Autor Wątek: Corolla E15 LPG  (Przeczytany 6171 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline danielkaczmarski97

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Corolla E15 LPG
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Października 2019, 15:38:44 »
Podzwoniłem, popytałem i mniej więcej wiem co mają w okolicy.
Instalacja KME + barracuda (listwa) + lubryfikacja  2350zł
Instalacja KME + barracuda (pojedyncze) + opcjonalnie na życzenie dotrysk benzyny  2600 zł
Kolejne pytanie o ustawienie tych całych luzów zaworowych. Jeden gazownik twierdzi że nie potrzeba ruszać skoro nic nie słychać, drugi mówi że musze sprawdzić i ewentualnie ustawić i tu jest mój problem ponieważ żaden mechanik w okolicy nie chce się podjąć czegoś takiego ponieważ twierdzą że nie ma płytek do ustawiania. Jaka jest wasza opinia na ten temat. 

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Października 2019, 16:18:04 »
Jeden z najlepszych gazowników w Polsce odpisał ci na lpg forum, ze silnik jest na hydraulice.
Moim skromnym zdaniem, osoby u których pytałeś się o propozycje instalacji, są średnio kompetentne.
Toyota Corolla SD 2018

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Października 2019, 17:04:32 »
Ok rozumiem, tylko pytanie dlaczego każdy (mechanicy) twierdzi że ustawia się je płytkami i nikt nie chce tego zrobić? Nie chce się z nikim kłócić ani sprzeczać ponieważ pierwszy raz mam japończyka i nie do końca mam pojęcie co i jak z silnikami.
I co myślicie na temat tych cen co podałem ? Z lubryfikacją taniej niż bez ? I jak patrzeć na te barracudy jak jeden montuje całą listwę a drugi pojedynczo ? 

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Października 2019, 17:42:01 »
Zacznijmy od początku, zakładając, ze masz hydraulikę.
Potrzebujesz dobrze dobranych podzespołów, nie tylko sterownika, wtrysków i reduktora ale węży, opasek itd. Potem te dobrze dobrane podzespoły trzeba porządnie zamontować, co nie jest takie oczywiste w naszym kraju ;) a znalezienie dobrego gazownika graniczy z cudem. Jesli juz instalacja zostanie porządnie zamontowana to trzeba ja porządnie wystroić, nie wyregulować tylko wystroić i trzeba to zrobić podczas jazdy a nie podczas postoju. Większość warsztatów włącza autokalibracje i ........ to juz jest koniec strojenia. Potem się biorą niestety z tego powodu duże problemy ale pomińmy ta kwestie na razie.
Lubryfikacja jest potrzebna jak dzwonki na jajach zająca podczas polowania, podobnie jak dotrysk benzyny. Przy prawidłowo zamontowanej i wystrojonej instalacji ww gadżety nie są potrzebne.
W przyszłym tygodniu odbieram swoją nowa Corollę po montazu instalacji do tego czasu raczej nie zdążysz założyć u siebie, wiec poczekaj i zobaczysz jak to powinno wyglądać. Jeśli masz instrukcje samochodu to poszukaj info o zaworach. Instrukcje Toyoty są mega szczegółowe technicznie. W mojej jest jasno napisane jaki silnik jakie ma zawory. Ewentualnie zadzwon do ASO Toyoty i zapytaj podając nr vin.
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=40136.0
« Ostatnia zmiana: 25 Października 2019, 17:44:06 wysłana przez yunior81 »
Toyota Corolla SD 2018

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 25 Października 2019, 22:40:19 »
*yunior81 Dzięki wielki za konkretną odpowiedź. Na coś takiego liczyłem :good:. Masz racje na pewno nie założę do tego czasu. Coraz bardziej widzę sens jechać to 100 km i później początkowo jeździć kilka razy na ustawienia. Po pewnym czasie myślę że sam będę zmieniał filtry i ustawienia sobie zgram i jak już cos będzie nie tak po prostu wrzucę mapę od nowa o ile będzie to możliwe oczywiście. Jak odbierzesz swoją toyotkę to prosiłbym o jakąś wiadmość prywatną co do tego co masz założone oraz mniej więcej koszty jakie były, no i oczywiście jakieś zdjęcia.
Jeszcze takie pytanie bo może źle napisałem ilość koni w aucie ponieważ jest 91kW to z mojej wiedzy ( a nie jest duża  :thumbdown: ) wychodzi 121KM. I pytanie gdzie jest na dowodzie wpis jaki to jest silnik? Jestem młody i nie doświadczony dlatego nie chcę się tu z nikim sprzeczaj o mojej racji. Pozdrawiam

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Października 2019, 19:37:21 »
Tylko raczej w oddzielnym wątku.

Tak też uczynię ;), fura zagazowana.
Toyota Corolla SD 2018

Offline arkadioss

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 30 Października 2019, 12:38:24 »
Hej,

Daj znać proszę w tym wątku jak dodasz już swoje sprawozdanie z gazowania bo też chętnie zobaczę co i jak i nie chciałbym tego przegapić.

Pozdrawiam

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 30 Października 2019, 14:13:47 »
Ok, ale założyłem juz oddzielny wątek. Wkleje tu i tam ;)
Toyota Corolla SD 2018

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 30 Października 2019, 15:23:42 »
Toyota Corolla SD 2018

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
Toyota Corolla SD 2018

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl