Autor Wątek: Corolla Sedan 2019 mokre przednie szyby  (Przeczytany 7314 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jastrząb

• Toyot Leżący
  • *
Corolla Sedan 2019 mokre przednie szyby
« dnia: 03 Lutego 2020, 19:19:05 »
Cześć, moje auto stało trzy dni w garażu, a dziś po otwarciu i zamknięciu szyb przednich były wilgotne, tak jakby wewnątrz drzwi (może uszczelka) były mokre. Ostatnio w czwartek jeździłem w deszczu Ogólnie tak jest od kiedy odebrałem. Ma ktoś podobny problem?

Offline Vini

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Corolla Sedan 2019 mokre przednie szyby
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Lutego 2020, 09:13:02 »
Wilgoć w drzwiach po deszczu, nie jest niczym nienaturalnym.
Nie bez powodu, wyposażono je w odpływy. (Sprawdź na dolnych krawędziach, takie gumowe kapturki).
Obstawiam, problem z wentylacją w garażu, dlatego wolniej schnie.

Offline kleks555

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lutego 2020, 14:19:48 »
Cytuj (zaznaczone)
Cześć, moje auto stało trzy dni w garażu, a dziś po otwarciu i zamknięciu szyb przednich były wilgotne, tak jakby wewnątrz drzwi (może uszczelka) były mokre. Ostatnio w czwartek jeździłem w deszczu Ogólnie tak jest od kiedy odebrałem. Ma ktoś podobny problem?

Nie przejmuj się, u mnie jest to samo po deszczu i po myciu na myjni. To chyba taka niedogodność/niedoróbka Toyoty, może źle spasowane uszczelki. Nie wiem jak było w Aurisach i w Corolla Sedan przed platformą TNGA ale jak dla mnie jest to jakaś niedoróbka, błąd w projektowaniu auta. Wychodzi na to, że woda jest wewnątrz drzwi i utrzymuje się tam długi czas. Ciekawe jak będzie wyglądał środek drzwi za kilka lat pod względem "rudej". W poprzednim aucie Peugeot 407 SW, nie doświadczyłem nigdy czegoś podobnego. Auto trzymane w dużym garażu podziemnym z dobrą wentylacją.
Corolla TS 1.8 Comfort +Style +Tech

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Lutego 2020, 18:02:03 »
Nie wiem jak było w Aurisach i w Corolla Sedan przed platformą TNGA
W Aurisie II nic takiego się nie dzieje.

Offline Jastrząb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Lutego 2020, 20:51:03 »
Cytuj (zaznaczone)

Nie przejmuj się, u mnie jest to samo po deszczu i po myciu na myjni. To chyba taka niedogodność/niedoróbka Toyoty, może źle spasowane uszczelki. Nie wiem jak było w Aurisach i w Corolla Sedan przed platformą TNGA ale jak dla mnie jest to jakaś niedoróbka, błąd w projektowaniu auta. Wychodzi na to, że woda jest wewnątrz drzwi i utrzymuje się tam długi czas. Ciekawe jak będzie wyglądał środek drzwi za kilka lat pod względem "rudej". W poprzednim aucie Peugeot 407 SW, nie doświadczyłem nigdy czegoś podobnego. Auto trzymane w dużym garażu podziemnym z dobrą wentylacją.
No właśnie u mnie też podziemny garaż z dobrą wentylacją. Wcześniej miałem Avensis T25 i też tak nie było. Na dłuższą metę to może być wkurzające, bo to mokre po wyschnięciu staje się zaciekiem...

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Lutego 2020, 22:50:07 »
W Auris II jest identycznie. I to nie to, że woda stoi w drzwiach jak ktoś tu zasugerował tylko wewnętrzna uszczelka szyby nasiąka woda i długo schnie.

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Lutego 2020, 23:08:15 »
Dokładnie, wewnątrz jest zamszowa uszczelka która nasiąka wodą.

Offline xyz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Lutego 2020, 23:53:57 »
W moim Aurisie II też było tak samo.
W obecnej Corolli też tak jest.
Mi to wygląda na "urok" Toyoty ...

Offline Monte

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Lutego 2020, 14:02:56 »
To nie jest kwestia jedynie Toyoty, choć jak ktoś wcześniej miał jedynie te marki aut, to faktycznie tak to może wyglądać.  :-)
Po prostu nie da się hermetycznie zamknąć uszczelki, aby szyba była ruchoma a woda nie penetrowała wnętrza drzwi choć w minimalnym stopniu.
Autem trzeba jeździć aby auto suszyć! Nie jeżdżone auto psuje się częściej. Jeśli ktoś kupuje samochód po to aby raz w wakacje wyjechac na urlop, a reszte dni stoi w garażu to zaraz posypią się podzespoły. Systematyczne użytkowanie powoduje, że samochód mniej się psuje. To dotyczy też tej nieszczęsnej wody, podczas jazdy wyschnie, się wysuszy.
Ostatnio opryskałem wieczorem auto na górze i podwozie z soli i odstawiłem samochód na jeden dzień, bo kolejny okazało się ze muszę zostać z dzieckiem i wsiadając dnia następnego usłyszałem dziwne dzwieki - prawdopodobnie klocki na styku z tarczami, a przez parę set metrów podczas hamowania był dziwny dzwiek. Po prostu na tarczach pozostał syf z niewysuszonej wody, osadu i tyle. Dlatego tak ważne jest suszenie samochodu poprzez systematyczna jazdę (to dotyczy tez uzywania klimy, układu wydechowego, smarowania silnika i wszystkich podzespołow)  :-) ja bym się tym nie przejmował przy założeniu codziennej ekslopatacji. To samo dotyczy usuniecia resztek wody z uszczelek i szpar drzwiowych.

Offline kleks555

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Lutego 2020, 07:10:18 »
Jeśli to tylko zamszowa uszczelka to będę spał spokojniej  :good:
Corolla TS 1.8 Comfort +Style +Tech

pireus

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Lutego 2020, 08:11:01 »
Jeśli to tylko zamszowa uszczelka to będę spał spokojniej
Szczerze mówiac to w żadnym samochodzie nie miałem wilgoci we wnętrzu. Co prawda z Toyot to tylko było Aygo i Yaris, ale w pozostałych markach (nawet 125p i Polenez ) też ten problem nie występował. Niezależnie od tego czy stał w garażu czy pod chmurką.

Offline Monte

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Lutego 2020, 11:48:34 »
Nie rozumiem właśnie, problem występuje na wewnętrznej stronie szyby czyli od srodka, czy od zewnątrz? Od zawnątrz to normalne, od wewnątrz już nie bardzo.  :|

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Lutego 2020, 13:36:52 »
Od zewnątrz.

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Lutego 2020, 11:38:06 »
Hmmm w Aurisie II jakoś na to nie zwróciłem uwagi bo nie przypominam sobie żeby takie coś się działo.
Za to w Corolli już mnie to trochę irytuje kiedy opuszczam szybę żeby na bramce wyjąć bilet a po zamknięciu widzę smugi wody z deszczu sprzed 2 dni...

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Lutego 2020, 11:48:38 »
W poprzednim samochodzie - Citroenie C4 - miałem podbnie. Po deszczu, po myciu szyba była mokra przez kolejne 24 godziny. W Corolli wilgoć wewnątrz niestety dłużej utrzymuje się, do 2 -3 dni.
Toyota C-HR 2.0 Hybrid Dynamic Force  AWD-i GR SPORT Premiere Edition

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl