Znając te niedoróbki i dziwne oszczędności Toyoty świadomie postawiłem na głównego konkurenta: CR-V, gdzie większość z tych udogodnień macie w standardzie, bez amatorskich, chińskich przeróbek

Brak otwierania samego bagażnika.
- do CR-V podchodzę i otwieram sam bagażnik, zamykam i auto uzbraja alarm, dodatkowo jest przycisk do osobnego ryglowania wszystkich drzwi przy tablicy rejestracyjnej na klapie
Brak podświetlenia przycisków lampek w suficie (żeby chociaż funkcję przycisku pełniły same lampki, bo te są spore) i w drzwiach.
- Funkcję przycisków w suficie pełnią podświetlone przyciski w suficie - rarytas

oczywiście przyciski w drzwiach są również podświetlone

Brak możliwości włączenia świateł z pilota ( np. leje deszcz, auto zaparkowane w terenie z kałużami, ciemno a dojść jakoś trzeba). Nie każdy używa auta tylko w "przyjaznych" warunkach 
- w CR-V klikam raz na pilocie - otwieram drzwi kierowcy + włączają się światła, klikam 2 razy na pilocie - otwieram wszystkie drzwi + włączają się światła, nie klikam, ciągnę za klamkę - otwieram swoje drzwi + włączają się światła - bajer

Brak doświetlania zakrętów (po poprzednim aucie, gdzie było to realizowane reflektorami a nie przeciwmgielnymi, bardzo mi tego brakuje).
- tu w CR-V również brak
Brak haczyków na zakupy
- mizernie, ale jest, jeden

Brak regulacji zagłówków w dwóch płaszczyznach
- oczywiście można regulować zagłówki w 2 płaszczyznach, kierowcy i pasażera z przodu - pełen komfort

Brak uchwytu rolety
- też na to zwróciłem uwagę przy oglądaniu RAV4 w salonie - w CR-V oczywiście jest uchwyt w rolecie

Plus oczywiście inne znane bolączki RAV4 macie w standardzie w CR-V, na pewno od drugiej wersji od dołu, bo akurat taką posiadam:
- w suficie podświetlenie LED-owe,
- pełne LEDy zarówno z przodu jak i wszystkie światła z tyłu, kierunkowskazy, cofania
- domykanie/otwieranie/uchylanie szyb z pilota
- różne dziwne dźwięki w kabinie, ze słupków, od tacki ładowania itp. - w CR-V zupełna cisza, nic nie skrzypi nie trzeszczy, nawet podczas jazdy

- wyciszenie - nic nie trzeba dodatkowo wygłuszać, wyciszać, wyciszenie jest po prostu lepsze w CR-V
I mówi to osoba, która zakochała się w RAV4 odkąd została zapowiedziana w obecnej odsłonie, ale po 2 jazdach próbnych RAV4, zdecydowała się w ostatnim momencie na bardziej dopracowaną Hondę. Wiem, że to forum RAVki, ale może warto wiedzieć, że w tej samej cenie istnieje jeszcze inna, wg mnie lepsza opcja do rozważenia.