Autor Wątek: wycieraczki / smugi  (Przeczytany 162845 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ArtFoto

• Toyot Leżący
  • *
Odp: wycieraczki / smugi
« Odpowiedź #285 dnia: 05 Lutego 2021, 11:48:46 »
Nowa i stara.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Hej, czy jesteś w stanie zrobić np. zdjęcie jak przylega to nowe ramie od kierowcy do szyby bez wycieraczki? czy przylega równolegle do szyby czy pod jakim kątem. Interesuje mnie i może dla potomnych co juz nie maja szans na wymianę, pomimo że auto na gwarancji.

Offline Arder

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #286 dnia: 05 Lutego 2021, 11:52:37 »

Interesuje mnie i może dla potomnych co juz nie maja szans na wymianę, pomimo że auto na gwarancji.

Czemu niby brak szans na wymianę? Ja mam samochód odbierany w czerwcu 2019, napisałem do TMP i otrzymałem tę samą odpowiedź co wklejana wcześniej, wraz z obietnicą nieodpłatnej wymiany (na koszt TMP) - wysłali części do mojego ASO, czekam na odzew z serwisu żeby się umówić...

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #287 dnia: 05 Lutego 2021, 12:24:11 »
Hej, czy jesteś w stanie zrobić np. zdjęcie jak przylega to nowe ramie od kierowcy do szyby bez wycieraczki?
Mogę zrobić ale, jak pisałem wcześniej, ostatecznie u mnie nie wymienili ramienia. Ewentualnie to nastąpi gdy to nowe pióro po stronie kierowcy zacznie mazać.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #288 dnia: 08 Lutego 2021, 08:23:01 »
No i ramię całe wymienili, gumki oryginalne, docisk chyba jest większy, bo słychać bardziej pracę wycieraczki na szybie. Zbiera dużo lepiej, szczególnie w czasie jazdy.

Offline Arder

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #289 dnia: 09 Lutego 2021, 13:52:33 »
Ja również jestem po wizycie w ASO po wymianie maili z TMP. Wymienione zostało pióro, dodatkowo wykonano kontrolę jego przylegania/ustawienia względem szyby.

Efekt? Póki co niebo a ziemia, nie ma się do czego przyczepić, zbieranie wody w obie strony idealne (choć ze względu na warunki pogodowe testowałem tylko po użyciu spryskiwaczy).

Przed wymianą założyłem oryginalne pióro, ale mam zachowane jeszcze zamienniki Boscha i Denso. Dziś nie będę w stanie, ale jutro spróbuję je założyć i sprawdzić, czy poprawa wynika bardziej z nowego pióra, czy z korekty jego ustawienia.

« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2021, 13:59:55 wysłana przez Arder »

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #290 dnia: 09 Lutego 2021, 14:04:17 »
U mnie już prawie tydzień po wymianie pióra - zbierają dobrze.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #291 dnia: 10 Lutego 2021, 07:48:49 »
U mnie zmiana. Dzwonili z serwisu i przekazali, że się pomylili :D, i nie mieli wymienić ramienia, tylko gumkę... i znowu muszę tam jechać.

Offline Gelu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #292 dnia: 11 Lutego 2021, 21:41:16 »
A ja dziś założyłem nowe Bosch Aerotwin. Na oryginałach nie idzie jeździć zimą. Zobaczymy czy będą mazać:)

Offline Arder

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #293 dnia: 11 Lutego 2021, 22:00:56 »
A ja dziś założyłem nowe Bosch Aerotwin. Na oryginałach nie idzie jeździć zimą. Zobaczymy czy będą mazać:)
Nie ma co bawić się obecnie w półśrodki, tylko trzeba uderzać do TMP w celu wymiany pióra na nowe i regulacji.

Sprawdziłem wczoraj jak sprawują się używane przeze mnie kiedyś AeroTwiny po regulacji ramienia w ASO. Wrażenie mam takie, że trochę rozmazują, ale mniej niż przed wizytą w ASO. Efekt jest jednak gorszy niż przy użyciu poprawionego pióra, gdzie w ogóle nie ma mazania.

Mam jeszcze Denso hybrydowe (bardzo podobne do oryginałów Toyoty, zresztą też made by Denso), których używałem bezpośrednio przed wymianą, ale po ostatnim ataku zimy były oblodzone, a nie miałem okazji sprawdzić ich po rozmrożeniu. Może jutro...

Nie wiem czy to tylko wrażenie, ale wydaje mi się, że teraz silniejsze jest napięcie sprężyny lewego ramienia - na pewno zauważalnie mocniejsze, niż prawego. Nie wiem tylko jak było wcześniej. Może tak samo, może inaczej...

Konkludując, wydaje mi się, że dobry skutek jest efektem zarówno założenia poprawionego pióra, jak i wykonanej "regulacji" ramienia.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #294 dnia: 11 Lutego 2021, 23:01:06 »
U mnie już ponad tydzień po wymianie pióra. Nowe działa bez zarzutu, oby tak dalej.

Offline miro66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #295 dnia: 12 Lutego 2021, 12:44:44 »
Będą mazać. Wymieniłem na takie same. Było dobrze parę dni ,a potem to samo choć lepiej niż na oryginałach. Jadę do serwisu z reflektorami i zgłosiłem także wycieraczki. Mówią że problem jest znany i trzeba ustawić kont natarci pióra jakąś maszynką, po którą serwisy stoją w kolejce (dziwne).Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #296 dnia: 12 Lutego 2021, 15:55:27 »
trzeba ustawić kont

W "koncie" to chyba stałeś na polskim :)

Fakt, że przy wymianie w ASO słyszałem o tej mitycznej maszynce... Podobno mają ją gdzieś w Opolu, czy pod Poznaniem...

Offline miro66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #297 dnia: 12 Lutego 2021, 18:09:04 »
W "koncie" to chyba stałeś na polskim
To właśnie My, jak tylko zobaczy się błąd u rodaka to cap go za nogę ,ale cóż taka nasza uroda. Za błąd przepraszam jak ktoś się poczuł urażony. Będę przestrzegał zasad ortografii i uważał na przejęzyczenia :-)

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #298 dnia: 12 Lutego 2021, 19:55:21 »
Cytat: Kiełek w Dzisiaj o 15:55:27

W "koncie" to chyba stałeś na polskim

To właśnie My, jak tylko zobaczy się błąd u rodaka to cap go za nogę ,ale cóż taka nasza uroda. Za błąd przepraszam jak ktoś się poczuł urażony. Będę przestrzegał zasad ortografii i uważał na przejęzyczenia

Chyba musisz trochę wyluzować. To, że ktoś w sposób humorystyczny zwrócił Ci uwagę na byka, nie oznacza że tylko czyha na Twoje potknięcie.
Poza tym, gdybym był wredny, to bym wspomniał o innych bykach w Twojej wypowiedzi, w tym o interpunkcji, gramatyce czy następstwie czasów. I pamiętaj - nie każdy, kto lepiej zna Twój ojczysty język musi być Twoim rodakiem  :beer:

Online czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #299 dnia: 12 Lutego 2021, 20:16:49 »
Nie da się czytać tych mądrości językowych - może rozwiniecie to na jakimś innym forum tematycznym !

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl