Autor Wątek: Rav4 V Nasze modyfikacje  (Przeczytany 936003 razy)

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
Rav4 V Nasze modyfikacje
« dnia: 30 Stycznia 2020, 20:40:09 »
Najbardziej (po braku AA i CP) denerwująca mnie bolączka w mojej rav4 jaką było brak podświetlenia przełączników szyb oraz blokady zamka...poprawiona:) Jazda nocą i trafianie w te przełączniki jest naprawdę bardzo denerwujące a konieczność szukania znaczka kłódki jak ktoś chce wyjść a my nie umiemy odryglować drzwi to już jakiś wolny żart.
Okazuje się jednak że unifikacja części w tym przypadku jest pomocna. Wystarczy kupić przełącznik z CHR ( od 2016r) i najzwyczajniej je przepiąć. Pasować powinno też z nowej camry
Wszystko pasuje bez najmniejszej przeróbki tak jak by było dokładnie z rav.
1. Wypinamy panel zaczynając od strony jak na zdjęciu (po przeciwnej od szyby jest haczyk i jeśli tam zaczniemy to go wyłamiemy). Na zdjęciu pokazuje juz na wymienionym panelu.

2. Wypinamy 2 wtyczki i odkręcamy 3 śruby krzyżakiem. Przykręcamy nowy przełącznik

3. Wpinamy wtyczki i wsuwamy panel jak na zdjęciu uważając na wspomniany haczyk.

4. Efekt na zdjęciu. Barwa pasująca do reszty niebieska i co najważniejsze wszystko działa.

To najprosztsza modyfikacja jaką w życiu zrobiłwm we szystkich moich autach a daje dużo satysfakcji za wyjątkiem haczyka...który ja osobiście urwałem :)  :wallbash:

Jedyna różnica w przyciskach jest taka że blokada szyb jest 2 pozycyjna czyli bistabilny. Nie ma to jednak najmniejszego znaczenia bo i tak działa.
Na zdjęciu widać jak jest wciśnięty (okna zablokowane)

« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2020, 20:43:16 wysłana przez MarioSl »

Offline Arder

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Rav4 V Nasze modyfikacje
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Stycznia 2020, 20:46:28 »
Też mnie ten brak podświetlenia denerwuje i również myślałem o podmianie od chwili, gdy dowiedziałem się o tej możliwości. Gdzie kupiłeś ten moduł i ile Ciebie kosztował?

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Stycznia 2020, 20:59:47 »
Też mnie ten brak podświetlenia denerwuje i również myślałem o podmianie od chwili, gdy dowiedziałem się o tej możliwości. Gdzie kupiłeś ten moduł i ile Ciebie kosztował?

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Znany portal aukcyjny na A....:)
Jak dobrze poszukasz z przesyłką zmieścisz się w 100zł.

Offline Mazur1337

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Stycznia 2020, 12:44:02 »
Dobra robota.

Teraz moja kolej.

Na alegro tego pełno. Uważać trzeba na wersje z prawostronnej wersji z UK. można się poznać po wgłębieniu na przycisku kierowcy i po zmienionej kolejności blokady szyb z otwieraniem/zamykaniem drzwi.

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Stycznia 2020, 17:06:13 »
Instalacja rejestratora przód + kamera tył
Rejestrator jest podpięty pod stale napięcie aby móc wykorzystać funkcje monitorowania na parkingu
Na poniższym zdjęciu widać gdzie przykleiłem go na szybie i jak są poprowadzone przewody po szybie .
Jeden kabel pociągnięty do zasilania jest pod podsufitka , słupek A aż do bezpieczników pod kierownica. Drugi za pomocą drucika powlekanego tworzywem przeciągnąłem pod podsufitka aż do tylnej szyby. Tam w prawej przelotne aż do klapy i szyby.

Offline Mazur1337

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Stycznia 2020, 17:41:51 »
Jaki to rodzaj bezpieczników?

Offline jacool

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Lutego 2020, 07:47:55 »
super to wygląda  :good: :good: :good:
RAV4 HYBRID COMFORT FWD

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Lutego 2020, 10:44:29 »
Jeszcze dołożę widok tylnej kamery dla kompletu

Offline Pemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Lutego 2020, 12:46:21 »
Brawo Panowie!
Super pomysły podsuwacie.

Offline Gary

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Lutego 2020, 18:16:31 »
Head - Up Display dla Rav4 2019-2020  https://www.youtube.com/watch?v=5JIuQCIufW8

Bardzo podoba mi sie jak robicie modyfikacje, czy jak bede zamawial auto to moge sie umowic z salonem na zalozenie kamer i np wymiany tych przyciskow?
Wstepnie salon mi powiedzial ze nie widza problemow ze zmian lampek na ledy czy np montaz kamer.
Czy te lampki led to sie samemu kupuje czy serwis ma jakas alternatywe?

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Lutego 2020, 18:55:27 »
Jaki to rodzaj bezpieczników?
Micro

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Lutego 2020, 18:59:59 »
Head - Up Display dla Rav4 2019-2020  https://www.youtube.com/watch?v=5JIuQCIufW8

Bardzo podoba mi sie jak robicie modyfikacje, czy jak bede zamawial auto to moge sie umowic z salonem na zalozenie kamer i np wymiany tych przyciskow?
Wstepnie salon mi powiedzial ze nie widza problemow ze zmian lampek na ledy czy np montaz kamer.
Czy te lampki led to sie samemu kupuje czy serwis ma jakas alternatywe?
Tak w salonie powinni ci spokojnie w cenie  taka kamerę założyć. Jeśli im oczywiście dasz zakupiona kamerę. Co do podświetlenia myślę ...myślę że cały miesiąc cały moduł też ci zaloza. Tyle że jak nie będziesz mieć swój to pewnie sprzedadzą ci cały nowy z CHR z ceną jaką jest w cenniku takiego modułu w serwisie

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Lutego 2020, 12:01:58 »
Wypinamy panel zaczynając od strony jak na zdjęciu (po przeciwnej od szyby jest haczyk i jeśli tam zaczniemy to go wyłamiemy).
Na jakimś filmie na jutubie widziałem, że gość wypina panel od strony kierowcy plastikową płytką (można użyć np. karty płatniczej/debetowej/kredytowej/lojalnościowej).
Wyszło mu to całkiem zgrabnie.
Czym wypinałeś panel ?

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Lutego 2020, 12:10:19 »

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Lutego 2020, 12:11:10 »
Wypinamy panel zaczynając od strony jak na zdjęciu (po przeciwnej od szyby jest haczyk i jeśli tam zaczniemy to go wyłamiemy).
Na jakimś filmie na jutubie widziałem, że gość wypina panel od strony kierowcy plastikową płytką (można użyć np. karty płatniczej/debetowej/kredytowej/lojalnościowej).
Wyszło mu to całkiem zgrabnie.
Czym wypinałeś panel ?

Od strony kierowcy ale w części tylnej jest OK. Problem pojawi się jeśli chcemy wypiąć z przodu (od strony zawiasów drzwi).
Na moim zdjęciu pokazałem jak najłatwiej to zrobić ale za pomocą łyżki plastikowej. Jeśli takiego narzędzia nie mamy nasuwa się myśl podważania właśnie tam gdzie jest wspomniany haczyk co kończy się koniecznością jego później klejenia jak na zdjęciu poniżej.  :wallbash:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl