Autor Wątek: Parę pytań nowego posiadacza Aurisa II  (Przeczytany 44075 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Parę pytań nowego posiadacza Aurisa II
« Odpowiedź #105 dnia: 29 Grudnia 2019, 23:04:57 »
Dobre ,ale 34 cały czas było , nie znikało. No tak to szacunki są . Trasę muszę wyliczać , bo tankuję tylko na stacjach tej samej nazwy , chyba że się nie da .
Koniec tematu , komp sobie a zapalona rezerwa ważniejsza i tym się będę sugerować . Jak coś będzie inaczej to dam znać .
Dzięki za podpowiedzi .
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #106 dnia: 30 Grudnia 2019, 10:08:45 »
szyby przód i leflektorów
spryskiwaczy leflektorów
Rademenes, na litość boską do jakiej szkoły Ty chodziłeś ?
idać ,że komp nie zaczyna wszystkiego od nowa po nowym zatankowaniu ,liczy cały czas to samo .Nawet po zatankowaniu nowym ,manualne skasowanie średniej nic nie zmienia w pokazanych km pozostałych .
Tutaj się z Wami nie zgodzę. Auto co prawda to Corolla, ale wnętrze i bebechy te same. U mnie jest tak, że jak średnie spalanie mam mniej więcej stałe, to po każdym tankowaniu (a wypalam prawie cały bak - po zapaleniu się rezerwy 60-80 km, średnio robię na jednym tankowaniu 680 - 700 km) zasięg pokazuje w przedziale 660-680 km. Jeżeli spalanie mam wyjątkowo niskie np. w granicach 6l (cały bak spalony na trasie przy spokojnej jeździe), to po zatankowaniu zasięg pokazuje ( u mnie ) w granicach 700 - 740 km.
Komputer w Aurisie nie zapamiętuje zużycia sprzed tankowania tylko resetuje się na stałą wartość.
No tak , tylko jak zinterpretować to ,że komp pokazywał 34km i w tym czasie zapaliła się rezerwa , a nie przy "--" .
W instrukcji jest zapis, że po zapaleniu się rezerwy należy niezwłocznie udać się na stację benzynową - dlatego (tak sądzę) jest ta "rezerwa" 30 km także na zasięgu wyświetlanym przez TFT
U mnie rezerwa także się zapala przy wskazaniu zasięgu pomiędzy 30-40 km.
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #107 dnia: 31 Grudnia 2019, 00:56:18 »
Na początku do żadnej ,potem do takiej malutkiej ,bardzo daleko od domu , no i często mnie w niej nie było .
A potem okazało się ,że mam dysl...  dysg.. i inne takie tam ;) Pisanie w nocy ma swoje plusy i minusy niestety .

Możesz mieć racje , bo moja średnia spalania z kompa na zegarach , była podobna dwa razy i dlatego chyba po zatankowaniu było widać zbliżony zasięg .Wszystko by się okazało , gdyby więcej trasy było . Choć przypominam sobie jak z połową baku po trasie i uzupełnieniu do pełna paliwa , pokazało zasięg na jakieś 540km , to był pierwszy bak do pełna . Wtedy średnia z trasy , na zegarach była 6.1L/100km ,ale nie pamiętam czy tankowałem przy tej średniej ,chyba było już coś ponad 7.0L/100km .

Czyli te 30-40 zasięgu przed zapaleniem się rezerwy , to taka rezerwa rezerwy . Jeśli tak by było , to lepiej będzie się tym kierować , by nie wypalać wszystkiego i za długo z za niskim poziomem latać . Czyli jeździć do "--" i dopiero tankowanie .Poprzednim razem przy zapaleniu się rezerwy ,nie pamiętam dokładnych cyfr ,ale albo było bardzo blisko 40 ,lub jakieś 44km . Zobaczę kolejnym razem .

Jeszcze jedno , jak jestem już na stacji przy rezerwie ,odkręcę korek trochę sykną opary , zaczynam tankować i za chwile odbija na pistolecie od dystrybutora jakby już było pełno .Nie mówię po wlaniu 10 czy 20 litrów tylko kilku .  Po paru razach jest już normalnie , czy to jakiś standard ?   

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #108 dnia: 31 Grudnia 2019, 02:36:37 »
Czyli te 30-40 zasięgu przed zapaleniem się rezerwy , to taka rezerwa rezerwy . Jeśli tak by było , to lepiej będzie się tym kierować , by nie wypalać wszystkiego i za długo z za niskim poziomem latać . Czyli jeździć do "--" i dopiero tankowanie .Poprzednim razem przy zapaleniu się rezerwy ,nie pamiętam dokładnych cyfr ,ale albo było bardzo blisko 40 ,lub jakieś 44km . Zobaczę kolejnym razem .
Zjedź na najbliższą stację i zatankuj do pełna zaraz jak się kontrolka rezerwy zaświeci, to będziesz mnie więcej wiedział ile paliwa zostaje.  Zasięg to jest dystans do kolejnego tankowania a nie do miejsca w którym zabraknie paliwa w zbiorniku.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #109 dnia: 31 Grudnia 2019, 03:07:20 »
Zawsze się staram tankować jak rezerwa się zapala , by wiarygodne wyliczenia były dla mnie ,czasem tak się nie da i jest trochę po .
Komputer pokazuje zasięg np.500km ,jeśli dojadę do "--" to paliwa nie zabraknie i nie będzie go strasznie mało . Dla obliczeń będzie lepiej tankować przy rezerwie ,a "--" można uznać za ostateczny czas na tankowanie .
« Ostatnia zmiana: 31 Grudnia 2019, 03:10:56 wysłana przez Rademenes »

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #110 dnia: 31 Grudnia 2019, 08:16:49 »
Jeszcze jedno , jak jestem już na stacji przy rezerwie ,odkręcę korek trochę sykną opary , zaczynam tankować i za chwile odbija na pistolecie od dystrybutora jakby już było pełno .Nie mówię po wlaniu 10 czy 20 litrów tylko kilku .  Po paru razach jest już normalnie , czy to jakiś standard ?   
nigdy tak nie miałem z tym odbiciem. U mnie syczy długo i głośno (może to efekt, że wypalam 50-52 litry paliwa ? Nie wiem nie jestem fizykiem  :o) i potem wlewam ok 47 litrów i odbija. Dosikuję jak dziadek z prostatą jeszcze ze trzy litry aby weszło pod korek i heja do przodu.
E18_Prestige_MultidriveS

Offline edison

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #111 dnia: 31 Grudnia 2019, 17:16:30 »
Dobrze że ja nie mam takich problemów ile mi zostało bo zawsze mi głupoty pokazuje :P
« Ostatnia zmiana: 31 Grudnia 2019, 17:19:39 wysłana przez edison »
Toyota Auris TS kombi 1,6 132km Valvematic
Toyota Verso S 1.4 D4D 90KM

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #112 dnia: 01 Stycznia 2020, 17:11:19 »
To kolego coś nie tak jest , by przy połowie baku pokazywało 105km zasięgu , przy jakiej średniej tak jest ?
Przy twoich wskazaniach ,nie mam co narzekać na swoje ;))

nigdy tak nie miałem z tym odbiciem. U mnie syczy długo i głośno (może to efekt, że wypalam 50-52 litry paliwa ? Nie wiem nie jestem fizykiem  :o) i potem wlewam ok 47 litrów i odbija. Dosikuję jak dziadek z prostatą jeszcze ze trzy litry aby weszło pod korek i heja do przodu.

Ja myślałem ,że coś z pistoletem nie tak ,ale przy kolejnym tankowaniu podobnie z innym pistoletem było . Po odkręceniu korka czekam trochę by opary wyleciały . Muszę zobaczyć ile udaje mi się wlać paliwa do pierwszego odbicia, jest ich kilka . Ja zawsze pod koniec ,przerywam tankowanie i wyjmuje pistolet by znowu opary wyleciały . Pistolety odbijają w dwóch stanach , jak opary są silnie skoncentrowane i ostatecznie jak dojdzie do niego paliwo , tak mi się wydaje . 

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #113 dnia: 01 Stycznia 2020, 17:30:07 »
Może jeszcze wystąpić trzeci stan: piana paliwa. Można to zjawisko zaobserwować tankując paliwa, np. do kanistra, np. 5 l.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #114 dnia: 01 Stycznia 2020, 17:35:06 »
Czyli taki stan pośredni , między lotnym a płynnym . Ale chyba dużo mniejsze jest jego wystąpienie w baku .

Offline edison

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #115 dnia: 01 Stycznia 2020, 17:36:42 »
Średnia 8,5  , lecz problem ze złym wskazaniem jest jazda na lpg bo tego już komputer nie ogarnia :P
Toyota Auris TS kombi 1,6 132km Valvematic
Toyota Verso S 1.4 D4D 90KM

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #116 dnia: 01 Stycznia 2020, 17:41:12 »
No i udała ci się zagadka , dobrze że wyjaśniasz , LPG 8-0 

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #117 dnia: 01 Stycznia 2020, 20:38:14 »
Cytat: tkf w 29-12-2019, 11:40:01

średnia liczona od uruchomienia auta (z aktualnej trasy) oraz średnia liczona tak długo, aż jej ręcznie nie zresetujesz (dla uproszczenia nazwę ją tutaj "dużą średnią").

Ta druga to na zegarach ,a pierwsza na radiu (rekord) tak ?
Bo pierwsza strona na radiu to jest tylko czas ,średnia prędkość (od odpalenia do zgaszenia) i pozostałe kilometry .

Mi się obydwie średnie pokazują na wyświetlaczu między zegarami (Auris II HSD przed liftem, 2015, wersja Premium):
strona 2: średnia z aktualnej trasy (od uruchomienia auta) razem z informacją "eco drive level"
strona 4: spalanie średnie od ręcznego resetu ("duża średnia") oraz spalanie chwilowe

W radiu już nie pamiętam, czy się wyświetla średnia z aktualnej trasy, ale na pewno można tam wyświetlić tą drugą i spalanie chwilowe.
« Ostatnia zmiana: 01 Stycznia 2020, 20:58:21 wysłana przez tkf »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #118 dnia: 03 Stycznia 2020, 01:09:22 »
To znaczy tak , między zegarami mam średnią co się ją kasuje ręcznie ,lub jak auto na postoju z włączonym silnikiem chyba z 15 min, to wtedy tam wskakuje 99 , pod spodem paskowo w poziomie spalanie chwilowe od 0 do 30L .

A na radiu .

Pierwsza strona : spalanie chwilowe( pasek pionowy ,po prawej 0-15L ), na środku cienkie paski które tworzą się co chyba 2minuty i z lewej od odpalenia do zgaszenia ,prędkość średnia odcinka ,czas odcinka ,a na dole zasięg maksymalny .

Druga strona : średnia z trasy którą ręcznie można wykasować ,lub zapisać (wtedy słupek pion przesuwa się o jedną pozycję w lewo) miejsca na zapis tych słupków są tylko cztery, a pod spodem cyfrowo najlepszy wynik średniej . Tutaj zarówno średnia słupkowa i najlepsza ,to to samo co ta kasowana ręcznie pomiędzy zegarami .

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #119 dnia: 03 Stycznia 2020, 08:53:20 »
To znaczy tak , między zegarami mam średnią co się ją kasuje ręcznie ,lub jak auto na postoju z włączonym silnikiem chyba z 15 min, to wtedy tam wskakuje 99 , pod spodem paskowo w poziomie spalanie chwilowe od 0 do 30L .
Między zegarami można ustawić różne warianty. Ja mam spalanie chwilowe i średnią z trasy (od włączenia silnika do zgaszenia). Na drugim ekranie zasięg od tankowania i średnia od tankowania - obie wartości się resetują same po zatankowaniu. Można jeszcze ustawić (zamiennie z powyższymi: średni czas jazdy i ilość przejechanych km (od włączenia do wyłączenia silnika) - to akurat ( plus średnia z trasy) wyświetla przez kilka sekund się po wyłączeniu zapłonu.
E18_Prestige_MultidriveS

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl