Autor Wątek: Jak ukraść Toyotę Corollę TNGA  (Przeczytany 38324 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline corolowany

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Jak ukraść Toyotę Corollę TNGA
« Odpowiedź #75 dnia: 18 Maja 2020, 21:16:05 »
Na koniec napisze jeszcze, że imponuje mi naiwność niektórych użytkowników tego forum. Naprawdę myślicie, że złodzieje szukają informacji o tym jak ukraść nowy model auta na tym forum ?  :cheesy: Naprawdę myślicie że alarm za 500 zł montowany w każdym aucie w ten sam sposób uchroni was przed kradzieżą lub chodziarz odstraszy złodzieja - amatora ?

Temat powstał po to żeby uświadomić wam jak łatwo jest ukraść Toyotę Corollę 2019+ i rozwiać pewne wątpliwości co do skuteczności fabrycznych zabezpieczeń jak i akcesoriów oferowanych przez TMP. Może część z was zmądrzeje i zamiast śmiesznego alarmu wartego 500 zł i 2 rbh montażu wykupi GAP, może pomyśli w jaki sposób można lepiej zabezpieczyć swoje auto ?

Offline corolowany

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #76 dnia: 18 Maja 2020, 21:17:10 »
dają gratis

Nie ma czegoś takiego jak "gratis"  :grin: W biznesie nie ma darmowych rzeczy ani darmowych pieniędzy

Offline corolowany

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #77 dnia: 18 Maja 2020, 21:20:52 »

Czyli obrazowo każdych 100 Klientów zapłaci po 1600 zł z czego jednemu się wypłaci przeciętnie 20-25 tys a pozostała kasa pokrywa koszty i generuje EBITDA jak marzenie.

A znajdziesz lepsze zabezpieczenie za 1600 zł??? Nawet jak znajdziesz, to mechanizm tego zabezpieczenia działa ..."100 Klientów zapłaci po 1600 zł z czego jednemu"...ukradną. Tak  się niestety ten świat kręci.

Tego nie dało się lepiej podsumować.  :grin:

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #78 dnia: 18 Maja 2020, 21:58:34 »
Na koniec napisze jeszcze, że imponuje mi naiwność niektórych użytkowników tego forum. Naprawdę myślicie, że złodzieje szukają informacji o tym jak ukraść nowy model auta na tym forum ?
Oczywiście ze tak. Napisałeś tu kilka różnych wskazówek w języku polskim i wiele na temat tego konkretnego modelu. Tacy złodzieje mogą szukać wszędzie w internecie i pewnie w większości maja lepsza literaturę na ten temat ale co niektórzy początkujący amatorzy mogą po indeksacji google trafić i zacząć od tego wątku w języku polskim.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #79 dnia: 19 Maja 2020, 01:16:06 »
Tak więc najlepszym zabezpieczeniem naszych Toyot jest GAP.
GAP to jest dopiero złodziejstwo.

Panu Zbig przydała by się podstawowa lekcja ekonomii - ludzie płacą za dobra w tym usługi tj. ubezpieczenia tyle ile te dobra są dla nich warte. Jeśli ktoś wycenia ubezpieczenie GAP na X% wartości auta rocznie i ludzie za to płacą, to znaczy że taka jest wartość tej usługi. Inny punkt widzenia to po prostu socjalizm.

Za 3 lata spokoju w przypadku kradzieży lub szkody całkowitej zapłaciłem 1200 pln - no generalnie to jest po prostu majątek przy wartości auta ponad 100k pln ! Ktoś przypomni mi ile kosztuje ten śmieszny alarm montowany przez TMP ?

Myślę że raczej komu innemu przydała by się lekcja dobrego wychowania i umiejętności czytania ze zrozumieniem również.

Nie pisałem ani słowa o tym ile co jest dla kogoś subiektywnie warte lub nie, tylko wskazałem na wskaźnik obiektywny i nie podlegający dyskusji, i to właśnie jest podstawą ekonomii, która bynajmniej nie składa się tylko z marketingu.  Ludzie płacą o wiele większą kasę za produkty kompletnie bezwartościowe lub wręcz szkodliwe, co jedynie potwierdza, że umiejętność oceny wartości przez nieświadomego nabywcę jest żadna.

Jeżeli płacisz 1200 zł za 3 lata na auto warte ponad 100 tys zł to znaczy że masz GAP finansowy i to na korzystnych warunkach.  Ja pisałem w przykładzie o GAP fakturowym, który jest ok. 3 razy droższy.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #80 dnia: 19 Maja 2020, 01:40:28 »

Czyli obrazowo każdych 100 Klientów zapłaci po 1600 zł z czego jednemu się wypłaci przeciętnie 20-25 tys a pozostała kasa pokrywa koszty i generuje EBITDA jak marzenie.

A znajdziesz lepsze zabezpieczenie za 1600 zł??? Nawet jak znajdziesz, to mechanizm tego zabezpieczenia działa ..."100 Klientów zapłaci po 1600 zł z czego jednemu"...ukradną. Tak  się niestety ten świat kręci.

Ale to nie jest zabezpieczenie, bo nie zabezpiecza przed kradzieżą, jedynie łagodzi konsekwencje, dając miłą rekompensatę, w rzeczywistości jednak dość słono płatną.  GAP ma sens jak ktoś przyjmuje strategię wysokiego ryzyka czyli wszystko bierze w kredycie i w leasingu i w jego modelu finansowym nie ma miejsca na nieprzewidziane straty, wtedy potrzebuje ekstra ubezpieczenia za ekstra kasę - tak rozumując ma to pewien sens, i tak jest przez product dizajnerów pomyślane, całkiem sprytnie zresztą.

Offline corolowany

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #81 dnia: 19 Maja 2020, 08:44:49 »
Tak więc najlepszym zabezpieczeniem naszych Toyot jest GAP.
GAP to jest dopiero złodziejstwo.

Panu Zbig przydała by się podstawowa lekcja ekonomii - ludzie płacą za dobra w tym usługi tj. ubezpieczenia tyle ile te dobra są dla nich warte. Jeśli ktoś wycenia ubezpieczenie GAP na X% wartości auta rocznie i ludzie za to płacą, to znaczy że taka jest wartość tej usługi. Inny punkt widzenia to po prostu socjalizm.

Za 3 lata spokoju w przypadku kradzieży lub szkody całkowitej zapłaciłem 1200 pln - no generalnie to jest po prostu majątek przy wartości auta ponad 100k pln ! Ktoś przypomni mi ile kosztuje ten śmieszny alarm montowany przez TMP ?

Myślę że raczej komu innemu przydała by się lekcja dobrego wychowania i umiejętności czytania ze zrozumieniem również.

Nie pisałem ani słowa o tym ile co jest dla kogoś subiektywnie warte lub nie, tylko wskazałem na wskaźnik obiektywny i nie podlegający dyskusji, i to właśnie jest podstawą ekonomii, która bynajmniej nie składa się tylko z marketingu.  Ludzie płacą o wiele większą kasę za produkty kompletnie bezwartościowe lub wręcz szkodliwe, co jedynie potwierdza, że umiejętność oceny wartości przez nieświadomego nabywcę jest żadna.

Jeżeli płacisz 1200 zł za 3 lata na auto warte ponad 100 tys zł to znaczy że masz GAP finansowy i to na korzystnych warunkach.  Ja pisałem w przykładzie o GAP fakturowym, który jest ok. 3 razy droższy.
Zapłaciłem 1200 PLN za 3 lata GAP fakturowego w Compensa S.A. Wychodzi 400 PLN rocznie. Zmień brokera, poszukaj ubezpieczenia w normalnych cenach. Mi firma leasingowa też proponowała GAP w racie leasingu - 70 PLN / MC. Poszukałem na własną rękę i znalazłem o wiele taniej.

Wysłane z mojego Redmi K20 Pro przy użyciu Tapatalka

pireus

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: 19 Maja 2020, 08:54:37 »
Ja wykupiłem GAP na 5 lat i przy samochodzie wartości fakturowej ok,60 tys. wychodzi mi ok 40 zł miesięcznie, co jest w/g mnie kwotą porównywalną do ceny autoalarmów, które i tak nic nie dają, a często stają się udreką, bo psują się w najmniej oczekiwanym momencie. Śpię sopkojnie i mogą mi ukraść samochód, najlepiej w piatym roku.

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #83 dnia: 19 Maja 2020, 13:19:56 »
Też wykupiłem GAPa na 5 lat - przy czym jest to uzupełnienie kwoty wypłacanej z AC do wysokości kwoty fakturowej. Czyli AC należy sobie opłacać dodatkowo.
Taki mały element psujący odrobinę spokój ducha.
Natomiast żadne ubezpieczenie nie pokrywa strat wynikających z nerwów, nagłego braku pojazdu i faktu, że do kolejnej oferty wyprzedażowej może sporo czasu upłynąć.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 19 Maja 2020, 13:52:31 »
Natomiast żadne ubezpieczenie nie pokrywa strat wynikających z nerwów, nagłego braku pojazdu i faktu, że do kolejnej oferty wyprzedażowej może sporo czasu upłynąć.
Ale znacznie ogranicza straty finansowe a to jest najważniejsze. Jak ukradli mi Toyotę kupioną na wyprzedaży, to pieniądze które dostałem w/g faktury były zbyt małe na zakup takiej samej bez wyprzedaży, ale wtedy skierowałem kroki do innej marki gdzie była wyprzedaż i tam kupiłem samochód z którego jestem bardziej zadowolony niż z Toyoty. Wszysto to trwało dokładnie 17 dni, miałem samochód zastępczy, dlatego nie jest źle.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #85 dnia: 19 Maja 2020, 15:53:42 »
Jak widać brakuje Ci argumentów, bo zamiast rzeczowej dyskusji przechodzisz do łapania za słówka

Widzę dalej nie rozumiesz.
Napisałeś że montaż czegoś to utrata gwarancji - natomiast tak nie jest.

Żeby nastąpiła utrata gwarancji musi być uszkodzenie i gwarant musi wykazać zależność pomiedzy tym uszkodzeniem a zamontowanym czymś nieoryginalnym. Ponadto utrata gwarancji jest tylko na to co zostało uszkodzone.

Nie ma mowy o domniemaniu że np blokada zapłonu uszkodziła ABS.

Przecież auto tankujesz nieautoryzowaną benzyną.
Montujesz nieautoryzowane opony.
Lejesz nieautoryzowany olej.
Czy tracisz wtedy gwarancję ot tak?

Ja wiem że konsultanci potrafią różne bzdury opowiadać ale ja mówię o prawie a nie o wciskaniu ciemnoty - trzeba być świadomym swoich praw.
Przez 20 lat współpracy z salonami nigdy nie miałem problemów z utratą gwarancji tylko z powodu montażu jakiegoś urządzenia.
Natomiast uszkodzenia z winy urządzeń niedopuszczonych na rynek jak najbardziej -  przykład z salonu nissana.
Klient zamontował stację multimedialną z chin (oczywiści bez badań ece i jakichkolwiek dopuszczeń ) - zegary przeprogramowały się na chińskie krzaczki. Klient poniósł koszty naprawy zegarów, na całe auto ma dalej ma gwarancję - w tym zegary.

ps. co to są zmiany w CAN ?
ps2. nie napisałem że rzecznik rozwiąże problemy gwarancyjne tylko że możesz zasięgnąć u niego informacji jeśli mi nie wierzysz.

Z mojej strony temat zamknięty.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 19 Maja 2020, 16:06:02 »
Żeby nastąpiła utrata gwarancji musi być uszkodzenie i gwarant musi wykazać zależność pomiedzy tym uszkodzeniem a zamontowanym czymś nieoryginalnym. Ponadto utrata gwarancji jest tylko na to co zostało uszkodzone.
Już kiedyś sie z Tobą sprzeczałem na ten temat. Problem polega na tym, że między teorią a praktyką jest duży rozdźwięk i to właścicel samochodu najczęściej jest na straconej pozycji w starciu koncernem który nie chce uznać gwarancji. Sprawa może sie ciągnąć latami a on nie będzie miał sprawnego samochodu. Z tego też powodu większosć ASO nie podejmuje się montażu elementów nie będących w oficjalnym katalogu firmy bo wtedy oni przejmują za to odpowiedzialność, a potencjalny zysk jest mniejszy od straty jaką ten montaż może spowodować. Rozumiem Twój punkt widzenia, ale to nie Ty potem będziesz się boksował z importerem jak coś się stanie.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #87 dnia: 19 Maja 2020, 19:45:04 »
Powiem tak maja poprzednia Corolla E16 nigdy nie miała AC. Miała tylko garaż. Przez 6 lat miałem tylko 1 stłuczkę z mojej winy. Koszt 8 000 zł naprawiona poza ASO. Inna stłuczka nie z mojej winy - naprawa w ASO woła o pomstę do nieba Wyliczcie sobie sami ile bym musiał wydać na AC. Jako taxi przejechane 170000 km

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #88 dnia: 19 Maja 2020, 20:46:26 »
i to właścicel samochodu najczęściej jest na straconej pozycji w starciu koncernem który nie chce uznać gwarancji. Sprawa może sie ciągnąć latami a on nie będzie miał sprawnego samochodu.
nie wiem jak jest w takim wypadku, ale jak klient ma rację i usterka jest ewidentna a ASO nas odsyła i my teraz nie potrafimy i nie wiemy co zrobić to po prostu zapoznajmy się z przepisami rękojmi i prawem i żądamy na piśmie usunięcia usterki i wydania na ten czas auta zastępczego (zgodnie z przepisami)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 19 Maja 2020, 21:05:59 »
nie wiem jak jest w takim wypadku, ale jak klient ma rację i usterka jest ewidentna a ASO nas odsyła i my teraz nie potrafimy i nie wiemy co zrobić to po prostu zapoznajmy się z przepisami rękojmi i prawem i żądamy na piśmie usunięcia usterki i wydania na ten czas auta zastępczego (zgodnie z przepisami)
Pod warunkiem , że nasze żądania będą uznane, gorzej jak ASO lub importer ich nie spełni i czeka nas droga sądowa, która będzie trwała latami. Wtedy właściciel zostaje z niesprawnym samochodem na bardzo długo.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl