Dowiedziałem się , że była jakaś aferka chyba w USA w jakichś toyotach (Prius) był problem ,że same przyspieszały i na obrotach pozostawały . Wyszło wtedy ,że wycieraczki pod pedałem były za długie i częściowo blokowały gaz . Dlatego od nie wiem kiedy ,ponoć wycieraczki w toyotach są w tym miejscu za "krótkie" . Usłyszałem to od gościa ze sklepu na necie z dywanikami ,czy to prawda nie wiem .
Co do uszczelki ja w Aurisie z 2013 ,poza tą na dole mam jeszcze w masce na tej samej długości co ta na dole . Przed uchem do zamka i jej część pionowa wchodzi przed pas . Jest w niej tylko wycięcie na dzwignię do otwierania maski . Poza tym od spodu może nie masz osłony silnika , z info w serwisie ,prostsze wersje tego nie mają . Porównując wysokość zderzaka nad ziemią do innych aut w Aurisach jest nisko zawieszony,na krawężniki trzeba uważać ,może przez to zaciąga bardziej wszystko tamtędy od spodu .
Co do mycia silnika , są tacy co myją i wiedzą jak , ale może być w tym względzie loteria ,pewnie umięjętności są istotne i na pewno nie wodą ze szlaufa . Jeśli nie masz uszczelki tej w masce ,to wszystko co leci na chłodnicę wpada do góry i na silnik .
Na foto kolegi widać plastik zasłaniający pomiędzy zderzakiem i uszczelką a pasem , ja tego nie mam i z góry widzę chłodnicę całą i dół zderzaka .