Autor Wątek: RAV4 2019 - co producent powinnien poprawic  (Przeczytany 163065 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sleepy

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV4 2019 - co producent powinnien poprawic
« Odpowiedź #45 dnia: 15 Listopada 2019, 17:47:20 »
Jak chcesz podświetlania to trzeba kupić Lexusa , taka jest polityka Toyoty
Nie przesadzajmy znowu - podświetlenie przycisków to groszowa sprawa i wstyd, że w najwyższej wersji tego nie ma. Boję się pomyśleć czego nie ma w niższych. Strach się bać.

Offline pafcio01

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: 15 Listopada 2019, 18:24:25 »
Head up display. W Exe w Corolli jest w Rav w Exe nie ma. Europa vs Japonia.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #47 dnia: 15 Listopada 2019, 18:29:36 »
to, o czym piszecie to drobiazgi; wiadomo ze tak konserwatywna marka niechętnie wprowadza poprawki, żeby przypadkiem nie wpłynęły na bezawaryjność. tymczasem radykalnej zmiany wymaga ta archaiczna stylistyka, tak by posiadacze poprzedniej generacji w ogóle zainteresowali się nowszym modelem..

Offline tomekwu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 15 Listopada 2019, 19:15:49 »
To może chociaż taka mała poprawka, która nie powinna wpłynąć na awaryjność: uchwyt rolety bagażnika  :o

Arst

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 17 Listopada 2019, 12:23:42 »
Gniazdo USB umieszczone nad podstawką do ładowania indukcyjnego ma za mały prąd ładowania  :czerwona: w przypadku korzystania z aplikacji w telefonie potrafi nawet rozładować telefon (do samego ładowania nadaje się).
Tu akurat raczej wchodzą kwestie bezpieczeństwa. Zwykłe USB może podać 500mA, USB 3.0 do 900mA. To nie wina samochodu, tylko współczesnych systemów operacyjnych i aplikacji, że potrafią tak szybko żreć prąd. Dedykowane ładowarki potrafią podać do 2A, ale wtedy zwykły chiński kabelek potrafi już się ostro grzać. Ja przez taką ładowarkę już raz wysadzilem bezpieczniki i prawie doprowadziłem do pożaru w domu. Nie chciałbym takiego rozwiązania w swoim samochodzie.
Zresztą, nawet niech telefon bierze 1A (a to b.duzo),  to przy baterii 4000mAh wystarczy na 8h ciągłej jazdy. Jeśli Tobie rozładowuje się szybciej, to albo coś nie tak z OSem w telefonie, albo z jego baterią, albo z kablem.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 17 Listopada 2019, 14:45:26 »
To nie wina samochodu, tylko współczesnych systemów operacyjnych i aplikacji,
Chyba nie do końca, u mnie, zarówno w Oplu jak i Volvo jak podłączam telefon pod USB żeby korzystać z CarPlay to telefon się ładuje i to dosyć szybko. W Aygo jak podłączałem po USB nawigację to po 1-2 dniach umierała.

Arst

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 17 Listopada 2019, 16:01:36 »
Może niejasno się wyraziłem. U mnie w Fiacie też po USB ładuje jakby szybciej (pewnie podaje "bezpieczne" 1.5A), chodziło mi bardziej o to, że znając Toyotę i ich podejście, to pewnie twardo trzymają się standardu, czyli dają max. 500mA na port i kropka.

Z tym, że taki prąd też powinien wystarczyć do naładowania przy korzystaniu np. z nawigacji w telefonie. Będzie wooolno ale na plus. Nie chce mi się wierzyć, że Toyota nie zapewnia zgodności ze standardem USB, choć kto ich tam wie. Pytanie czy to dotyczy tylko tego jednego portu, czy wszystkich w nowej RAV4?

I podkresle jeszcze raz: bardzo dużo zależy od kabla i samego urządzenia (w jakiej kondycji jest bateria)

Offline sleepy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: 17 Listopada 2019, 17:06:20 »
Pytanie czy to dotyczy tylko tego jednego portu, czy wszystkich w nowej RAV4?
Porty w podłokietniku nie sprawiają kłopotu - ten nad ładowarką indukcyjną, to porażka.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 17 Listopada 2019, 19:04:09 »
Najważniejszy jest port USB od zestawu multimedialnego. Jeżeli nie jest w stanie naładować telefonu albo choćby  podtrzymać jego działanie w czasie korzystania po kablu np. z ML, AA lub CarPlay to jest to lipa. A tak niestety miałem w Aygo.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 18 Listopada 2019, 10:30:02 »
Testowałem wersję RAV4 Hybrid Executive. Za cenę blisko 180000zł. Jednak człowiek spodziewał się kilku smaczków więcej. Żebyście nie zrozumieli mnie źle, nadal jestem zwolennikiem tego modelu i w tym tygodniu zapewne zamówię swój model. Jednak kilka uwag mam:

1) bardzo słabej jakości lakier i plastiki piano black (na 1 dzień miałem wersję Selection do testów i już widać było kilka odprysków na lakierze, i mikro rys na plastikach piano black)
2) nie wszystkie przyciski podświetlone, jak regulacja lusterek i ryglowanie drzwi, trochę żal
3) słabo podświetlony bagażnik, schowek, zwykłe żarówki we wnętrzu
4) brak coming living home, plus brak podświetlenia na zewnątrz auta (nawet w moim starym golfie 2007 to miałem, i wiem niby RAV4 ma coming home po użyciu świateł długich ale to nawet nie półśrodek)
5) inforozrywka spełnia swoją funkcję ale wygląd na tle konkurencji słabo (może android auto pomoże)
6) prędkościomierz mógłby mieć nieco lepszą rozdzielczość
7) kamera cofania również mogłaby mieć lepszą rozdzielczość
8) łatwo rysujące się plastiki w bagażniku
9) tylne drzwi otwierają się pod małym kontem (tutaj CRV jest liderem)
10) słabe nagłośnienie fabryczne

Wiem że są to pierdoły i jak tylko nowa RAV4 okazałaby się tak bezawaryjna jak chodzą słuchy to nie miałyby one żadnego znaczenia. Jednak cena 180k oczekiwania już jakieś są ;-)

Konkurencja o której mówię to Tiguan (z uwagi na wielkość RAVki wersja Allspace), mazda CX-5, Honda CRV. Sprawdzałem gruntownie wszystkie te modele, sumarycznie jednak wybór padł na Toyote. 

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 18 Listopada 2019, 17:13:44 »
O co dokładnie chodzi w pkt 4 ?

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 18 Listopada 2019, 20:38:58 »
Kiedy otwierasz auto z pilota, włączają się wszystkie światła (przód, tył, środek) plus jeśli auto ma dodatkowe oświetlenie np w lusterkach, albo podświetlane klamki. Rozświetlając w ten sposób samochód i wszystko wokół niego, to jest living home. Natomiast jeśli gasisz auto, wszystkie światła świecą się dalej zależnie jak ustawisz to na komputerze podkładowym, oświetlając ci w zamierzeniu drogę do domu coming home.

RAV4 nie ma dodatkowego oświetlenia i brakuje funkcji living home. Działa natomiast funkcja coming home, czyli wyłączasz auto. Pociągasz dźwignię świateł długich i przez określony czas światła świecą się po zamknięciu auta.

Co jest trochę żal, bo mój golf kupiony w 2007 miał obie te funkcje w automacie, dodatkowo pod lusterkami były doświetlające diody. Do poprzedniej generacji RAvki można było dokupić pakiet doświetlenia montowany w autoryzowanym miejscu:

http://www.ets-polska.pl/video/TOYOTA_RAV4.mp4

Do nowej RAV4 nie mają takiej funkcji.

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #57 dnia: 19 Listopada 2019, 08:27:18 »
W mojej wersji (Executive) jest doświetlanie samochodu spod lusterek.
Nie wiem jak w innych.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 19 Listopada 2019, 09:43:24 »
Dzisiaj mam autko dla siebie na cały dzień i sprawdzę czy ma podświetlenie zewnętrzne. Wersja RAV4 Hybrid Selection biała perła.

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: 19 Listopada 2019, 10:40:58 »
Sprawdzaj po ciemku (prawdopodobnie jest sprzężenie z czujnikiem zmierzchu).
Pod lusterkami uświadczysz prostokątne oświetlenie ukryte za mleczną szybką (jeśli dobrze pamiętam światło ma żółtawy odcień)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl