Autor Wątek: 1.2 czy 1.6 i inne dylematy nowicjiusza  (Przeczytany 38231 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PogromcaHemoroidow

• Toyot Leżący
  • *
Odp: 1.2 czy 1.6 i inne dylematy nowicjiusza
« Odpowiedź #105 dnia: 21 Stycznia 2020, 16:06:56 »
Klops może trafić się wszędzie, ale statystycznie HSD Toyoty to jedne z najbardziej niezawodnych napędów ostatnich dwudziestu lat. Niezawodność 1.8 HSD w ogóle mnie nie martwi. Napęd mechanicznie prosty jak budowa cepa i dobrze wytestowany w Priusach dwóch poprzednich generacji.
Corolla Touring Sports 1.8H 1F7 Executive + plus pierdoły.

Offline michassel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #106 dnia: 21 Stycznia 2020, 23:21:33 »
Ja osobiście jestem ciekawy, jakie koszty czekają posiadaczy hybryd po okresie gwarancji. Potem trzeba wymienić będzie baterię, może coś się popsuć w samym napędzie. Nie wiem, ja roztropnie wybrałem 1.2 t. Może i osiągami nie dorówna ale całkiem przyjemnie się tym jedzie. Niekoniecznie droższe rozwiązania są lepsze, zaryzykuje nawet stwierdzenie, że nie są i są przeznaczone dla ludzi, ktorzy licza się z tym, że za ich usterki będą płacić. Ciekawi mnie też, czy hybrydy na rynku wtórnym mają branie i czy ludzie nie boją się kupować takich  używanych aut? To są moje wątpliwości, nie wiem czy słuszne, czy nie ale pytania powstają.
Wczoraj wymieniłem olej przy stanie licznika 650 km. Uznałem, że nie zaszkodzi i nie na 0W20 - fabrycznie zalanego, ale na 5W30, które ma lepsze parametry w lato.
Acha, doradcy serwisowi również są zdania że silniki się docierają, ale próżno szukać tych informacji w user manualu.  :-)

Koszty są takie że każdy taksówkarz woli hybrydę niż 1.2t, a oni nie zmieniają auta co 20 kkm. Rynek wtórny hybryd jest całkiem bogaty, auta niesamowicie trzymają cenę, no i toyota produkuje hybrydy od 20 lat. Prius z 2000 roku jest teraz więcej warty niż BMW 5 z 3.0 dieslem, czy niezawodny passat 1.9 TDI z tego samego roku. Dodatkowo na cały układ napędowy hrybrdowy masz 10 lat gwarancji. Same silniki elektryczne są bajecznie proste w konstrukcji, istnieją od dziesiątek lat i były stosowane wszędzie oprócz w motoryzacji. Co do akumulatorów, nie ma ich dużo nawet jeśli by się zepsuły, ale też w sumie pracują w dużo lepszych warunkach niż 1.2 turbo, mniej narażone na uszkodzenia i złe traktowanie więc wątpię. Ze względu na swoją prostotę i budowę hybrydy są po prostu mniej awaryjne.
Toyota Corolla TS 2.0 Hybrid Dynamic Force 2020
Wersja Comfort, pakiet Tech + Style.
Kolor 4W9 Phantom Brown, jasne wnętrze.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #107 dnia: 22 Stycznia 2020, 11:17:43 »
Koszty są takie że każdy taksówkarz woli hybrydę niż 1.2t, a oni nie zmieniają auta co 20 kkm. Rynek wtórny hybryd jest całkiem bogaty, auta niesamowicie trzymają cenę, no i toyota produkuje hybrydy od 20 lat. Prius z 2000 roku jest teraz więcej warty niż BMW 5 z 3.0 dieslem, czy niezawodny passat 1.9 TDI z tego samego roku. Dodatkowo na cały układ napędowy hrybrdowy masz 10 lat gwarancji. Same silniki elektryczne są bajecznie proste w konstrukcji, istnieją od dziesiątek lat i były stosowane wszędzie oprócz w motoryzacji. Co do akumulatorów, nie ma ich dużo nawet jeśli by się zepsuły, ale też w sumie pracują w dużo lepszych warunkach niż 1.2 turbo, mniej narażone na uszkodzenia i złe traktowanie więc wątpię. Ze względu na swoją prostotę i budowę hybrydy są po prostu mniej awaryjne.
Faktycznie taksówkarze to opiniotwórcza nacja. Tak jakby inni kierowcy nie zawodowi , nie jeździli co dziennie i nie pokonywali tysięcy kilometrów na rok. Tak czytam ten pean pochwalny dla hybrydy , i wydaje mi się że właściciele tych aut zapomnieli że posiadają w swoim samochodzie RÓWNIEŻ silnik spalinowy. On też ma 10 lat gwarancji!!!!!
Dla autora tego tematu  , sam policz czy hybryda ci sie opłaci kiedy kupując nowego C-HR musisz zapłacić za hybrydę o 19tys więcej !!!(wersja Style )https://pdf.sites.toyota.pl/spec_nowa_c-hr.pdf
RAV4 2.5 hybrid

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #108 dnia: 22 Stycznia 2020, 12:11:47 »
Też wyczekuje na swoją Corollę 1,8 ale dopiero po lifcie (może Trek)- no bo to po prostu fajna zabawka :) i tylko albo aż tyle.:)

Nie liczę czy się będzie to opłacić czy nie bo jak policzę to w porównaniu do mojego roweru to się nie opłaci w ogóle i zawał pewny.

Niemniej hybrydę mam też w planie :) i nawet nie przeszkadza mi to, że na bardzo krótkich odcinkach oraz przy 140 na autostradzie spali mi tyle co moja Corolla 1,6 .

No a nawiązując do tematu to 1,6 jeździ spoko a nawet mało spali bo co niektórzy forumowicze od nowości mają spalanie z całego przebiegu na poziomie około 5,7 litra na 100 km - tylko wiadomo brak dynamiki może dokuczać :( 
« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2020, 12:13:31 wysłana przez czp »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #109 dnia: 22 Stycznia 2020, 12:47:04 »
Faktycznie taksówkarze to opiniotwórcza nacja.
Nie wiem czy opiniotwórcza, ale samochody jeżdżące na Taxi nie mają łatwego życia, a ich kierowcy nie chcą za duzo dokładać do ich ekspolatacji a każda awaria oznacza brak zarobku.

Offline busy_bee

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #110 dnia: 22 Stycznia 2020, 12:48:45 »
kupując nowego C-HR musisz zapłacić za hybrydę o 19tys więcej !!!(wersja Style )https://pdf.sites.toyota.pl/spec_nowa_c-hr.pdf

Hybryda 1.8 Style 108 900 zl, 1.2T Style w automacie 97 400 zl. 11 500 zl roznicy - dla osoby, ktora chce automat. Dodatkowo hybryda ma system bezkluczykowy i system detekcji przeszkod ICS.

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #111 dnia: 22 Stycznia 2020, 18:34:55 »
Dodatkowo hybryda ma system bezkluczykowy
Niekoniecznie, akurat np dla hatchback zaczyna się to dopiero od wersji wyższej niż Comfort (mam Comfort i nie ma systemu bezkluczykowego).

Offline Monte

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #112 dnia: 22 Stycznia 2020, 18:44:04 »
A po co Wam ten system bezkluczykowy, który jak czytałem na FB wchodzi w reakcję z Cobrą - alarmem? Ja tam lubię sobie kluczykiem odpalać, a moje dziecię tez ma radochę jak może w ten sposób otworzyć auto  :-) dla mnie zbędny gadżet, ale oczywiście jak komuś na tym zależy to spoko.  :good:

pireus

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: 22 Stycznia 2020, 20:23:23 »
Niekoniecznie, akurat np dla hatchback zaczyna się to dopiero od wersji wyższej niż Comfort (mam Comfort i nie ma systemu bezkluczykowego).
Dlatego kolega pisze o Style, i o róznicach w cenie w tej wersji. Ludzie czytajcie ze zrozumieniem

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #114 dnia: 22 Stycznia 2020, 21:11:49 »
Ja tam lubię sobie kluczykiem odpalać, a moje dziecię tez ma radochę jak może w ten sposób otworzyć auto   dla mnie zbędny gadżet, ale oczywiście jak komuś na tym zależy to spoko.

Nie wiem, czy miałeś auto z bezkluczykowym dostępem, bo jak nie to wypowiadasz się jak zwolennicy manuala, którzy nigdy nie jeździli automatem i z góry wiedzą co jest lepsze. (Bez urazy). Obecne moje auto jest pierwsze w "automacie" i z dostępem bezkluczykowym. Przy konfiguracji nowego auta (które odbieram w piątek) wymogiem były obie funkcje. Dostęp bezkluczykowy jest świetnym, moim zdaniem, ułatwieniem. Możliwość otwierania i uruchamiania auta bez wyjmowania kluczyka jest bardzo wygodny i szybko się do niego można przyzwyczaić. Szczególnie docenią je kobiety :grin:. Spróbuje a sam się przekonasz jak wygodne jest to rozwiązanie.
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #115 dnia: 22 Stycznia 2020, 22:57:16 »
Dostęp bezkluczykowy jest świetnym, moim zdaniem, ułatwieniem.
Pewnie jest to mega wygodne, natomiast ciekawe jak z bezpieczeństwem takiego rozwiązania. Aby samochód mógł wykryć kluczyk bez twojej ingerencji w przyciski kluczyka to, kluczyk musi ciagle emitować sygnał rozgłaszając swoją obecność. Jeżeli złodzieje nauczyli się już przechwytywać ten sygnał walizką i przesyłać do drugiej walizki przy aucie a następnie rozgłaszać ten sygnał to słabo.

Offline Arnik

• Toyot Leżący
  • *
    • spritmonitor
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #116 dnia: 22 Stycznia 2020, 22:59:40 »
W pilocie istnieje możliwość blokowania sygnału :)

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #117 dnia: 22 Stycznia 2020, 23:04:17 »
Dostęp bezkluczykowy jest świetnym, moim zdaniem, ułatwieniem.
Pewnie jest to mega wygodne, natomiast ciekawe jak z bezpieczeństwem takiego rozwiązania. Aby samochód mógł wykryć kluczyk bez twojej ingerencji w przyciski kluczyka to, kluczyk musi ciagle emitować sygnał rozgłaszając swoją obecność. Jeżeli złodzieje nauczyli się już przechwytywać ten sygnał walizką i przesyłać do drugiej walizki przy aucie a następnie rozgłaszać ten sygnał to słabo.
Nauczyli się, ale są sposoby by się przed tym uchronić. Producenci umożliwiają zamykanie samochodu w taki sposób, by można było go otworzyć tylko z przycisku w kluczyku. Zachary kiedyś też prezentował rozwiązanie odcinające zasilanie kluczyka po przejściu kilku kroków, wtedy walizka staje się bezużyteczna.
Każda technologia która ma nam ułatwić jakaś czynność jest też ułatwieniem dla przestępcy by nam coś odebrać, niestety tak to działa, to ciągła walka. Ale wygoda jest fajna i... wygodna ;)

Wysłane z OnePlus 6T przy użyciu Tapatalk

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #118 dnia: 22 Stycznia 2020, 23:25:11 »
Pewnie jest to mega wygodne, natomiast ciekawe jak z bezpieczeństwem takiego rozwiązania.
  Nie popadajmy w paranoje. Jak mają i ukraść auto to i tak ukradną. Według mnie z kradzieżą na "walizkę" jest więcej straszenia niż rzeczywistego zagrożenia. Ciekaw jestem statystyk.  Ile takich kradzieży miało miejsce w Polsce i jaki to jest procent? A także jaki jest przekrój marek kradzionych tą metodą aut? Podejrzewam, że w większości to marki premium.  Poza tym dodatkowym zabezpieczeniem będzie karta.
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline PogromcaHemoroidow

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #119 dnia: 23 Stycznia 2020, 07:58:30 »
TL;DR: Są już ciekawsze sposoby na kradzież. Będą chcieli ukraść, ukradną. Najlepsze zabezpieczenie to ubezpieczenie na 100% wartości.

Z walizkami jest problem z powodu prostoty włamu. Ale nie spinajcie się, znajomemu próbowali ukraść mocno doopcjowane X5 i nikt się nie bawił w walizkę, złodzieje próbowali ataku przez system operacyjny przez któryś z interfejsów bezprzewodowych i dalej wydawanie komend po FlexRay. (WTF!) Na szczęście to BMW i system się wykrzaczył, hehehe. Na szczęście i nieszczęście dla właściciela tak porządnie że złodzieje nie odjechali, a ASO BMW nie umiało tego naprawić.

Kluczyk Toyoty można wyłączyć: przytrzymujesz górny klawisz, dolnym klikasz dwa razy, potwierdzenie następuje po czterech mrugnięciach diodą.
To co Zachar pokazywał to chip wsadzony między baterię i kluczyk. Ciekawe rozwiązanie, troche upierdliwe.
« Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2020, 08:02:51 wysłana przez PogromcaHemoroidow »
Corolla Touring Sports 1.8H 1F7 Executive + plus pierdoły.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl