Autor Wątek: wycieraczki / smugi  (Przeczytany 162834 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Boldwyn

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: exRav4 V Hybrid
Odp: wycieraczki / smugi
« Odpowiedź #525 dnia: 15 Grudnia 2022, 20:28:50 »
U mnie ciekawostka - wymienili mi pękniętą przednią szybę na Pilkingtona i na razie przez pierwsze parę dni problem smużenia wycieraczek zniknął  :-)
Na oryginalnej smużyło od początku.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #526 dnia: 15 Grudnia 2022, 20:32:14 »
Już dawno temu pisałem, że moim zdaniem winna jest szyba nie pióra czy ramię. Czy są osoby które mają problem z szybą bez ogrzewania?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #527 dnia: 29 Grudnia 2022, 10:04:06 »
Od dwóch tygodni mam założone hybrydowe OXIMO (WUH650 WUH400) - cena 40 zł za komplet. W porównaniu do oryginalnych wycieraczek Toyoty, które smarowały już od dnia odbioru RAV4 w salonie, założone Oximo wycierają idealnie. Zobaczymy jak sprawdzą się po paru miesiącach. Dla mnie wystarczy by wytrzymały maksymalnie pół roku, bo cena jest na tyle niska, że można je zmieniać co 6 miesięcy albo nawet częściej.
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2022, 10:30:29 wysłana przez krzysp3 »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #528 dnia: 29 Grudnia 2022, 12:39:37 »
Nie w Toyocie, ale bardzo sobie chwalę płaskie wycieraczki od Alco. W miarę tanie a dużo lepsze od markowych typu Bosch, Valeo.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #529 dnia: 29 Grudnia 2022, 21:06:06 »
Z tego, co widzę na tym forum, to w zasadzie cokolwiek się założy, to na początku jest super. Jakoś nikt jeszcze nie napisał, że dane pióra się sprawdzają po kilku miesiącach używania.

Ja generalnie jestem zadowolony po wymianie ramienia. Czasem zdarza się, że coś tam zostanie, ale ... chyba gdyby nie fakt, że wcześniej miałem problem i że ludzie na forum non-stop o tym piszą, to nie zwracalbym na to uwagi. Tak jesteśmy już chyba wszyscy bardzo wyczuleni i zauważamy najdrobniejsze mazy

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #530 dnia: 29 Grudnia 2022, 21:24:09 »
Najprawdopodobniej jestem mało wymagający, ale używam oryginałów od nowości (5 miesięcy) i nie zauważyłem mazania, albo mi ono nie przeszkadza. Zwykle mam ustawiony tryb auto i wyłączam go, jak przy suchym mi machnie, bo się denerwuje, że mi się pióra zniszczą. Nawet nie pamiętam, jak włączyć spryskiwacz tylnej szyby, taki jestem wycieraczkowy ekspert (czytałem w instrukcji i zapomniałem).
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #531 dnia: 29 Grudnia 2022, 21:45:22 »
Powiem o swoich doświadczeniach na temat mazania wycieraczek itp, bo troszkę siedzę w kosmetyce aut , gdzie mazanie ma tutaj znaczenie.

Jest coś takiego jak osad transportowy , to są wszelkiego rodzaju pyły metaliczne, smoły , kleje itp , które szczególnie mocno  osadzą się  na szybach jak i na karoserii. To że odbieramy nowe auto z salonu i ono jest wg was czyste i lśniące , to jesteście w błędzie . Lakier jest bardzo zanieczyszczony i zaleca sie zrobić dekontaminacje lakieru. Sam osobiście swoja Rav4 po wyjezdzie z salonu potraktowałem jednoetapowym polerowaniem lakieru, który poprzedzony oczywiście oczyszczeniem chemicznym całego auta. Od nowości posiadam fabryczne wycieraczki , przebieg 11 tys i zbierają idealnie , szyba została też  potraktowana tlenkiem ceru.
Operacje  dekontaminacji można wykonać we własnym zakresie , wystarczy zaopatrzyć sie w odpowiedni preparat.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #532 dnia: 29 Grudnia 2022, 23:03:58 »
@Bartek79: to, co piszesz brzmi rozsądnie i pewnie ma sporo sensu, ale po pierwsze absolutna większość właścicieli rav4, to zwykli użytkownicy, którzy chcą lać paliwo i jeździć. Nie każdy ma miejsce, czas i chęci, żeby grzebać przy aucie. Po drugie faktem jest, że w tym modelu ewidentnie jest problem, co przyznała sama toyota (produkując inne ramie wycieraczki)

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #533 dnia: 29 Grudnia 2022, 23:11:41 »
@Bartek79: to, co piszesz brzmi rozsądnie i pewnie ma sporo sensu, ale po pierwsze absolutna większość właścicieli rav4, to zwykli użytkownicy, którzy chcą lać paliwo i jeździć. Nie każdy ma miejsce, czas i chęci, żeby grzebać przy aucie. Po drugie faktem jest, że w tym modelu ewidentnie jest problem, co przyznała sama toyota (produkując inne ramie wycieraczki)

Tak zgadza sie , zastosowali inny docisk sprężyny , to wszystko .

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #534 dnia: 29 Grudnia 2022, 23:18:30 »
Większy czy mniejszy docisk?

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #535 dnia: 29 Grudnia 2022, 23:31:06 »
Większy czy mniejszy docisk?

Jak dobrze pamiętam z opisu to mniejszy, pióro wycieraczki wtedy układa się pod innym kątem na szybie i niby ma być lepiej.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #536 dnia: 30 Grudnia 2022, 08:47:26 »
Moim zdaniem większy, np po zmianie ramienia wyraźnie widać i nawet słychać, że na środku pióra bardzo mocno pracuje guma. Szczególnie przy niskiej temp. kiedy guma twardnieje.
Nie rozumiem dlaczego nie zmieniono geomermtrii ramienia, by przy powrocie nie zabierało pióro syfu z linii słupka A.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia 2022, 08:49:54 wysłana przez Krisman »

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #537 dnia: 30 Grudnia 2022, 08:56:42 »
 :grin: No to rozwialiście moje wątpliwości he he. Mniejszy nacisk z naciskiem na większy.  :grin:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #538 dnia: 30 Grudnia 2022, 09:14:40 »
Piszę jak to widzę, wglądu w dokumentację nie mam. Być może to tylko wrażenie.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #539 dnia: 30 Grudnia 2022, 09:19:41 »
Ja co pewien czas zmieniam kierunek gumek w piórach i tak od ponad roku ścierają przyzwoicie.
Nie wiem czy to tylko takie czynności rytualne aby coś robić gdy źle ścierają, czy jest w tym jakaś fizyka ale u mnie działa. ;)
W sumie to warto by już te pióra wymienić, pewnie na wiosnę to zrobię - mają 2 lata - pióro kierowcy wymienili mi jakoś na wiosnę 2021, a pasażera jest oryginalne z 2020-10.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl