Autor Wątek: RAV4 2019 - co producent powinnien poprawic  (Przeczytany 163101 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 2019 - co producent powinnien poprawic
« Odpowiedź #300 dnia: 29 Marca 2020, 18:54:27 »
Nie jestem przeciwnikiem 4x4, są osoby którym się przyda i powinny go mieć, ale większość go nie wykorzysta

O to to to! Większości się nie przyda! Ale jeżeli raz mnie wyciągnie z kłopotów, to będą to dobrze wydane pieniądze.
Pamiętając też o tym, że część z nich "odzyskam" sprzedając auto. Więc summa summarum, trzeba by te 10k urealnić, zdyskontować i sprawdzić ile tak naprawdę mnie ten dodatkowy silnik kosztować będzie.

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #301 dnia: 29 Marca 2020, 18:56:12 »
To teraz powiedz skąd wziąłeś te 50 KM ?
Albo inaczej: które wersje porównujesz ?

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #302 dnia: 29 Marca 2020, 19:23:25 »
Pamiętając też o tym, że część z nich "odzyskam" sprzedając auto.
Zakładając, że ktoś będzie wolał 4x4 od 4x2 ....
Z tym zyskiem przy sprzedaży dodatkowego wyposażenia to raczej jest tak, że ktoś po prostu chętniej kupi dopasione auto, niekoniecznie więcej płacąc.
Na dodatek ten dodatkowy "zysk" może zostać skonsumowany przez niewątpliwie wyższe spalanie :)

Umówmy się: dla Ciebie istotne jest bezpieczeństwo w sytuacji/sytuacjach, które być może nigdy nie wystąpią i za to jesteś w stanie dopłacić wymagana kwotę.
Z Twojego zatem punktu widzenia "wszystko gra i koliduje" jak mawiali gitowcy.

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #303 dnia: 29 Marca 2020, 19:39:39 »
To teraz powiedz skąd wziąłeś te 50 KM ?
Albo inaczej: które wersje porównujesz ?
Powiem szczerze, że nie wiem skąd ta informacja, gdzieś kiedyś sprawdzałem i zapamiętałem, że tylny silnik ma ponad 50KM. Teraz na szybko znalezione: https://www.motofakty.pl/artykul/toyota-rav4-2-5-hybrid-222km-awd-i-e-cvt-japonskie-know-how-na-hybrydowego-suv-a-segmentu-klasy-sredniej.html
z tym, że tu mówią o 68KM
Porównuję wersję benzynową AWD, w której to, jak producent twierdzi, 80% momentu może trafić na przód i wersję AWD-i czyli hybrydę, której tylna oś może być napędzana wspomnianym silnikiem elektrycznym.
Nie wiem niestety jak to jest liczone i od czego zależy podział mocy w hybrydzie, bo przy wersjach 4x2 i 4x4, różnica w mocy maksymalnej (sumarycznej) to 4KM (218 vs 222KM)
« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2020, 19:43:14 wysłana przez wściekła mysz »

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #304 dnia: 29 Marca 2020, 20:09:33 »
Na dobrą sprawę nie wiem w takim razie o czym myślisz pisząc, że (cytuję):

" A temat jest "co producent powinien poprawić", więc sugeruję, że cenę napędu 4x4 w hybrydzie. Te 50 kucy za 10k zeta nie przekonuje mnie"

10k zeta to płacisz przy Twoim porównaniu za napęd hybrydowy a nie AWD ...

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #305 dnia: 29 Marca 2020, 22:25:14 »
Dopłacasz 10k zeta za to, że w hybrydzie masz AWD-i. I to mi przeszkadza. Ta cena.

Porównuje również w pierwszym wątku hybrydę i benzynę i ich 4x4, które to jest słabsze w wersji hybrydowej. A dopłata jest taka sama w obu wersjach.

Różnica w cenach benzyny automatu i hybrydy to aktualnie 17,5k zeta.

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #306 dnia: 29 Marca 2020, 22:31:10 »
Dopłacasz 10k zeta za to, że w hybrydzie masz AWD-i. I to mi przeszkadza. Ta cena.
No więc nie dopłacasz 10k za 50 kucy tylko za 4 kuce. I to chciałem wyjaśnić.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #307 dnia: 29 Marca 2020, 22:37:19 »
No więc nie dopłacasz 10k za 50 kucy tylko za 4 kuce. I to chciałem wyjaśnić.
Te 4 kuce sie przydaja. 218KM na przednia os to za duzo na mokrym.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #308 dnia: 29 Marca 2020, 22:45:58 »
Już pisałem: z tym nie dyskutuję.
10.000 to też za dużo (i nie tylko na mokrym).

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #309 dnia: 29 Marca 2020, 22:50:05 »
Już pisałem: z tym nie dyskutuję.
10.000 to też za dużo (i nie tylko na mokrym).
Toyota widzi to inaczej i po wynikach sprzedazy widac ze maja racje. Ja osobiscie nie kupilbym hybrydowego AWD zeby jezdzic w teren. Natomiast dla niektorych 10k to 200zl w racie leasingu. Dla tych na etacie moze wydawac sie sporo.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #310 dnia: 30 Marca 2020, 08:20:01 »
Ja osobiscie nie kupilbym hybrydowego AWD zeby jezdzic w teren.
Czytając opinie dotyczące AWD odnoszę wrażenie, że główna zaletą AWD (mówimy tu o Toyocie RAV4) nie jest możliwość jazdy w terenie a unikanie problemów w czasie poślizgu i przede wszystkim możliwość ruszania bez uślizgu przednich kół.
Co do raty 200 zł - też musisz w zębach przynieść i oddać te pieniądze, nieważne czy od razu czy w ratach.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #311 dnia: 30 Marca 2020, 08:39:12 »
No właśnie taki jest zamysł napędu 4x4 hybrydowej Toyoty. Ten napęd nie ma być skierowany w teren, a jedynie do sprawnego ruszania i pewniejszego prowadzenia (szczególnie w zakrętach) na drogach śliskich (deszcz, śnieg, lód) czy też szutrowych. Druga kwestia czy to działa, bo owszem przy ruszaniu nie zrywa przodu, ale czy w zakrętach pomaga...nie wiem. Dodatkowo uważam że cena 10k to dużo jak za silnik elektryczny i trochę przewodów, bo pamiętajmy że w zwykłej benzynie ten napęd też tyle kosztuje katalogowo, a jednak jet tam więcej elementów.

Na tym forum poruszaliśmy już nie raz identyczny temat. Przytaczając artykuł bardziej chodziło mi o słowa autora, że auto jest ociężałe. Bo testując zarówno 4x2 jak i 4x4 nie odczułem wrażenia ociężałości. Oba auta testowane były na suchej nawierzchni w temp. kilku stopniu. I jednak wrażenia pokrywały się z tym co można znaleźć na YT, 4x4 mocniej wyrywa do przodu. Chociaż przy sprincie do 100km/h jeśli komuś na tym zależy to już jest różnie.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #312 dnia: 30 Marca 2020, 08:47:07 »
Cytat: Kiełek w Wczoraj o 18:54:27

Pamiętając też o tym, że część z nich "odzyskam" sprzedając auto.

Zakładając, że ktoś będzie wolał 4x4 od 4x2 ....
Z tym zyskiem przy sprzedaży dodatkowego wyposażenia to raczej jest tak, że ktoś po prostu chętniej kupi dopasione auto, niekoniecznie więcej płacąc.
Na dodatek ten dodatkowy "zysk" może zostać skonsumowany przez niewątpliwie wyższe spalanie :)

Umówmy się: dla Ciebie istotne jest bezpieczeństwo w sytuacji/sytuacjach, które być może nigdy nie wystąpią i za to jesteś w stanie dopłacić wymagana kwotę.
Z Twojego zatem punktu widzenia "wszystko gra i koliduje" jak mawiali gitowcy.

Nie zjadłem (jeszcze) wszystkich rozumów, ale... :)
1. Umówmy się, że nie zacytowałeś o dyskontowaniu, a to zawiera w sobie koszty utrzymania.
2. Stwierdźmy, że poprzednie auta z paliwożernym (i dla wielu nierozsądnym) silnikiem i z niezłym wyposażeniem, sprzedałem w cenie zdecydowanie wyższej niż średnia dla tego modelu z silnikiem oszczędnym i wyposażeniem "nieco_ponad_golas". I nawet za cenę wyższą niż średnia dla tego wyposażenia, ale to już kwestia utrzymania auta. I chętnego szukałem niecały tydzień...
Więc nie zgodzę się - każde auto może znaleźć swojego amatora, nie każdy na pierwszym miejscu stawia optymalizację finansową - wyżej ceni frajdę i do niej dopasowuje finanse w ramach dostępnego budżetu. Tak jak moje znalazło mnie. Bo każdy z nas jest różny i ma różne potrzeby.
3. Jeździłem autami mocniejszymi z 2wd i autorytarnie stwierdzam, że więcej niż 270Hp/400Nm na przednią oś jest lekko nielogiczne (poza przyspieszaniem z jazdy od biegu czwartego - na trzecim jeszcze mieliłem kołami). Tak, 4wd jest stratne, ale na torsenie. Ale tu mamy dodatkowe źródło napędu, które zakładam (być może błędnie), poza dodatkową masą, nie obciąża napędu przedniego.
Klaudiusz dobrze pisze - ponad 200Hp na przednią oś przy tej masie jest fajne dla lubiących upalać opony na przedniej osi.
A może pofolgować, pójść w skrajność i obrazić część społeczeństwa, stwierdzając że koniecznie chcieli mieć RAV4, ale nie było ich stać na 4x4, więc Toyota wymyśliła bezsensowne 2wd żeby mogli sobie pozwolić. Żart oczywiście.
4. Wiec jakbym wydał 10k mniej i nie miałbym dodatkowego silnika, jazda nie sprawiałby mi takiej frajdy. Choćby przy ruszaniu :) I jestem przekonany, że lekko 50% całkowitej ceny dodatkowego silnika odzyskam. Zakładając, że sprzedam auto po trzech latach, daje mi dodatkowy miesięczny koszt 140PLN na spełnienie moich zachcianek. Stać mnie, przynajmniej na razie.

Amen
« Ostatnia zmiana: 30 Marca 2020, 09:00:50 wysłana przez Kiełek »

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #313 dnia: 30 Marca 2020, 11:31:07 »
Jak amen to amen.

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **