Autor Wątek: Czas oczekiwania na auto  (Przeczytany 1032999 razy)

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla GR
Odp: Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #3990 dnia: 25 Stycznia 2025, 17:36:40 »
Coś chyba ruszyło z my25 :).
28.10.24 - zamówienie i przetwarzanie zamówienia.
24.01.25 - przetwarzanie zamówienia (pojawiła się mapka z transportem i przypisane miejsce produkcji + sms i mail o zmianie statusu zamówienia). Nie wiem ile teraz trwa produkcja od przyjęcia zamówienia przez fabrykę, ale mam nadzieję, że moje przewidywania o produkcji w lutym się sprawdzą :).

Raczej szybko. Pózniej 2 miesiące dostawy od produkcji, łącznie poczekasz koło 5 miesięcy. Jak dla mnie długo, ale nie każdy się spieszy.

Offline peekaboo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla SD GR
« Odpowiedź #3991 dnia: 25 Stycznia 2025, 19:35:40 »
Żadnych peturbacji z wyciszeniem? xD

Ależ jakie perturbacje? We fiacie było 300x głośniej :D
Corolla HEV SD MY'24 GR Sport + Dynamic

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3992 dnia: 30 Stycznia 2025, 20:39:18 »
Moja historia

5.12.2024 - złożenie zamówienia na ostatniego sedana z wyprzedaży rocznika
6.12.2024 - przetwarzanie zamówienia
12.12.2024 - produkcja
13.12.2024 - opuszczenie fabryki
15.12.2024 - w transporcie Sakarya
16.12.2024 - w transporcie łódka Derince

Ktoś mi powie jak to realnie wygląda, bo czytałem że opóźnienie jest takie, że status opuszczania fabryki realnie oznacza już podróż morską?

Utknęło w tym Derince jakby statku nie było. Rozniesie mnie z tym oczekiwaniem
Mój płynął statkiem Neptune Ithaki. Z radarów wynika, że wypłynął z Koper i udaje się do Turcji. Nie wiem czy jeszcze jakiś inny kontenerowiec pływa na tej trasie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Oho, dzisiaj cofnęło się do Adapazari

Szanowny Panie,

uprzejmie informujemy, iż zamówiony przez Pana samochód został wyprodukowany oraz w chwili obecnej znajduje się w trakcie transportu do Polski. Aktualnie planowana data dostarczenia samochodu do składu celnego w Polsce to 10 stycznia br.

Ktoś jeszcze czeka na auto z Turcji teraz?  :grin:

Zgodnie z teorią że w Koper pociągi są ładowane w niedziele, dzisiaj właśnie wskoczyło to miasto

A teraz wskoczyło Derince z powrotem. Ostatnio się dowiedziałem że kombi wcale tak szybko nie schodzi - było dostępnych dość sporo aut na początku stycznia z „wyprzedaży”.

Szanowny Panie,

uprzejmie informujemy, iż zamówiony przez Pana samochód w chwili obecnej znajduje się w trakcie transportu ze Słowenii do Polski. Aktualnie planowany termin dostarczenia samochodu do składu celnego w Polsce to 27 stycznia br.

3 tygodnie w transporcie z Koper, potem 3 tygodnie w Mszczonowie i nie wiadomo ile w ASO :cry: :cry:  dramat

Kuzwa otwarłem właśnie apke i jest Mszczonow XD

Info z salonu: jest na placu centralnym i zafakturowany, cokolwiek to znaczy. Myślałem że fakturę z TMP dostają dopiero po wydaniu

Furka właśnie ruszyła z Mszczonowa do salonu :) "już" albo dopiero już. Teraz trochę lipa z ubezpieczeniem, bo nie wiedzą kiedy będzie rejestracja. Proces trwa 3 dni, może się pan dowie rano może popołudniu nie wiem. W ogóle zdziwienie że zadaje pytania.
« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2025, 20:44:02 wysłana przez Niki »

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3993 dnia: 31 Stycznia 2025, 08:42:17 »
U mnie od przyjazdu do salonu do wydania minął tydzień. Blachy sam załatwiłem, żeby było szybciej a ubezpieczenie tego samego dnia co odbierałem auto, zaraz przed wydaniem w salonie ale ofertę miałem kilka dni wcześniej.
Corolla 2.0 196 GR Sport + Dynamic TS

Offline marcinn72

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3994 dnia: 31 Stycznia 2025, 10:08:58 »
Samochód powinien być ubezpieczony w dniu, w którym został zarejestrowany. Inaczej grożą kary z UFG.
Nie ma znaczenia czy samochód był odebrany czy nie, jeździł czy nie.

Ceną postępu technologicznego jest uszczelnianie systemów i kary UFG się sypią nawet za 1 dzień bez OC.

taptarapta

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3995 dnia: 31 Stycznia 2025, 12:19:42 »
Fakt, ale u mnie to było tego samego dnia :)

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #3996 dnia: 31 Stycznia 2025, 12:43:27 »
W moim ASO przed odbiorem poinformowani, że autka nie wydadzą bez okazania dowodu rejestracyjnego i bez ubezpieczenia. Tak też było  :-)

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3997 dnia: 31 Stycznia 2025, 14:33:58 »
No to u mnie jest leasing, więc niestety za rejestrację odpowiada salon :( obawiam się że za to że wziąłem indywidualne ubezpieczenie, złośliwie wyślą blachy po 16 żebym cisnął droższe ubezpieczenie z salonu...

Offline mentosfresh

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS
« Odpowiedź #3998 dnia: 02 Lutego 2025, 09:23:44 »
Powiem wam, że Mszczonow i Bytom znów się zapchał… realizacja najmów Kinto też jest dobita pod korek… jak ktoś czeka to współczuję. My czekamy na firmowe Corolle, Proace Max i Lexusy. Proace miał być końcem drugiej dekady stycznia.

Plus jest taki że jak ktoś kupi stary rocznik w marcu to dostanie go w 2 tygodnie bo parking będzie pusty.

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3999 dnia: 02 Lutego 2025, 18:08:32 »
U mnie dojechało w 14 dni z Mszczonowa, chyba że apka ma opóźnienie to wtedy +3...7 dni do tego. Stary model rocznikowy masz na myśli? Bo rocznik to już się dawno skończył

Offline locarno

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: TT
« Odpowiedź #4000 dnia: 08 Lutego 2025, 23:07:21 »
Ceny rat w Kinto sporo wzrosły po ostatniej aktualizacji cennika.

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4001 dnia: 09 Lutego 2025, 12:17:59 »
Te Kinto to chyba biorą ludzie co im się nie chce przeglądać innych ofert kredytu/leasingu. Jak pójdziesz do pierwszego lepszego brokera to dostaniesz znacznie lepszą ofertę niż w Kinto.

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4002 dnia: 09 Lutego 2025, 12:20:46 »
Kinto jest chyba dla osób które nie mają absolutnie żadnej zdolności kredytowej, takiej i w systemie i portfelu.

Offline mentosfresh

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS
« Odpowiedź #4003 dnia: 09 Lutego 2025, 14:38:43 »
Kinto jest chyba dla osób które nie mają absolutnie żadnej zdolności kredytowej, takiej i w systemie i portfelu.

Mamy 31 aut w kinto. Lexusy i Toyoty. Lexus UX 250h przy wpłacie 15tys zł wychodzi miesięcznie 1140 zł netto bez ubezpieczenia ale z serwisem na 2 lata. Drogo? ES przy wpłacie 10% 1700zl.

Przy tej cenie używanie UXa na 2 lata kosztuje mniej niż Corolla w klasycznym leasingu. Tu zmienia się tylko kwestia limitu przebiegu.
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2025, 14:45:37 wysłana przez mentosfresh »

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4004 dnia: 09 Lutego 2025, 17:29:10 »

Mamy 31 aut w kinto. Lexusy i Toyoty. Lexus UX 250h przy wpłacie 15tys zł wychodzi miesięcznie 1140 zł netto bez ubezpieczenia ale z serwisem na 2 lata. Drogo? ES przy wpłacie 10% 1700zl.

Przy tej cenie używanie UXa na 2 lata kosztuje mniej niż Corolla w klasycznym leasingu. Tu zmienia się tylko kwestia limitu przebiegu.

Tak, tylko ja po 3 latach i racie “tylko” 2 razy wyższej mam 100 tysięcy w kieszeni, mogę pojechać do Włoch na urlop i nie zes*am się przy zwrocie.. Jedyny sens w kinto widzę w regularnym podnajmie, ale być może jest to zakazane. No i oczywiście wożenia się furkami na które nas nie stać, ale tu wracamy do punktu pierwotnego  :laugh:

PS. A też i sprawdziłem i rocznego UXa z przebiegiem 7000 km można dostać w cenie corolli kombi. Czy to faktycznie taki dobry  interes?
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2025, 17:35:48 wysłana przez Niki »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl