Autor Wątek: Rav4 V Nasze modyfikacje  (Przeczytany 936412 razy)

malinas i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Rav4 V Nasze modyfikacje
« Odpowiedź #285 dnia: 07 Maja 2020, 07:36:24 »
Wczoraj Poczta Polska przywiozła kolejną przesyłkę

Jakość zestawu..hmmm, typowa  :cool: Tragedia nie ma ale widać kto to robił i za jaką cenę. Najważniejsze, że pasuje i działa. Same sprężyny gazowe są najzwyczajniej lekko mówiąc takie sobie.
Czas na instalację bez pośpiechu jakieś 30 min (nie miałem wczoraj już piwa aby robić sobie przerwy :grin:)

Co do instalacji nie ma co pisać bo sprawa jest prosta ale chce podzielić się z zainteresowanymi bardzo prostymi 2 patentami które pewnie już jedni znają, a inni nie.
Pierwszy patent:.
Mocowania uchwytów są tak zrobione że dociskamy je śrubą bezpośrednio do maski co musi z czasem skutkować uszkodzeniem lakieru zwłaszcza na tym przykręcanym do maski.Poniżej zdjęcie jak dolega element uchwytu do maski

Postanowiłem zatem podkleić na nie izolacje parciną i dopiero przykręcić:

Patent drugi:
Odkręcając śruby w aucie od maski, błotników itp uszkadzamy na nich lakier. Sprawa oczywista ale później sprzedając auto potencjalny kupujący może powiedzieć że element był wymieniany lub naprawiany i trzeba się tłumaczyć. Generalnie mnie jakoś to nie martwi ale wole aby te śruby pozostały oryginalnie polakierowane.
Wystarczy przed nałożeniem nasadki klucza przykleić na śrubę np taśmę izolacyjną. Ja użyłem taśmy parcianej i oto efekt:

Całość wyszła tak jak nalezy. Poniżej kilka zdjęć:

Na koniec wrzucę Wam efekt jaki robi nałożenie ceramiki na lakier. Na koniec roboty ze sprężynami zaczęło padać więc zrobiłem...

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #286 dnia: 07 Maja 2020, 07:39:50 »
Mario, jest jeszcze lepiej :-)

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #287 dnia: 07 Maja 2020, 07:41:27 »

Taki wpis znalazłem na zagranicznym forum.

Has anyone who have had these installed for a few months noticed the corners of the hood flaring out a bit, or am I imagining it?  I'm thinking it's the constant force of the supports pushing upward on the hood at the corners, and the hood isn't all that sturdy.

Arder, czy nie zauważyłeś czegoś podobnego u siebie?

Sprawdzę, ale ja montowałem stosunkowo niedawno, tu piszą o kilku miesiącach... Póki co nic mi się nie rzuciło w oczy.

Inna sprawa, że po zamknięciu maski siłowniki są ułożone poziomo, siła działa przód-tył, a nie do góry. Jeżeli już to podejrzewałbym dodatkowe naprężenia spowodowane przykręceniem blaszek, do których mocuje się siłowniki, ale czy one byłyby wystarczające do uniesienia rogów maski?

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Co do deformacji maski...
Spotkałem się z tym w moim poprzednim aucie ale tam sprężyny były takiej mocy że faktycznie maskę wyciskało do góry troszkę. po 4 latach gorzej nie było więc nie wiem czy to problem.
w rav4 specjalnie oglądałem szczeliny przy masce przed i po założeniu siłowników aby zobaczyć czy coś się bedzie dziać. Nic po założeniu nie zauważyłem. Te siłowniczki są na tyle małej mocy ze na moje oko nawet te lipne zawiasy maski powinny dać radę. Zresztą szarpałem nią po instalacji aby zobaczyć jak się to zachowuje i było ok. W rav4 maska jest bardzo lekka więc i siłowniczki są małej mocy co daje nadzieję że będzie ok

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #288 dnia: 07 Maja 2020, 07:43:41 »
Mario, jest jeszcze lepiej :-)

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

:song: :song: :song:
Piękne kropelkowanie :)

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #289 dnia: 08 Maja 2020, 22:49:03 »
Dziś opanowałem podświetlenia przełączników okien pozostałych drzwi.
Jak znajdę chwilę i będą zainteresowani zrobię opis.

Offline doswiadczony

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #290 dnia: 08 Maja 2020, 23:09:34 »
Super!!! Czy dołożyłeś diodę?

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #291 dnia: 08 Maja 2020, 23:11:29 »
Super!!! Czy dołożyłeś diodę?
Nie. Wymiana przełączników z chr plus modyfikacja

Offline shalalos

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #292 dnia: 08 Maja 2020, 23:47:02 »

Zdecydowanie dorzuć opis :)

Offline doswiadczony

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #293 dnia: 09 Maja 2020, 00:35:43 »
Wtrącam się w tym wątku bo w zasadzie jest to modyfikacja dla posiadaczy wersji Comfort.

Otóż mam wersję z materiałową tapicerką i w zasadzie w porównaniu z Executive jak dla mnie brakowało wentylowanej skóry i to w pięknym, jasno-beżowym kolorze, szczególnie jak na zewnątrz czarny metalik.
Są różne rozwiązania, zamówić w Japonii poszycia i wymienić, udać się do tapicera, zamówić na katzkin.com i td, natomiast minusem jest to, że fotel pozostanie ze sterowaniem manualnym bez wentylacji, a tylna kanapa bez podgrzewania :-(
Ostatnio pojawia się w znanych serwisach komplety skórzanych foteli więc postanowiłem zaryzykować. Akurat mój komplet miał stan ?jak nowy? i tak jest w rzeczywistości <taniec>

Wymiana mechaniczna jest bardzo prosta, należy odkręcić i wkręcić 13 śrub, podpatrzyć na youtube jak zdjąć boczki plus 3x4 śrubki  <kawusia>

Najtrudniejsze to podłączenie elektryczne gdyż toyota zaoszczędziła na przewodach i gęstość wiązki dla Comfort zredukowała :thumbdown: Nie udało się znaleźć schemat elektryczny więc poświęciłem jeden wieczór i nowy schemat z podłączeniem pinów został narysowany za pomocą długopisu, miernika, schematu starej rav4 (Kiełek dziękuję) oraz schematu z Lexusa.
Dalej są rożne warianty (skrótowo):
1. wymienić na oryginalny panel sterowania oraz znaleźć kilka złącz z przewodami (lub zamówić na ali).
2. zastępczy, tz. z panelu sterowania przyciski podgrzewania HI-LO wykorzystać do włączenia podgrzewania foteli o stałej wartości oraz wentylacji (też wybrać stałą wartość). Do sterowania położeniem fotela kierowcy doprowadzić ?+? z bezpiecznikiem 30A. Tył zostawiamy zimnym.
W podsumowaniu dodam że zostaje extra nowy materiałowy komplet foteli :good:

Kilka zdjęć dodaje:

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #294 dnia: 09 Maja 2020, 01:06:38 »
Pięknie ci wyszło. Nie widać różnicy względem mojej. A gdzie ty dostałeś takie fotele? Już są egzemplarze rozbite i z nich części?.
Brawo bo sporo pracy miales

Ps. Sprawdziłem faktycznie są do wyboru do koloru...
« Ostatnia zmiana: 09 Maja 2020, 01:30:24 wysłana przez MarioSl »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #295 dnia: 09 Maja 2020, 07:48:18 »
A gdzie ty dostałeś takie fotele?
Ciekawe skąd dawcy części do nowych samochodów?  :o Czy właściciele wersji  Executive muszą się więcej bać o swój samochód?  :o

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #296 dnia: 09 Maja 2020, 09:26:28 »
Skąd części ? Nie chcę się nawet domyślać.

Co do wymiany: udało się nawet zmienić boczki drzwi .... gratuluję zaparcia. Został jeszcze podłokietnik.

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #297 dnia: 09 Maja 2020, 09:46:46 »
Skąd części ? Nie chcę się nawet domyślać.

Co do wymiany: udało się nawet zmienić boczki drzwi .... gratuluję zaparcia. Został jeszcze podłokietnik.

Podłokietnik w orginale jest czarny jak u kolegi.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #298 dnia: 09 Maja 2020, 09:54:04 »

Elegancko!
Do mnie jadą chińczyki, nie chcę ciąć oryginalnych wiązek, a nie znalazłem przejściówek. Jakiś taki mam fetysz :)
Choć u Ciebie pewnie podpinasz się w wiązkę z podświetlenia klamek?

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #299 dnia: 09 Maja 2020, 09:59:32 »
Podłokietnik w orginale jest czarny jak u kolegi.
Fucktycznie :)
Została zatem deska ....

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl