Autor Wątek: Aktywny tempomat, asystent pasa ruchu i inne wspomagacze.  (Przeczytany 54524 razy)

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
Odp: Aktywny tempomat, asystent pasa ruchu i inne wspomagacze.
« Odpowiedź #45 dnia: 26 Października 2020, 11:30:41 »
Też zauważyłem, że czasem silnik nie pracuje, a zielonego autka brak.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #46 dnia: 26 Października 2020, 12:04:18 »
Jest o tym w instrukcji i to właśnie duzy zjazd lub pojazd może "ogłupiać" system, jak zresztą silny deszcz, śnieg itp.
Dla mnie zaś , zmiana świateł dobrze pracuje góra jakiceś 85% nieraz muszę ręcznie bo mi dają znać,  że ich oślepiam.
« Ostatnia zmiana: 26 Października 2020, 12:07:05 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #47 dnia: 26 Października 2020, 12:09:18 »
Zanim napisałem posta, przeczytałem chyba mało dokładnie instrukcję

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

Offline tomekwu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 26 Października 2020, 15:12:10 »
Pytanie do bardziej doświadczonych, bo ja dopiero pierwsze 1kkm. Jadę z włączonym układem LTA i tempomatem, prędkość ok 50 km/h na drodze gdzie jest gwałtowny zjazd, prosto i znowu zjazd. I na pierwszym i na drugim zjeździe rozlega się głośny sygnał ostrzegawczy, ale nic się nie wyświetla co to może być?

LTA chyba nie ma tu nic do rzeczy natomiast tempomat krzyczy jeżeli bez dodania gazu auto przekracza zadaną prędkość (masz ustawiony limit 50, zaczynasz zjeżdżać z górki, auto rozpędza się prawdopodobnie do 53-54 zanim tempomat przyhamuje i słyszysz 3 razy bip). Przełącz sobie format wyświetlania licznika prędkości na cyferki i będziesz widział precyzyjnie jaka jest prędkość auta przy wydawanym ostrzeżeniu.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #49 dnia: 26 Października 2020, 15:44:17 »
auto rozpędza się prawdopodobnie do 53-54 zanim tempomat przyhamuje i słyszysz 3 razy bip)
To jest chyba najbardziej prawdopodobne, bo zauważyłem że 50 pojawia się na białym tle, ale ponieważ to wszystko trwa bardzo krótko to nie wszystko jednocześnie skleiłem.
Dzięki za pomoc.

Offline tomekwu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 16 Stycznia 2021, 20:07:01 »
Dzisiaj miałem okazję przetestować systemy wspomagania w warunkach zimowych - 300km w śniegu najpierw zasoloną S-ką, później białą s-ką a na koniec kilkadziesiąt minut w kopnym śniegu na lokalnych drogach Warmii. Niemal przez całą trasę padał śnieg co niestety dość szybko zabiło aktywny tempomat, który mniej więcej po 1h jazdy oświadczył że nie działa i wyłącza system unikania kolizji. Oczyściłem z cienkiej warstwy lodu emblemat toyoty i przetarłem szybę w miejscu sensora ale niewiele to pomogło. System przestał zgłaszać błąd ale zupełnie nie radził sobie z rozpoznawaniem samochodów przed pojazdem. Widzę kilka podobnych relacji na globalnym forum toyoty więc najwyraźniej ten typ tak ma i aktywny tempomat ma swoje ograniczenia pogodowe.
Jazda w zimnym obnażyła też problemy z wydajnością podgrzewania przedniej szyby które w połączeniu ze słabą wycieraczką skutkują warstewką lodu po każdym skorzystaniu ze spryskiwaczy (płyn zimowy z dużej sieci stacji).
Na duży plus zachowanie napędu 4x4 (wersja 2.0 benzyna) - na całej trasie super stabilne prowadzenie, guzik snow wyraźnie zwiększa wykorzystanie obu osi. Pojeździlem na koniec trochę po zasypanych polnych drogach i naprawdę nie mogę się do niczego przyczepić.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #51 dnia: 16 Stycznia 2021, 20:34:00 »
Ja wczoraj na "snow" powalczyłem nawet na lodzie (zamarznięte nabrzeże) i przy zdrowym rozsądku świetnie się sprawdza. Na "snow" napęd "aktywny" był co najmniej przez 90% jazdy. Większy moment szedł często na tył.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #52 dnia: 16 Stycznia 2021, 20:35:49 »
Dzisiaj miałem okazję przetestować systemy wspomagania w warunkach zimowych - 300km w śniegu najpierw zasoloną S-ką, później białą s-ką a na koniec kilkadziesiąt minut w kopnym śniegu na lokalnych drogach Warmii. Niemal przez całą trasę padał śnieg co niestety dość szybko zabiło aktywny tempomat, który mniej więcej po 1h jazdy oświadczył że nie działa i wyłącza system unikania kolizji. Oczyściłem z cienkiej warstwy lodu emblemat toyoty i przetarłem szybę w miejscu sensora ale niewiele to pomogło. System przestał zgłaszać błąd ale zupełnie nie radził sobie z rozpoznawaniem samochodów przed pojazdem. Widzę kilka podobnych relacji na globalnym forum toyoty więc najwyraźniej ten typ tak ma i aktywny tempomat ma swoje ograniczenia pogodowe.
Jazda w zimnym obnażyła też problemy z wydajnością podgrzewania przedniej szyby które w połączeniu ze słabą wycieraczką skutkują warstewką lodu po każdym skorzystaniu ze spryskiwaczy (płyn zimowy z dużej sieci stacji).
Na duży plus zachowanie napędu 4x4 (wersja 2.0 benzyna) - na całej trasie super stabilne prowadzenie, guzik snow wyraźnie zwiększa wykorzystanie obu osi. Pojeździlem na koniec trochę po zasypanych polnych drogach i naprawdę nie mogę się do niczego przyczepić.
w takä pogode korzystasz z aktywnego tempomatu ..to przy dzwonie powiesz - ze ten typ tak ma..

ja rozumiem,ze sä w aucie rozne systemy ale czasami trzeba użyć .. głowe i nie kombinowac z systemami w takä pogode..

aa jak jest kiepska pogoda - to światla masz na 'auto' i ten co za Tobä jedzie - nic nie widzi...?
nie posädzam Ciebie, ale jak ja mam takich typków przed sobä to nic tylko zabrac klucze od auta i dać na bilet mpk ...

co do osadu lodu - to moze sprobuj podgrzewanie dyszy wycieraczek użyć

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #53 dnia: 16 Stycznia 2021, 20:42:39 »
Hej, a gdzie jest snow,? Mam 4x4 hybrid.

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
Aktywny tempomat, asystent pasa ruchu i inne wspomagacze.
« Odpowiedź #54 dnia: 16 Stycznia 2021, 21:03:52 »
Hej, a gdzie jest snow,? Mam 4x4 hybrid.

zamiast Snow jest Trail ..przynajmniej w moim Selection MY21

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #55 dnia: 16 Stycznia 2021, 21:04:57 »
Dzięki

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #56 dnia: 16 Stycznia 2021, 21:21:49 »
Dzięki

Tu masz wszystkie panele sterowania, ten ostatni po prawej jest z benzyny i tam masz jak to wygląda
Błoto i piasek, szutrowe i kamieniste, śnieg, asystent zjazdu itp.
Przyciskając odpowiedni przycisk dopasowany do warunków, nie musisz pamiętać o wyłączeniu ESP itp, system robi to za Ciebie.
https://pl.aliexpress.com/i/4000959803567.html

« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2021, 21:30:11 wysłana przez Krisman »

Offline rydz124

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 16 Stycznia 2021, 22:56:07 »
Moje wrażenia po 2500 km.
- aktywny tempomat - nieco zbyt narowisty, nawet jak jest ustawiony na 1 kreskę to bardzo wcześnie zwalnia przed autem poprzedzającym.
  Potem przyspiesza do zadanej prędkości prawie zero-jedynkowo. Musze sprawdzić tryb ECO - może będzie mniej wyrywny.
- utrzymanie pasa ruchu. Działa ok. Ale jak dla mnie do używania tylko w dobrych warunkach drogowych. Ostatnio jazda po autostradzie,
a potem zjechałem do miasta. Drogi lekko przymarzające i lubię "czuć" przez kierownicę co się dzieje z przyczepnością.
A system utrzymania pasa swoimi ingerencjami kilka razy mnie zestresował   :-P
- bardzo fajnie działa system czujników martwego pola. Zarówno przy wyprzedzaniu jak i będąc wyprzedzanym nie zauważyłem ani razu by wprowadzał w błąd.
- z systemu ostrzegania o ruchu poprzecznym z tyłu nie miałem okazji skorzystać, więc tu się nie wypowiem.
- system hamowania przed przeszkodą. Raz się wtrącił jak za blisko pojechałem pod płot.
- kamery 360 - jest, działa, czasami popatrzę, ale wkurza na widoku z przodu ten czarny pasek od góry do prawie połowy ekranu.
Ogólnie wszystkie te systemy wymagają w okresie pluchy zimowej odwiedzin ze szmatką by kamery przetrzeć.

Offline MS

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: 17 Stycznia 2021, 22:43:55 »
Te kropki pojawiają się również przy wyższych prędkościach poza miastem, zwróciłem na to uwagę czytając powyższe wpisy. Jest opis w polskiej instrukcji na stronie 347. Natomiast LDA wyłączyłem po jakichś 40 km, bo mnie zmęczyła walka z kierownicą. Kolega wyżej pisał, że "ściąga" do prawej, ale mnie się wydaje, że do środkowej linii. Tak było na krajowej 92 za Poznaniem. Przy okazji sprawdzę na dwupasmówce.

Kropki są jak wykryje samochód przed sobą i trzyma się jego toru. Świetnie to widać na drodze bez narysowanych linii.
Ja za to chwalę sobie LDA i używam przy każdej okazji. Kierownicę tylko lekko kontroluję i nie siłuję się z nim.

To może ja się jeszcze wypowiem odnośnie "kropek", chociaż może nieco spóźniony post...

Kropki to utrzymywania pasa ruchu podążając za poprzedzającym pojazdem na podstawie odczytu z radaru - tzn. radar jest w stanie wykryć nie tylko odległość przed podążającym pojazdem, ale także jego położenie "w osi x". Pojawiają się wtedy, i raczej tylko wtedy, gdy mamy ustawiony Lane Tracing Assist, a kamera nie jest w stanie dokładnie określić kierunku pasa (słabo namalowane linie, albo linie zasłonięte przez poprzedzający pojazd). Jeśli jakość linii na drodze się poprawia, kropki znikają i pojawiają się 2 niebieskie linie na bokach. Podsumowując: niebieskie linie oznaczają trzymanie środka pasa na podstawie obrazu z kamery, kropki trzymanie środka pasa na podstawie odczytu z radaru.

Offline ziembol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: 19 Stycznia 2021, 22:32:38 »

w takä pogode korzystasz z aktywnego tempomatu ..to przy dzwonie powiesz - ze ten typ tak ma..

ja rozumiem,ze sä w aucie rozne systemy ale czasami trzeba użyć .. głowe i nie kombinowac z systemami w takä pogode..

aa jak jest kiepska pogoda - to światla masz na 'auto' i ten co za Tobä jedzie - nic nie widzi...?
nie posädzam Ciebie, ale jak ja mam takich typków przed sobä to nic tylko zabrac klucze od auta i dać na bilet mpk ...

co do osadu lodu - to moze sprobuj podgrzewanie dyszy wycieraczek użyć

Co do podgrzewanych spryskiwaczy ... możliwe, że wersja 2021 Black Jbl Hybrid ich nie posiada ? Jeśli są - jak je włączyć ? Odbierałem auto we wrześniu, w międzyczasie dolewałem może z 1 - 1.5L zimowego płynu. Niestety przy -8 stopniach przestały działać zarówno spryskiwacze szyb jak i świateł. Nie sądziłem , że serwis zaleje letnim płynem auto  :wallbash: W każdym razie próbowałem włączać podgrzewanie przedniej szyby mając nadzieję, że zadziała również na spryskiwacze i lipa :(

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl