Wtrącam się w tym wątku bo w zasadzie jest to modyfikacja dla posiadaczy wersji Comfort.
Otóż mam wersję z materiałową tapicerką i w zasadzie w porównaniu z Executive jak dla mnie brakowało wentylowanej skóry i to w pięknym, jasno-beżowym kolorze, szczególnie jak na zewnątrz czarny metalik.
Są różne rozwiązania, zamówić w Japonii poszycia i wymienić, udać się do tapicera, zamówić na katzkin.com i td, natomiast minusem jest to, że fotel pozostanie ze sterowaniem manualnym bez wentylacji, a tylna kanapa bez podgrzewania
Ostatnio pojawia się w znanych serwisach komplety skórzanych foteli więc postanowiłem zaryzykować. Akurat mój komplet miał stan ?jak nowy? i tak jest w rzeczywistości
Wymiana mechaniczna jest bardzo prosta, należy odkręcić i wkręcić 13 śrub, podpatrzyć na youtube jak zdjąć boczki plus 3x4 śrubki

Najtrudniejsze to podłączenie elektryczne gdyż toyota zaoszczędziła na przewodach i gęstość wiązki dla Comfort zredukowała

Nie udało się znaleźć schemat elektryczny więc poświęciłem jeden wieczór i nowy schemat z podłączeniem pinów został narysowany za pomocą długopisu, miernika, schematu starej rav4 (Kiełek dziękuję) oraz schematu z Lexusa.
Dalej są rożne warianty (skrótowo):
1. wymienić na oryginalny panel sterowania oraz znaleźć kilka złącz z przewodami (lub zamówić na ali).
2. zastępczy, tz. z panelu sterowania przyciski podgrzewania HI-LO wykorzystać do włączenia podgrzewania foteli o stałej wartości oraz wentylacji (też wybrać stałą wartość). Do sterowania położeniem fotela kierowcy doprowadzić ?+? z bezpiecznikiem 30A. Tył zostawiamy zimnym.
W podsumowaniu dodam że zostaje extra nowy materiałowy komplet foteli

Kilka zdjęć dodaje: