Autor Wątek: Android Auto Rav4 produkcja 2020  (Przeczytany 131580 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Odp: Android Auto Rav4 produkcja 2020
« Odpowiedź #120 dnia: 12 Marca 2021, 10:39:59 »
To jest sprzętowy mirror ekranu smartfona, różni się od AA lub CP.
Cechy obu rozwiązań:
- AA lub CP: obsługa z ekranu dotykowego inforozrywki auta, integracja z przyciskami autem, blokada video podczas jazdy
- mirror: obsługa z ekranu smarfona (ekran auta służy tylko jako wyświetlacz podobnie jak np. TV w domu), możliwość wyświetlania dowolnych treści w dowolnym momencie
Mozna kupic bypass czujnika ruchu i wtedy mozna robic wszystko z AA i AC podczas ruchu.

1100netto

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #121 dnia: 12 Marca 2021, 12:24:24 »
Albo odblokować coś w AA - zdaje się, że UPX to opisywał.
Mnie to nie potrzebne, wystarczy mi nawigacja z AA i zwykłe radio podczas jazdy.
Testuję właśnie wersję beta Sygic na AA, jak na razie to trochę lipna w stosunku do wersji premium na smartfona.

« Ostatnia zmiana: 12 Marca 2021, 12:27:12 wysłana przez Markid »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #122 dnia: 12 Marca 2021, 14:48:04 »
To co opisywał jest znane od dawna i nawet jest aplikacja  AAgateway. Ale to "średnie" rozwiązanie z tym telefonem jak poczytałem inne fora.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 12 Marca 2021, 14:51:23 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #123 dnia: 13 Marca 2021, 16:41:28 »
Uruchomiłem mój własny bezprzewodowy Android Auto 6.1 w wersji full
Wiem że to rozwiązanie Tu :na tym forum niewielu osobą się przyda  z racji podwójnego roota, ale chciałem tylko pokazać ( również sobie) że jest to możliwe bez wydawania kasy. 
Z tego co czytam są już lub będą gotowe patche, tweakery i apki, ale ich zastosowanie dotyczy tylko i wyłącznie telefonów z rootem i raczej nie wierzę że  będzie inaczej. Także szukajcie w szufladach starych telefonów i root
lub szykujcie kasę na  moduły uniwersalne.
Krótko co potrzebne:
1.   Telefon z rootem ( nazwijmy go AAT): 
 -  czysty Android 9 bez niepotrzebnych aplikacji androidowych i całkowicie niepotrzebnych
    aplikacji producenta telefonu ale z niezbędnymi apkami do działania Google Map I AA
  - brak kart sim
 - wyłączone wszystkie usługi sieciowe
 -  wyłączone wszystkie składniki systemu Bluetooth
 - zainstalowane aplikacje własne np. dowolne programy nawigacyjne offline:  u mnie to
    AutoMapa,  TomTom Go, TomTom NDS,  Sygic, Locus Pro plus dodatkowo:  Pandora Radio,
    Spotifi ,YouTube Music,  Netflix, Horizon Go, Amazon Prime ( praktycznie każda apka działa)
 -  ekran ustawiona na jasność = 0 ( ze względu na baterię)  ale z możliwości ręcznego
     zwiększenia  jasności np. w celu zmiany ustawień , aktualizacji własnych programów,
     ściągnięcia nowych map itp.? )
   - podłączony na stałe do gniazda USB Data Rav4 dobrym, możliwie jak najkrótszym kablem USB
  - telefon nie podłączony do zasilania USB ma zamknięte i zahibernowane prawie wszystkie
     programy ( wada: bez zasilania  telefonu nie da się włączyć  ale dzięki temu
     po 12 godzinnym teście bateria spadła o 2..3 %  tj 0.25 % /h)
2.   Telefon osobisty z androidem ( nazwijmy go: TOS) zrootowany  ( z ukrytym rootem   
 do oszukania aplikacji nielubiących zmodifikowanego systemu: banki , MyT itp? ) ale z fabrycznym
 romem producenta ( stock rom) , z włączonym na stałe bluetooth -em
  Działanie:
- zapłon on : telefon TOS łączy się po bluetooth z Toyota Touch - to powoduje uruchomienia hotspota WiFi w
                       telefonie TOS. Telefon AAT dostaje zasilanie z gniazda USB Data, uruchamia zahibernowane aplikacje               
                       uruchamia WiFi, uruchamia AA  oraz menu z aplikacjami własnymi  (może to być też od razu wybrany
                       własny program z nawigacją ? szybsze uruchomienie nawigacji i z menu uruchamianym w tle)
                       ( dla oszczędzania baterii  ekran jest cały czas wyłączony obsługa jest tylko z Toyota Touch
                        czyli po mojemu z HUD) . Po połączeniu WIFi dane o korkach w nawigacjach , streaming muzyki ,
                        video odbywa się z telefonu osobistego TOS po WiFI do AAT
                        Cała obsługa telefonu AAT poprzez ekran dotykowy Toyota Touch
      - jazda:  wszystkie programy własne można wybierać dotykowo  i obsługiwać z Toyota Touch
                      ( nie ma limitu prędkości, częstotliwości kliknięć w ekran, działa wyszukiwanie głosowe o ile program
                       własny to obsługuje, klawiatura i wyszukiwanie działa bez problemu ? wymagane odblokowanie AA
                       w telefonie AAT).  Można też wrócić do nawigacji Google Map i programów zgodnych z AA i
                       odwrotne
- zapłon off : telefon TOS traci połączenie  po bluetooth z Toyota Touch - to powoduje wyłączenia hotspot-a Wifi
                       w telefonie TOS.  Telefon AAT traci zasilanie z USB ,brak zasilania z gniazda USB Data to powoduje : w
                       wyłączenie WiFi, zamknięcie wszystkich uruchomionych programów, hibernacja aplikacji, wyłączenie
                        i zablokowanie włączania  ekranu AAT. W takim stanie po 12 godzinach zużycie baterii na poziomie
                       2..3%  w ciągu 12 godzin bez zasilania telefonu
                       Czyli pełne rozładowanie baterii telefonu  AAT byłoby po około miesiącu nie jeżdżenia Rav4
Obsługa telefonu i wiadomości, powiadomień + danych kalendarza z poziomu Toyota Touch działa zarówno dla rozmów i wiadomości przychodzących jak i wychodzących (taki własny podobny do WiFI Calling ). Ale muszą być dwa zrotowane telefony. .Jeżeli telefon TOS nie jest zrootowany to działa tylko w zakresie rozmów i wiadomości przychodzących ( nie można dzwonić ani wysyłać wiadomości przez AA a  może można ale ja teraz tego nie potrafię zrobić).
Teraz tylko muszę kupić od majferndów półkę pod panel klimatyzacji trochę powycinać  i schować głęboko w niej telefon AAT .
Nie jestem 100% autorem powyższego rozwiązania : Dziękuję  kolegom  na github i reddit za udzielone odpowiedzi, podpowiedzi , pomoc i udostępnione materiały

Offline Baracuda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #124 dnia: 14 Marca 2021, 13:11:43 »
Z AAWireless może być jeden problem. Pobór mocy przy transmisji bezprzewodowej może być na tyle duży, że i tak będzie potrzebne połączenie telefonu kablem z ładowarką. Myślę, że ładowarka indukcyjna też będzie za słaba.
Sprawdziłem u źródła. Podobno pobór jest ok 10% na godzinę więc krótkie trasy można zrobić bez ładowania. Dłuższe trasy pewnie na kablu w schowku lub indukcja. Wygląda to dobrze z pierwszych opisów i informacji od ludzi którzy już korzystają.

Offline krystian.ja.3

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #125 dnia: 12 Kwietnia 2021, 18:44:24 »

krystian.ja.3
 Obstawiam gnazdo ładowania USB-C ( uszkodzone- lużne lub brudne). Jeżeli nie zrywa ładowania z ładowarki i ładuję prądem 400.. 500 mA  to
  to zainwesutuj w dobry kabel z kątowym podłaczenim - nie tak szybko rozwala gniazd usb-c
  Co do rootowania telefony który uzywasz na codzień to zastanów się : możesz z niego zrobić przycisk do papierów  na biurko
  a jeżeli nie to możesz starcić dostęp do aplikacji bankowych np MyT nie startuje na telefonach z rootem ale wszystko idzie zrobic   :-)
  Nie masz jakiegoś starego ?

To jest właśnie stary. Na codzien mam inny, ale poszedł na gwarancję właśnie, ze względu na gniazdo USB. Kabla używam tzw. high quality i wiem że działa z AA. Dzieks za podpowiedzi, uważam że to problem S8 sam w sobie. Niech mu root będzie dany.
Oryginalny kabel od Samsunga rozwiązał problem w 100%. Bardzo zadowolony, szczególnie, że AA zaczyna się rozwijać w nawigacje. Obecnie testowany TT sprawdza się dobrze. Czekam na Janosika;)

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #126 dnia: 13 Kwietnia 2021, 19:24:55 »
Mam taki problem: jak mam właczone bluetooth to po wejściu telefon sparuje się z autem automatycznie. Problem pojawia się kiedy odpadlam Google Maps bez podłaczenia kabelkiem - wtedy lektor nic nie mówi. Jak ustawić Google Mapy, żeby bluetooth nawiązywalo połączeni z asutem (i słuzylo jako zestaw głośnowóiący) a jednocześnie mapy zaczeły gadać?

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #127 dnia: 13 Kwietnia 2021, 19:45:41 »
Jak chcesz mieć mapy google, musisz połączyć się przez AA, czyli musisz połączyć się kablem.
Przez bluetooth łączysz się do wykonywania połączeń.

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #128 dnia: 13 Kwietnia 2021, 19:48:56 »
tak, ale czasem nie chce mi się podłączać kabelka tylko odpalam bezpośredni z telefonu  :grin: no i wtedy się to gryzie

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #129 dnia: 13 Kwietnia 2021, 20:55:07 »
Czyli mapy na telefonie a np muza lub lektor map po bluetooth?
Dobre pytanie.

Wysłane z mojego J23 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 13 Kwietnia 2021, 20:56:40 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #130 dnia: 13 Kwietnia 2021, 20:58:55 »
Mam taki problem: jak mam właczone bluetooth to po wejściu telefon sparuje się z autem automatycznie. Problem pojawia się kiedy odpadlam Google Maps bez podłaczenia kabelkiem - wtedy lektor nic nie mówi. Jak ustawić Google Mapy, żeby bluetooth nawiązywalo połączeni z asutem (i słuzylo jako zestaw głośnowóiący) a jednocześnie mapy zaczeły gadać?

Z ratunkiem przychodzi rosyjska mysl techniczna. Poszukaj informacji o aplikacji micmanager. Uzytkownik pawel.kwa na pewno lepiej rozgryzl ten temat.

Offline Baracuda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #131 dnia: 13 Kwietnia 2021, 23:45:48 »
tak, ale czasem nie chce mi się podłączać kabelka tylko odpalam bezpośredni z telefonu  :grin: no i wtedy się to gryzie
W ustawieniach map możesz wyłączyć odtwarzanie dźwięku poprzez bluetooth.

Offline Baracuda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #132 dnia: 02 Czerwca 2021, 19:21:24 »
No więc w końcu dotarł do mnie aawireless. Podłączenie zajęło mi 60s.
Działa bez zarzutu jak na razie. Łączy się szybko jak po kablu.
Zauważyłem jeden problem związany z ładowaniem indukcyjnym w związku z czym nie jestem w stanie obiektywnie powiedzieć czy jest to wystarczający sposób aby zredukować pobór związany z WiFi i transmisją danych.
Problem ładowania indukcyjnego polega na tym że co pewien czas się ono wyłącza. Dioda zaczyna palić się na zielono. Muszę ruszyć telefon aby znów na krótko włączyć ładowanie. Czy to może mieć związek z podwyższoną temperaturą telefonu ? WiFi transmisja i ładowanie?

Offline krzych

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #133 dnia: 02 Czerwca 2021, 21:48:06 »
U mnie jak telefon jest w jakimkolwiek nawet najcieńszym etui to ładowanie się szybko rozłącza. Działa tylko bez etui.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #134 dnia: 02 Czerwca 2021, 22:25:45 »
W Camry to samo. Zbedny bajer. Dziala tylko bez etui.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl