Autor Wątek: Rozładowane AKU 12V  (Przeczytany 54812 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jacool

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Rozładowane AKU 12V
« Odpowiedź #60 dnia: 06 Czerwca 2020, 10:20:21 »
źle zamontowana elektryka do haka .. to gdzie tam prąd uciekał ? .. zastanawiające (chyba, że przekaźnik był włączony non stop)
RAV4 HYBRID COMFORT FWD

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #61 dnia: 06 Czerwca 2020, 13:27:32 »
Koledzy uważajcie też na szybkie rozładowanie akumulatora w pozycji ON (bez włączanego zapłonu). Ja któregoś dnia bawiłem się ustawieniami auta w tej pozycji i po ok 20-30 minutach zaczęły się pojawiać komunikaty o wyłączeniu poszczególnych systemów. Auto nie dało się już uruchomić. Na szczęście działo się to w garażu. Dlatego kupiłem powerbank do rozruchu. Dzisiaj zrobiłem test. Rozładowałem w powyższy sposób akumulator (25'). Podłączyłem powerbank  i bezproblemu odpalił (oczywiście uruchomił się zaraz silnik spalinowy). Co ciekawe po ok 15 sekundach wyłączyłem zapłon, odłączyłem powerbank i auto już się uruchomiało normalnie. Zrobiłem 3 próby i za każdym razem odpalał.  :good:
Szkoda, że auto w takich sytuacjach nie umożliwia awaryjnego rozruchu z akumulatora trakcyjnego.
« Ostatnia zmiana: 06 Czerwca 2020, 13:29:21 wysłana przez toranaga »
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8H
« Odpowiedź #62 dnia: 06 Czerwca 2020, 14:53:25 »
Koledzy uważajcie też na szybkie rozładowanie akumulatora w pozycji ON (bez włączanego zapłonu). Ja któregoś dnia bawiłem się ustawieniami auta w tej pozycji i po ok 20-30 minutach zaczęły się pojawiać komunikaty o wyłączeniu poszczególnych systemów. Auto nie dało się już uruchomić. Na szczęście działo się to w garażu. Dlatego kupiłem powerbank do rozruchu. Dzisiaj zrobiłem test. Rozładowałem w powyższy sposób akumulator (25'). Podłączyłem powerbank  i bezproblemu odpalił (oczywiście uruchomił się zaraz silnik spalinowy). Co ciekawe po ok 15 sekundach wyłączyłem zapłon, odłączyłem powerbank i auto już się uruchomiało normalnie. Zrobiłem 3 próby i za każdym razem odpalał.  :good:
Szkoda, że auto w takich sytuacjach nie umożliwia awaryjnego rozruchu z akumulatora trakcyjnego.

a próbowałeś z przykładaniem kluczyka do przycisku? Może odłączyło tylko zbędne systemy jak wykrywanie kluczyka.

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #63 dnia: 06 Czerwca 2020, 15:31:17 »
źle zamontowana elektryka do haka .. to gdzie tam prąd uciekał ? .. zastanawiające (chyba, że przekaźnik był włączony non stop)

Przekaźnik jest nonstop on. Odpowiada za zasilanie przyczepę w 12V.

a próbowałeś z przykładaniem kluczyka do przycisku? Może odłączyło tylko zbędne systemy jak wykrywanie kluczyka.

To nic nie da. Komputer wyłącza systemy i zaczyna od hamulca postojowego. Nie ma opcji by go zwolnić. Kluczyk widzi w tym czasie.
Toyota RAV4 Style, Plug-In Hybrid

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #64 dnia: 06 Czerwca 2020, 15:33:28 »
To nic nie pomoże, akumulator był rozładowany. Napięcie było coś około 8,6V. Zaraz po odłączeniu powerbanku miało już 11,6 -11,8V
Kluczyk widzi w tym czasie.
Tak, kluczyk był środku i go widział. Tak było wczoraj.

Wtedy jak bawiłem się ustawieniami, to rozładował się do takiego stopnia, że na nic nie reagował. Ekran był czarny.
« Ostatnia zmiana: 06 Czerwca 2020, 15:38:40 wysłana przez toranaga »
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #65 dnia: 06 Czerwca 2020, 15:47:05 »
10.5V może już zaszkodzić a co dopiero 8.6V. To nie są akumulatory DeepCycle. Generalnie odradzam takie testy.

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #66 dnia: 06 Czerwca 2020, 16:46:40 »
W gnieździe 13-pin są 2 piny zasilające przyczepę: pin9 (zasilanie na stałe) i pin 10 (zasilanie tylko gdy włączony jest zapłon) - https://en.wikipedia.org/wiki/ISO_11446. Pytanie brzmi czy na pinie 9 zasilanie ma być cały czas czy tylko wtedy gdy podpięta jest wtyczka od przyczepy? Moduł jest w stanie wykryć podpięcie wtyczki.

Też mam problem z rozładowującym się akumulatorem (chociaż nigdy nie było tak, że nie udało mi się odpalić) i też mam oryginalną wiązkę Toyoty do haka. Sprawdziłem przed chwilą u siebie - na pinie 9 mam 12V cały czas (bez konieczności podpinania przyczepy).

Dragster czy znasz jakieś szczegóły problemu który był u Ciebie? Czy przekaźnik, który rozładowywał Twój akumulator dostarczał napięcie na pin9 czy pin10? Jak masz teraz? Możesz to sprawdzić mierząc woltomierzem w gnieździe haka napięcie pomiędzy pinami 9 i 13 (najlepiej przy wyłączonym zapłonie). Zastanawiam się jak to się mogło stać, że przy montażu haka źle podpięto przekaźnik. Oryginalna wiązka Toyoty ma już zamontowane wtyczki, w tym wtyczkę do przekaźnika. Przekaźnik da się włożyć w tę wtyczkę tylko w jeden sposób. Można to zobaczyć tutaj: https://www.toyota-tech.eu/aimuploads/8fe4c24e-03d9-49fe-bfd8-821e1216c263/Corolla_TS_20_THWH_13P_7P_PW5D0_02563_AIM_004_356_3.pdf - strona 18, środkowy rysunek, wtyczkę A2 wpina się do przekaźnika L.

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #67 dnia: 06 Czerwca 2020, 20:19:05 »
U mnie oprócz tego przekaźnika był jeszcze inny problem z montażem haka, mechaniczny. Z tego co wiem przekaźnik został usunięty a cała instalacja haka doprowadzona do stanu takiego jaki powinien być. Zasilanie przyczepy 2 12V jest mi w ogóle nie potrzebne. U mnie tez początkowo problemu nie było do póki akumulator nie dostał po dupie. Pamiętajcie, że holować możemy do 450kg przyczepy niehamowanej oraz do 750kg hamowanej.

EDIT:
Wygląda na to, przekaźnik sam w sobie jest problemem i pobiera na tyle dużo prądu, że potrafi rozładować stosunkowo szybko akumulator.
« Ostatnia zmiana: 06 Czerwca 2020, 20:26:43 wysłana przez Dragster »

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #68 dnia: 06 Czerwca 2020, 21:25:49 »
Generalnie to jest porażka. Nie dość że moduł od wiązki elektrycznej nie potrafi dezaktywować czujników parkowania ani systemu wspomagania hamowania podczas parkowania to teraz jeszcze wyszło na to, że jest przyczyną rozładowywania się akumulatora. A wszystko to w oryginalnym produkcie Toyoty zaprojektowanym do tego konkretnego modelu auta i sprzedawanym za niemałe pieniądze. BTW Dragster pamiętasz ile za ten hak Toyota sobie zażyczyła?

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #69 dnia: 07 Czerwca 2020, 08:54:30 »
W cenniku był za 3tyś zł. Ja dostałem jakieś rabaty i to całkiem spore na całość.

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #70 dnia: 07 Czerwca 2020, 11:30:27 »
W moim przypadku było tak: wg cennika hak wypinany horyzontalnie - 3000zł, wiązka elektryczna z modułem - ponad 1300zł. Po rabacie zapłaciłem ~3000zł. Ufałem, że Toyota do swojego samochodu zaprojektowała wiązkę i moduł jak należy - tylko dlatego zdecydowałem się na zakup w tej cenie. Potem okazało się, że moduł nie potrafi dezaktywować czujników parkowania oraz systemu wspomagania hamowania podczas parkowania. TMP odpisała,  ze tak ma być i powinienem za każdym razem sam przed manewrem cofania dezaktywować te systemy w menu w zegarach oraz po zakończeniu manewru ustawienia te przywracać. Teraz okazuje się, że jest przyczyną rozładowywania się akumulatora i jak wynika z dyskusji w tym wątku jedyne co serwis Toyoty może zaproponować to pozbawienie części funkcjonalności (możliwości zasilania z gniazda haka) poprzez usunięcie przekaźnika. To jest niepoważne. Poprawne zaprojektowanie instalacji elektrycznej do haka holowniczego to nie jest przecież rocket science i nie powinno przerastać możliwości takiego koncernu jak Toyota.

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #71 dnia: 07 Czerwca 2020, 16:38:46 »
Sprawdziłem instalację elektryczną haka w mojej Corolli. Problem opisany przez Dragstera u mnie nie występuje. Przez przekaźnik prąd płynie tylko przy włączonym zapłonie (po naciśnięciu 2x przycisku start) oraz po uruchomieniu hybrydowego układu napędowego (po naciśnięciu hamulca + przycisk start). Przekaźnik ten załącza 12V na pinie 10 gniazda haka.

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #72 dnia: 07 Czerwca 2020, 19:36:41 »
Sprawdzę jak to teraz u mnie wygląda.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Ostatnia zmiana: 09 Czerwca 2020, 11:04:31 wysłana przez Amper »

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #74 dnia: 09 Czerwca 2020, 13:11:50 »
@piter-ek poradziłeś sobie z nadmiernym rozładowywaniem się aku 12V?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl