Autor Wątek: Rav4 V Nasze modyfikacje  (Przeczytany 937550 razy)

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
Rav4 V Nasze modyfikacje
« Odpowiedź #1005 dnia: 27 Listopada 2020, 08:47:09 »

poza tym .. chyba poszukam słabsze te W5W niż 6000k

Śmiało bierz się za przód, przecież nie zostawisz takiej różnicy, nie? :D

hmm aż tak widać
znalazlem blisko sklep z różna moca ledów ..i jutro rano sie za to biore

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Rav4 V Nasze modyfikacje
« Odpowiedź #1006 dnia: 27 Listopada 2020, 09:04:46 »

poza tym .. chyba poszukam słabsze te W5W niż 6000k

Śmiało bierz się za przód, przecież nie zostawisz takiej różnicy, nie? :D

hmm aż tak widać
znalazlem blisko sklep z różna moca ledów ..i jutro rano sie za to biore

No widać :D
A wymieniasz tylko w kabinie, czy też w bagażniku, podświetlenie tablicy rejestracyjnej etc?

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1007 dnia: 27 Listopada 2020, 09:17:21 »

A wymieniasz tylko w kabinie, czy też w bagażniku, podświetlenie tablicy rejestracyjnej etc?
[/quote]

1.W bagażniku wymieniłem tą z boku -> dobrze daje światło, więc nie dokładam tych w środku na klape - bo to już za jasno by było,ai aż tyle światła nie potrzebuje (widziałem u kolegów tu,że robili..)
2.Tabl.rej. dobrze świeci - wiec nie ruszam na chwile obecną
3.Zastanawiam się nad ledami do wstecznego..
4. Z Ali...płynie :
a.Panel podświetlany do przycisków szyb z lewej str
b.Oświetlenia klamek
c. Ledowe migacze do lusterek
d.Szukam/kombinuje odnośnie podświetlenia lusterek..

Reszta auta wg mnie jest git, więc juz nic nie tkne  :o :grin:

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1008 dnia: 27 Listopada 2020, 09:22:12 »

1.W bagażniku wymieniłem tą z boku -> dobrze daje światło, więc nie dokładam tych w środku na klape - bo to już za jasno by było,ai aż tyle światła nie potrzebuje (widziałem u kolegów tu,że robili..)
2.Tabl.rej. dobrze świeci - wiec nie ruszam na chwile obecną
3.Zastanawiam się nad ledami do wstecznego..
4. Z Ali...płynie :
a.Panel podświetlany do przycisków szyb z lewej str
b.Oświetlenia klamek
c. Ledowe migacze do lusterek
d.Szukam/kombinuje odnośnie podświetlenia lusterek..

Reszta auta wg mnie jest git, więc juz nic nie tkne  :o :grin:
[/quote]

Widziałem własnie, że są takie płytki doświetlające na klapę bagażnika. Jak mówisz, że jedna wystarczy to już każdy i tak wybierze wg uznania :D
A oświetlenie klamek jakie? Takie niebieskie, czy to bielsze od Lexusa, jak pisał tutaj jeden z kolegów?

PS. Jak wyrzeźbisz to koniecznie zdaj relacje!  :cheesy:

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1009 dnia: 27 Listopada 2020, 09:32:47 »

Widziałem własnie, że są takie płytki doświetlające na klapę bagażnika. Jak mówisz, że jedna wystarczy to już każdy i tak wybierze wg uznania :D
A oświetlenie klamek jakie? Takie niebieskie, czy to bielsze od Lexusa, jak pisał tutaj jeden z kolegów?

PS. Jak wyrzeźbisz to koniecznie zdaj relacje!  :cheesy:

Ambient mam na niebiesko w środku, więc ide w klamki też na niebiesko - by się trzymać jednolitego i choinki nie robić  :grin:

Jak przelecisz posty od początku - to zobaczysz takie same modyfikacje kolegów - żebym już nie spamował, bo dzięki właśnie tu chłopakom - sie dowiedziałem ,że można tak pokombinować  <taniec>

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1010 dnia: 27 Listopada 2020, 14:11:10 »

W bagażniku wymieniłem na LED wyglada ok. Więcej światła nie potrzebuje.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1011 dnia: 27 Listopada 2020, 14:12:53 »

Taka żarówkę LED tam włożyłem. Kupiona w Norauto, cena 42zl za 2 sztuki.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1012 dnia: 27 Listopada 2020, 14:30:17 »
Jest moc
« Ostatnia zmiana: 27 Listopada 2020, 14:31:49 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1013 dnia: 27 Listopada 2020, 15:02:31 »

Offline Old_Marynarz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1014 dnia: 27 Listopada 2020, 18:20:57 »
Jest moc

I jasność  :grin: :grin: :grin:
I tam dwie takie żarówki trzeba założyć? Czy druga kupiłeś jako zapas?

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
Rav4 V Nasze modyfikacje
« Odpowiedź #1015 dnia: 27 Listopada 2020, 18:29:13 »
Cytat: Old_Marynarz
[/quote
I tam dwie takie żarówki trzeba założyć? Czy druga kupiłeś jako zapas?
do bagażnika idzie 1,  ale takie same czyli W5W T10 można dać z przodu na podsufitke + daszki przeciwsłoneczne - wczoraj wymienialem

Offline Old_Marynarz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1016 dnia: 27 Listopada 2020, 20:09:54 »
W bagażniku super doświetlone i to sobie zrobe, ale w kabinie za jasna (jak na mój gust)....

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #1017 dnia: 27 Listopada 2020, 20:42:39 »
Właśnie co do za jasnego oświetlenia kabiny. Mam ledowe panele z płytką drukowaną, po xx ledów na każdą. Podłączając bezpośrednio i na PCB nie widząc nigdzie rezystora ograniczającego prąd czułem, że długo one nie pożyją. Dodatkowo było zbyt jasno, wypalało w nocy oczy, efekciarsko wyglądało z zewnątrz, ale w środku - masakra.

Sprawdziłem, jeden panel przy 14,2-14,4 V pobiera ok. 350 mA. Jest to 5 W, bardzo dużo do odprowadzenia.

Ktoś wcześniej pisał, że zastosował rezystor 10 R, u mnie wziąłem 2 równolegle 68R, co daje 34R. zastosowałem rezystory 0,5-0,6 W każdy (nie pamiętam dokładnie). Czyli na komplet można 1 W (nie polecam) wydzielić. Po rezystorze wlutowałem pomiędzy wtyczkę, a panel LED, do tego całość w termokurczkę.

Podłączyłem pod zasilacz ustawiony na 14,4 V (nie wiem ile Toyota ma ustawioną przetwornicę na ładowanie aku, nie miałem okazji zmierzyć) i zmierzyłem prąd - wyszło 104 mA (może być tylko mniej, bo 14,4 V nigdy auto nie przekroczy). Dobrze! 1,5 W na panel LED, łatwo odprowadzić. Na rezystorze wydzieli się 0,35 W, po 0,17 W na jeden - też niedużo. Po 10 minutach grzania wyszło, że panel był letni, rezystor "na oko" nie miał więcej jak 40-45st.C.

Ponowny montaż panelu na piankach zakończył się tym, że klej (taśma dwustronna) już tak dobrze nie trzymał. Sam panel PCB do pianki przykleiłem superglue. Pianka-korpus nigdy nie był odklejany - trzyma super, nie trzeba było nic kombinować.

Teraz mogę w nocy spojrzeć na panel led, nie wypala oczu.

Dodam tylko, że dla 10R rezystora na panel trzeba zastosować rezystor min. 1 W (wskazany 2 W), ciepła będzie dużo do odprowadzenia.

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1018 dnia: 27 Listopada 2020, 22:46:57 »
Właśnie co do za jasnego oświetlenia kabiny. Mam ledowe panele z płytką drukowaną, po xx ledów na każdą. Podłączając bezpośrednio i na PCB nie widząc nigdzie rezystora ograniczającego prąd czułem, że długo one nie pożyją. Dodatkowo było zbyt jasno, wypalało w nocy oczy, efekciarsko wyglądało z zewnątrz, ale w środku - masakra.

Sprawdziłem, jeden panel przy 14,2-14,4 V pobiera ok. 350 mA. Jest to 5 W, bardzo dużo do odprowadzenia.

Ktoś wcześniej pisał, że zastosował rezystor 10 R, u mnie wziąłem 2 równolegle 68R, co daje 34R. zastosowałem rezystory 0,5-0,6 W każdy (nie pamiętam dokładnie). Czyli na komplet można 1 W (nie polecam) wydzielić. Po rezystorze wlutowałem pomiędzy wtyczkę, a panel LED, do tego całość w termokurczkę.

Podłączyłem pod zasilacz ustawiony na 14,4 V (nie wiem ile Toyota ma ustawioną przetwornicę na ładowanie aku, nie miałem okazji zmierzyć) i zmierzyłem prąd - wyszło 104 mA (może być tylko mniej, bo 14,4 V nigdy auto nie przekroczy). Dobrze! 1,5 W na panel LED, łatwo odprowadzić. Na rezystorze wydzieli się 0,35 W, po 0,17 W na jeden - też niedużo. Po 10 minutach grzania wyszło, że panel był letni, rezystor "na oko" nie miał więcej jak 40-45st.C.

Ponowny montaż panelu na piankach zakończył się tym, że klej (taśma dwustronna) już tak dobrze nie trzymał. Sam panel PCB do pianki przykleiłem superglue. Pianka-korpus nigdy nie był odklejany - trzyma super, nie trzeba było nic kombinować.

Teraz mogę w nocy spojrzeć na panel led, nie wypala oczu.

Dodam tylko, że dla 10R rezystora na panel trzeba zastosować rezystor min. 1 W (wskazany 2 W), ciepła będzie dużo do odprowadzenia.

Uf.. Dobrze, że wystarczą zwykłe  LEDy W5W T10 ;)

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #1019 dnia: 27 Listopada 2020, 23:26:31 »
Te z rezystorem, który na marne grzeje, by oszukać nie występujący w tym obwodzie układ kontroli prądu?:)

Moja powyższa analiza miała przekonać (może kogoś jednak), do tego, że nie warto grzać diod, bo złącze P-N nie lubi wysokiej temperatury (a przynajmniej to w ledach).
Niestety te na trzonku, które widziałem dają dość punktowe światło (brak dobrego rozpraszania/odbłyśnika z tyłu), a na dodatek grzeją mocno, udając żarówkę.

W tej chwili bezpiecznie mogę nawet na 20 minut zostawić światło i wiem, że nic się nie stopi, czy zdeformuje.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl