Autor Wątek: wycieraczki / smugi  (Przeczytany 162713 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zgryzolec

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: 1.8 TS
Odp: wycieraczki / smugi
« Odpowiedź #435 dnia: 02 Grudnia 2021, 22:18:31 »
Właśnie wróciłem z ASO.
Pan przyjmujący zgłoszenie nie był zaskoczony, ale o akcji serwisowej nie wspominał. Po ok. 10 minutach od oddania kluczyków dostałem je z powrotem z informacją, że faktycznie była konieczna regulacja.
Wróciłem do auta ucieszony, że szybko temat załatwiony, sprawdzam i niestety - mniej, ale w dokładnie tych samych miejscach ślady zostają. Przy wycieraczkach wycierających co 2-3 sekundy, ślad nawet nie jest w stanie zniknąć.
Wróciłem do serwisu i poprosiłem o ponowne sprawdzenie. Pan serwisant, który regulował, poszedł ze mną i stwierdził, że on tu nie za bardzo coś jest w stanie więcej zrobić, bo regulacja przeprowadzona - takie pióro wycieraczki. No to grzecznie zapytałem jak to możliwe w nowym samochodzie, który nawet jeszcze zimy nie zobaczył. "No co ja mogę". To poprosiłem o testową wymianę pióra. Niezbyt chętnie, ale wrócił ze mną do biura i po konsultacjach ("ja nie wiem czy wycieraczki to w ogóle podlegają...) ponownie oddałem kluczyk.

Po kolejnych 15 minutach dostałem informację od pana przyjmującego zgłoszenie, że pióro od kierowcy wymienią, bo była akcja serwisowa - aczkolwiek nie dla tego samochodu (może dlatego nie widzę jej po VINie na Toyota tech). Natomiast od pasażera bezpłatnie nie mogą wymienić (jak widać na filmie kilka postów wyżej, rozmazuje jeszcze gorzej), bo ono to do max 5000km ewentualnie (w drodze do serwisu stuknęło 10k km).
Spytałem, czy wymiana któregokolwiek z piór przyniesie trwały efekt. Dostałem informację, że tak, bo to właśnie pióro jest winowajcą. I że takich reklamacji mają przynajmniej 2-3 dziennie.
Rzeczywiście, smużenie od strony kierowcy zniknęło - nie ma śladu. Chwilowo dałem sobie spokój z rękojmią na pióro od strony pasażera - bo zobaczymy na jak długo dokonana wymiana pomoże.
Na tym zakończyłem wizytę.

Dziękuję serdecznie wszystkim forumowiczom za pomoc! Jeśli ktoś jest w podobnej sytuacji, sugerowałbym wybranie się do ASO i nie dać się zbyć, tylko skorzystać ze ścieżek wydeptanych przez poprzedników i poprosić o wymianę.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #436 dnia: 03 Grudnia 2021, 10:54:09 »
Moje wycieraczki są już zdarte. Pióro kiero ma jakies 15kkm, pasażera 23kkm, ale mazanie jest podobne jak na początku. Teraz kąt zmieniali Tobie - tak upewniam się czy warto zgłaszać to i wpadać na poprawkę, bo pióro to już sobie samemu wymienię po tym jak będę wiedział, że kąt coś poprawia.

Offline Baracuda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #437 dnia: 22 Grudnia 2021, 14:58:52 »
Ja jestem po serwisie 30k km.
Wycieraczka wymieniona 4 raz od strony kierowcy i pierwszy raz od strony pasażera. W między czasie miałem wymianę szyby (kamień). Wszystkie zmiany dają krótko trwały efekt. O dziwo u mnie maże tylko wycieraczka kierowcy.
Nie wiem czy już to było na forum ale jak mi wymieniali na gwarancji 3 raz pióro, że więcej już nie mogą zrobić i teraz muszę już z centralą załatwiać. Na dowód pokazali pismo z centrali gdzie Toyota tłumaczy że przy intensywnych opadach wycieraczka nie smuży :) Pan popatrzył na mnie smutno i powiedział że sam rozumie bezsens tego pisma.   

Offline czaki58

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav 4 V 222 KM
« Odpowiedź #438 dnia: 22 Grudnia 2021, 15:45:31 »
Byłem również i niby przestawiają kąt...Tak stałem i przez szybę z daleka widziałem te ustawienie .Pan wyciągnął gumkę wycieraczki  obrócił ją do góry " nogami " i ponownie ja wsunął  w pióro wycieraczki . Ot ustawienie .Na  razie jest lepiej jak było  ale nie idealnie jak na  nowe auto z  przebiegiem 3500 km .

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #439 dnia: 22 Grudnia 2021, 15:56:07 »
Byłem również i niby przestawiają kąt...Tak stałem i przez szybę z daleka widziałem te ustawienie .Pan wyciągnął gumkę wycieraczki  obrócił ją do góry " nogami " i ponownie ja wsunął  w pióro wycieraczki . Ot ustawienie .Na  razie jest lepiej jak było  ale nie idealnie jak na  nowe auto z  przebiegiem 3500 km.
Ktoś już wcześniej pisał, że jak mu regulowali kąt w ASO to lekko skręcali ramię pióra, a nie zamieniali kierunek gumki ;)
U mnie na wiosnę miała być wymiana pióra i regulacja ramienia ale akurat dzień przed wizytą w ASO wycieraczka zaczęła idealnie zbierać i skończyło się tylko na wymianie pióra.
Fakt że od tamtego czasu rzadko kiedy smużyło ale robiło się coraz cieplej, a ostatnio zrobiło się zimniej i czasem znów lekko smuży.
Ja już chyba przywykłem.

Offline czaki58

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav 4 V 222 KM
« Odpowiedź #440 dnia: 22 Grudnia 2021, 16:05:08 »
Ktoś już wcześniej pisał, że jak mu regulowali kąt w ASO to lekko skręcali ramię pióra, a nie zamieniali kierunek gumki
Te ich  wszystkie ustawienia to prowizorka  o kant tyłka wytrzeć   .
« Ostatnia zmiana: 22 Grudnia 2021, 16:24:19 wysłana przez czaki58 »

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #441 dnia: 01 Stycznia 2022, 16:54:10 »
Ciekawe czy po lifcie będzie lepiej.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #442 dnia: 01 Stycznia 2022, 19:46:09 »
Przyznaję, że od czasów PF126p czy Poloneza - czyli jakieś 30 lat temu - w kolejnych autach właściwie zapomniałem o temacie wycieraczek - wymiana co 2 lata i zero mazania.
ps. bez ważnego cetryfikatu SSL każde wysłanie wiadomości to 3 potwierdzenia - załamka.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #443 dnia: 01 Stycznia 2022, 19:49:00 »
Mnie po 2 latach zaczynają mazać czas na zmianę

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #444 dnia: 22 Stycznia 2022, 20:07:24 »
Serwis tylko zbywa, każe nagrywać filmiki, chociaż na każdym to samo. Ręce opadają. U mnie po ostatniej wymianie, jak już kiedyś pisałem, było super przez kilka tygodni. Teraz dramat.
A tegoroczny płyn zimowy z Orlenu tylko pogarsza sprawę, na szczęście zaraz go kończę.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #445 dnia: 23 Stycznia 2022, 12:23:18 »
Jak się zimno zrobiło to znów mażą.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Offline wicher13

• Toyot Leżący
  • *

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #447 dnia: 18 Lutego 2022, 17:10:07 »
Na razie znalazłem tańsze - odwróciłem gumki na drugą stronę i jak na razie - nie mażą ;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #448 dnia: 19 Lutego 2022, 11:26:58 »
Dziś odwróciłem gumkę również po stronie pasażera. Teraz obydwie zbierają idealnie.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #449 dnia: 20 Lutego 2022, 13:42:25 »
Dziś zrobiłem to samo. Na razie obróciłem gumę/wkład w wycieraczce po stronie kierowcy. Bardzo łatwa i szybka operacja, około 1 minuty. Wstępnie jakby nie mazało, ale marny deszczyk był więc i test nie do końca miarodajny.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl