Autor Wątek: Android Auto, Carplay  (Przeczytany 737674 razy)

Offline krk_man

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Android Auto, Carplay
« Odpowiedź #1080 dnia: 01 Września 2020, 22:54:36 »
Z AAwireless jest progres. Dzisiaj się udało odpalić na Toyocie wreszcie.
Po tym gdy gość mi chyba dwadzieścia binarek podsyłał, a ja potem odsyłałem logi gość w końcu nie wytrzymał i pojechał do salonu Toyoty i odpalił ;)
Mi już działa i to całkiem fajnie. Za niedługo powinien wystartować projekt na Kickstarterze i każdy będzie mógł sobie zamówić dongla i mieć bezprzewodowo.

a jak responsywność w porównaniu z kablem?
Toyota Corolla TS 2.0 HSD Comfort + Tech + Style + AAWireless

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #1081 dnia: 02 Września 2020, 08:07:32 »
Uzbroiłem się w pena, ale mam tylko 16 GB, więc wywaliłem wszystkie pliki niezwiązane z moim DCU, zobaczymy jak jutro pójdzie mi ta aktualizacja

Jesteś pewny, że są to pliki niezwiązane?
Toyota RAV4 Style, Plug-In Hybrid

Offline M.J.L.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1082 dnia: 02 Września 2020, 08:21:00 »
Uzbroiłem się w pena, ale mam tylko 16 GB, więc wywaliłem wszystkie pliki niezwiązane z moim DCU, zobaczymy jak jutro pójdzie mi ta aktualizacja

Da się to zrobić na pendraku 16GB. Sprawdzone - tylko trzeba z głową kasować pliki.
Corolla TS 2.0 Executive

Offline fenio

• Toyot Pełzający
  • **
    • Toyota New Global Architecture
« Odpowiedź #1083 dnia: 02 Września 2020, 08:21:53 »
Z AAwireless jest progres. Dzisiaj się udało odpalić na Toyocie wreszcie.
Po tym gdy gość mi chyba dwadzieścia binarek podsyłał, a ja potem odsyłałem logi gość w końcu nie wytrzymał i pojechał do salonu Toyoty i odpalił ;)
Mi już działa i to całkiem fajnie. Za niedługo powinien wystartować projekt na Kickstarterze i każdy będzie mógł sobie zamówić dongla i mieć bezprzewodowo.
a jak responsywność w porównaniu z kablem?
Działa naprawdę ok. Może jak zaczniesz miziać mapą jak opętany to się przytnie. Dźwięk przycina też czasem zaraz na początku po zestawieniu połączenia, ale po chwili sytuacja się normuje i działa ok.
Trzeba brać jeszcze poprawkę na to, że w obecnej wersji włączone są chyba wszystkie możliwe debugi, a samo Rock Pi (przynajmniej w moim przypadku) nie ma anteny.
Myślę, że finalny produkt będzie naprawdę używalny i w zasadzie plug&play.

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1084 dnia: 02 Września 2020, 08:55:06 »

Na 99%.
Sprawdziłem wersję swojego DCU, czytałem do jakich wersji się ono aktualizuje i takie pliki zostawiłem, są czytelnie opisane.
Biorąc pod uwagę, że aktualizacja jest dla kilku samochodów z różnymi jednostkami to zawiera e sobie kilka instancji tego samego w różnych wariantach. Z głową to odchudziłem.

Wysłane z Galaxy S20 przy użyciu Tapatalka

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #1085 dnia: 02 Września 2020, 09:58:29 »
No to ok :) Jak wiesz co robisz. U mnie jedna binarka się nie przekopiowała i już myślałem, że mam cegłę zamiast TT2 :) Akurat była DA31 więc ważna dla mojego DCU.
Toyota RAV4 Style, Plug-In Hybrid

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1086 dnia: 02 Września 2020, 16:18:41 »
Odpalę Google Maps i sprawdzę, bo w Waze nie widzę takich rzeczy. A co do komunikatów, to jak już napisałem,  podczas odczytywania wskazówek " skręć..." itd. gdy ściszam przyciskami na kierownicy to pokazuje na wyświetlaczu "Audio", a komunikat jak "walił" po uszach tak "wali". Dzięki za wyjaśnienie i wszelkie podpowiedzi.

Miałem taki sam problem, a rozwiązanie okazało się mało intuicyjne. Głośność Android Auto można zmienić w sekcji "Głos" w ustawieniach (dostępnych np. pod przyciskiem "Setup")
Możesz podesłać jakiegoś screena bo albo jestem ślepy albo nie wiem czego szukać.

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1087 dnia: 02 Września 2020, 18:23:42 »

Na 99%.
Sprawdziłem wersję swojego DCU, czytałem do jakich wersji się ono aktualizuje i takie pliki zostawiłem, są czytelnie opisane.
Biorąc pod uwagę, że aktualizacja jest dla kilku samochodów z różnymi jednostkami to zawiera e sobie kilka instancji tego samego w różnych wariantach. Z głową to odchudziłem.

To teraz mogę potwierdzić, że aktualizacja przebiegła bez problemów. Niestety trwało to długo, może z 35 minut albo nawet 40 (nie mam navi). Może po prostu pen jest wolny, nie wiem.

Problem pojawił się po aktualizacji ponieważ połączenie było niestabilne i cały czas wywalało mi interfejs. Po kilku próbach i przetestowaniu paru kabli okazało się, że to kabel (nie jeden) był wąskim gardłem. Udało się, ale teraz jeżdżę z długim kablem do AA, muszę poszukać krótszej alternatywy.

No to po gwarancji, ale w kieszeni 4 stówki (tak według plotek Toyota wycenia aktualizację).

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1088 dnia: 02 Września 2020, 19:47:36 »
Jak poszło to bym się gwarancją nie przejmował. Gorzej gdybyś uwalił stację. Mi przy ostatnim przeglądzie na moją prośbę uaktualnili oprogramowanie z wersji 114x na 1222. Nigdzie tego nie odnotowują. Za pół roku powiesz że aktualizację wgrał Ci serwis i kto to sprawdzi?

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1089 dnia: 02 Września 2020, 19:55:31 »
A tak przy okazji to czy ktoś z was trafił na jakiś changelog tej aktualizacji?
Czy poza dodaniem obsługi AA/AC coś się zmieniło, coś dodano, poprawiono?

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1090 dnia: 02 Września 2020, 19:57:38 »
A tak przy okazji to czy ktoś z was trafił na jakiś changelog tej aktualizacji?
Czy poza dodaniem obsługi AA/AC coś się zmieniło, coś dodano, poprawiono?

Podczas aktualizacji było krótkie info że wnosi ona jedynie AA/AC i bug fixy. Nic więcej nie było.

Offline Qbek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1091 dnia: 02 Września 2020, 21:54:12 »
Zauważyliście że na zegarach pokazuje się wskazówki nawigacyjne gdy włączona jest Google Maps w AA. Niestety na HUD nie ale już jakaś integracja jest. Jestem mile zaskoczony. Sorki za słabe zdjęcie ale kiepsko się je robi podczas jazdy w nocy z krótkim kablem.
PS mi po aktualizacji pojawił się problem z USB, czasami nie działa nawet ładowanie. Myślałem że to przez kabel ale najpierw podłączam tel później odpalam samochód i jest ok.

Wysłane z mojego Mi 10 przy użyciu Tapatalka
Corolla 2.0 TS Executive+VIP+JBL

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1092 dnia: 02 Września 2020, 22:07:53 »
Zauważyliście że na zegarach pokazuje się wskazówki nawigacyjne gdy włączona jest Google Maps w AA. Niestety na HUD nie ale już jakaś integracja jest. Jestem mile zaskoczony. Sorki za słabe zdjęcie ale kiepsko się je robi podczas jazdy w nocy z krótkim kablem.
PS mi po aktualizacji pojawił się problem z USB, czasami nie działa nawet ładowanie. Myślałem że to przez kabel ale najpierw podłączam tel później odpalam samochód i jest ok.

Na prędkościomierzu?

Offline krk_man

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1093 dnia: 02 Września 2020, 22:09:51 »

ja tego nie zauważyłem a wybierasz jakąś specjalną zakładkę na licznikach?

a masz fabryczną nawigację?
Toyota Corolla TS 2.0 HSD Comfort + Tech + Style + AAWireless

Offline Qbek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1094 dnia: 02 Września 2020, 22:27:50 »
Tak na predkosciomierzu. Tak mam Navi. Zakładka druga od lewej i raz w dół .

Corolla 2.0 TS Executive+VIP+JBL

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl