Autor Wątek: Rav4 V Nasze modyfikacje  (Przeczytany 993523 razy)

Offline marmanik

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CR-V Hybrid
Odp: Rav4 V Nasze modyfikacje
« Odpowiedź #930 dnia: 16 Listopada 2020, 10:31:59 »
Znając te niedoróbki i dziwne oszczędności Toyoty świadomie postawiłem na głównego konkurenta: CR-V, gdzie większość z tych udogodnień macie w standardzie, bez amatorskich, chińskich przeróbek ;)
Brak otwierania samego bagażnika.
- do CR-V podchodzę i otwieram sam bagażnik, zamykam i auto uzbraja alarm, dodatkowo jest przycisk do osobnego ryglowania wszystkich drzwi przy tablicy rejestracyjnej na klapie

Brak podświetlenia przycisków lampek w suficie (żeby chociaż funkcję przycisku pełniły same lampki, bo te są spore) i w drzwiach.
- Funkcję przycisków w suficie pełnią podświetlone przyciski w suficie - rarytas ;) oczywiście przyciski w drzwiach są również podświetlone ;)

Brak możliwości włączenia świateł z pilota ( np. leje deszcz, auto zaparkowane w  terenie  z kałużami, ciemno a dojść jakoś trzeba). Nie każdy używa auta tylko w "przyjaznych" warunkach :)
- w CR-V klikam raz na pilocie - otwieram drzwi kierowcy + włączają się światła, klikam 2 razy na pilocie - otwieram wszystkie drzwi + włączają się światła, nie klikam, ciągnę za klamkę - otwieram swoje drzwi + włączają się światła - bajer :)

Brak doświetlania zakrętów (po poprzednim aucie, gdzie było to realizowane reflektorami a nie przeciwmgielnymi, bardzo mi tego brakuje).
- tu w CR-V również brak

Brak haczyków na zakupy
- mizernie, ale jest, jeden :)

Brak regulacji zagłówków w dwóch płaszczyznach
- oczywiście można regulować zagłówki w 2 płaszczyznach, kierowcy i pasażera z przodu - pełen komfort :)

Brak uchwytu rolety
- też na to zwróciłem uwagę przy oglądaniu RAV4 w salonie - w CR-V oczywiście jest uchwyt w rolecie :)

Plus oczywiście inne znane bolączki RAV4 macie w standardzie w CR-V, na pewno od drugiej wersji od dołu, bo akurat taką posiadam:
- w suficie podświetlenie LED-owe,
- pełne LEDy zarówno z przodu jak i wszystkie światła z tyłu, kierunkowskazy, cofania
- domykanie/otwieranie/uchylanie szyb z pilota
- różne dziwne dźwięki w kabinie, ze słupków, od tacki ładowania itp. - w CR-V zupełna cisza, nic nie skrzypi nie trzeszczy, nawet podczas jazdy ;)
- wyciszenie - nic nie trzeba dodatkowo wygłuszać, wyciszać, wyciszenie jest po prostu lepsze w CR-V

I mówi to osoba, która zakochała się w RAV4 odkąd została zapowiedziana w obecnej odsłonie, ale po 2 jazdach próbnych RAV4, zdecydowała się w ostatnim momencie na bardziej dopracowaną Hondę. Wiem, że to forum RAVki, ale może warto wiedzieć, że w tej samej cenie istnieje jeszcze inna, wg mnie lepsza opcja do rozważenia.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #931 dnia: 16 Listopada 2020, 10:34:46 »
Napęd kolego, napęd.
Gdyby nie to, to większość jeździła by tutaj innymi markami.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #932 dnia: 16 Listopada 2020, 10:50:18 »
- wyciszenie - nic nie trzeba dodatkowo wygłuszać, wyciszać, wyciszenie jest po prostu lepsze w CR-V

No tu się nie zgodzę. CR-V był zdecydowanie głośniejszy. No i bardziej mułowaty.
Sporo tego co wymieniłeś można rozwiązać, ale fakt trzeba to zrobić samemu.
Nie mniej cieszy mnie, że jesteś zadowolony ze swojego wyboru :) Podobnie jak ja :)

P.S.
Chińczyk nie robi amatorsko. On robi profesjonalnie, często "profesjonalniej" od kolegów z zachodu. Oczywiście w tym samym budżecie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #933 dnia: 16 Listopada 2020, 11:02:37 »
Do CRV podchodziłem ze trzy razy (mamy świetną obsługę w hondzie, o wiele lepsza w stosunku do Toyoty) ale niestety, napęd, wcale nie jest cichsza wręcz odwrotnie, wtedy biorący olej 1.5 turbo (mnie nie interesowała hybryda) i te tandetne drewienka.
To fajny samochód, ale jednak wolałem rav z całymi tymi niechlubnymi brakami.
Co do wyciszenia, ja mam benzyne 2.0 i złego słowa nie powiem (słychać trochę opony i tyle) i do tego zero trzasków o jakich niektórzy tu piszą.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline marmanik

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CR-V Hybrid
« Odpowiedź #934 dnia: 16 Listopada 2020, 11:18:11 »
Napęd kolego, napęd.
Gdyby nie to, to większość jeździła by tutaj innymi markami.

Nie rozumiem, że Toyota ma lepszy napęd, bo? Bo wprowadziła pierwszy napęd hybrydowy aż 2 lata wcześniej niż Honda (1997 vs 1999 r.)? "Bardziej dopracowany", bo wprowadziła 2 lata wcześniej hybrydę w SUVie? Bo ma więcej KM (184 vs 218 dla FWD) i przez to "aż" o 0,4 sek. lepsze przyspieszenie? Przy bardzo zbliżonym spalaniu i akurat wg mnie i osób, które znam i potwierdzają większą głośność w napędzie RAV4 oraz np. tym, że Honda ma sporo mocniejszy silnik elektryczny (184 KM), który w większości czasu bezpośrednio napędza koła, a nie tylko wspomaga i dzięki temu z mnóstwem Nm dostępnymi od 0, lepszy jest napęd Toyoty?
Pewnie w 90% to przewaga marketingu Toyoty w EU i przywiązania ludzi do marki jest powodem dlaczego tak różne są wyniki sprzedażowe RAV4 Hybrid i CR-V Hybrid w stosunku np. do rynku US.

No nic, najważniejsze, że wszyscy jesteśmy zadowoleni ze swoich wyborów :) zobaczymy co przyszłość przyniesie.
Jednak tak spore grono zwolenników RAV4 nie mogło się mylić przy tylu zakupionych egzemplarzach :) a sentyment do ciekawszego przodu RAV4 w stosunku do mojej CR-V nie pozwala mi opuścić Waszego forum ;)

Offline tilf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #935 dnia: 16 Listopada 2020, 12:02:01 »
Off-top - kara mi się należy ale napiszę co myślę.
Fakt bezsprzeczny CRV jest wykończona lepiej i ma więcej praktycznych dodatków względem RAV.
Niemniej RAV cieszy moje oko z zewnątrz i wewnątrz. Lubię na to auto patrzeć z każdej perspektywy. Czyli że minusy nie przesłaniają mi plusów  :laugh:
Żeby nie było że jakiś funboy ze mnie to wcześniejsze modele Toyoty w tym RAV nie miały u mnie takich względów bo były mało atrakcyjne żeby nie powiedzieć więcej.
Obecne CRV nie leży mi za to zupełnie, ani wewnątrz, ani z całą pewnością na zewnątrz. Moim zdaniem stylistycznie duży krok wstecz względem poprzedniego modelu.
Reasumując, nawet gdyby obecna CRV była przykładowo 10 tys. tańsza niż RAV (a nie jest) to i tak bym jej nie wybrał bo to kompletnie nie mój styl.
Ale ktoś inny może mieć odwrotnie. Kwestia gustu.

PS.
Gdyby RAV była idealna to nie było by tematu w którym ten wpis się pojawił.
"Nie dyskutuj z debilem! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem."

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #936 dnia: 16 Listopada 2020, 12:24:51 »
Aut idealnych nie ma (poza służbowymi) w CRV bardziej mi się podoba wkomponowanie tabletu w deskę
Taka ciekawostka z CRV, wymiana oleju w/g wskazań komputera i jak mówił sprzedawca może do być 12mc ale i 12 tygodni!!! Potwierdzone przypadki.
« Ostatnia zmiana: 16 Listopada 2020, 12:28:44 wysłana przez Krisman »

Offline doswiadczony

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #937 dnia: 16 Listopada 2020, 13:45:52 »
Tak, tylko to powinno być wygodniej programowalne, bo raz potrzeba 30 sek. innym razem 2 min. i co,  biegać z kabelkiem non stop? ;)

No cóż, jeżeli ktoś nie jest leniwy to trzeba umówić się w ASO i na podstawie listy życzeń tam zmienić ustawienia, przy okazji mogą kawę zaproponować <kawusia>

Ja osobiście jestem leniwy i ciekawski... więc robię to sam :cool:

Offline miro66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #938 dnia: 16 Listopada 2020, 15:00:13 »
Ja,przed zakupem Ravki nawet nie myślałem o Handzie CRV Ten samochód jest porostu nudny do bólu zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz.No i jeszcze ta imitacja drewienka  w środku<zalamka>.Może jestem trochę uprzedzony do Hond bo miałem kilka w przeszłości.Rdzewiały jak szalone chociaż technicznie były ok.Zrezygnowałem z Hondy i już nigdy nie wrócę do tej marki.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #939 dnia: 16 Listopada 2020, 15:09:34 »
Aut idealnych nie ma (poza służbowymi)

Służbowe też nie są idealne, szczególnie jak nowe Audi z przebiegiem ~5kkm spierdzieli Ci się 25 grudnia podczas wyjazdu na narty...  Ale nie o tym.

Wróćmy do modyfikacji.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #940 dnia: 16 Listopada 2020, 15:22:51 »
Mam takie pytanie, czy wyjęcie tylko panelu klimatyzacji pozwala na dostanie się I montaż dedykowanej lampki oświetlajacej ładowarkę indukcyjną?

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #941 dnia: 16 Listopada 2020, 16:05:24 »
Mam takie pytanie, czy wyjęcie tylko panelu klimatyzacji pozwala na dostanie się I montaż dedykowanej lampki oświetlajacej ładowarkę indukcyjną?
Niestety nie. Ja dokładałem to oświetlenie z 2-3 tygodnie temu. Poszukaj na 57 stronie tam umieściłem informacje w jakiej kolejności to zrobić. Czas operacyjny wykonania zadania 30-40 minut
« Ostatnia zmiana: 16 Listopada 2020, 16:09:29 wysłana przez Skonek1976 »

Offline doswiadczony

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #942 dnia: 16 Listopada 2020, 16:12:07 »

Teoretycznie można spróbować, jeżeli zaczepić białą taśmę izolacyjną w celu dostępu do kabelka ze złączem do lampki (kabelek daleko w środku po prawej stronie). Wtedy można podłączyć złącze do lampki i włożyć od góry paluchami. 

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #943 dnia: 16 Listopada 2020, 17:54:26 »
Dzięki @Skonek widziałem Twoją relację i nie omieszkam skorzystać jak się nie da, ale właśnie chodzi mi o to, co napisał @doświadczony, zaczepienie jakimś haczykiem itp. Cóż, nie zaszkodzi spróbować.
Dioda OEM już kupiona, na razie korzystam z tych led na USB, z tyłu zostają na stałe, super patent za grosze ktoś tu podsunął. U mnie z tyłu nikt nie jeździ.
« Ostatnia zmiana: 16 Listopada 2020, 17:58:02 wysłana przez Krisman »

Offline miro66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #944 dnia: 16 Listopada 2020, 18:37:11 »
na razie korzystam z tych led na USB, z tyłu zostają na stałe, super patent za grosze ktoś tu podsunął. U mnie z tyłu nikt nie jeździ.
J ja korzystam  z tych lampek na USB.Kupiłem ice blue i z tyłu jest super, ale z przodu trochę za mocno świeci więc dioda koniecznie do montażu.Ciekawe czy po demontażu tych wszystkich plastików i ponownym złożeniu nie zagoszczą świerszcze?A te lampki usb wyjmujesz czy zostawiasz po wyłączeniu auta?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl