Autor Wątek: Parę pytań nowego posiadacza Aurisa II  (Przeczytany 44024 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Gawith

• Gość
Odp: Parę pytań nowego posiadacza Aurisa II
« Odpowiedź #30 dnia: 03 Października 2019, 20:56:21 »
Nie możliwe ,wystarczy porównać fi kominów i fi tłumików w autach  ,na bank na kominach w statkach nie ma filtrów i palą hektolitry tylko ropy nie PB . Ciekawe kiedy zrobią pierwszy tankowiec hybrydę ;()
Statki i tankowce na ropę  :shock: ? Wycofali już z użytku mazut? Kiedy to nastąpiło?
« Ostatnia zmiana: 03 Października 2019, 20:59:59 wysłana przez Gawith »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #31 dnia: 03 Października 2019, 22:34:09 »
Hybryda by w portach nie czadzić ,a silnikami na pełnej wodzie ładować aku , bo hybryda nie ładuje tylko z hamowania . No i pewnie zza palmy suszarkowcy wyskoczą i w komin sondę wsadzą . Na pewno statki z Chin i innych takich spełniają normy , skoro w ich krajach mają gdzieś te całe eko i hecy z co2 .

A czy czasem mazut to nie jest gorsze świństwo od ropy .

Dobra ,dobra popiszcie na moje pytania ,to mnie bardziej interesuje .

Ekologii i tak nie przeskoczymy ,możemy tylko wybrać swoją drogę w tym temacie .

Pytanie mam jeszcze może banalne ,bo w kwestii dywaników .
U siebie mam przód oryginal guma ,a tył materiałowe jakieś . Ten u kierowcy jest za mało pod pedał gazu wystawiony i piach z buta i pedału leci przed dywanik . Jeśli ktoś zmieniał to na jakie i czy ma dalej pod pedałem gazu ?

Ja widzę trzy opcje , ta czeska firma co robi oryginały ,robi też i poza oryginały ,ale wymiary takie same . Natomiast jest firma motohobby i mają dłuższe w wersii normal i korytkowe . Ma ktoś takie pod nogą ?
« Ostatnia zmiana: 03 Października 2019, 23:02:01 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #32 dnia: 04 Października 2019, 00:06:28 »
Dywaniki - Rezaw-plast
Statek hybrydowy - Emerald Ace

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #33 dnia: 04 Października 2019, 02:21:43 »
Dywaniki - Rezaw-plast
Te to są tylko kubełkowe raczej i sztywnawe .

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #34 dnia: 04 Października 2019, 08:38:17 »
Inne niż kubełkowe nie mają sensu w naszym klimacie.  Bez problemu składają się wpół.  Są bezwonne i nie wycierają się pod obcasem prawego buta jak wszystkie inne.

Offline rasz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 04 Października 2019, 10:14:49 »
Popieram przedmówcę, miałem te wycieraczki rezaw-plast w dwóch innych autach i są bardzo dobre. Polecam, sam chce zakupić na zimę.
« Ostatnia zmiana: 04 Października 2019, 10:19:12 wysłana przez rasz »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #36 dnia: 04 Października 2019, 10:23:46 »
Mam w innym aucie w kufrze matę rezaw-plast i jak się ją potrze to robi się biała ,czyli więcej plastiku niż gumy. A te rezaw-plast ile mają dł. w dywanie kierowcy mierząc po stronie pedału gazu , org. mają 49cm i to kawałek przed pedałem gazu jest . A rezaw-plast zgrywa się z mocowaniami na miejscu kierowcy ?

Mam płyn chłodzący różowy i ma tylko -29stopni C , to norma w toyotach , czy trzeba skorygować koncentratem ?
Bo norma to -37 i + 129 C .
« Ostatnia zmiana: 04 Października 2019, 10:25:22 wysłana przez Rademenes »

Offline PAMONIUSZ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 05 Października 2019, 13:14:57 »
AURIS HSD 2016
1/  Czy przednia maska posiada na calej swojej dlugosci
części  czołowej uszczelki,? czy tylko środek i kawalek na boki? a nad lampami nie ma? . poprzedni uzytjownik jezdzil na działkę przez las drogą piaszczystą i silnik jest masakrycznie brudny. - na chwilę obecna odkurzyłem z grubszego brudu.
2/  czy zaleca się mycie przestrzeni silnika, moze jest ktos kto się w tym specjalizuje.?

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #38 dnia: 05 Października 2019, 14:52:39 »
AURIS HSD 2016
1/  Czy przednia maska posiada na calej swojej dlugosci
części  czołowej uszczelki,? czy tylko środek i kawalek na boki? a nad lampami nie ma? . poprzedni uzytjownik jezdzil na działkę przez las drogą piaszczystą i silnik jest masakrycznie brudny. - na chwilę obecna odkurzyłem z grubszego brudu.
2/  czy zaleca się mycie przestrzeni silnika, moze jest ktos kto się w tym specjalizuje.?

U mnie maska nie ma uszczelki, natomiast na pasie przednim (pomiędzy lampami) jest uszczelka gumowa. Na bokach nic nie mam.

Po 4 latach silnik mam w miarę czysty i nie mam zamiaru myć go bo trochę jest tu elektroniki która wymagały by zasłonięcia na czas mycia.
Bardziej problem pojawia się gdy silnik jest zaolejony i łapie więcej brudu, ale w toyotach jest to rzadki widok.

Ponadto nie wiem jak u was ale podczas przeglądu w ASO komora silnika tez jest z grubsza czyszczona (może nie myta) ale nie ma kurzy na elementach plastykowych i jest usunięty ewentualny piasek w komorze. Może czyszczą to sprężonym powietrzem, ale głowy nie dam. :-)
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline PAMONIUSZ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 05 Października 2019, 15:12:33 »
tą uszczelkę mam, wiec raczej tak jest ori.
dzięki

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #40 dnia: 05 Października 2019, 16:32:05 »
Dowiedziałem się , że była jakaś aferka chyba w USA w jakichś toyotach (Prius) był problem ,że same przyspieszały i na obrotach pozostawały . Wyszło wtedy ,że wycieraczki pod pedałem były za długie i częściowo blokowały gaz . Dlatego od nie wiem kiedy ,ponoć wycieraczki w toyotach są w tym miejscu za "krótkie" . Usłyszałem to od gościa ze sklepu na necie z dywanikami ,czy to prawda nie wiem .

Co do uszczelki ja w Aurisie z 2013 ,poza tą na dole mam jeszcze w masce na tej samej długości co ta na dole . Przed uchem do zamka i jej część pionowa wchodzi przed pas . Jest w niej tylko wycięcie na dzwignię do otwierania maski . Poza tym od spodu może nie masz osłony silnika , z info w serwisie ,prostsze wersje tego nie mają . Porównując wysokość zderzaka nad ziemią do innych aut w Aurisach jest nisko zawieszony,na krawężniki trzeba uważać ,może przez to zaciąga bardziej wszystko tamtędy od spodu .

Co do mycia silnika , są tacy co myją i wiedzą jak , ale może być w tym względzie loteria ,pewnie umięjętności są istotne i na pewno nie wodą ze szlaufa . Jeśli nie masz uszczelki tej w masce ,to wszystko co leci na chłodnicę wpada do góry i na silnik .

Na foto kolegi widać plastik zasłaniający pomiędzy zderzakiem i uszczelką a pasem , ja tego nie mam i z góry widzę chłodnicę całą i dół zderzaka .
« Ostatnia zmiana: 05 Października 2019, 16:38:31 wysłana przez Rademenes »

Offline PAMONIUSZ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 05 Października 2019, 16:45:15 »
Mam osłonę pod silnikiem i wszystko tak jak kolega na foto pokazał. Mówisz, że masz jeszcze na masce uszczelkę.  Czy Możesz zrobić w wolnej chwili jej foto?
w miejscu tej uszczelki ze zdjęcia raczej nic sie nie orzedostanie ale jiz nad lampami owszem kurz i brud drogowy. Tymbardziej jeśli chodzi o czystość dróg Polska jest bardzo zaniedbana. W GB jak umyłem auto to prawie miesiąc było czyste, u nas ciężko tydzień osiągnąć nawet jak jest sucho.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #42 dnia: 05 Października 2019, 18:38:21 »
Dowiedziałem się , że była jakaś aferka chyba w USA w jakichś toyotach (Prius) był problem ,że same przyspieszały i na obrotach pozostawały . Wyszło wtedy ,że wycieraczki pod pedałem były za długie i częściowo blokowały gaz .
To nie wina wycieraczek , tylko amerykanie mylili gaz z hamulcem.

Wycieraczki profilaktycznie wymieniono na inne.
« Ostatnia zmiana: 05 Października 2019, 18:53:59 wysłana przez bazi »

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 06 Października 2019, 17:30:40 »
Silnik się myje jeśli trzeba zlokalizować źródło wycieków. Albo jak handlarz chce przed potencjalnym kupującym ukryć fakt występowania wycieków, to też myje silnik :-)
Dopóki silnik jest tylko zakurzony, to myć nie trzeba.

Statki i tankowce na ropę  :shock: ? Wycofali już z użytku mazut? Kiedy to nastąpiło?
Jakoś w tym roku podobno wchodzą nowe przepisy (międzynarodowe), które to wymuszają. To jest główna przyczyna tego, że od dłuższego już czasu olej napędowy (zwany popularnie "ropą") na stacjach paliw jest droższy od benzyny 95 (pomimo tego, że akcyza na benzynę wciąż jest wyższa niż na ON) - wzrasta popyt na ON, to i rośnie cena.

Offline xavi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 06 Października 2019, 17:55:58 »
Cytuj (zaznaczone)
To nie wina wycieraczek , tylko amerykanie mylili gaz z hamulcem.

Wycieraczki profilaktycznie wymieniono na inne.

Do takich wniosków trudno byłoby mi dojść.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl