Autor Wątek: wycieraczki / smugi  (Przeczytany 162762 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline silvox

• Toyot Leżący
  • *
Odp: wycieraczki / smugi
« Odpowiedź #210 dnia: 20 Stycznia 2021, 15:40:01 »
ciągły efekt "rozmazania".
Próbowałeś umyć szybę? Ale nie płynem - benzyną ekstrakcyjną.. Może nic nie pomoże, ale ...
Spalanie - Motostat.pl

Offline felemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #211 dnia: 20 Stycznia 2021, 15:54:12 »
"A tak wygląda praca wycieraczki kilka tygodnie po wymianie pióra. Problem jest bardziej dokuczliwy przy szybszej pracy - ciągły efekt "rozmazania".
Tuż po wymianie było ok.

https://streamable.com/4zwo84"

Dokładnie tak miałem. Umycie dokładne benzyną extrakcyjną ( i same gumy wycieraczek też!) pomogło. Myłem dwukrotnie przy użyciu ręczników papierowych- poszły dwie rolki- i wytarcie dokładne do sucha-w sensie benzyna szybko odparowuje ale są tęczowe ślady i wtedy "polerować" aż do skutku ....ja robiłem prawie półtorej godziny.Pozdrawiam.

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #212 dnia: 20 Stycznia 2021, 16:18:41 »
"A tak wygląda praca wycieraczki kilka tygodnie po wymianie pióra. Problem jest bardziej dokuczliwy przy szybszej pracy - ciągły efekt "rozmazania".
Tuż po wymianie było ok.

https://streamable.com/4zwo84"

Dokładnie tak miałem. Umycie dokładne benzyną extrakcyjną ( i same gumy wycieraczek też!) pomogło. Myłem dwukrotnie przy użyciu ręczników papierowych- poszły dwie rolki- i wytarcie dokładne do sucha-w sensie benzyna szybko odparowuje ale są tęczowe ślady i wtedy "polerować" aż do skutku ....ja robiłem prawie półtorej godziny.Pozdrawiam.
A jest tylko lepiej czy zupełnie dobrze?

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #213 dnia: 20 Stycznia 2021, 17:31:23 »
Gumki wycieraczek benzyną...ten tego, zły pomysł bez późniejszego "odżywienia gumy". Szybko je nasącz gliceryną apteczną bo długo się nie nacieszysz. Pozostaw na kilka godzin i umyj wodą. Jak już chcesz to lepiej użyć alkoholu.
Znam jeden środek do szkła i chyba nie ma nic lepszego, mianowicie tlenek ceru. Nie ma zabrudzeń których nie usunie.
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2021, 17:43:39 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline felemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #214 dnia: 20 Stycznia 2021, 20:18:53 »
Ja przetarłem benzyną ekstrakcyjną i gumki na końcu  gdy już z szyba skończyłem. Potem spryskiwacz (płyn zimowy z biedronki :)) i wycieraczki w ruch ....kilkanascie razy-. U mnie już problemu nie ma (z tyłu tak samo zrobiłem-były kółka ). Tlenek cezu extra rzecz! ...ale do szkieł okularów ...Ja po prostu zauważyłem jak na fimiku ,ze jest cos na szybie .Na próbę usunąłem wszystko benzyną i przetarłem gumki -zadziałało! Podzieliłem sie moją radością z Wami. Mam juz super od przeszło miesiąca. Pozdrawiam!

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #215 dnia: 20 Stycznia 2021, 20:32:01 »
Przyznam szczerze ze jak to wszystko czytam to nie moge....to musi byc jakas wada konstrukcyjna ramienia...kto to widzial zeby "polerowac szyby", "kapac w roztworach wycieraczki" tzn. co ..Toyota jakimis srodkami szyby czy wycieraczki powleka ???

W zadnym aucie czegos takiego do tej pory nie widzialem - nawet w GAZie 69 z 1965 roku, ktorego moj ojciec uzywal na wypady na polowania do lasu, lepiej wycieraczka zbiera.
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #216 dnia: 20 Stycznia 2021, 22:05:18 »
Przyznam szczerze ze jak to wszystko czytam to nie moge....to musi byc jakas wada konstrukcyjna ramienia...kto to widzial zeby "polerowac szyby", "kapac w roztworach wycieraczki" tzn. co ..Toyota jakimis srodkami szyby czy wycieraczki powleka ???

W zadnym aucie czegos takiego do tej pory nie widzialem - nawet w GAZie 69 z 1965 roku, ktorego moj ojciec uzywal na wypady na polowania do lasu, lepiej wycieraczka zbiera.
No i wreszcie głos rozsądku, fajnie wymienić za free pióro...tylko co z tego? Jak długo to zadziała? Do tej pory nie bardzo rozumiałem o co kaman, dopiero film wstawiony przez kol. @kapelusz uzmysłowił mi powagę sytuacji, toż to zagrożenie życia wręcz i nie przesadzam! Ja od samego początku nie mam z tym problemu, na całe szczęście mam "popsuty" egzemplarz i mi zbiera super, nie trzeszczy itp. czyli to nie pióro! A w każdym bądź razie nie tylko. Zresztą jak już pisałem, pióra zmieniano na inne firmy, a rozmazuje dalej i co? DENSO to moim zdaniem TOP produkt, a to oni robią OEM, ale były już valeo, bosch i no name i dalej mazaki, więc co? Pióro, czy pokryta czymś szyba,  lub wadliwe ramię/docisk?
Mój i kilka innych tu dowodzi, ze jednak chyba nie jest to powszechne, więc stawiam na coś konserwującego od morskiej wody na szybie.
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2021, 22:07:52 wysłana przez Krisman »

Offline felemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #217 dnia: 20 Stycznia 2021, 23:00:20 »
A może......niektóre ravki stoją "pod wiatr" spalin ze statku. Tłuste osiada na szybach i karoserii...w Polsce myją...ładnie sie błyszczy ale na szybie lipa. Potem klient pomacha wycieraczkami raz po raz i rozsmaruje to coś...zostanie na gumkach piór...i takie się dzieją u niektórych jaja...a może i tak...? :o..

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #218 dnia: 20 Stycznia 2021, 23:52:35 »
A może......niektóre ravki stoją "pod wiatr" spalin ze statku. Tłuste osiada na szybach i karoserii...w Polsce myją...ładnie sie błyszczy ale na szybie lipa. Potem klient pomacha wycieraczkami raz po raz i rozsmaruje to coś...zostanie na gumkach piór...i takie się dzieją u niektórych jaja...a może i tak...? :o..
Też mi to przyszło do głowy, tłumaczy fakt że przez jakiś czas po zmianie było ok.
Zgłoszę znów do serwisu zobaczymy co powiedzą.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #219 dnia: 20 Stycznia 2021, 23:56:37 »
Też mi to przyszło do głowy, tłumaczy fakt że przez jakiś czas po zmianie było ok.
A możesz napisać kiedy wymieniali ci wycieraczki oraz kiedy był wyprodukowany ?

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #220 dnia: 21 Stycznia 2021, 00:03:46 »
W zadnym aucie czegos takiego do tej pory nie widzialem
Ja też nie miałem, co najwyżej gdy pióro miało już 2..3 lata to słabo ścierało ale po wymianie zawsze była poprawa.
Sprawdzę czy któreś pióro od Mondka pasuje do RAVki, tam mam około roczne ale ścierają dalej idealnie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #221 dnia: 21 Stycznia 2021, 00:16:00 »
Zupełnie inne mocowania :)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #222 dnia: 21 Stycznia 2021, 00:17:55 »
One nie stoją na pokładzie luzem :) To są statki specjalistyczne lub kontenerowce :) S a u nas w Szczecinie teraz takie dwa w remoncie.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #223 dnia: 21 Stycznia 2021, 00:25:13 »
Zupełnie inne mocowania
Szkoda, to testu nie będzie.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #224 dnia: 21 Stycznia 2021, 10:02:23 »
Ja bym stawiał na konstrukcję ramienia. Od początku nie mam problemu, ale jak przeleciałem po zamarzniętej szybie to przez kilka machnięć miałem takie same maziaje jak na filmie.
Przy okazji najlepszym płynem do czyszczenia szyb jest spirytus izopropylowy, ma jakieś inne właściwości niż spirytus spożywczy, który jest powszechnie używany bo jest tańszy - tak mi kiedyś tłumaczył specjalista chemik. Jak kosztował 18 PLN za litr to go  dolewałem do spryskiwaczy kilka razy do roku. Teraz kosztuje 40 PLN  za 0,5 l przez pandemię, a poza tym moje wycieraczki działają.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl