Autor Wątek: Rozładowane AKU 12V  (Przeczytany 54765 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
Odp: Rozładowane AKU 12V
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Stycznia 2020, 09:14:48 »
Możliwe, jutro jestem na wymianie oleju w ASO. Przy okazji zgłoszę problem.
Toyota RAV4 Style, Plug-In Hybrid

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Stycznia 2020, 07:21:03 »
Autko odebrane z wymiany oleju. Aku wygląda ok lecz mieli za mało czasu by przetestować a ja nie mogłem zostawić samochodu na dłużej. Zobaczymy jak będzie dalej. Trzeba się zaopatrzyć w powerbank :)

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Stycznia 2020, 11:57:05 »
KIA Niro i Hyundai Ioniq trapiły na początku ich kariery rynkowej problemy z rozładowującym się szybko akumulatorem 12V. Po roku czy dwóch od premiery samochody te dostały swego rodzaju "mostek" pozwalający na zasilanie instalacji 12V z akumulatorów trakcyjnych przez pewien krótki okres czasu aby była możliwość odpalenia samochodu. Mostek ten uruchamiało się przyciskiem znajdującym się po lewej stronie kokpitu.

Swoją drogą jak najbardziej samochód powinien się rozładować w trybie READY jeśli się go pozostawi w tym trybie pracy na dłuższy okres czasu. O ile się nie mylę producenci samochodów z systemami START&STOP i hybrydami wprowadzili zabezpieczenia, aby po wyjściu kierowcy z samochodu, jeśli go nie wyłączył, a silnik spalinowy akurat wtedy nie pracował, to samochód nie powinien już się uruchomić celem doładowania akumulatorów. 
Toyota C-HR 2.0 Hybrid Dynamic Force  AWD-i GR SPORT Premiere Edition

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Lutego 2020, 08:16:53 »
Poobserwowałem trochę spadki napięcia aku 12v po dłuższym postoju. Udało mi się nie jeździć autem 3 dni. Samochód pod chmurką a w nocy przymrozki.

Tak to wygląda:

12.35V po 1h
11,91V po 1d
11,61V po 2d
11.40V po 3d

Niestety dzisiaj już muszę pojeździć. :o

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Lutego 2020, 15:32:37 »
Nie wygląda to za dobrze. Akumulator nie powinien się rozładowywać w takim tempie. Ciekawe czy inne osoby również obserwują taki problem?

Jak już napisałem w innym wątku, u mnie problem ten również występuje, z tym że ja zwykle jeżdżę codziennie (maksymalny postój mojego auta to 2 dni). Po jednej nocy mam 11,99V. Dla akumulatora 12V w pełni naładowanego napięcie powinno wynosić 12,6-12,7V. Napięcie 10,7V to już stan głębokiego rozładowania. W instrukcji obsługi napisano, że powinno być 12,3V lub więcej.

Pytanie czy wadliwy jest akumulator (i ulega szybkiemu samorozładowaniu) czy może jest to problem w instalacji elektrycznej samochodu (która pobiera zbyt duży prąd - np. problem z przechodzeniem nawigacji w stan uśpienia namierzony w changelogu nowego softu dla HW w wersji 17TMT2EU-FA00 http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,47458.msg662759.html#msg662759, z tym że z tego co pamiętam nie masz nawigacji).

Trzeba by zmierzyć pobór prądu z akumulatora przez samochód w stanie OFF, z tym że trzeba mieć na uwadze, że współczesne samochody stopniowo usypiają poszczególne moduły po zakończeniu jazdy. Dla przykładu - w poprzednim samochochodzie pokusiłem się o taki eksperyment. Po wyłączeniu zapłonu pobór prądu wynosił 790mA, po ok. 8min. było 380mA, po 10min. 210mA. Niestety następną obserwację zrobiłem dopiero po ok. 3h - było ok. 30-35mA i dopiero taką wartość można uznać za akceptowalną.

Offline Vega

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Lutego 2020, 15:46:14 »
 piter ek a jakie odległości pokonujesz?
« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2020, 15:48:13 wysłana przez Vega »

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 06 Lutego 2020, 15:55:11 »
Ok. 35km/dzień. Właściwie to w hybrydzie liczy się czas, w którym mam włączony zapłon, bo wtedy ładowany jest akumulator 12V. W moim przypadku jest to ok. 1h/dzień.

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 06 Lutego 2020, 20:01:22 »
U mnie 2h na dzień co najmniej. 30km w jedną stronę. Tak jak pisałem wcześniej zaraz po jeździe 12.35V (nigdy nie miałem 12.7). Nie mam nawigacji więc to nie w tym problem. W przyszłym tygodniu uderzę do ASO muszę się umówić na zostawienie auta na 2 dni. Znajomy z ASO powiedział tyle, że nie jest to normalne.

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 06 Lutego 2020, 21:39:02 »
Czy ktoś tak miał?  Co tak szybko mogło rozładować ten mały akumulatorek?
sam mówisz may akumulatorek miałem tak po zostawieniu hybrydy na 13 dni zima pada bateria , co ciekawe auto wjechało na lawete na baterii trakcyjnej nie odpalił sie ... był problem z naładowaniem bo był bardzo rozładowany wiec wysłałem auto do ASO!!!

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris HSD 2015
« Odpowiedź #24 dnia: 06 Lutego 2020, 23:16:57 »
Po co jakieś lawety i ASO. Wystarczy dawca w postaci innego akumulatora byle jakiego, albo power bank z rozruchem. Aby ruszyła elektronika z 12 V i odpalił się silnik spalinowy, wtedy przetwornik DC-DC będzie ładować aku 12 V z aku trakcyjnego. Trochę się przejechać, albo dłużej. Albo najzwyczajniej na świecie naładować akumulator 12 V automatyczną ładowarką np. ctek mxs 3.8. AGM'y mogą się rozładowywać głęboko, nawet poniżej 10 V, nic im się nie stanie. Nie jest to zdrowa sytuacja dla aku AGM, ale też nie ma co panikować. To nie zwykłe kwasiaki Ca/Ca. 
« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2020, 23:24:11 wysłana przez emigrant »

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 06 Lutego 2020, 23:31:53 »
Wydaje mi się, że nie jest to AGM. Wyjmowałem ten akumulator i słyszałem przelewający się kwas przy przechylaniu.

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 06 Lutego 2020, 23:37:19 »
Chwila, tutaj w temacie jest mowa o hybrydzie, czy zwykłej spalinie? W hybrydzie nie powinien siedzieć zwykły kwasiak Ca/Ca nawet z racji bezpieczeństwa, bo taki akumulator jest umiejscowiony w kabinie pasażerskiej pod siedzeniem. Musi to być AGM, czyli hermetycznie zamknięty. Pewnie nawet przetwornik DC-DC, ładowarka jest zestrojona pod AGM akumulatory w hybyrdach.
« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2020, 23:41:01 wysłana przez emigrant »

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 06 Lutego 2020, 23:40:34 »
O hybrydzie 2.0 (tak jak Dragster ma w podpisie). A akumulator jest w bagażniku za wykładziną za prawym nadkolem. A gazy z akumulatora odprowadzane są rurką na zewnątrz.
« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2020, 23:45:00 wysłana przez piter-ek »

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 06 Lutego 2020, 23:43:51 »
Nie chcę się wierzyć. Coś Ci musiało się pomylić. To nawet w matki paździerzowym Yarisie hybrydzie z 2015 roku siedzi AGM-owa Yuasa 35 Ah.

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 06 Lutego 2020, 23:50:30 »
A akumulator jest w bagażniku za wykładziną za prawym nadkolem. A gazy z akumulatora odprowadzane są rurką na zewnątrz.
Serio? Ja pier... To już chyba jakieś cięcie kosztów. Z tym wężkiem,rurką co odporowadza gazy, de facto wodór to wisienka na torce. Jeżeli, rzeczywiście siedzi tam zwykły kwasiak Ca/Ca to mega lipa. Kilka głębokich rozładowań a nawet niedużych i aku trup dość szybko.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl