Autor Wątek: Czas oczekiwania na auto  (Przeczytany 1032948 razy)

Offline szefo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla
Odp: Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #3435 dnia: 17 Grudnia 2023, 15:35:01 »
To też jest powód wybrania wersji comfort tech, 16 są mniej paliwożerne, bardziej komfortowe (miękkie), na taxi raczej się niezbyt często jeździ ekspresówkami.
Chciałem style, ale w salonie mi powiedzieli, że nie mogą mi zmienić alusów na 16. Niby homologacja producenta nie przewiduje.
A kupno z 17, potem sprzedaże na alllle, kupno 16, przypisywanie czujników, za dużo kombinacji.

Jest to sporo, ale osobiście uważam ze gra warta świeczki, zwłaszcza jeśli ktoś planuje samochod na dłuższy okres. Rozpisywać się na temat ogromnych korzyści przez zamianę kół nie zamierzam. Mam nadzieje że salon dotrzyma słowa,niestety nie mam tego na piśmie, - obiecali, że na moje żądanie zmienią mi przy odbiorze (odpłatnie) 18 na 16 które dostarczę .
Jeśli chodzi o gwarancję to Toyota się o to nie czepia i generalnie nie widzą z tym problemu, jedynie kto może to jeden z ubezpieczycieli - Hestia (jak na złość dali najlepszą stawkę).
Felgi 1900 + opony 1650 na ten moment + czujniki 320 (oryginalne - strasznie łatwo pomylić z podróbami). 18 oryginały nowe może pchnę za 4000.

Dodatkowo w instrukcji samochodu są wyszczególnione dla tego modelu 16, 17 i 18 z parametrami. Jedyny minus to przy zmianie norma średnicy zostaje zachowana, natomiast różnica wynosi 0,8%, komputera na pewno nie przeprogramują więc przy jeździe 99 pokazuje 100.
I też sobie czekam od września pewnie do stycznia...

Offline mentosfresh

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS
« Odpowiedź #3436 dnia: 17 Grudnia 2023, 16:46:03 »
Jestem zainteresowany zakupem ponieważ kupiłem Comfort + Tech i te oryginalne Alu chce zachować na zimę. Na lato kupił bym ciemne felgi i szersze opony ale bardziej chciał bym 17” niż 18”. Może ktoś jest zainteresowany?

Offline mentosfresh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3437 dnia: 17 Grudnia 2023, 16:47:54 »
Dostałem odpowiedz z TCE: 15 grudnia skład celny, czyli +3tygodnie zanim trafi do salonu.
W sumie fatalny wynik: 9 wrzesien -> 7 styczeń (o ile nie będzie dalszych opóźnień) da ok. 120 dni

Czy Twoje auto zgodnie z ustaleniami stoi już w Mszczonowie albo Bytomiu? Mój wg TCE ma być na celnym 20.12. Kupiłeś auto w Krakowie?
« Ostatnia zmiana: 17 Grudnia 2023, 16:55:04 wysłana przez mentosfresh »

Offline KrzysiekEg

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: corolla 23 1,8
« Odpowiedź #3438 dnia: 17 Grudnia 2023, 16:51:14 »
Nie wiem, może pokombinuje ze zmianą reflektorów na full led.
Przeglądałem katalog i nie zauważyłem innych różnic między comfort tech a style, felgi, szyby, ambient, chromy, spryskiwacze.
Może są jakieś w oprogramowaniu, ale nie wymienione.

Offline mentosfresh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3439 dnia: 17 Grudnia 2023, 16:56:46 »
Przeglądałem katalog i nie zauważyłem innych różnic między comfort tech a style, felgi, szyby, ambient, chromy, spryskiwacze.

Zasadniczo też planuję (bo finalnie nie biorę leasingu więc luzna guma można grzebac) myśleć coś w sprawie lamp jak będzie bardzo tragicznie, ale bardziej zaciekawił mnie mod na elektryczną klapę bagażnika ;)

Offline szefo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #3440 dnia: 17 Grudnia 2023, 18:03:35 »
Czy Twoje auto zgodnie z ustaleniami stoi już w Mszczonowie albo Bytomiu? Mój wg TCE ma być na celnym 20.12. Kupiłeś auto w Krakowie?

Tak, na Zakopiańskiej. Stoi w Mszczonowie i sobie tam postoi. Rozmawiałem z taką babeczką z salonu z Jeleniej Góry i tam mają zdrowe podejście do klienta - sprowadzają samochód od razu, montują samodzielnie alarm i gotowy do odbioru po 3 dniach. W większości salonów (jak i tam gdzie zakupiłem) mają to gdzieś i czekają aż ten głupi alarm zamontują i dostaną gotowy do wydania. Rabatów też specjalnie nie uświadczyłem, w technicznych sprawach to każdy od czegoś innego. Jeden mówi co innego niż drugi. Na konstrukcji silnika nie mają pojęcia(nie żebym ja miał jakieś szczególne ale to w końcu ich praca).

Offline mentosfresh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3441 dnia: 17 Grudnia 2023, 18:24:48 »

Tak, na Zakopiańskiej. Stoi w Mszczonowie i sobie tam postoi. Rozmawiałem z taką babeczką z salonu z Jeleniej Góry i tam mają zdrowe podejście do klienta - sprowadzają samochód od razu, montują samodzielnie(…)

To ja w innym salonie kupiłem, zobaczymy kiedy dostaniesz, ja mam mieć po „sześciu” królach, a mamy tylko tydzień różnicy   

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3442 dnia: 17 Grudnia 2023, 20:06:23 »
sprawach to każdy od czegoś innego. Jeden mówi co innego niż drugi. Na konstrukcji silnika nie mają pojęcia(nie

Jesli będziesz coś potrzebował w kwestii technologii to pisz śmiało na priv. Nie mówię dwuglosem hahaha
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3443 dnia: 17 Grudnia 2023, 20:58:51 »

Generalnie zmiana źródła światła to nie taka prosta sprawa wg prawa. Jak masz żarówki a chcesz zmienić na full ledy to potrzebna jest nowa homologacja a z tym jest sporo załatwiania.
Corolla 2.0 196 GR Sport + Dynamic TS

Offline krison

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3444 dnia: 17 Grudnia 2023, 21:11:08 »
W obecnych Corollach nie ma żarówek tylko Basic led to może nie być tak tragicznie oświetlenie. Co do zmiany świateł to może to być nie takie proste, żeby to było w pełni legalne, bo full ledy wymagają spryskiwaczy do nich, a to komplikuje ewentualną podmiankę.

Offline ceikam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #3445 dnia: 17 Grudnia 2023, 21:21:51 »
full ledy wymagają spryskiwaczy
Trochę się zdziwiłem odbierając auto, że nie ma samopoziomowania. Nie żeby mi to było potrzebne, ale przez analogię do ksenonów zakładałem że będzie.
Wie ktoś z czego to wynika? A może jestem w błędzie i przy ksenonach samopoziomowanie też nie jest obowiązkowe?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3446 dnia: 17 Grudnia 2023, 21:48:29 »
Zależy od mocy, przy ksenonach poniżej bodaj 30W nie potrzeba ani poziomowania ani systemu oczyszczania lamp. Nie wiem jak przy LEDach.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3447 dnia: 17 Grudnia 2023, 22:10:59 »
full ledy wymagają spryskiwaczy
Trochę się zdziwiłem odbierając auto, że nie ma samopoziomowania. Nie żeby mi to było potrzebne, ale przez analogię do ksenonów zakładałem że będzie.
Wie ktoś z czego to wynika? A może jestem w błędzie i przy ksenonach samopoziomowanie też nie jest obowiązkowe?
Ale że co, masz pokrętło  do regulacji poziomu świateł?
Bo jeśli nie, to masz samopoziomowanie. A spryskiwacze są potrzebne dopiero od 2000 lumenów.
« Ostatnia zmiana: 17 Grudnia 2023, 22:12:32 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline ceikam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #3448 dnia: 17 Grudnia 2023, 22:15:23 »
Mam pokrętło i spryskiwacze. Full ledy (soczewka, nie matrycowe) w wersji style

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3449 dnia: 17 Grudnia 2023, 22:25:20 »
Mam pokrętło i spryskiwacze. Full ledy (soczewka, nie matrycowe) w wersji style
...no Panie, a myślałem, że Toyota już mnie nie zadziwi. A tu patrz, całe życie człek się uczy.
Jeszcze nieśmiało zapytam, to nie z "giełdy" a nowe z salonu tak miało?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl