Autor Wątek: RAV4 2019 - co producent powinnien poprawic  (Przeczytany 163013 razy)

Offline Michał LRF

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 2019 - co producent powinnien poprawic
« Odpowiedź #330 dnia: 08 Kwietnia 2020, 19:05:41 »
Możesz przytoczyć tę listę usterek? Jestem miesiąc przed odbiorem auta i byłaby dla mnie cenna.

U mnie w hybrydzie przy przebiegu ok. 200km  po tygodniu od odbioru z salonu zapalił się "czek". Wszystko działało normalnie, z informacją " sprawdź silnik odwiedź stację obsługi" Pojechałem do ASO i okazało się, że padła sonda lambda. Po wymianie jest wszystko ok. Poza tym jak koledzy wcześniej pisali przy niskich temperaturach z rana czasami zaskrzypi" tacka" od ładowarki bezprzewodowej, jak się auto w środku nagrzeje jest cisza. No i te nieszczęsne dokładane w ASO przednie czujniki parkowania które czasami piszczą cały czas, ale teraz jak jest ciepło działają prawidłowo. :-)
Jest: RAV-4 Hybrid 2019 AWD,  Hilux SR5 2018
Były: Yaris 1,0 2003, Auris 1,6 2012, RAV-4 2,0 2015

Offline kinim0d

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #331 dnia: 08 Kwietnia 2020, 20:26:30 »
U mnie w hybrydzie przy przebiegu ok. 200km  po tygodniu od odbioru z salonu zapalił się "czek". Wszystko działało normalnie, z informacją " sprawdź silnik odwiedź stację obsługi" Pojechałem do ASO i okazało się, że padła sonda lambda. Po wymianie jest wszystko ok. Poza tym jak koledzy wcześniej pisali przy niskich temperaturach z rana czasami zaskrzypi" tacka" od ładowarki bezprzewodowej, jak się auto w środku nagrzeje jest cisza. No i te nieszczęsne dokładane w ASO przednie czujniki parkowania które czasami piszczą cały czas, ale teraz jak jest ciepło działają prawidłowo. :-)

To aż tak dużo to nie było tego  :grin:, a co z:
  • Przednie wycieraczki i słaby docisk
  • Niskiej jakości lakier i dużo małych rys
  • źle działający fabryczny alarm i problemy z rozbrajaniem
  • Słabe wewnętrzne oświetlenie
  • Brak podświetlenia przycisków sterowania oknami w drzwiach od strony kierowcy

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #332 dnia: 09 Kwietnia 2020, 10:04:19 »
źle działający fabryczny alarm i problemy z rozbrajaniem

fabryczny alarm ?

Offline kinim0d

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #333 dnia: 09 Kwietnia 2020, 11:42:51 »
fabryczny alarm ?

Tak, Cobra  :-) Wiadomo montowana w PL a nie w fabryce, aczkolwiek no traktuje się ją jako autoryzowany montaż jeszcze przed odbiorem, gdy się go dorzuciło do zamówienia. Jednym działa ok a innym nie. Wiadomo nie każdy chce sobie instalować.

Arst

• Gość
« Odpowiedź #334 dnia: 09 Kwietnia 2020, 12:18:54 »
Możesz przytoczyć tę listę usterek? Jestem miesiąc przed odbiorem auta i byłaby dla mnie cenna.
Jasne. Większość już tu opisywałem na forum, ale postaram się na szybko streścić. Na początek zaznaczam, że to moja pierwsza Toyota i ogólnie to bardzo fajne auto. Początkowo myślałem nawet o wykupie (auto w wynajmie 3-letnim na firmę), ale z czasem co raz więcej rzeczy zaczęło mi przeszkadzać, a podejście do klienta w ASO przyprawia o ból zębów...

1. W dniu odbioru obejrzeliśmy auto z żoną, żadnych rys, wgniotek, auto odpala - fajnie, jedziemy zatankować i do domu. Dopiero po paru godzinach zszedłem do garażu pobawić się ustawieniami i zauważyłem, że menu Car jest niedostępne, a guziki po lewej stronie kierownicy nie działają. Więc pierwszego dnia od razu telefon do ASO i umawianie na wizytę. Okazało się, że wiązka CAN między kierownicą a stacją multimedialną była urwana/odpięta(?). Możliwe, że to zrobiono w PL przy montażu alarmu, ale pewności nie mam. Niemniej - słabe pierwsze wrażenie.

2. Po kilku dniach żona chciała sobie pojechać na zakupy i wzięła drugi kluczyk - a tu zonk: okazało się, że drugi kluczyk jest całkowicie martwy (niezakodowany). No więc druga wizyta w ASO...

3. Przy ok 2tys km. przebiegu profilaktyczna kontrola poziomu oleju i kolejne zdziwko - poziom dobre 5mm ponad max. :o. Do tego zaczęły pojawiać się dziwne zgrzyty z układu napędowego po uruchomieniu na zimnym silniku i przestawieniu z P na D. Kolejna wizyta w ASO: spuszczenie oleju do poziomu max. (twierdzili, że "pewnie w fabryce za dużo zalali"). Zgrzyty - "przekładnia musi się dotrzeć" <zalamka>. Tu na forum dostałem info, że to może ESP hałasować. Ale po tej wizycie zgrzyty magicznie zniknęły...

4. Pierwsza wymiana oleju po roku przy niespełna 6tys.km (mało jeździliśmy z racji pojawienia się dziecka w domu). Tutaj odrębna historia z podejściem Toyoty do aut flotowych - zalewają półsyntetyk 10W40 zamiast 0W20 lub 0W16. Efekt: każdy start na zimno szarpie całą budą, spalanie wzrosło (w prównaniu do ub. roku) o jakiś dobry 1L, no i poziom oleju znowu rośnie w jeszcze szybszym tempie (najwyraźniej benzyna w oleju, bo śladów płynu chłodzącego brak). Kolejna wizyta i kolejne upuszczenie do poziomu max.

Teraz mam 12tys. km przebiegu i już dobry 1cm oleju ponad max (do tego załamania na bagnecie). W ASO już mnie powoli unikają i mówią "jeździc, obserwować" i że "to niemożliwe, aby z tym silnikiem działo sie coś złego" ale dlaczego w misce przybywa - na to pytanie nie mają odpowiedzi. Na początku się przejmowałem, dbałem, bo myślałem o wykupie. Teraz machnąłem ręką i jestem ciekaw, czy wytrzyma do przeglądu w sierpniu, czy gdzieś stanie i będzie laweta <taniec>.

O cyrkach z alarmem Cobra nawet nie wspominam, bo za to padło odpowiada TMP, nie fabryka.

Do tego zaczyna mi doskwierać brak pamięci fotela kierowcy (a przy pełnej elektryce i 2 kierowcach w domu to czyste "zuooo"), brak AA, brak nawiewu na tylną kanapę i parę innych drobiazgów. Wiem, że nowy model ma to poprawione, ale nie chcę wchodzić drugi raz do tej samej rzeki.
Wiem też, że to może dla niektórych pierdoły, ale dla mnie niesmak pozostaje. Paradoksalnie, nawet z Alfą Romeo nie miałem takich przebojów...

Za rok będziemy myśleć nad nowym autem (koniec umowy najmu), ale obecnie patrzę bardziej w stronę Superba Scout, lub Passata Alltrack. Choć zalet HSD na pewno będzie brakować...

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #335 dnia: 09 Kwietnia 2020, 20:31:00 »
Dzisiaj podjeżdżam, włączam zapłon, wysiadam sobie z samochodu, a samochód do mnie mówi: "Twój telefon nadal jest w samochodzie". Fakt, zapomniałem zabrać telefon z ładowarki indukcyjnej, Audi A4 MY'19...
I druga sprawa - tam ładowarka jest pokryta gumą, po której telefon się nie ślizga, czego nie można powiedzieć o RAV.

Takie pierdółki, nie dość że cieszą, to jeszcze są przydatne.
I co raz bardziej dojrzewam do wymiany audio i wyciszenia matami...

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #336 dnia: 09 Kwietnia 2020, 22:04:20 »
Dzisiaj podjeżdżam, włączam zapłon, wysiadam sobie z samochodu, a samochód do mnie mówi: "Twój telefon nadal jest w samochodzie". Fakt, zapomniałem zabrać telefon z ładowarki indukcyjnej, Audi A4 MY'19...
I druga sprawa - tam ładowarka jest pokryta gumą, po której telefon się nie ślizga, czego nie można powiedzieć o RAV.

Takie pierdółki, nie dość że cieszą, to jeszcze są przydatne.
I co raz bardziej dojrzewam do wymiany audio i wyciszenia matami...
A czy Audi tez masz hybrydowe czy w dalszym ciagu nie potrafia zrobic dobrego napedu?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #337 dnia: 10 Kwietnia 2020, 07:50:13 »
Nie wiem czy nie potrafi, wiem że idealne nie jest.
Nie mniej jednak dopracowanie szczegółów tego co już się ma, materiały wykończenia wnętrza, jakość spasowania, audio zostawiają Toyotę w tyle.
I porównuję raczej podstawową wersją Audi A4 z topową RAV4.

Nie jest żadnym problemem zrobienie podświetlonych przycisków, założenie lepszej jakości wyświetlacza, czy przy otworzeniu auta po zmroku włączanie świateł, aby można było je łatwo znaleźć i oświetlić drogę. Tylko dlaczego tego nie ma... O tym piszę.

Jest tort, całkiem smaczny, ale nie ma wisienki :(

Offline kinim0d

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #338 dnia: 10 Kwietnia 2020, 08:11:17 »
Jasne. Większość już tu opisywałem na forum, ale postaram się na szybko streścić. Na początek zaznaczam, że to moja pierwsza Toyota i ogólnie to bardzo fajne auto. Początkowo myślałem nawet o wykupie (auto w wynajmie 3-letnim na firmę), ale z czasem co raz więcej rzeczy zaczęło mi przeszkadzać, a podejście do klienta w ASO przyprawia o ból zębów...

Dzięki za podzielenie się  :good:, ja też zebrałem te o których właśnie wiele osób tutaj lub na innych forach również wspominało.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #339 dnia: 10 Kwietnia 2020, 08:32:28 »
Nie wiem czy nie potrafi, wiem że idealne nie jest.
Nie mniej jednak dopracowanie szczegółów tego co już się ma, materiały wykończenia wnętrza, jakość spasowania, audio zostawiają Toyotę w tyle.
I porównuję raczej podstawową wersją Audi A4 z topową RAV4.

Nie jest żadnym problemem zrobienie podświetlonych przycisków, założenie lepszej jakości wyświetlacza, czy przy otworzeniu auta po zmroku włączanie świateł, aby można było je łatwo znaleźć i oświetlić drogę. Tylko dlaczego tego nie ma... O tym piszę.

Ale porownujesz samochod premium z autem dla ludzi. Trzeba by porownywac z Lexusem.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #340 dnia: 10 Kwietnia 2020, 09:31:32 »
Ale porownujesz samochod premium z autem dla ludzi. Trzeba by porownywac z Lexusem.

Ale z tej samej półki cenowej, a nawet Audi tańszy. Zresztą Lexus też blado, nie ma tam przycisków które reagują i wyświetlają opcje przełączenia już gdy zbliżysz do niego palec, przycisków od klimy z ekranem, delikatnie klikające i podświetlone w zależności od intensywności "wiania" nawiewy powietrza. O takich rzeczach nie piszę, bo one faktycznie zarezerwowane są dla marki premium.

Ale nie taka była intencja mojego pierwszego posta.
Chodziło mi o to, co można zrobić bazując na tym co jest już w samochodzie bez dodatkowych inwestycji w HW albo z nieznacznymi (typu guma na podstawce do ładowania - taka sama jak na wewnętrznej stronie uchwytów drzwiowych - super pomysł Toyoty).

Nie mniej jednak, ostatecznie kupiłem RAV4 :)

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #341 dnia: 10 Kwietnia 2020, 10:07:49 »

Lepiej bym tego nie ujął. RAV4 to udany i przemyślany samochód ze świetnym moim zdaniem napędem. Ale brakuje dopieszczenia... Wybrałem to auto z trzech głównych powodów. Napęd, przestronność wnętrza i bez awaryjność. Brakuje mi kilka innych rzeczy ale jestem w stanie to zaakceptować, a niektóre jak oświetlenie LED to sobie sam ogarnę.

Ale... jeśli któryś z powyższych powodów okaże się ściemą, głównie chodzi o bez awaryjność. To srogo się zawiodę. Chociaż wtedy nie zostaje za duży wybór bo awaryjnych aut grupy VAG (szczególnie zespoły napędowe) raczej nie chce. Hyundai, czy KIA słabo wypadają z jakością. Mercedesy nie warte swojej ceny bo mają awarie od czasu współpracy z grupą PSA. BMW nie lubię i też mają problemy z silnikami. To co zostaje...

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #342 dnia: 10 Kwietnia 2020, 12:04:52 »
..... Honda, Mazda, Subaru, Mitsubishi, Volvo, Lexus, Infinity .........

Offline antyrama

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #343 dnia: 10 Kwietnia 2020, 20:22:19 »
Chciałbym zauważyć, że mam aktualną generację RAV4. Odbierałem w październiku 2019. Samochód po zatrzymaniu do zera, przed przeciwnikiem, nie rusza. Nawet ślamazarnie. W ogóle. W instrukcji jak byk stoi, że trzeba wcisnąć gaz, albo przycisk tempomatu na kierownicy.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #344 dnia: 10 Kwietnia 2020, 20:48:36 »
Chciałbym zauważyć, że mam aktualną generację RAV4. Odbierałem w październiku 2019. Samochód po zatrzymaniu do zera, przed przeciwnikiem, nie rusza. Nawet ślamazarnie. W ogóle. W instrukcji jak byk stoi, że trzeba wcisnąć gaz, albo przycisk tempomatu na kierownicy.
Jesli samochod ruszy przed Toba do 3 sekund po zatrzymaniu to sam ruszy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl