Autor Wątek: wycieraczki / smugi  (Przeczytany 162651 razy)

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
Odp: wycieraczki / smugi
« Odpowiedź #375 dnia: 22 Czerwca 2021, 12:04:35 »
Super, że masz wsparcie prawnicze.
Ja im zgłaszałem na początku, oczywiście pierwsze słyszeli.
Napisałem do TMP, kazali przyjechać, obejrzeli, założyli nową, o dziwo mazać przestało. Kazali za nie zapłacić i tyle. Potem wymieniali innym w ramach gwarancji.
Na razie jest nieźle, od czasu do czasu maźnie, ale tragedii nie ma.
Jeżdżę, obserwuję

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline KrecikD

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #376 dnia: 22 Czerwca 2021, 12:30:24 »
No to z tym płaceniem to przesadzili bardzo nie ładnie, powinni zwrócić w innej formie np punktów Toyota More na, wykorzystanie w, serwisie. Ja jak zgłosiłem pierwszy raz to, od Pani w recepcji też usłyszałem że wycieraczki są elementem eksploatacyjnym i nie podlegają gwarancji, więc poprosiłem Panią aby nie kontynuowała w ten sposób rozmowy o zapoznała się z z prawem rękojmi przy zakupie rzeczy nowej. Miałem kiedyś kilkanaście lat temu w firmie Citroen podobną sytuację i oparło się o Prezesa zarządu PSA napisałem do niego pismo oficjalne i poruszyłem sprawę gwarancji po, przejechaniu 1000km sprawa była szeroko komentowana w serwisach tej firmy ponieważ człowiek z Wawy powiedział mi że mogę sobie pisać do "Pana Boga" a i tak wycieraczek mi nie wymieni. Więc tak zrobiłem i napisałem ten Pan stracił pracę musiał przeprosić jest to przykre ale nie wolno traktować ludzi trzymając nóg ina biurku. To taki prawdziwy przykład ignorancji z jakim walczę. Pozdrawiam

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #377 dnia: 22 Czerwca 2021, 12:37:08 »
Brawo!!

Niestety przez takie podejście marka traci więcej, niż warte są te wycieraczki.

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #378 dnia: 22 Czerwca 2021, 18:20:04 »
Więc tak zrobiłem i napisałem ten Pan stracił pracę musiał przeprosić jest to przykre ale nie wolno traktować ludzi trzymając nóg ina biurku. To taki prawdziwy przykład ignorancji z jakim walczę. Pozdrawiam
Brawo, brawo, brawo. Świetnie że masz możliwości, doświadczenie i chęci. Mnie zbywają.
Btw, jak udawadniałeś wadę? Ode mnie wymagali filmików, po ostatnim twierdzą że nie widać więc problemu nie ma :/
Jeśli będziesz pamiętał proszę opisz jak sprawa się skończyła.

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #379 dnia: 22 Czerwca 2021, 18:21:14 »
Brawo!!

Dokładnie tak.
Jakby tu nagłośnić sprawę, ktoś ma pomysł? Komenty na fb? Coś innego?

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #380 dnia: 22 Czerwca 2021, 18:24:51 »
Brawo!!

Dokładnie tak.
Jakby tu nagłośnić sprawę, ktoś ma pomysł? Komenty na fb? Coś innego?
Nic nie  da.
Na razie heitujemy morele.net, bo czekamy na RTX3080 od 18-go września i nic to nie daje

Offline KrecikD

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #381 dnia: 22 Czerwca 2021, 23:51:33 »
Do kapelusz-pierwsze co zrobiłem to, zdjęcia normalnie podczas deszczu na postoju obok domu, wiem jest ciężko je wykonać ale po powiększeniu czyli zbliżeniu widać smugi zaznaczylem strzałkami od góry i od dołu i wysłałem email do, serwisu z nr rej i nr VIN, takie samo zgloszenie wysłałem na klieny@toyota.pl z uwagą że jest to kolejne zgłoszenie do serwisu który nie chce przyjąć do wiadomości wady technologicznej. Dodatkowo zaznaczylem że sprzedano mi pojazd z ukrytą wadą ponieważ w serwisie na tę usterkę został wydany tzw. Biuletyn serwisowy ze sposobem działania w przypadku zgłoszenia się klienta z takim przypadkiem, wówczas mają w, obowiązku sprawdzenie i wynianę ramienia i pióra na jak to nazwali pozmianowane. Dodatkowo zaznaczylem że elementy gumowe pomimo iż występują w gwarancji jako poza są objęte rękojmią na poprawne funkcjonowanie. I się zaczęło. Dodatkowo napisałem do portalu Autoprawo.pl czy to co obmyśliem i wyczytałem ma podstawę prawną i okazało się że tak ponieważ w odstępie kilkunastu lat przepisy konsumenckie się zmieniały. Dodatkowo wiem na chwilę obecną że nawet może dojść do obniżenia wartości pojazdu z powodu producenta i zwrotu różnicy jak również istnieje możliwość wymiany pojazdu na nowy wolny od wady. Koszt sprawy 1100 zł plus VAT w przypadku kiedy gwarant nie wywiązał się z umowy i wniosek do sądu o wymiane lub zwrot pojazdu i, zwrot kasy.

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #382 dnia: 23 Czerwca 2021, 15:17:08 »
Myślę, że zaangażują odpowiednią ilość prawników żeby nie musieć wymieniać ludziom aut z powodu wadliwych wycieraczek... co nie zmienia faktu, że problem jest i nie wiadomo kiedy on dokładnie występuje i jak go rozwiązać. Ciężko uwierzyć, że japoński inżynier nie wie o co chodzi, ale jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze.

Ode mnie dodam, że po wymianie pióra kierowcy na nowe jest gorzej niż było, ale nie chce mi się z samym piórem do ASO jechać więc zgłoszę przy przeglądzie.

Offline KrecikD

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #383 dnia: 23 Czerwca 2021, 16:06:56 »
Do diesel_power - witaj, zgłoś to na ich email na serwis lub salon że coś takiego jest i nie czekaj na km na przegląd. Później ci zarzucą że ze względu na czas i km gwarancja nie przysługuje a tak, zostanie ślad. Koniecznie podaj nr rej i VIN że zgłaszasz w dalszym ciągu problem. Pozdrawiam

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #384 dnia: 21 Lipca 2021, 12:42:02 »
Panowie, donoszę że czwarte pióro (trzecia wymiana) działa bez zarzutu. Pytałem w serwisie czy coś inaczej było robione, mówią że nie  :o
Jeździłem parę razy w deszczu i jest idealnie - a było bardzo źle. I znów lubię to auto ;)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #385 dnia: 21 Lipca 2021, 14:07:36 »
U mnie dobrze jest od początku.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Online Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #386 dnia: 21 Lipca 2021, 21:53:30 »
Jak jest ciepło to nie mażą, zobaczymy co będzie gdy przyjdzie jesień.

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #387 dnia: 22 Lipca 2021, 12:44:15 »
U mnie mazało dramatycznie niezależnie od temperatury, zobaczymy na jak długo będzie dobrze.

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #388 dnia: 26 Lipca 2021, 12:31:25 »
U mnie po wymianie było gorzej niż przed. Na ostatnim przeglądzie dokładnie wymyli i odtłuścili szybę i wydaje się być ok, ale mało jeździłem w deszczu.

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #389 dnia: 27 Lipca 2021, 16:27:46 »
Dziś w innym serwisie (z ciekawości o to zapytałem) potwierdzili mi że problem tkwi w ustawieniu kąta natarcia pióra. Musi być idealnie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl