Autor Wątek: Zwiększone spalanie w hybrydzie  (Przeczytany 25272 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Matmis

• Toyot Leżący
  • *
Zwiększone spalanie w hybrydzie
« dnia: 24 Sierpnia 2019, 15:20:07 »
Witam.
 Szukam przyczyny zwiększonego spalania pomimo braku zmiany stylu jazdy.
Do tej pory rewelacyjne spalanie, poniżej 5 l. Trasa nawet 4,4. A tu nagle nie mogę zejść poniżej 6 czasem 6,5 l ...Przebieg 135K. Gdzie szukać przyczyny/ Jakieś pomysły? Muszę naprawdę wolno się poruszać aby uzyskać spalanie rzędu 4,5  5 l. Do tej pory nie miałem problemów z uzyskaniem świetnych rezultatów bez specjalnej spiny  :song:

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Zwiększone spalanie w hybrydzie
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Sierpnia 2019, 22:52:59 »
Może zatkana kratka albo inny problem z chłodzeniem baterii, która przegrzewa się co drastycznie zmniejsza jej użyteczną pojemność a tym samym obniża zdolność do rekuperacji?

Offline Matmis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Sierpnia 2019, 14:04:14 »
Może zatkana kratka albo inny problem z chłodzeniem baterii, która przegrzewa się co drastycznie zmniejsza jej użyteczną pojemność a tym samym obniża zdolność do rekuperacji?
Dzięki za podpowiedź. :good: Swoją drogą na tyle odsłon tylko jedna odpowiedź? Ciekawe czemu...
Mam do Ciebie jeszcze pytanie kolego:
-czy w tym ,,systemie wentylacji'' powinna być taka jakby gąbka pod tą siateczką metalową? Zdjąłem len zewnętrzny plastikowy element, do którego była przyczepiona metalowa siateczka(lekko zakurzona) i przede mną ukazał się taki kremowy wiatraczek również troszkę -minimalnie zakurzony. Bez problemowo obracał się, nie miał żadnych oporów, więc myślę, że działa ok.
Ale mam wrażenie, że poprzednio jak sam to rozbierałem to była tam taka czarna gąbeczka- mylę się czy nie?
Po przeczyszczeniu powyższych elementów spalanie nie zmniejszyło się , więc przyczyna chyba musi być inna :o

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Sierpnia 2019, 17:34:03 »
U mnie nie ma

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Sierpnia 2019, 18:14:58 »
Mam hybrydę od niedawna, ale zauważyłem kiedyś wyraźnie skokowe zwiększenie spalania zaraz po zatankowaniu na pewnej (i nie była to stacja "krzak") stacji benzynowej... Pierwszy objaw był taki, że jakby słabszy był nawet, za chwilę zauważyłem zwiększone spalanie, rzędu 1 l/100 więcej. Po jakimś czasie przeszło.

A tak na marginesie: sprzedawca radził na początku tankować Pb98 - zatankowałem nawet ze trzy razy - później Pb 95 - i nie zauważyłem zmiany.
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Sierpnia 2019, 19:11:16 »
Lanie Pb 98 w tych silnikach nie ma najmniejszego sensu - tylko zwiększenie wydatków.
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Sierpnia 2019, 19:48:42 »
Ciężko tak na szybko powiedzieć co może być wadą zwiększonego spalania, jak bym sprawdził koła czy luźno się obracają, czy nie ma jakiś oporów toczenia. Pewnie masz czujnik ciśnienia w oponach, ale warto też to sprawdzić. Wiem, że to sprawdzałeś, ale zobacz czy nie masz opcji power na wyświetlaczu. Z tego co zauważyłem klima nie zwiększa dużo spalania

Offline Matmis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Sierpnia 2019, 21:43:14 »
Mam hybrydę od niedawna, ale zauważyłem kiedyś wyraźnie skokowe zwiększenie spalania zaraz po zatankowaniu na pewnej (i nie była to stacja "krzak") stacji benzynowej... Pierwszy objaw był taki, że jakby słabszy był nawet, za chwilę zauważyłem zwiększone spalanie, rzędu 1 l/100 więcej. Po jakimś czasie przeszło.

A tak na marginesie: sprzedawca radził na początku tankować Pb98 - zatankowałem nawet ze trzy razy - później Pb 95 - i nie zauważyłem zmiany.
Dzięki za pomoc, zwiększone spalanie pewnie miało źródło w stylu jazdy i innych uwarunkowań. Nie zauważyłem u siebie nigdy (135k km przejechane osobiście) abym miał taki objaw po tankowaniu.
Nawet w instrukcji zaleca producent E-95 tzn sprzedawca Cię bezczelnie naciągał...Pozdro.

Lanie Pb 98 w tych silnikach nie ma najmniejszego sensu - tylko zwiększenie wydatków.
W rzeczy samej :hug:

U mnie nie ma
Dzięki, czyli miałem jakieś zwidy  <zalamka>

Ciężko tak na szybko powiedzieć co może być wadą zwiększonego spalania, jak bym sprawdził koła czy luźno się obracają, czy nie ma jakiś oporów toczenia. Pewnie masz czujnik ciśnienia w oponach, ale warto też to sprawdzić. Wiem, że to sprawdzałeś, ale zobacz czy nie masz opcji power na wyświetlaczu. Z tego co zauważyłem klima nie zwiększa dużo spalania
Dzięki za sugestie. Opony sukcesywnie sprawdzam, latam na ustawieniu"ECO" kontroluję to cały czas.
I teraz mała dygresja co do spalania na klimie...masz rację, że nie powinno to podnieść spalania więcej niż o 0,5 do 1 j/100 km...a dzisiaj sprawdziłem co następuje:
-jazda na klimie auto, na zewnątrz 33 oC w aucie 23....spalanie średnio w okolicach 7 l!!!!!!!!!!
-jazda bez klimy, warunki nadal te same na zewnątrz, nawiew wyłączony.....spalanie średnio.....3,5-4,2 l/ 100 km!!!!!!!!!
JAK MNIEMAM COŚ EWIDENTNIE KLIMA MI ŚWIRUJE!!!!!!!!
Co na to powiecie drodzy koledzy??????
« Ostatnia zmiana: 26 Sierpnia 2019, 17:47:55 wysłana przez fazibazi »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Sierpnia 2019, 22:59:27 »
Jakbyś podłączył HA lub inne podobne to można by naocznie stwierdzić ile klima ci zabiera Amper.
Lewego paliwa bym też nie wykluczał.
Sewis, świece itp wszytsko na czas?
Opory każdego z kół też bym sprawdził.
« Ostatnia zmiana: 25 Sierpnia 2019, 23:04:50 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Matmis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Sierpnia 2019, 08:21:03 »
Za 3K km, będzie kolejny przegląd w ASO. Zobaczymy te ampery. Co do kół to wszystko w porządku. Świece akurat przy poprzednim przeglądzie wymienione i wszystko grało ....do tej pory  :wallbash:
Co masz na myśli mówiąc o ,,lewym paliwie''?

« Ostatnia zmiana: 26 Sierpnia 2019, 09:37:21 wysłana przez fazibazi »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Sierpnia 2019, 10:11:58 »
Co masz na myśli mówiąc o ,,lewym paliwie''?
Miałem na myśli paliwo o "niestandardowej" jakości. Ale skoro robisz wszystko w ASO to juz Cię nie poderzewam o tankowanie "na krzakach".
Bedąc w ASO, przekaż swoje spostrzeżenia i niech sprawdzą czy sprężarka trzyma parametry, choć z drugiej strony powinna wyrzucić jakis błąd.
A jak dlugie odcinki pokonujesz, na takich jak podałeś, nastawach klimy?
Klima swoje musi wciagnąć tym bardziej latem, jazda na ECO drenuje baterię i możliwe że doprowadzasz do jej nadmiernego rozładowania przez co uruchamia sie spalina by ją doładować....
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline szmet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Sierpnia 2019, 10:43:52 »
I teraz mała dygresja co do spalania na klimie...masz rację, że nie powinno to podnieść spalania więcej niż o 0,5 do 1 j/100 km...a dzisiaj sprawdziłem co następuje:
-jazda na klimie auto, na zewnątrz 33 oC w aucie 23....spalanie średnio w okolicach 7 l!!!!!!!!!!
-jazda bez klimy, warunki nadal te same na zewnątrz, nawiew wyłączony.....spalanie średnio.....3,5-4,2 l/ 100 km!!!!!!!!!
JAK MNIEMAM COŚ EWIDENTNIE KLIMA MI ŚWIRUJE!!!!!!!!
Proponuję podjechać na "maszynę" i sprawdzić ilość czynnika chłodzącego w obiegu. U mnie w czteroletnim Aurisie miałem podobny objaw zwiększonego zużycia paliwa. Okazało się że brakuje 400g czynnika w obiegu klimatyzacji (klima niby chłodziła) - doładowałem, a po kolejnym miesiącu czynnik zniknął całkowicie. Skończyło się wymianą dziurawego parownika - po wymianie wszystko wróciło do normy.

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Sierpnia 2019, 11:04:55 »
Okazało się że brakuje 400g czynnika w obiegu klimatyzacji (klima niby chłodziła) - doładowałem
Ile to kosztowało? W naszych jest ten nowy drogi czynnik...
Skończyło się wymianą dziurawego parownika
To też pewnie nie tanie?
Pozdrawiam

Offline szmet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Sierpnia 2019, 11:16:02 »
W moim Aurisie jest na całe szczęście jeszcze stary czynnik, nabicie 400g kosztowało 200PLN. Wymiana parownika, nowy czynnik i olej w ASO chcieli 2500PLN w specjalistycznym warsztacie naprawy klimatyzacji 1480PLN za całość + kontrola szczelności po 2 tyg i po 1 roku gratis. :cheesy:
Nabicie nowym czynnikiem ok 900PLN  :cry:.

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Sierpnia 2019, 11:23:10 »
A uszkodzenie było mechaniczne czy po prostu korozja aluminium?
Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl