Uruchomiłem mój własny bezprzewodowy Android Auto 6.1 w wersji full
Wiem że to rozwiązanie Tu :na tym forum niewielu osobą się przyda z racji podwójnego roota, ale chciałem tylko pokazać ( również sobie) że jest to możliwe bez wydawania kasy.
Z tego co czytam są już lub będą gotowe patche, tweakery i apki, ale ich zastosowanie dotyczy tylko i wyłącznie telefonów z rootem i raczej nie wierzę że będzie inaczej. Także szukajcie w szufladach starych telefonów i root
lub szykujcie kasę na moduły uniwersalne.
Krótko co potrzebne:
1. Telefon z rootem ( nazwijmy go AAT):
- czysty Android 9 bez niepotrzebnych aplikacji androidowych i całkowicie niepotrzebnych
aplikacji producenta telefonu ale z niezbędnymi apkami do działania Google Map I AA
- brak kart sim
- wyłączone wszystkie usługi sieciowe
- wyłączone wszystkie składniki systemu Bluetooth
- zainstalowane aplikacje własne np. dowolne programy nawigacyjne offline: u mnie to
AutoMapa, TomTom Go, TomTom NDS, Sygic, Locus Pro plus dodatkowo: Pandora Radio,
Spotifi ,YouTube Music, Netflix, Horizon Go, Amazon Prime ( praktycznie każda apka działa)
- ekran ustawiona na jasność = 0 ( ze względu na baterię) ale z możliwości ręcznego
zwiększenia jasności np. w celu zmiany ustawień , aktualizacji własnych programów,
ściągnięcia nowych map itp.? )
- podłączony na stałe do gniazda USB Data Rav4 dobrym, możliwie jak najkrótszym kablem USB
- telefon nie podłączony do zasilania USB ma zamknięte i zahibernowane prawie wszystkie
programy ( wada: bez zasilania telefonu nie da się włączyć ale dzięki temu
po 12 godzinnym teście bateria spadła o 2..3 % tj 0.25 % /h)
2. Telefon osobisty z androidem ( nazwijmy go: TOS) zrootowany ( z ukrytym rootem
do oszukania aplikacji nielubiących zmodifikowanego systemu: banki , MyT itp? ) ale z fabrycznym
romem producenta ( stock rom) , z włączonym na stałe bluetooth -em
Działanie:
- zapłon on : telefon TOS łączy się po bluetooth z Toyota Touch - to powoduje uruchomienia hotspota WiFi w
telefonie TOS. Telefon AAT dostaje zasilanie z gniazda USB Data, uruchamia zahibernowane aplikacje
uruchamia WiFi, uruchamia AA oraz menu z aplikacjami własnymi (może to być też od razu wybrany
własny program z nawigacją ? szybsze uruchomienie nawigacji i z menu uruchamianym w tle)
( dla oszczędzania baterii ekran jest cały czas wyłączony obsługa jest tylko z Toyota Touch
czyli po mojemu z HUD) . Po połączeniu WIFi dane o korkach w nawigacjach , streaming muzyki ,
video odbywa się z telefonu osobistego TOS po WiFI do AAT
Cała obsługa telefonu AAT poprzez ekran dotykowy Toyota Touch
- jazda: wszystkie programy własne można wybierać dotykowo i obsługiwać z Toyota Touch
( nie ma limitu prędkości, częstotliwości kliknięć w ekran, działa wyszukiwanie głosowe o ile program
własny to obsługuje, klawiatura i wyszukiwanie działa bez problemu ? wymagane odblokowanie AA
w telefonie AAT). Można też wrócić do nawigacji Google Map i programów zgodnych z AA i
odwrotne
- zapłon off : telefon TOS traci połączenie po bluetooth z Toyota Touch - to powoduje wyłączenia hotspot-a Wifi
w telefonie TOS. Telefon AAT traci zasilanie z USB ,brak zasilania z gniazda USB Data to powoduje : w
wyłączenie WiFi, zamknięcie wszystkich uruchomionych programów, hibernacja aplikacji, wyłączenie
i zablokowanie włączania ekranu AAT. W takim stanie po 12 godzinach zużycie baterii na poziomie
2..3% w ciągu 12 godzin bez zasilania telefonu
Czyli pełne rozładowanie baterii telefonu AAT byłoby po około miesiącu nie jeżdżenia Rav4
Obsługa telefonu i wiadomości, powiadomień + danych kalendarza z poziomu Toyota Touch działa zarówno dla rozmów i wiadomości przychodzących jak i wychodzących (taki własny podobny do WiFI Calling ). Ale muszą być dwa zrotowane telefony. .Jeżeli telefon TOS nie jest zrootowany to działa tylko w zakresie rozmów i wiadomości przychodzących ( nie można dzwonić ani wysyłać wiadomości przez AA a może można ale ja teraz tego nie potrafię zrobić).
Teraz tylko muszę kupić od majferndów półkę pod panel klimatyzacji trochę powycinać i schować głęboko w niej telefon AAT .
Nie jestem 100% autorem powyższego rozwiązania : Dziękuję kolegom na github i reddit za udzielone odpowiedzi, podpowiedzi , pomoc i udostępnione materiały