Autor Wątek: Nawigacja w Camry 2019  (Przeczytany 282308 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline snickers

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Nawigacja w Camry 2019
« Odpowiedź #375 dnia: 08 Lipca 2020, 18:07:15 »
Takie podejście mają właśnie informatycy... W sumie mam już 3-cią firmę,  która robi mi indywidualne oprogramowanie...
Kilka dni ustaleń, opisywania zagadnień w załącznikach do umowy, a przy odbiorze... oni inaczej rozumieli  ...
Byleby tylko sprzedać, złapać zlecenie, a potem wymówka goni wymówkę...
Przy trzeciej firmie rozmowy rejestrujemy w audio i video i w końcu prace jakoś idą do przodu...
No właśnie o tym cały czas mówię, że to nie są proste rzeczy. Porządne zabranie wymagań, zaprojektowanie, wdrożenie porządnych testów, żeby nie naprawiać co 2 rewizję starych błędów.
Nagle okazuje się, że prosta z pozoru sprawa, wymaga dużo większego nakładu pracy, niż by to się wydawało na pierwszy rzut oka, zwłaszcza dla kogoś kto nigdy tego typu sprawami się nie zajmował.
Tu się właśnie mści podejście to wszystko jest proste, tu nie ma co zepsuć... właśnie jest co zepsuć i podejmowanie się prac bez wymaganej wiedzy, doświadczenia i co najważniejsze dobrego projektu jest skazane na kiepski wynik. Jeśli najpierw zakładasz, że coś przygotuje dla ciebie "student w 2 tygodnie" to na koniec nie ma się co dziwić, że produkt wygląda jak by go przygotował student w 2 tygodnie ;)
Generalnie moja rada, taka od serca, na 99% nie potrzebujesz softu autorskiego, zdefiniuj sobie zgrubne założenia i uderz do firmy, która ma produkt zbliżony do twoich potrzeb. Później już z nią wyszacuj sobie ile będą kosztować poprawki do twojej wizji i na ile swoja wizje możesz zmodyfikować pod istniejący produkt. Jeśli robisz soft autorski tylko pod siebie i nie jest to w 100% konieczne, to musisz się liczyć z tym, że; będzie Cię to trochę kosztować, żeby powstał, ale co gorsza, będziesz później musiał płacić za to, żeby ten program utrzymywać. Mimo, że teraz wydaje Ci się, że to czcze gadanie, ale za jakiś czas, zmienią się jakieś przepisy, wymagania czy coś innego i będzie potrzebował zmian/poprawek do tego softu. Zapłacisz za nie niewiele mniej niż za nowy program, o ile firma będzie jeszcze istniała. Jeśli chcesz, napisz na priv i jeśli to będzie coś w czym się orientuje postaram się coś podpowiedzieć.

az piszesz ...Ostrość obrazu jest przeciętna, ale jest czytelny. Z. tego co zauważyłem wszystko rozbija się o pozycję za kierownicą... później ...Mam 190 i dla mnie jest czytelny...
Więc działa dobrze, czy wmawiasz sobie, że działa bo już zapłacone...

Ostrość obrazu jest przeciętna. Bez problemu mogę odczytać to co pojawia się na HUD, ale nie jest to obraz HD, widziałem lepsze. Nie jest też tak jak pisałeś, że nie da się go używać, przy wzroście powyżej 170cm. Nie mam problemu z tym, że coś kupiłem i teraz muszę być z tego zadowolony. Kupiłem nowego Type-R, był kijowy, po 1,5 roku go sprzedałem, mimo tego, że finansowanie było planowane na 4 lata. Zrobiłem to tylko dlatego, że auto nie spełniało moich oczekiwań.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #376 dnia: 08 Lipca 2020, 22:38:42 »
Co do tematu o nawigacji to minął ponad rok od prezentacji auta i... nadal bijemy pianę bo auto bezawaryjne  <taniec>.
I na tym ?jedzie? TMP... i nadal będzie mieć nas w D.... nie ma konkurencji i kropka.
Rada kiepska... niestety nikt nie był w stanie zaoferować mi gotowego rozwiązania, niektórzy próbowali narzucić jakieś rozwiązania lub dopasować coś co i tak nie spełniałoby moich oczekiwań...
Wiem co chce  powoli mi to powstaje. Koszty duże ale efekty są fajne.
A podczas pandemi, praca zdalna potwierdziła, że to co już jest, jest ok... :).
Oprogramowanie w Ruby on rails... wiem będziesz komentował, że przestarzałe ale jest ok... Zaczęła jedna firma, potem przejęła druga, a teraz dział trzecia i nie ma problemu, więc nie obawiam się zmiany przepisów itp. Zresztą robię to tak, że większość danych definiuje sobie z poziomu użytkownika, więc nie ma większego problemu. I tak mam założone wydatki na poziomie 10 tys. miesięcznie na utrzymanie systemu. Wynika to z jego złożoności: użytkownicy w kilku działach, klienci, pracownicy, zleceniobiorcy, pośrednicy, kilka spółek i to wszystko razem musi ze sobą współgrać... :).
Kurde jak Ci TypeR nie podszedł to chyba kupiłeś coś czego nie byłeś pewien... są i tacy co na subaru wrx Sti narzekają, że głośne i twarde... ale trzeba wiedzieć po co kupuje się takie auto... No i jak ktoś kupuje takie auto jako podstawowe do jazdy, a nie trzecie czy kolejne dla fanu to nigdy nie będzie z niego zadowolony... :)

Offline snickers

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #377 dnia: 08 Lipca 2020, 23:15:26 »
Oprogramowanie w Ruby on rails... wiem będziesz komentował, że przestarzałe ale jest ok...
Akurat uważam, że jest to jeden z najlepszych framworków jakie są dostępne. Mocno niedoceniany, ale pozwala na tworzenia bardzo przejrzystych aplikacji. No i naprawdę, nawet nie lubiąc go nie da się nazwać go przestarzałym ;)
Problem tylko taki, że nie jest zbyt popularny, co później implikuje koszty przy utrzymaniu, ale jeśli to dobrze skalkulowałeś... 
Wracając do tego, o czym pisaliśmy wcześniej, masz tu przykład tego, że łatwo powiedzieć, że coś jest proste i to zrobimy, a później zaczynają się piętrzyć problemy. Jeśli trafisz na ludzi, którzy potrafią planować i podchodzą poważnie do swojej pracy to można coś zrobić, ale to nigdy nie jest temat "2 tygodnie dla studenta". W twoim przypadku, też można było by strzelić, że to prosty temat, w końcu to tylko aplikacja bazodanowa a Railsy zapewniają ORM do obsługi więc co w tym skomplikowanego - zapisuje do bazy a później to wyświetla ;)

Kurde jak Ci TypeR nie podszedł to chyba kupiłeś coś czego nie byłeś pewien... są i tacy co na subaru wrx Sti narzekają, że głośne i twarde... ale trzeba wiedzieć po co kupuje się takie auto... No i jak ktoś kupuje takie auto jako podstawowe do jazdy, a nie trzecie czy kolejne dla fanu to nigdy nie będzie z niego zadowolony...
Jeśli chodzi o Type-R to wręcz zaskoczony byłem pozytywnie jeśli chodzi o jego wygodę i walory użytkowe, ale nie byłem wstanie zaakceptować, trzeszczących plastików,  brzęczącej klimy, problemy z czujnikami parkowania i wycieraczek i podejścia serwisu do tego wszystkiego.  Poza tym bardzo pasowało mi jeżdżeniem nim na codzień. GT-86 czy Mustang faktycznie nie bardzo nadaje się na codzień, ale hot hatch z założenia jest na codzień.

Offline Jacek14

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV80
« Odpowiedź #378 dnia: 09 Lipca 2020, 11:06:50 »
Czy ktoś zna,albo wie gdzie znaleźć rozdzielczość ekranu w 7" wyświetlaczy z Camry?

Offline djnero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #379 dnia: 13 Lipca 2020, 16:46:07 »
Jak się tu foty wrzuca?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #380 dnia: 13 Lipca 2020, 17:01:19 »
Poprzez np. Aplikacje tapatalk ktora mi ostatnio nie dziala :)

Lub

Zewnetrzne serwisy typu fotosik

Offline Jacek14

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #381 dnia: 13 Lipca 2020, 17:02:57 »
Jak się tu foty wrzuca?
ja nie wiedziałem,a teraz już wiem bo Klaudiusz napisał.Tylko z telefonu przy pomocy aplikacji tapatalk. Dziwne,ale prawdziwe.

Offline Jacek14

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #382 dnia: 13 Lipca 2020, 17:04:10 »
Aplikacje tapatalk ktora mi ostatnio nie dziala
I znowu byłeś szybszy  :-)
Musisz zmienić auto w takim razie :-)

Offline djnero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #383 dnia: 14 Lipca 2020, 20:30:14 »

Po usunięciu telefonu z Blootooth i dodaniu ponownie po jakimś czasie to samo.
Czyli w skrócie - wybieram kontakt na telefonie, klikam zadzwoń na telefonie i gadam przez głośnomówiący normalnie.
Ale wybieram kontakt np z historii w Toyocie lub z listy, daje w radiu zadzwoń i komunikat ze zdjęcia.

Telefon Xiaomi Mi 9

Jakieś pomysły oprócz wymiany telefonu lub samochodu :D

Offline bartoszbruhn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #384 dnia: 27 Lipca 2020, 07:11:13 »
Pojawił się cennik na Camry 2021. Bez CarPlay oczywiście.

https://pdf.sites.toyota.pl/spec-camry-my2021.pdf

Nie chce mi się szukać co zostało zmienione, z pewnością cena jakby większa.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #385 dnia: 27 Lipca 2020, 12:22:11 »
Pojawił się cennik na Camry 2021. Bez CarPlay oczywiście.

https://pdf.sites.toyota.pl/spec-camry-my2021.pdf

Nie chce mi się szukać co zostało zmienione, z pewnością cena jakby większa.
Nie ma i nie bedzie :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline RaphauG

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #386 dnia: 27 Lipca 2020, 23:41:50 »
Dla mnie bez zmian
Taka jak 2020
????

Offline apnk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #387 dnia: 28 Lipca 2020, 15:42:04 »
Bo to jest cennik wersji 2020.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #388 dnia: 28 Lipca 2020, 15:42:26 »
Bo to jest cennik wersji 2020.
Rok modelowy 2021...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline dpitera

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #389 dnia: 29 Lipca 2020, 22:11:35 »
Aktualizacja mapy - coś tu jest nie tak.

Kupiłem za 0,0 PLN coś takiego na MYToyota: 2020 v1 Aktualizacja Map.
Wgrałem wypakowane cztery pliki FMU_PONB7E_1..2..3..4.iso na pendriva. Odpalam auto, podłączam dysk i.......i nic!
Wyskakuje jedynie komunikat coś w stylu sprawdzam dysk......i koniec reakcji.
Coś robię nie tak?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl