany termin odbioru kwieceń czerwiec 2023. No i ok. Auto wyprodukowane pod koniec kwietnia 2023, do dnia dzisiejszego stoi na składzie celnym w porcie w Turcji. Jeszcze na początku czerwca dealer mówił że odbiór pod koniec czerwca to najbardziej pesymistyczny scenariusz , po ostatnim telefonie dowiedziałem się że jest jakiś problem logistyczny z transportem z Turcji i termin odbioru auta to może być nawet połowa sierpnia 2023  :|
Dowiedziałem się jeszcze, że klienci rezygnują z oczekiwania na auto, więc tu szansa  może dla innych że zalapia się na nowe auto poza kolejkę, w sytuacji gdy rozgoryczenie klientów sięga zenitu.

Jak dla mnie to jest jakies nieporozumienie, auto wyprodukowane w kwietniu , do dnia dzisiejszego czeka na transport.
Dealer posiada takie info, że auto jest na skladzie celnym w Turcji? Mój mówi tylko, że system mu pokazuje dostawę  na początku lipca (bodajże 7.07). Auto od 9 maja w dostawie.

Offline Colourfull

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C. 1.8 Hrybid S
« Odpowiedź #2965 dnia: 24 Czerwca 2023, 09:39:25 »
Tak , dealer mi przekazał informacje że auto stoi na składzie w Turcji. I byłoby to faktyczne ze statusem z apki,  od początku maja status się zatrzymał na Derince. Podejrzewam że nasze auta będę jechały w tym samym transporcie. Chciałbym żeby termin początek lipca był terminem realnym , transport z Turcji do Mszczonowa,
a  później do salonu to dobry miesiąc, przy optymistycznym założeniu...

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2966 dnia: 24 Czerwca 2023, 09:41:49 »
Mój z Mszczonowa do salonu jechał tydzień a później kolejny tydzień do odbioru auta
Corolla 2.0 196 GR Sport + Dynamic TS

Offline ppawel1981

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 sd
« Odpowiedź #2967 dnia: 24 Czerwca 2023, 16:54:28 »
Tak , dealer mi przekazał informacje że auto stoi na składzie w Turcji. I byłoby to faktyczne ze statusem z apki,  od początku maja status się zatrzymał na Derince. Podejrzewam że nasze auta będę jechały w tym samym transporcie. Chciałbym żeby termin początek lipca był terminem realnym , transport z Turcji do Mszczonowa,
a  później do salonu to dobry miesiąc, przy optymistycznym założeniu...
U mnie status jest ten sam. Daj znać jeśli coś sie u ciebie zmieni albo jak będziesz miał jakieś info. Jak u mnie coś sie ruszy to też napiszę.

Offline Leniwiec

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Octavia
« Odpowiedź #2968 dnia: 25 Czerwca 2023, 02:11:06 »
Tylko w ramach rodziny, jednego gospodarstwa domowego można zachować cenę. Tak mi mówili u dealera i BOK TCE.

Można zachować cenę również odstępując zamówienie komuś obcemu, w zasadzie wszystko zależy wyłącznie od dobrej woli handlowca. Jak będzie chciał to załatwić, to załatwi, choć zapewne TMPL stawia jakiś opór materii.
Piszę to z autopsji, ponieważ finalnie zrezygnowałem z mojego zamówienia i "przepisałem" na obcą osobę kompletnie bez związków rodzinnych. I to jak auto było już w transporcie z fabryki do dealera. Cena z daty zamówienia zachowana.
Miała być Toyota Corolla TS 2.0 GR Sport + Dynamic, będzie coś innego :D

Offline Xaron

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #2969 dnia: 26 Czerwca 2023, 11:31:14 »
Ja tutaj jeszcze dopiszę do tego co napisał @Leniwiec że w tym procesie ułatwia wzięcie samochodu w leasing.
TMPL widzi że samochód od nich kupuje Dealer i nie docieka komu dealer ten samochód leasinguje (bo na czas leasingu właścicielem jest dealer).
Tak więc w tym momencie zależy wszystko od dobrej woli dealera.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl